RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Maximilian Jabs

RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Maximilian Jabs

Ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσει κάποιος να πραγματοποιήσει τα όνειρα του και να φέρει με τον τρόπο του την αλλαγή ποικίλει. Ο Max Jabs διάλεξε την ποδηλασία. Μετά το πέρας των σπουδών του δημιούργησε μαζί με τον Nono Konopka τους Biking Borders. Με αφετηρία το Βερολίνο ποδηλάτησαν μέχρι το Πεκίνο με σκοπό να μαζέψουν χρήματα για την καταπολέμηση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρώτος στόχος ήταν η Γουατεμάλα. Εκτιμάται πως ο αναλφαβητισμός στην χώρα φτάνει το 24.1% ενώ τα παιδιά πηγαίνουν κατά μέσο όρο στο σχολείο για μόλις 4 χρόνια.

Εγχειρήματα σαν αυτό αποδεικνύουν πως η προσπάθεια και η ανθρώπινη επικοινωνία και ανάγκη για αλλαγή είναι διεθνής. Η ανθρωπότητα χωρίζεται από σύνορα και χαρακτηριστικά, διαμορφώνει συνήθειες και συμπεριφορές. Οι καταστάσεις που δημιουργούμε μπορεί να επηρεάζονται από όλα αυτά τα επίκτητα. Δεν παύουν όμως να ξεκινούν από το κοινό χαρακτηριστικό όλων μας, ότι είμαστε άνθρωποι. Για αυτή την υπέρβαση των ορίων-συνόρων θα μας μιλήσει στο φετινό TEDxUniversityOfMacedonia.

Πως θα περιγράφατε την όλη διαδικασία από την αρχή της μέχρι να πετύχετε τον στόχο σας; Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε μέχρι να υπάρξει η κατάλληλη ανταπόκριση που οδήγησε στην επίτευξη του στόχου του project σας;

Η διαδικασία του ταξιδιού μου ήταν σαν το rollercoaster. Ειδικότερα κατά την περίοδο του ξεκινήματος των Biking Borders. Πιστεύω πως το να ακολουθήσω το όνειρο μου αγνοώντας τις αμφιβολίες των γονιών μου, αλλά και τις δικές μου, ήταν εν τέλει η μεγαλύτερη πρόκληση. Οτιδήποτε άλλο αντιμετώπισα στην διάρκεια του ταξιδιού μου, είτε αυτό ήταν να ποδηλατώ στους -20 βαθμούς Κελσίου, να βρίσκομαι στην πιο καταπιεστική χώρα του κόσμου είτε να είμαι ολομόναχος στην έρημο χωρίς νερό, δεν ήταν τόσο δύσκολο. Αν και ήξερα ότι ήταν μεγάλη πρόκληση, ειδικά εκείνη την στιγμή, ήταν όλα εξωτερικοί παράγοντες. Πράγματα και καταστάσεις που δεν μπορούσα να αλλάξω. Άρα το μόνο που έμενε ήταν να τα ξεπεράσω και να προχωρήσω.

Μην με παρεξηγήσεις αλλά και μετά την απόφαση μου να πραγματοποιήσω αυτό το ταξίδι είχα τις αμφιβολίες μου. Πιστεύω πως είναι αδύνατο να έχεις κίνητρο 24/7. Ανεξάρτητα του πόσο μεγάλος και σημαντικός είναι ο στόχος που έχεις θέσει, στο τέλος της μέρας είμαστε όλοι άνθρωποι. Η εσωτερική αμφιβολία ή απλώς μια κακή μέρα είναι μέρος της εμπειρίας. Το ζήτημα είναι πως θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνειδητές προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων απέναντι σε κοινωνικά φαινόμενα όπως ο αναλφαβητισμός στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με βάση την προσωπική σας εμπειρία πως χαρακτηρίζετε την ανταπόκριση του κόσμου και το ενδιαφέρον που δείχνει απέναντι στο project σας και γενικότερα σε τέτοιες προσπάθειες;

Πιστεύω ειλικρινά ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα είναι καθοριστικής σημασίας. Κατά την γνώμη μου είναι μια καλή αρχή το γεγονός πως όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανισότητας προβάλλονται και γίνονται γνωστές στην κοινή γνώμη, με την ελπίδα να γίνει η αλλαγή. Συχνά διαβάζουμε άρθρα, βλέπουμε στατιστικές στις ειδήσεις και παρακολουθούμε ντοκιμαντέρ. Παρόλα αυτά, συνήθως μας επηρεάζουν για λίγο μόνο και μετά επιστρέφουμε στις ζωές μας. Οι αριθμοί και οι ειδήσεις παραμένουν απλά πληροφορίες για τους περισσότερους από εμάς.

