RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Λευτέρης Χαλουλάκος

RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Λευτέρης Χαλουλάκος

 

Ο Λευτέρης Χαλουλάκος θεωρείται ένας από τους σημαντικούς Έλληνες ειδήμονες στον τομέα των επιχειρήσεων. Το ταλέντο και η εμπειρία του στους χώρους του Μάρκετινγκ και της Διοίκησης Επιχειρήσεων τον οδήγησαν καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας του στην ανάληψη υψηλόβαθμων θέσεων σε εταιρίες κολοσσούς. Έχοντας ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης για να αναλάβει τα πιο ριψοκίνδυνα επιχειρηματικά πρότζεκτ θα ξαποστάσει για σήμερα στο blog μας λίγο πριν τη μεγάλη ομιλία. Τέτοιοι άνθρωποι, άλλωστε, που διακρίνονται για την οξύνοια στη σκέψη όπως τη σχολαστικότητα και την προνοητικότητα τους δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το φετινό TEDxUoM2019. Μαζί κληθήκαμε να επανακκινήσουμε, δια λόγου, το ρόλο των σύγχρονων εταιριών στις επερχόμενες προκλήσεις που φέρει ο αιώνας μας. Ας ακούσουμε τι έχει να μας πει:

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του δείκτη ισότητας φύλων της Ευρωπαϊκής ένωσης η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών (51,2%) σε θέματα ισότητας. Μπορεί η φυλετική ισότητα να αποτελέσει μακροπρόθεσμο στόχο μιας εταιρίας εξασφαλίζοντας την εργατική και εργασιακή ευημερία;

Πραγματικά, είμαστε πίσω στην Ελλάδα σε αυτό το θέμα και το αναγνωρίζεις εύκολα αν έχεις ζήσει λίγο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η φυλετική ισότητα και η κάθε είδους ισότητα προσφέρει σε μια εταιρία, αλλά και σε μια κοινωνία, ποικιλία ιδεών, πλούτο απόψεων και συμπεριφορών. Σε πολλές εταιρίες, η φυλετική ισότητα αποτελεί ήδη μακροπρόθεσμο στόχο, σε κάποιες μάλιστα, η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών αποτελεί τμήμα του ετήσιου στόχου και επηρεάζει τα bonus των στελεχών.

Βέβαια, αν και αυτές οι εταιρίες βάζουν στόχους ανάπτυξης του % των γυναικών που προάγονται ή που αναλαμβάνουν ρόλους στα διοικητικά συμβούλια, δυστυχώς, λείπουν ακόμη πολιτικές που θα επιτρέψουν πραγματικά στις γυναίκες να ισορροπήσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή τους ζωή. Θα ήθελα να δω π.χ. εταιρίες να δίνουν πραγματικά extra benefits σε μητέρες, να βοηθούν περισσότερο εκ του νόμιμου τις νεαρές μητέρες και να θέτουν career paths που δεν ‘εμποδίζονται λόγω της μητρότητας. Στην Ελλάδα, μας πήγε πίσω η κρίση και τώρα πρέπει να κάνουμε γρήγορα και αποφασιστικά βήματα ώστε να προλάβουμε την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η επανεκκίνηση των στόχων είναι η πυροδότηση της αλλαγής…

Είναι, τελικά, χρήσιμη η επανεκκίνηση των στόχων μας ή θα πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες κυνηγώντας το άφταστο;

Είναι αναπόφευκτη η επανεκκίνηση των στόχων σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται τόσο γρήγορα. Πώς να έχεις τον ίδιο στόχο, σταθερό, αδιαπραγμάτευτο, όταν γύρω όλα αλλάζουν με φρενήρη ρυθμό; Η πιο σημαντική δεξιότητα για τις επόμενες γενιές αναμένεται να είναι η δυνατότητα να ασχολείσαι με διαφορετικά πράγματα, να αλλάζεις expertise κατά τη διάρκεια της καριέρας σου, να μεταβάλλεις το αποτύπωμά σου αν και θα εξακολουθείς να είσαι η ίδια οντότητα. Η επανεκκίνηση των στόχων είναι η πυροδότηση της αλλαγής…πρέπει πρώτα να αλλάξεις το που θέλεις να πας για να μπορέσεις στη συνέχεια να αλλάξεις την κατεύθυνσή σου.

Σκεφτείτε ένα πλοίο που πλέον δεν κάνει συναλλαγές στα λιμάνια αλλά ‘εν πλω’. Αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση ανάλογα με τις συνθήκες αλλά ο αυτοσκοπός δεν είναι πλέον το λιμάνι…το ‘ταξίδι’ για την Ιθάκη είναι το ίδιο ένα σύνολο στόχων και όχι η ίδια η Ιθάκη! Ωραία, βέβαια, η θεωρία αλλά απαιτεί ‘αρετή και τόλμη’ μια τέτοια επανεκκίνηση…γιατί το πρώτο και πιο επίπονο βήμα είναι να παρατήσεις τον στόχο που ήδη έχεις, που τόσο τον έχεις αγαπήσει, που τόσο πολύ έχεις πορευθεί μαζί του. Δύσκολος ο αποχωρισμός, δύσκολη η άρνηση του comfort zone αλλά απαραίτητη για να ξεκινήσεις κάτι αληθινά καινούριο.

