RE: Oμιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Θωμάς Τσουλιάς και Κωνσταντίνος Ρέππας

RE: Oμιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Θωμάς Τσουλιάς και Κωνσταντίνος Ρέππας

Με σπουδές στη νομική και στα οικονομικά και βιογραφικά με ποικίλες δράσεις και διακρίσεις. Ο Θωμάς Τσουλιάς και ο Κωνσταντίνος Ρέππας είναι εκ των βασικών μελών του μη-κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού “Άφιξις”. Ο Θωμάς Τσουλιάς ως συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής και ο Κωνσταντίνος Ρέππας ως διευθυντής ανάπτυξης έχουν ως στόχο να καταθέσουν καινοτόμες και δημιουργικές προτάσεις για τους μαθητές, επιχειρώντας να συμβάλουν στην ευρύτερη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Με βασικότερη την ιδιότητα τους ως άτομα με όραμα έρχονται φέτος στο TEDxUniversityOfMacedonia να δώσουν τα ερεθίσματα για μια νέα οπτική της πραγματικότητας.

Πώς θα περιγράφατε την ιδέα και τη δράση σας κύριε Τσουλιά;

Ο Afixis αποτελεί έναν εκπαιδευτικό μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει στην αναδιαμόρφωση της εκπαίδευσης. Ξεκινήσαμε με την απλή ιδέα ότι μπορούμε να καταστήσουμε την εκπαίδευση ενδιαφέρουσα και ψυχαγωγική ενσωματώνοντας στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα στοιχεία που καθιστούν τα παιχνίδια ελκυστικά – αυτή είναι η λογική της παιχνιδοποίησης (gamification), ένας σχετικά νέος επιστημονικός κλάδος που μέσα από το έργο μας προσπαθούμε να φέρουμε στη χώρα.

Ακολουθώντας αυτό το μοντέλο, έχουμε υλοποιήσει πέντε μεγάλα εκπαιδευτικά προγράμματα από το 2013 μέχρι σήμερα, τα οποία πραγματοποιούμε σε ετήσια βάση. Τα περισσότερα απευθύνονται σε φοιτητές, όπως το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων, η προσομοίωση της Βουλής που υλοποιούμε ετησίως στην Αθήνα, ενώ προσφέρουμε και προγράμματα για ηλικίες 12-18 ετών, όπως οι Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας”, οι οποίες αποτελούν προσομοίωση δικαστηρίου για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να καλύψουμε το πλήρες ηλικιακό φάσμα της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό μέχρι και τη δια βίου μάθηση για άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, όλα με κοινό γνώμονα την παιχνιδοποίηση.

Με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται η προώθηση και η γνωστοποίηση του έργου σας;

Τα τρία μεγαλύτερα κανάλια γνωστοποίησης του έργου μας είναι η από στόμα σε στόμα προώθηση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς όπως σχολεία και πανεπιστήμια. Τα πρώτα χρόνια δράσης μας μοιραστήκαμε το έργο μας με συμφοιτητές μας και λάβαμε τη στήριξη καθηγητών μας, χάρη στην οποία και έγιναν αρχικά γνωστότερα τα προγράμματά μας. Στη συνέχεια, καλλιεργήσαμε μία τακτική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έμφαση στο Facebook και το Instagram, ενώ σήμερα απολαμβάνουμε και στρατηγικές συνεργασίες με φορείς-κλειδιά, τις οποίες καλλιεργούμε χρόνο με το χρόνο. Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός αυτών των τριών τρόπων προώθησης φέρνει τους μαθητές όλων των ηλικιών πιο κοντά στα προγράμματά μας και παράλληλα καλλιεργεί ένα αίσθημα ασφάλειας σε αυτούς σχετικά με την ποιότητα του έργου μας.

Κύριε Ρέππα, θεωρείτε ότι το καινοτόμο σας εγχείρημα μπορεί να κάνει επανεκκίνηση (reboot) στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα;

Η διαδικασία του rebooting του υπάρχοντος εκπαιδευτικού συστήματος δεν μπορεί να επιτευχθεί από ένα και μόνο εγχείρημα. Αυτό που απαιτείται είναι μια συλλογικά ολοκληρωμένη προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση των ριζικών προβλημάτων που καθιστούν το εκπαιδευτικό σύστημα του 21ου αιώνα ανεπαρκές για τις ανάγκες της σημερινής αλλά και μελλοντικής γενιάς. Μέσα από το δικά μας εγχείρημα έχουμε καταφέρει να συνδράμουμε ως προς το στόχο του rebooting education μέσω μίας απλής αλλά καινοτόμας συνταγής.

