Sustainable fashion – Η νέα τάση της μόδας

Sustainable fashion – Η νέα τάση της μόδας

Στις μέρες μας το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αποτελεί αποδεκτό και αυταπόδεικτο γεγονός. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ωθεί σήμερα ακόμη και τους πιο δύσπιστους να σκεφτούν διαφορετικά. Έννοιες όπως ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και βιωσιμότητα έχουν αποκτήσει πλέον βαρύτητα και δεν μένουν στην θεωρία. Στα πλαίσια αυτά έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο το ζήτημα της βιομηχανίας της μόδας. Είναι γνωστό ότι πίσω από τα όμορφα καλοκαιρινά μπλουζάκια μας και τα χειμερινά και άνετα πουλόβερ, βρίσκεται μια γιγάντια βιομηχανία που επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας τους ρυθμούς της εποχής, η βιομηχανία έχει βασιστεί στις απαιτήσεις της λεγόμενης “Γρήγορης Μόδας” ή πιο διεθνώς “Fast Fashion”.

 

Τα ρούχα ως ρύπος

Η βιομηχανία της  μόδας αποτελεί τον 2ο πιο ρυπογόνο παράγοντα για τον πλανήτη μετά το πετρέλαιο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι υπεύθυνη για το 8-10% του παγκόσμιου ποσοστού εκπομπών αερίων, που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η αξία των ρούχων που μένουν ανεκμετάλλευτα, κυρίως λόγω της απουσίας ανακύκλωσης, αγγίζει τα 500 δισεκατομμύρια. Επιπλέον, για τις ανάγκες της παραγωγής ρούχων δαπανούνται περίπου 20.000 λίτρα νερού για ένα κιλό βαμβάκι. Πρέπει να σημειωθεί ότι το βαμβάκι είναι υπεύθυνο για την ξήρανση τεράστιων υδάτινων επιφανειών και του φαινομένου της λειψυδρίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ινδία.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στα πλαίσια της ατζέντας για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, έχει δημιουργήσει την συμμαχία για την βιώσιμη μόδα. Η συγκεκριμένη ενέργεια έχει στόχο να ενημερώσει, να μορφώσει και να αναπτύξει τεχνικές που θα αποτρέψουν τα παραπάνω.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι αυτό της ελλιπούς γνώσης ως προς την ανακύκλωση ρούχων. Η απουσία τόσο των ειδικών κάδων ανακύκλωσης όσο και των ακραίων πολιτικών ορισμένων μεγάλων αλυσίδων ρούχων αποτελούν μόνο λίγα από τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Σε συνδυασμό όμως με την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους καταναλωτές για το που καταλήγει το ρούχο που πέταξαν, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Παρόλα αυτά, οι λύσεις είναι αρκετές, άλλες απλές και άλλες πιο πολύπλοκες.

 

Μεταποιήσεις και Second Hand

Μπορεί η εικόνα των κυριών που στενεύουν ένα μπλουζάκι ή κονταίνουν ένα τζιν να αποτελούν εικόνες άλλων δεκαετιών. Αποδεδειγμένα όμως είναι μια από τις καλύτερες μορφές ανακύκλωσης για την αποφυγή χιλιάδων υφασμάτων σε χωματερές. Με μία δεύτερη ερμηνεία και κοιτώντας λίγο παραπέρα, μπορεί να εντοπίσει κανείς τα προβλήματα που επιφέρει το fast fashion και σε άλλους τομείς. Μικρότερες επιχειρήσεις όπως βιοτεχνίες, συνοικιακά μαγαζιά, μοδίστρες και τσαγκάρηδες κινδυνεύουν να εκλείψουν. Και αυτό είναι κάτι που ακόμη και αν δεν το βλέπουμε ταράζει την καθημερινότητα μας. Ο κύκλος της οικονομίας στην σημερινή εποχή έχει περιοριστεί ανάμεσα στις πολυεθνικές.

Ωστόσο, χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας εποχής αποτελεί ο Amit Kalra, ένας νέος σχεδιαστής μόδας ,ο οποίος μεταποιεί τα ρούχα του χρησιμοποιώντας ακόμη και μπαχαρικά για να αλλάξει το χρώμα τους. Στην TED Talk του περιγράφει και αναλύει τον τρόπο και την ιδεολογία πίσω από την δουλειά και τις ενέργειες του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση των καταστημάτων second hand έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη της ιδέας της επαναχρησιμοποίησης των ρούχων .Οι σχετικά χαμηλές τιμές αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο.

Τα βακτήρια ως λύση

Εκτός των ορίων των διεθνών οργανισμών, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ήδη ανακαλύψει την νέα τάση της (επιστημονικής) μόδας. Και αυτή δεν είναι άλλη από τα ΒΑΚΤΉΡΙΑ.

Η Suzanne Lee , είναι μια σχεδιάστρια μόδας αρκετά διαφορετική. Ο λόγος; Χρησιμοποιώντας την μπανιέρα του σπιτιού της, πράσινο τσάι, ζάχαρη, μικρόβια και χρόνο κατάφερε “να καλλιεργήσει”, όπως λέει και η ίδια, τα δικά της ρούχα. Αξίζει να την δείτε να εξηγεί πως καταφέρνει να μετατρέψει το πράσινο τσάι σε γιλέκο.

Μπορεί εμφανισιακά να μην ακολουθούν τα πρότυπα της βιομηχανίας της μόδας. Αποτελεί όμως μια καλή αρχή για την μείωση των ρούχων που παράγονται με ανήθικες μεθόδους για το περιβάλλον και τελικά για τον άνθρωπο. Άλλωστε, αυτή είναι και η μάχη που πρέπει να νικηθεί! Να αποκοπούμε από τα στερεότυπα που προωθούν οι πολυεθνικές, τα οποία αλλάζουν κάθε σεζόν για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Fashion icon με οικολογική συνείδηση

Το συμπέρασμα είναι πιο απλό και πιο φανερό. Πριν αγοράσουμε οτιδήποτε καλύτερα να σκεφτούμε πως η ατομική προσπάθεια είναι αυτή που θα οδηγήσει σε μια μαζική αλλαγή. Οι υποστηρικτές του λεγόμενου sustainable fashion τονίζουν ότι πρέπει πλέον να σκεφτόμαστε όχι μόνο πώς ξεκινάει ένα ρούχο αλλά και πώς τελειώνει.

Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να δείχνουμε κομψοί και καλοντυμένοι. Πολλές φορές αυτό δεν εξαρτάται από το εάν το ρούχο που έχουμε επιλέξει είναι καινούργιο ή παλιό και χρησιμοποιημένο. Σημασία έχει η επαναφορά μιας αξίας η οποία λόγω της ανάγκης για ταχύτητα, εξέλιξη και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς έχει σχεδόν χαθεί! Και είναι αυτή της προσωπικότητας και της ιδιαιτερότητας μας. Ας σκεφτούμε λοιπόν τι μας ταιριάζει περισσότερο!

 

 

Χριστίνα Παρασκευαΐδη

Φοιτήτρια του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση στις πολιτικές και ανθρωπολογικές επιστήμες και στις διεθνείς σχέσεις. Με ενδιαφέρουν οι ξένες γλώσσες και ο εθελοντισμός.
Close Menu