Ποιος ο ρόλος της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην αντιμετώπιση καίριων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων;

Αποτελεί πλέον κοινή λογική ότι το κράτος, ακόμη κι αν θέλει, δεν μπορεί να επιφέρει μόνο του την αλλαγή, τη βελτίωση. Χρειάζεται συνδρομή από όλους μας και κυρίως ισχυρούς συλλογικούς παίκτες, όπως οι εταιρίες. Είμαστε υπάλληλοι, στελέχη αλλά συγχρόνως είμαστε καταναλωτές, γονείς και κάτοικοι αυτού του πλανήτη. Είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι μέσα κι έξω από τις εταιρίες, συνεπώς, η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι απλώς η συντονισμένη ενέργεια της ατομικής μας ευθύνης.

Δύσκολος ο αποχωρισμός, δύσκολη η άρνηση του comfort zone αλλά απαραίτητη για να ξεκινήσεις κάτι αληθινά καινούριο.

Με χαρά βλέπω τις εταιρίες να δραστηριοποιούνται έντονα στο χώρο της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Από απλοί προμηθευτές προϊόντων, οι εταιρίες παίζουν πλέον ενεργό ρόλο στη θέσπιση και εφαρμογή πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον, μέτρων και πρακτικών με στόχο την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη θα δυναμώνει συνεχώς όσο οι καταναλωτές επιβραβεύουν αυτές τις εταιρίες που συμβάλλουν στην κοινωνία θετικά, όσο οι καταναλωτές θα αποδεικνύουν έμπρακτα και καθημερινά την προτίμησή τους σε εταιρίες που νοιάζονται για την ισότητα, την αειφορία, το κλίμα και το μέλλον μας. Εσείς αγοράσατε χθες ένα προϊόν από μια εταιρία που χρησιμοποιεί λιγότερο πλαστικό αν και ήταν λίγο πιο ακριβό; Σκεφτείτε το…

Ο Seth Godin υποστηρίζει πως “δεν πρέπει να βρούμε καταναλωτές για τα προϊόντα μας αλλά προϊόντα για τους καταναλωτές μας”. Τι δίνει, τελικά, αξία σε ένα προϊόν;

Η Βιομηχανική Επανάσταση είχε το βλέμμα της στην παραγωγή…και στη συνέχεια έψαχναν τρόπους να χρησιμοποιήσουν αυτό που τόσο επιτυχώς παρασκεύασαν. Ακόμη και μέχρι τη δεκαετία του 70’ κάπως έτσι κυλούσε το εμπόριο. Κι εκεί σιγά σιγά άλλαξαν τα πράγματα και η συνάρτηση άλλαξε φορά: κάποιος σκέφτηκε να βρούμε πρώτα τις ανάγκες του καταναλωτή και μετά να τις ικανοποιήσουμε. Ακούγεται απλό, όμως είναι δύσκολο να αρνηθείς την ‘ιδιοφυΐα’ σου και να χρησιμοποιήσεις τον άγνωστο αυτόν καταναλωτή ως γενεσιουργό δύναμη για τις ιδέες της εταιρίας σου.

Αξία σε ένα προϊόν δίνει η δημιουργία ενός θετικού συναισθήματος στον καταναλωτή….είτε καλύπτοντας αποτελεσματικά μια γνωστή ανάγκη είτε δημιουργώντας κάτι χρησιμότατο που ούτε καν είχε ονειρευτεί (π.χ. το όραμα του Ford για το πρώτο αυτοκίνητο). Το επόμενο βήμα: να συνδέσεις συναισθηματικά το προϊόν σου με τον καταναλωτή. Είναι η μαγική στιγμή όπου ένα Brand δημιουργείται. Με αξία απείρως μεγαλύτερη του προϊόντος!

Μπορεί η υπερκατανάλωση να βλάψει, κάποτε, την υγεία και ανάπτυξη της ίδιας της επιχείρησης;

Ναι , μπορεί να σε κάνει να βαρεθεί, να μείνεις στάσιμος. Για να δημιουργήσεις πρέπει πάντα να είσαι λίγο πεινασμένος και λίγο ‘ανόητος’. Be Hungry, Be Foolish’ είχε πει στην περίφημη ομιλία του στο Stanford ο Steve Jobs. Η υπερκατανάλωση μπορεί να σε ρίξει σε τέλμα έλλειψης οράματος, καινούριου ονείρου. Να σε κάνει οκνό και να βγάλεις το πόδι από το γκάζι. Χρειάζεται όραμα και έμπνευση για να μπορείς πάντα να δημιουργείς, να κοιτάζεις πιο μπροστά από το τώρα. Είναι η εγγύηση ευεξίας που θα κρατά πάντα υγιή και αναπτυσσόμενη μια επιχείρηση.

Ο Λευτέρης Χαλουλάκος κάνει Reboot στις 30 Νοεμβρίου!

Antonis Kitsios

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπουδάζει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία. Αν τον ψάξεις να είσαι σίγουρος/η πως θα τον βρεις να τρέχει κάπου μεταξύ Εγνατίας και Τσιμισκή. Είναι πανταχού παρών όμως φέτος θα είναι εδώ αποκλειστικά για 'σένα ομορφαίνοντας λίγο παραπάνω τη ζωή σου με τα άρθρα του.
Close Menu