/ Tangram It is //

/ Tangram It is //

Στο δεύτερο pre event μας, που έλαβε μέρος στο Rover Bar στις 31 Αυγούστου, το κοινό μας τίμησε με την παρουσία του και λάβαμε ενθαρρυντικά σχόλια, γεγονός που μας έδωσε ακόμα περισσότερο κουράγιο για να συνεχίσουμε και να σας καταπλήξουμε και στο main event μας.

Οι εθελοντές δεν άφησαν το κοινό ανενόχλητο, καθώς δεν έχασαν ευκαιρία να ρωτήσουν τις εντυπώσεις του. Ενώ, παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι απάντησαν με μεγάλη προθυμία στην κάθε μας ερώτηση.

Είστε έτοιμοι να μάθετε τι μας απάντησαν;

Από πού μάθετε για την σημερινή εκδήλωση “Tangram”.

Σε αυτήν την ερώτηση σημαντικό ρόλο έπαιξε η χρήση του facebook, καθώς οι περισσότεροι πληροφορήθηκαν από εκεί. Επίσης, ο κοινός παρανομαστής πολλών ήταν η διάδοση του event από φίλους και γνωστούς. Ένα μικρό μέρος του κοινού ήταν φίλοι των ομιλητών μας. Ενώ μας τίμησαν με την παρουσία τους και παλιοί TEDx’sters.

Ποιο από τα δύο workshop σας άρεσε πιο πολύ; Γιατί;

Παρόλο που και τα δύο workshop είχαν μεγάλη απήχηση, το κοινό εντυπωσιάστηκε περισσότερο από το πρώτο με τίτλο «Αποκαλύπτοντας την ψυχοσωματική ευφυΐα», διότι ενέπλεκε τους ίδιους και ήταν περισσότερο διαδραστικό. Ωστόσο, εγκωμίασε και το δεύτερο workshop με τίτλο “Public speaking” λέγοντας μας ότι πρόκειται περισσότερο για πρακτικές και χρήσιμες πληροφορίες.

Τι σας έμεινε από το πρώτο workshop της κυρίας Αλίκης Δουρμάζερ; Τι συναισθήματα σας προκάλεσε;

Σε αυτό το workshop που ήταν κυρίως καλλιτεχνικής φύσεως, το κοινό μας απόλαυσε την εμπιστοσύνη και την χαλάρωση που άρχισε να νοιώθει κατά την διάρκεια του. Πολλοί μας αποκάλυψαν ότι απελευθερώθηκαν και ένιωσαν οικεία με άτομα που προηγουμένως δεν γνώριζαν. Συστήθηκαν με καινούργιους ανθρώπους και παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο workshop σου άλλαζε την ρουτίνα σου, παροτρύνοντας σε να επικοινωνήσεις με την γλώσσα του σώματος με αγνώστους, το κοινό μας τόλμησε να ρισκάρει και να αναπτύξει τελικά δεσμούς φιλίας και να γνωρίσει ένα τιπ παράπανω τον εαυτό του.

Τι σας έμεινε από το δεύτερο workshop του κυρίου Γιώργου Σαμπροβαλάκη;

Το δεύτερο μέρος ήταν πιο διδακτικό, το κοινό έμαθε πώς να νοιώθει οικεία στην σκηνή και πώς να πείθει ένα πλήθος κόσμου, ώστε να τραβήξει την προσοχή. Κατ’ επέκταση, εκθέτοντας κανείς τον εαυτό του, κυνηγά τους στόχους του και βρίσκει το μονοπάτι του. Αυτό που μας μένει είναι ότι δεν πρέπει να τα παρατάμε και ότι εν τέλει ο μόνος που θα μας βοηθήσει είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Μέσα από τα λάθη μας δε μαθαίνουμε μόνο τους σωστούς τρόπους, αλλά και τις δυνατότητες που έχουμε.

Τι προσδοκάτε να δείτε στο main event;

Εδώ οι απαντήσεις ποικίλουν. Οι συμμετέχοντες, κατά κύριο λόγο περιμένουν να ακούσουν κάτι σχετικό με την ψυχολογία. Κάποιοι άλλοι, προτιμούν κάτι κοινωνικό-καθημερινό, που να εμπλέκει κοινό και ομιλητή και γενικά να πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις. Εντύπωση ακόμη μας προκάλεσε ότι αρκετοί θα θέλανε να παρακολουθήσουν ομιλίες σχετικές με την αυτοβελτίωση, την τέχνη, τη γλώσσα του σώματος ακόμη και να λύσουν γρίφους!  Πιο συγκεκριμένα, μας εκμυστηρευτήκαν ότι θέλουν να ακούσουν προσωπικές ιστορίες ομιλητών.

Φυσικά η ομάδα του Blog προσπάθησε να προσελκύσει και την οργανωτική ομάδα του TEDxUoM2018.

