RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Νίκος Ζιώγας

RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Νίκος Ζιώγας

Είναι παραγωγός ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν τη ζωή ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ξεκινώντας από την Αθήνα, ο Νίκος Ζιώγας ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο για να φέρει στο φως ιστορίες που αξίζει να ακουστούν. Ασχολήθηκε κυρίως με το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία και είναι ιδιαίτερα γνωστός για το έργο του Άνοιξη (Spring). Φέτος, κατά την έβδομη συνεχή χρονιά παρουσίας του TEDxUoM, ο Νίκος Ζιώγας θα είναι μαζί μας για να μας βοηθήσει να επανακιννήσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε κάποιες πτυχές της πραγματικότητας γύρω μας.

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με ντοκιμαντέρ και μάλιστα ντοκιμαντέρ που δείχνουν τη ζωή και τις δυσκολίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων;

Με ενθουσιάζουν οι ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων, αυτός ο ρεαλισμός που πολλές φορές θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας φαντασίας. Θεωρώ πως το ντοκιμαντέρ είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορούμε να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας. Πάντα με απασχολούσαν οι άνθρωποι που ζουν στα όρια της κοινωνίας και αρκετές φορές έξω από αυτά. Η επιβίωση τους μέσα σε ένα περιβάλλον αποκλεισμού, στιγματισμού και μοναξιάς. Οι φωνές αυτές είναι οι μόνες που δεν ακούμε, ενώ φωνάζουν δίπλα μας καθημερινά.

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο όσον αφορά στην παραγωγή ταινιών; Τι είναι αυτό που περισσότερο θα θέλατε να σκηνοθετήσετε;

Όνειρο μου είναι να κινηματογραφώ ταινίες ντοκιμαντέρ σε όλον το κόσμο, να ακούω ιστορίες ανθρώπων και να τις βγάζω προς τα έξω. Να βγάζω το κερί από τα αυτιά όσων δεν ακούνε τις φωνές τους. Και να μάθω αν κάποια ταινία μου άλλαξε τη ζωή έστω και ενός ανθρώπου. Είτε πρωταγωνιστή είτε θεατή.

Πώς πιστεύετε ότι τα ντοκιμαντέρ σας και γενικά τα ντοκιμαντέρ αυτού του είδους συμβάλλουν ώστε ο κόσμος να γίνει ένα καλύτερο μέρος;

Δυστυχώς η προπαγάνδα, τα στερεότυπα, ο ρατσισμός, είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας. Και όσο περισσότερο αυτές οι έννοιες κυκλοφορούν ανάμεσα μας τόσο δυναμώνουν. Το ντοκιμαντέρ έχει μια αντικειμενικότητα. Είναι μια ιστορία όπως ακριβώς είναι. -Προφανώς και υπάρχουν και ντοκιμαντέρ προπαγάνδας.- Μας δίνει την επιλογή να καταλάβουμε το σωστό και το λάθος. Να επαναπροσδιορίσουμε ποιοι είμαστε, τι πιστεύουμε και τι θέλουμε. Για όλα όσα συμβαίνουν υπάρχει ένας λόγος, και αν ξέρουμε τον λόγο, τότε καταλαβαίνουμε γιατί συμβαίνει. Έτσι θεωρώ πως μπορεί να αλλάξει ο κόσμος. Αν γνωρίζουμε την αλήθεια, και όχι την αλήθεια που μας προσφέρουν τα ΜΜΕ και οι πολιτικές των κυβερνήσεων.

Πώς επηρεάζεστε από όσα βλέπετε μέσα από τα έργα σας;

Μέσα από το ντοκιμαντέρ βρίσκω τον εαυτό μου. Παρατηρώντας τις ζωές των άλλων, βρίσκω κομμάτια της δικής μου, και αντιλαμβάνομαι υπερβολές, λάθη και πώς μπορώ να βελτιωθώ ως άνθρωπος. Δεν ξέρω αν το καταφέρνω, μα προσπαθώ.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας κομμάτι στην παραγωγή μιας ταινίας από την αρχική έμπνευση μέχρι και την προβολή της;

Κάθε κομμάτι της παραγωγής είναι ενδιαφέρον και δημιουργικό. Η ιδέα, η οργάνωση και οι σχέσεις που δημιουργούνται σε κάθε ταινία. Ωστόσο με εξιτάρει περισσότερο η φάση της κινηματογράφησης, ο αυθορμητισμός της ιστορίας και το πώς μπορεί να καταγραφεί μέσω της μηχανής.

Ο Νίκος Ζιώγας κάνει Reboot στις 30 Νοεμβρίου 2019!

Georgia Fotiadou

Φοιτήτρια ιατρικής εδώ! Αγαπώ την έντεχνη μουσική, τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τη φυσική. Πιστεύω στη δύναμη της σκέψης και απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής.
Close Menu