Tiny Houses Movement

Tiny Houses Movement

Λίγα λόγια για τα Tiny houses

Ο όρος tiny/micro/compact/mini/little houses αναφέρεται σε σπίτια που το μέγεθος τους κυμαίνεται από 9-37 τ.μ.

Μπορεί στην Ελλάδα τέτοιου είδους σπίτια (τροχόσπιτα) να αντιμετωπίζονται σαν θερινές κατοικίες, ωστόσο σε χώρες όπως η Αμερική, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία αλλά και η Ιαπωνία, το κίνημα γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη. Παράλληλα τα micro houses χρησιμοποιήθηκαν ουκ ολίγες φορές σαν μόνιμες κατοικίες για άτομα που έχασαν τα σπίτια τους κατά την περίοδο της κρίσης του 2007-2008 στην Αμερική. Στο Εδιμβούργο οι αρχές προχώρησαν στην δημιουργία ενός ολόκληρου χωριού από tiny houses προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των άστεγων ανθρώπων.

Τα χαριτωμένα αυτά σπιτάκια δεν αποτελούν ανακάλυψη των τελευταίων χρόνων. Το σχέδιο και η μορφή τους υφίσταται είδη από τον 18ο αιώνα. Ωστόσο, ο Jay Shafer είναι ο άνθρωπος που θεωρείται ο “νονός” των tiny houses μιας και αποτέλεσε τον άνθρωπο που έφερε στην ζωή το κίνημα των tiny houses. Το 1997 κατασκεύασε την πρώτη προσωπική κατοικία τέτοιου είδους, ενώ το 2002 προχώρησε στην δημιουργία της εταιρείας Tumbleweed Tiny House στην Καλιφόρνια, όπου σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και νοικιάζουν tiny houses. Μεταξύ άλλων προσφέρουν πληθώρα πληροφοριών για το πως είναι η ζωή σε ένα τέτοιο σπίτι.

Μινιμαλισμός 

Δεν πρόκειται μόνο για αρχιτεκτονικό αλλά και για κοινωνικό κίνημα. Τα tiny houses θεωρούνται από πολλούς ως η ουτοπία του μινιμαλιστικού τρόπου ζωής.

Η ζωή μέσα σε έναν τόσο μικρό χώρο κατά βάση προϋποθέτει και ένα μινιμαλιστικό τρόπο ζωής. Η φράση Less is More στην προκειμένη περίπτωση βρίσκει πλήρη εφαρμογή, καθώς θα πρέπει να επιλέξεις τι ρούχα θες να κρατήσεις στην μικρή σου ντουλάπα αλλά και ποια είναι αυτά τα διακοσμητικά τα οποία δεν θα “φορτώσουν” το μικρό σου καθιστικό.

Οι ιδιοκτήτες δίνουν μεγάλη έμφαση στην διακόσμηση του εσωτερικού χώρου. Πολλές φορές επιλέγονται ελάχιστα αντικείμενα και δίνεται βάρος κυρίως στα χρώματα των υφασμάτων. Τα βασικότερο κριτήριο είναι η λειτουργικότητα του χώρου και η έξυπνη εκμετάλλευση ακόμη και της πιο μικρής γωνίας ενός tiny house, όπως για παράδειγμα μία σκάλα-ντουλάπα. Με λίγα λόγια κανένα μέρος του σπιτιού δεν αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο, όλα έχουν μια χρησιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση η ζωή μέσα σε έναν τόσο μικρό χώρο αναγκάζει το άτομο να αξιολογήσει τι είναι αυτό που όντως χρειάζεται να έχει στην ζωή του και πόσα πράγματα τελικά είναι αυτά τα οποία έχει όντως ανάγκη.

 

Οικονομικοί Λόγοι 

Ο βασικότερος παράγοντας που ωθεί πλέον πολλούς ανθρώπους στο να επιλέξουν ένα micro house αντί για ένα μεγαλύτερο σπίτι είναι φυσικά οικονομικός. Η μετακόμιση σε ένα τόσο μικρών διαστάσεων σπίτι αποτελεί ρίσκο. Παρόλα αυτά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να πάρουν αυτό το ρίσκο κυρίως για οικονομικούς λόγους, καθώς μια τέτοια μετακόμιση αποφέρει μακροχρόνια εξοικονόμηση χρημάτων.

Σύμφωνα με το The Tiny House τα συνολικά έξοδα για την αγορά, τους τόκους, τους φόρους, την ασφάλιση, τη συντήρηση, τις επισκευές και τις βελτιώσεις ενός σπιτιού ανέρχονται περίπου στις 290 χιλιάδες δολάρια. Την ίδια στιγμή που τα συνολικά έξοδα για ένα tiny house κυμαίνονται από 10 έως 40 χιλιάδες δολάρια, το κόστος μπορεί να αγγίξει και τις 100 χιλιάδες. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις περιπτώσεις που το σπίτι τοποθετείται πάνω σε κάποια βάση.