Δεν απέχουμε πολύ από το τελικό event. Πως νιώθετε που ένας κύκλος φτάνει στο τέλος του ή μήπως δεν είναι τελος;

Έλενα: Νoιώθω ανάμεικτα μπορώ να πω, σίγουρα όμως όμορφα γιατί συνειδητοποιώ πως αυτός ο κύκλος δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει. Αντίθετα, διευρύνεται χρόνο με το χρόνο ενώ οι εθελοντές και το κοινό γίνονται ακόμη πιο πιστοί. Από την άλλη, βέβαια λυπάμαι που κάτι τόσο ωραίο θα τελειώσει. Σκέψεις, συναισθήματα, άνθρωποι και εμπειρίες, αυτά συνιστούν τον προσωπικό μου κύκλο αναμνήσεων που με κρατούν κοντά σε αυτόν τον θεσμό!

Περιγράψατε το TEDx με μία λεξη; Τι ειναι αυτο που μπορει θα κερδίσει τους αναγνώστες;

Δημήτρης: Μία λέξη, ε; Νομίζω, η περιέργεια. Γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα. Το TEDx έχει θέσει τις βάσεις του πάνω στην περιέργεια γιατί αυτός είναι και ο τρόπος για να φτάσουμε στην καινοτομία αφενός, μα παράλληλα αποτελεί και τον αποτελεσματικότερο τρόπο για να κερδίσει τους αναγνώστες του αφετέρου. Η περιέργεια αποτελεί το πρώτο πράγμα που θα γεννήσει την ανάγκη της υπόσχεσης για κάτι νέο, πρωτότυπο και δυναμικό που σίγουρα κανείς δεν θέλει να το χάσει!

Τι να περιμενουμε απο το φετινό team;

Μαργαρίτης: Το φετινό team είναι γεμάτο ακατάπαυστη διάθεση, ιδέες και όρεξη για δουλειά. Διαπιστώνω, ακόμη, πως είναι πάρα πολύ συνεργάσιμο. Η ομάδα ανανεώνει συνεχώς το περιεχόμενο του φετινού συνεδρίου και αυτό είναι που, τελικά, επιδιώκουμε κι εμείς, την αλλαγή!

Ποσο μεγαλη ειναι η ομαδα σας και πόσο δύσκολος ο συντονισμός της;

Έλλη: Σίγουρα, πιο μεγάλη απ’ ότι φαντάζεσαι! Αν, τώρα, υπολογίσουμε την οργανωτική, τους εθελοντές, τους αναγνώστες, τους ακροατές, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους ένθερμους υποστηρικτές του event θα έλεγα πως όλη η κοινότητα του TEDxUoM2018 ισούται εύκολα με ολόκληρη την πόλη μας. Από τα δυσκολότερα εγχειρήματα είναι, φυσικά, και ο συντονισμός της. Διότι, όχι μόνο συντονίζεις αλλά πρέπει να δίνεις συνεχώς κίνητρα στο κοινό και την ομάδα για να ανανεώνεται η περιέργεια και το ενδιαφέρον του    για ‘σένα. Και το σημαντικότερο είναι ότι πολλές φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θές ωστόσο δεν πρέπει να δείχνεις πως αποθαρρύνεσαι γιατί μόνο κρατώντας την ομάδα motivated μπορεί να πάει μπροστά.

Ποια η δική σας θέση μεσα στην ομαδα; Γιατι επιλέξατε να συμμετέχετε στο Ted;

Ευγενία: Εγώ ασχολούμαι με το γραφιστικό κομμάτι. Οι λόγοι που επέλεξα να συμμετέχω μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις φράσεις: να αποκτήσω νέα βιώματα, να νιώσω την εμπειρία του εθελοντισμού σε μία οργανωμένη ομάδα και να διευρύνω τους ορίζοντες μου.

Πως θα πείθατε εναν αδιάφορο περαστικό να γίνει φανατικός ακροατής των ομιλιών;

Γωγώ: Θα ξεκινούσα από το γεγονός πως το TEDx είναι μία γιορτή που απευθύνεται στον άνθρωπο, έχει δηλαδή ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Ύστερα, ας μην ξεχνάμε πως αποτελεί μία δωρεάν ευκαιρία απόκτησης γνώσης η οποία στην εποχή μας θεωρείται ανήκουστη. Τέλος, είμαι σίγουρη πως στο ίδιο το άτομο υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για τη ζωή και το σκόπο που έχει να εκπληρώσει που το TEDx και οι ομιλητές του μπορούν να απαντήσουν, αν όχι σε όλα σίγουρα στα περισσότερα.

Μιλήστε μας για τους φετινούς ομιλητές. Ποια ονόματα θα κληθούν φετος στο βήμα;

Παύλος: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προσπαθούμε το TEDx να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη διάδοση μεγάλης ποικιλίας (ή ποικιλομορφίας) ιδεών και ομιλιών που θα καλύπτουν ευρύ φάσμα. Προς το παρόν ενας δημοσιογράφος, μία εκπαιδεύτρια mindfulness και ένας συγγραφέας συνθέτουν τη λίστα των ομιλητών μας. Ασφαλώς έχουμε και άλλά στα προσεχή, τα οποία θα αποκαλύψουμε εν καιρώ. Μείνετε συντονισμένοι…

Μπορει μια ολιγόλεπτη ομιλία να αποτελέσει, όντως, τροφή για σκέψη ή αλλαγη;

Έλλη: Εννοείται!​ Μία πρόταση είναι αρκετή, αρκεί να εμπεριέχει κριτική σκέψη από πίσω.
​ Το TEDx είναι εδώ για να εκπληρώσει αυτή τη φράση. 17 διαφορετικά άτομα, 17 διαφορετικές ιδέες και απίστευτη όρεξη. Yποσχόμαστε να απογειώσουμε το τελικό event μέσω των ομιλιών που θα ακούσετε. Μη λείψει κανείς σας!