Αυτό που επιδιώξαμε αυτά τα χρόνια, μέσω πρωτοποριακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, είναι να συμβάλουμε στην προσπάθεια ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα να επαναπροσδιορίσει το ρόλο και τον τρόπο ύπαρξης του. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μέσω των προγραμμάτων μας, μια εξατομικευμένη εκπαιδευτική εμπειρία για κάθε συμμετέχοντα αλλά και για τα στελέχη μας ταυτόχρονα. Αντλώντας έμπνευση από τη θεωρία του gamification και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία σε κάθε μας δράση, μπορούμε να πλέον να δημιουργήσουμε ένα μονοπάτι για κάθε συμμετέχοντα, που να βασίζεται στα δυνατά και μη σημεία του ενώ ταυτόχρονα εστιάζουμε στον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο ο καθένας μπορεί να αντλήσει γνώση. 

Το εγχείρημα μας και ο αντίκτυπος που έχει σήμερα μπορεί να αποτελέσει μια κινητήριο δύναμη για την αλλαγή που χρειαζόμαστε. Παραμένει πάνω μας η προσπάθεια επέκτασης του σε κάθε φάσμα του εκπαιδευτικού συστήματος και η σωστή εφαρμογή του.

Πώς πιστεύετε ότι οι σπουδές στη νομική και στα οικονομικά συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία ενός εκπαιδευτικού οργανισμού;

Ο συνδυασμός επιστημονικών background έχει καίρια σημασία όταν αναφερόμαστε στην λειτουργία ενός εκπαιδευτικού οργανισμού. Ο αντίκτυπος των σπουδών μας και των λοιπών μέχρι τώρα εμπειριών, επηρεάζει άμεσα και τον τρόπο λειτουργίας μας, αλλά και το αποτέλεσμα αυτής στις δράσεις μας. Για να πετύχουμε τους στόχους μας, βασιζόμαστε πλήρως στη σφαιρική αντίληψη και εμπειρία που συνολικά κατέχουμε. Από τη νομική και τα οικονομικά μέχρι την μηχανολογία και τις διεθνείς σχέσεις, ο καθένας μας έχει κάτι ουσιαστικό να συμβάλει. 

Δεν θα ήταν εφικτό διαφορετικά. Για να τρέξουμε σωστά σαν οργανισμός και να δομήσουμε πρωτοπόρες δράσεις που αφορούν διαφορετικές εκπαιδευτικές κατευθύνσεις, βασιζόμαστε σε ένα mix επιστημών που οι σπουδές μας επέτρεψαν να εντρυφήσουμε. Για τα διοικητικά κομμάτια θα χρειαστείς τη νομική, τα οικονομικά και την διοίκηση, για το marketing τη δημοσιογραφία και τους designers ενώ για το academics ένα συνδυασμό όλων. Έτσι η αλυσίδα από την αρχή μέχρι το τέλος στελεχώνεται από όλα σχεδόν τα background σπουδών

Στη δική μου περίπτωση, οι σπουδές μου στα οικονομικά μου επέτρεψαν να συμβάλω ουσιαστικά στα διοικητικά κομμάτια της λειτουργίας μας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βασίστηκα εξ ολοκλήρου σε αυτές. Αναζητούμε πάντα τη σφαιρική αντίληψη που έχει διαμορφωθεί μέσα από τις εμπειρίες ζωής του καθενός και εφόσον αυτές συνδυάζονται και με μία συγκεκριμένη επιστήμη, η σωστή λειτουργία ενός οργανισμού είναι σχεδόν δεδομένη.

Ο Θωμάς Τσουλιάς και ο Κωνσταντίνος Ρέππας κάνουν Reboot στις 30 Νοεμβρίου 2019!

Βίκυ Κελίδου

Απόφοιτη του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ & μουσικός/πιανίστρια. Αγαπώ τα musicals, τις παραστάσεις, τα βιβλία, τα ταξίδια. Η γνώση νέων πραγμάτων με κερδίζει, όμως η τέχνη μου προκαλεί τη μεγαλύτερη συγκίνηση.~
Close Menu