Αυτό το ανερχόμενο μοντέλο ζωής δίνει την δυνατότητα στο άτομο να εξασφαλίσει μεταξύ άλλων αυτονομία και κατά συνέπεια προσωπική ικανοποίηση επενδύοντας τα χρήματα του στις πιθανές του ασχολίες και όχι στην εξόφληση ενός στεγαστικού δανείου. Ειδικότερα σύμφωνα με το Tiny House Society ,το 68% των ατόμων που επιλέγουν το συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχουν κανένα δάνειο.

Στο ερώτημα “Ποιοι επιλέγουν να μείνουν σε ένα micro house; “, η απάντηση είναι άτομα άνω των 50 χρόνων. Ωστόσο, αυτό το στατιστικό δεν αποτελεί τον γενικό κανόνα.

 

 

Περιβάλλον και Οικολογία

Στην εποχή μας η περιβαλλοντική κρίση αποτελεί πλέον γεγονός και κάθε νέος τρόπος που εμφανίζεται για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι καλοδεχούμενος. Έτσι και τα Tiny houses αποτελούν μια λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα, που συνδυάζει την οικολογία με τον προσωπικό επαναπροσδιορισμό του ατόμου απέναντι σε ότι θεωρεί αναγκαίο και δεδομένο σύμφωνα με τον δυτικό τρόπο ζωής των τελευταίων ετών.

Λόγου του μέγεθος τους, το ενεργειακό τους αποτύπωμα είναι πολύ μικρό. Η κατανάλωση νερού και ρεύματος είναι προφανώς μικρότερη σε σύγκριση με ένα μεγάλο σπίτι. Επιπλέον, στην πλειοψηφία τους κατασκευάζονται εξολοκλήρου από ανακυκλωμένα υλικά. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που τα βιομηχανικά conteiner έχουν μετατραπεί σε κομψά και άνετα σπίτια τα οποία δεν υστερούν συγκριτικά με ένα σπίτι των 100 τμ.

Ίσως το πιο σημαντικό μέρος όσον αφορά την προσαρμογή, την χρήση και το είδος είναι το μπάνιο. Πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν compostable τουαλέτες. Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να διατηρήσουν έναν συμβατικό τρόπο ζωής τουλάχιστον στο μπάνιο τους και γι’αυτό επιλέγουν κανονικές τουαλέτες.

 

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα ;

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι πρόκειται για ένα κίνημα που σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλά ως μια μόδα. Αντίθετα, ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν αυτόν τον μη συμβατικό τρόπο ζωής αυξάνεται. Δεν αποτελεί πλέον μια χίπικη επιλογή, αλλά μια επιλογή που προέκυψε από τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Ίσως αυτό που του δίνει την μοναδική του ταυτότητα να είναι πως σέβεται το περιβάλλον και την προσωπικότητα του ατόμου.

Η αύξηση σε ζήτηση τέτοιων κατοικιών, και ιδίως η δημοσιότητα που έχει δοθεί με δεκάδες κανάλια στο Youtube και άλλα τόσα σε τηλεοπτικά κανάλια σε Αμερική και Αυστραλία, προμηνύει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για αυτήν την στροφή στην μινιμαλιστική οικολογία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κανάλι Living Big in a Tiny House, με πάνω από 2 εκατομμύρια συνδρομητές.

Παρόλα αυτά όμως, πρόκειται για μία νέα κατηγορία που απαιτεί τις κατάλληλες ρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της αγοράς και ενοικίασης τέτοιων κατοικιών. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο πολλών χωρών για να χτιστεί ένα σπίτι απαιτείται ένα ελάχιστο μέγεθος. Αυτός είναι ο λόγος που σε  πολλές περιπτώσεις τα σπιτάκια αυτά εντοπίζονται στους κήπους μεγαλύτερων σπιτιών και πάνω σε ρόδες.

Κατά την εμφάνιση οποιασδήποτε νέας επιλογής σε κάτι τόσο βασικό όπως η κατοικία πολλά πρέπει να προσαρμοστούν και να αλλάξουν. Από τις αγορές και την δόμηση μέχρι το νομικό πλαίσιο. Η μεγαλύτερη αλλαγή πρέπει πρώτα από όλα να γίνει στις συνειδήσεις και την αντίληψη του κόσμου.

 

 

 

 

Χριστίνα Παρασκευαΐδη

Φοιτήτρια του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση στις πολιτικές και ανθρωπολογικές επιστήμες και στις διεθνείς σχέσεις. Με ενδιαφέρουν οι ξένες γλώσσες και ο εθελοντισμός.
Close Menu