Το TED ήρθε για να μείνει, αυτο είναι σίγουρο. Πως καλλιεργείται η ανάγκη στην κοινωνία να ακούσει το διαφορετικό;

Δήμητρα: Όλα ξεκινάνε από την καλλιέργεια της περιέργειας. Αυτή είναι που θα γεννήσει καινούριες ιδέες όσον αφορά τους ομιλητές αλλά και την αναζήτηση τους από την κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε πως το συνέδριο μπορεί να στοχεύει στην κοινωνία αλλά και η κοινωνία δεν είναι παρά ένα σύνολο προβληματισμένων ατόμων που στοχεύουν στο αύριο.

Ποια τα do’s and don’ts ενος TEDxer;

Βαγγέλης: Σαν ομάδα λέμε ένα μεγάλο όχι στον φανατισμό. Προκατειλημμένες απόψεις, hate speech και ακραίες ιδέες δεν συνάδουν με το περιεχόμενο του συνεδρίου, οπότε πριν το τελικό event καλό θα ήταν να αποβάλλουμε όλοι ό,τι μας κρατά πίσω από το να ακούσουμε, να δεχτούμε και να απολαύσουμε τη γιορτή αυτή δημοσίου λόγου και διαλόγου . Στα do’s θα έλεγα πως το άτομο πρέπει να επιδικώκει και να έχει φιλοδοξίες για αυτά που περιμένει να δει όπως και να στηρίζει τα τοπικά TEDx events γιατί με την παρουσία του ενισχύει ετήσια τον θεσμό αυτό στον ελληνικό χώρο.

Ειναι το TED σημάδι των καιρών μας ή μια εποχική ανάγκη για να ξεφύγουμε από τα προβλήματα της χώρας μας;

Βαρβάρα: Πιστεύω πως το ένα καλύπτει το άλλο. Είναι ακόμη αναγκαίο να σκεφτούμε πως η μιζέρια οδηγεί στην καινοτομία και την πρόοδο. Το TEDx ήρθε για να ταράξει τα ελληνικά, κάτι που το καταφέρνει επιτυχώς εδώ και χρόνια.

Ποσο δεκτικοί ειναι οι φοιτητες σε ένα τέτοιο event;

Γωγώ: Είναι πολύ δεκτικοί. Μπορεί να μην ξεχωρίζουν ακόμη τη διαφορά TED ή TEDx ωστόσο χρόνο με το χρόνο τα πράγματα αλλάζουν. Η επανάσταση έχει ήδη γίνει. Το δικό μας TEDx αποτελεί φέτος το 6ο κατα σειρά event και το γεγονός πως η προσέλευση αυξάνεται συνεχώς μας δείχνει την ανάγκη των φοιτητών να ακούσουν πράγματα που θα τους κάνουν να νοιώσουν πιο σίγουροι και βέβαιοι για το μέλλον.

Ποιες δυσκολιες αντιμετωπίσατε κατα την οργάνωση του event; Πως το διαχειριστηκατε;

Χάρης: Είναι πολύ νωρίς για να πω πως αντιμετωπίσαμε κάποια σημαντική δυσκολία. Ας μην ξεχνάμε πως η οργάνωση που έχουμε είναι πολύ καλή. Βέβαια, δυσκολευτήκαμε λίγο με την εξεύρεση των παροχών για να πραγματοποιήσουμε όλα αυτά που βλέπετε και θα δείτε, ωστόσο πιέσαμε και τα καταφέραμε στο τέλος.

Τι το ξεχωριστό έχει να επιδείξει η δική σας ομαδα;

Κυριάκος: Αν εξαιρέσουμε το μέγεθος, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τα περσινά δεδομένα θα έλεγα η δημιουργικότητα και η όρεξη για on the spot δημιουργία. Βλέπω άτομα παθιασμένα έτοιμα να δώσουν όλο το πάθος και την ενέργεια τους για να πετύχουμε ως σύνολο.

Ευχαριστούμε θερμά για τις απαντήσεις που μας δώσατε! Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες. Το main event πλησιάζει. Είσαι έτοιμος;

TEDxUniversityofMacedonia

Το TEDxUniversityofMacedonia είναι ένας θεσμός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έχει ως σκοπό να προσφέρει βήμα σε ιδέες που αξίζει να ακουστούν και να αποτελέσει έναυσμα για αλλαγή και δράση σε όλη τη φοιτητική κοινότητα και ευρύτερα στο νεανικό κοινό της Θεσσαλονίκης.
Close Menu