RE:Oμιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Ζωή Ζενιώδη

RE:Oμιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Ζωή Ζενιώδη

Μαέστρος και πιανίστα παγκοσμίου βεληνεκούς, η Ζωή Ζενιώδη έχει ένα πλούσιο βιογραφικό συμμετοχών σε πολλές ορχήστρες και συναυλιακούς χώρους ανά τον κόσμο. Προσφάτως εκλέχθηκε ως η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε δεκαπέντε άλλους υποψήφιους ενδιαφερόμενους. Έχει επιλεγεί από την Όπερα του Ντάλας ως μέλος του Institute of Women Conductors και ήταν η πρώτη γυναίκα μαέστρος της Opera Southwest στο Νέο Μεξικό. Με βασικότερο το χαρακτηριστικό της ως άνθρωπος με στόχο και όραμα έρχεται φέτος στο TEDxUniversityOfMacedonia να δώσει τα ερεθίσματα για μια νέα οπτική της πραγματικότητας.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας στο επάγγελμα του/της πιανίστα/ μαέστρου ορχήστρας;

Αρχικά, είναι πολύ δύσκολο να ορίσουμε τι ακριβώς είναι επιτυχία στη ζωή ενός μουσικού. Για μένα, ξεκάθαρα, η ενασχόληση με τη μουσική είναι ευτυχία, άρα και επιτυχία. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μου ανοίχτηκε αυτός ο ορίζοντας σε μικρή ηλικία και που η ζωή και η μελέτη με οδήγησαν στο να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική. Είμαστε άνθρωποι που η καθημερινότητα μας περιλαμβάνει τεράστια ομορφιά και πρέπει να νιώθουμε ευλογημένοι γι’αυτό. Η πορεία μας απαιτεί μεγάλες θυσίες, πολύωρη μελέτη καθημερινά, υπομονή, επιμονή, αποφασιστικότητα, καθαρή σκέψη και αφοσίωση. Και ταυτόχρονα φέρνει μεγάλες χαρές. Είναι γνωστό ότι όλοι μας απολαμβάνουμε περισσότερο αγαθά και καταστάσεις όταν έχουμε εργαστεί σκληρά γι’αυτά.

Σίγουρα, η δουλειά μας χρειάζεται ταλέντο και κάποιες συγκεκριμένες ικανότητες (για να μπορεί κάποιος να φθάσει πολύ ψηλά επαγγελματικά) αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντική η προσωπική εργασία και αγάπη. Είμαι τυχερή που βρίσκομαι σε ένα σημείο επαγγελματικά το οποίο θεωρείται πολύ επιτυχημένο ενώ για μένα η αίσθηση είναι ότι είμαι ακόμη στην αρχή της πορείας μου. Ίσως αυτό να είναι η ευτυχία και η επιτυχία.

Πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν να εισέλθετε ως γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο τόσο ως μαέστρος όσο και ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης;

Λόγω προσωπικότητας, αναλαμβάνω συχνά προκλήσεις. Το να ασχοληθώ με κάτι το οποίο όμως θεωρείται και είναι “ανδροκρατούμενο”, δεν είναι κάτι το οποίο με οδήγησε στις τωρινές μου αποφάσεις. Γνώρισα από κοντά τις δυσκολίες των επιλογών μου (και ως μαέστρος αλλά και ως διευθύντρια) όχι μόνο στην τωρινή μου συνθήκη αλλά από την αρχή της πορείας μου. Δεν υπήρξε όμως ούτε μία φορά που να με κάνει να σκεφτώ ότι είχα πάρει τη λάθος απόφαση. Η πορεία μου η ίδια το αποδεικνύει αυτό. Ούτως ή άλλως βρισκόμαστε σε εποχές που γίνονται τεράστιες αλλαγές στον τομέα των γυναικών μαέστρων και ίσως θα γνωρίζετε ότι είμαι από τα πρώτα μέλη του Ινστιτούτου Γυναικών Μαέστρων της Όπερας του Ντάλας, ενός θεσμού που ξεκίνησε το 2015 ακριβώς για να επιταχύνει αυτές τις αλλαγές. Οι ανταγωνιστικές προκλήσεις μεταξύ φύλων δεν είναι κάτι το οποίο με ανησυχεί αλλά σίγουρα, μέσω της πορείας μου, προσπαθώ να εδραιώσω κάποιες αρχές στις οποίες πιστεύω. Προσωπικά, η μεγαλύτερη μου πρόκληση έχει υπάρξει η καθημερινή επιλογή του να είμαι αυτή που είμαι και να συνεχίσω να βελτιώνομαι.

Πώς καταφέρνετε να συνδυάζετε μια απαιτητική επαγγελματική πορεία με τις ανάγκες της προσωπικής ζωής;

Σας βεβαιώνω ότι δεν είναι εύκολο αλλά είναι εφικτό. Θέλει εξαιρετικές ικανότητες διαχείρισης χρόνου, απαιτεί αναγνώριση και σύνταξη προτεραιοτήτων, γίνεται μόνο με υπομονή και με φροντίδα. Είναι σημαντικό να καταλαβαίνει κάποιος πραγματικά τι είναι σημαντικό και τι όχι και να λειτουργεί ως άνθρωπος και όχι ως μηχανή. Πρέπει να γίνονται επιλογές συνεχώς οι οποίες να έχουν γνώμονα την ανθρώπινη υπόστασή μας και τις αντοχές μας, καθώς και τη διάθεσή μας προς ουσιαστική απόλαυση των εμπειριών μας. Και σίγουρα η δράση μας πρέπει να γίνεται σε ένα περιβάλλον υγιές το οποίο καθημερινά δημιουργούμε και επιλέγουμε. Προσωπικά με βοηθάει πολύ η άσκηση και ο διαλογισμός και αρκετές ώρες εσωτερικής σιωπής (έτσι ώστε να καθαρίζει η σκέψη από τον “θόρυβο”). Και πάντα υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας οι οποίοι μας προσέχουν και μας βοηθούν. Ισορροπία, αγάπη και σεβασμό προς τον άνθρωπο, τους αγαπημένους και την εργασία θέλει και τότε όλα είναι εφικτά και όμορφα.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους μουσικούς που στοχεύουν σε μια καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Να συνεχίσουν να δημιουργούν, να μελετούν πολύ, να αγαπούν και να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν. Να έχουν θετική σκέψη και εσωτερική δύναμη για να μην ‘τραντάζονται’ στους δύσκολους καιρούς. Να μην το βάλουν κάτω γιατί η διαδρομή είναι υπέροχη. Αλλά ταυτόχρονα, να είναι σεμνοί και μετρημένοι. Και να θυμούνται αυτό που λέει και ένα ‘ταξιδιάρικο’ τραγούδι της ξενιτιάς, το ΄τζιβαέρι’: σιγανά και ταπεινά…

Η Ζωή Ζενιώδη κάνει Reboot στις 30 Νοεμβρίου 2019!

Βίκυ Κελίδου

Απόφοιτη του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ & μουσικός/πιανίστρια. Αγαπώ τα musicals, τις παραστάσεις, τα βιβλία, τα ταξίδια. Η γνώση νέων πραγμάτων με κερδίζει, όμως η τέχνη μου προκαλεί τη μεγαλύτερη συγκίνηση.~
Close Menu