Θυμάμαι την περίοδο της ζωής μου πριν ζήσω από πρώτο χέρι την εκπαιδευτική ανισότητα. Έβρισκα εξωφρενικό που ενώ για εμένα ήταν δεδομένο πως θα πάω σχολείο, για άλλα παιδιά η εκπαίδευση ήταν ουτοπικό ακόμη και να την φανταστούν. Αυτό που με άλλαξε πραγματικά ήταν η προσωπική μου εμπειρία. Όταν είδα από κοντά τα γεγονότα. Μόλις μίλησα με ανθρώπους και έμαθα περισσότερα για την πραγματική κατάσταση. Δεν μπόρεσα ποτέ να ταυτιστώ με τις στατιστικές και τα δημοσιεύματα αλλά με τις προσωπικές ιστορίες των παιδιών. Έτσι, αν και ζούσαν τόσο μακριά από εμένα και την πραγματικότητα μου, επιτέλους ήρθα κοντά σε αυτούς και τα προβλήματα τους. Μπόρεσα να δημιουργήσω μια σύνδεση. Μια σύνδεση που με έκανε να προσπαθήσω για την διαφορά.

Νομίζω ότι το ενδιαφέρον για την επίλυση των ανισοτήτων δεν ήταν ποτέ υψηλότερο. Ωστόσο, πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε. Πώς μπορούμε να πούμε ιστορίες αντί για στατιστικά στοιχεία. Ιστορίες που μας κάνουν να θέλουμε να δημιουργήσουμε αλλαγή. Το πρόγραμμά μας δεν ακολουθήθηκε από περισσότερους από 20.000 ανθρώπους παγκοσμίως επειδή μοιραστήκαμε στατιστικά στοιχεία. Αλλά επειδή είπαμε μια ιστορία. Μια ιστορία με την οποία θα μπορούσαν να ταυτιστούν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και διαφορετικές θρησκείες. Μια ιστορία στην οποία θέλησαν να γίνουν μέλη.

Η Γερμανία είναι μια από τις πιο οικονομικά εύρωστες χώρες του κόσμου. Στατιστικές δείχνουν πως η περίοδος που διανύουμε είναι η καλύτερη ως προς την οικονομία και το επίπεδο ζωής του μέσου πολίτη της. Από την άλλη η εμπειρία σας στο Βιετνάμ επεσήμανε την έλλειψη ευκαιριών και τις ανισότητες που υφίστανται οι άνθρωποι σε άλλα μέρη του κόσμου. Πως θα ορίζατε τους λόγους που οδηγούν σε αυτές τις διαφορές και τι πιστεύετε πως θα ωφελούσε σε διακρατικό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων;

Δεν νομίζω πως μπορώ να απαντήσω στο γιατί υπάρχουν τέτοιες διαφορές. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ζούμε
σε έναν κόσμο που ποτέ δεν ήταν πιο διασυνδεδεμένος. Χάρη στην τεχνολογική επανάσταση μπορούμε να συνδεθούμε με κάθε δυνατό τρόπο. Οι ανισότητες στην εκπαίδευση, είτε είναι στο Βιετνάμ είτε σε οποιαδήποτε άλλη αναπτυσσόμενη χώρα, θα μας επηρεάζουν περισσότερο από ποτέ. Επομένως, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Η μεγαλύτερη πρόκληση που βλέπω όμως είναι πώς μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο να θέλουν να δημιουργήσουν αλλαγές. Όχι γιατί τους έχουν πει να το πράξουν. Επειδή οι ίδιοι οδηγούνται να αποτελέσουν μέρος της λύσης.

Ο Maximilian Jabs κάνει Reboot στις 30 Νοεμβρίου!

Μάρθα Κωταΐδου

Φοιτήτρια Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο. Ενδιαφέροντα ο κινηματογράφος, η μουσική, τα βιβλία και τα ταξίδια. Κύριο μέσο έκφρασης το γράψιμο. Θέλω να πιστεύω πως όλα μεταβάλλονται και εξελίσσονται.
Close Menu