RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Τάσος Γεωργαντζής

RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Τάσος Γεωργαντζής

Πρόκειται για έναν πολιτικό μηχανικό από τη Θεσσαλονίκη που αγαπά την καινοτομία και το μοντέρνο design. Ο λόγος για τον Τάσο Γεωργαντζή, ο οποίος ίδρυσε το 2009 μαζί με τον Κώστα Φλώρο την Urban Soul Project. Η USP είναι μια ομάδα με έδρες τη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο που έχει βραβευτεί ουκ ολίγες φορές για τα έργα της. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή συγκαταλέγονται το Colors Urban Hotel και το καφέ μπαρ Looney Bean στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το Ergon House Athens για τους λάτρεις του φαγητού. Το Design είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του TED. Έτσι, φέτος ο Τάσος Γεωργαντζής, μέσα από την δημιουργική του ματιά, θα συμβάλλει στην προσπάθεια μας να επανακκινήσουμε τον τρόπο με τον οποία βλέπουμε κάποια πράγματα γύρω μας.

Από που αντλείτε ιδέες και έμπνευση για τις δημιουργίες σας; Έχετε πρότυπα στο εξωτερικό;

Κάθε έργο είναι διαφορετικό, μιας και η έμπνευση δεν είναι απαραίτητο να έρχεται από κάπου συγκεκριμένα. Πολλές φορές είναι κάτι το οποίο είχαμε δει παλαιότερα σε ένα ταξίδι και ξαφνικά θεωρήσαμε ότι ταιριάζει σε ένα πρότζεκτ, άλλες φορές η συνομιλία με έναν πελάτη σε ωθεί στο να εμπνευστείς και να φανταστείς πώς θέλεις να γίνει κάτι, αλλά τις περισσότερες φορές υπάρχει ένα εσωτερικό ένστικτο που σε ωθεί, σε προδιαθέτει προς το που πρέπει να κινηθεί ένα έργο και καταφέρνει να σε εμπνεύσει και να σε προστατεύσει από κάποιο λάθος ταυτόχρονα.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το χαρακτηριστικό που προσδίδει μοναδικότητα στα έργα σας;

Θεωρούμε ότι κάθε έργο είναι μοναδικό, μιας και σχεδιάζεται από το μηδέν, σχεδόν πάντα από διαφορετική ομάδα σε σχέση με κάποιο άλλο έργο που έχει γίνει ως τώρα. Μιας και ο αριθμός της ομάδας είναι μεγάλος, υπάρχει μεγάλη ευελιξία στο ποιοι από εμάς θα αναλάβουν ένα έργο. Επίσης κάθε έργο πρέπει να αντιπροσωπεύει την εποχή του και τον ιδιοκτήτη του. Αυτά τα 3 μαζί, ο σχεδιαστής, ο ιδιοκτήτης καθώς και η ανάγκη συνεχώς να είμαστε φρέσκοι κάνει κάθε έργο μοναδικό.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας δημιούργημα στην Ελλάδα, που δεν έχει φτιάξει η ομάδα σας αλλά θα θέλατε;

Έχουμε πολλά αγαπημένα έργα στην Ελλάδα, και από Έλληνες καθώς και από ξένους αρχιτέκτονες, που απέχουμε αρκετά ακόμα από το να τα κάνουμε εμείς. Ενδεικτικά αναφέρω το Μ2 στην Θεσσαλονίκη, το μουσείο της Ακρόπολης, το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΣΝ (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών καθώς και άλλα.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα χρειαζόταν σίγουρα μια εκτεταμένη οικοδομική ανακαίνιση. Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνει;

Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στο να ανακαινιστούν τα κτήρια του κέντρου, είτε αυτό γίνει με οικονομική ενίσχυση, άτοκο δανεισμό ή αλλαγή όρων δόμησης. Θα πρέπει λοιπόν τα κτήρια τα οποία δεν είναι αξιόλογα (και αυτό είναι μια άλλη κουβέντα) να ανακαινιστούν, να αλλάξουν οι όψεις τους και σε αρκετές περιπτώσεις ο στατικός τους φορέας και φυσικά να γίνουν αρκετά πιο “πράσινα”.

Η ομάδα σας εμπλουτίζεται με τα χρόνια με ολοένα και περισσότερα άτομα και δεν αποτελείται μόνο από πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Είναι κάποια ειδικότητα που δεν υπάρχει στην Urban Soul Project αλλά θα θέλατε στο μέλλον να συμπεριληφθεί;

Αυτήν τη στιγμή, η ομάδα αποτελείται από 38 άτομα στη Θεσσαλονίκη, 2 στην Αθήνα και 3 στο Λονδίνο. Οι ειδικότητες που υπάρχουν είναι Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Interior Designers καθώς και άνθρωποι που ασχολούνται με τα οικονομικά καθώς και πλέον κάποιοι γραφίστες. Στο μέλλον πιθανώς να εντάσσαμε στην ομάδα κάποιον μηχανολόγο, καθώς και ένα άτομο υπεύθυνο για το marketing της εταιρίας.

Ο Τάσος Γεωργαντζής κάνει Reboot στις 30 Νοεμβρίου 2019!

Georgia Fotiadou

Φοιτήτρια ιατρικής εδώ! Αγαπώ την έντεχνη μουσική, τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τη φυσική. Πιστεύω στη δύναμη της σκέψης και απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής.
Close Menu