RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia – Σοφία Μουτίδου

RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia – Σοφία Μουτίδου

Τα δημόσια πρόσωπα αποτελούν πρότυπα και επηρεάζουν απόψεις και συνειδήσεις. Την Σοφία Μουτίδου την γνωρίσαμε καλά μέσα από την παρουσία της στα ελληνικά δρώμενα ως ηθοποιός. Τα τελευταία χρόνια όμως, παράλληλα με την ηθοποιία, έχει μια ξεχωριστή παρουσία και στον χώρο των social media. Δεν είναι η πρώτη και φυσικά ούτε η τελευταία. Αυτό όμως που ομολογουμένως την ξεχωρίζει είναι ο τρόπος με τον οποία κάνει πλάκα και διακωμωδεί πρόσωπα και καταστάσεις καθώς και η θέση που παίρνει απέναντι σε κοινωνικά φαινόμενα και συμπεριφορές. Φέτος θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό του TEDxUniversityOfMacedonia να παρακολουθήσει από κοντά την στάση και την θέση της απέναντι στην πραγματικότητα.

Έχετε μια διαφορετική παρουσία τον τελευταίο καιρό στον δημόσιο λόγο. Πως η ανάγκη για έκφραση έγινε τελικά επιθυμία για έκθεση, πέρα από αυτήν που ίσως είχατε συνηθίσει ως τότε, σε κάτι διαφορετικό και πολύ πιο προσωπικό;

Στο ευρύ κοινό η διάθεση μου αυτή έγινε γνωστή τα τελευταία τρία χρόνια μέσω του καναλιού μου στο YouTube, όμως εγώ την είχα από μικρή. Η προσωπική έκθεση σε μεγάλο αριθμό ατόμων μου άρεσε πάντα. Μέρος της οποίας μοιράζομαι και με το κοινό ως ηθοποιός. Γενικώς πιστεύω ότι τα μυστικά και η κρυψίνοια κρατάν μια κοινωνία πολύ πίσω.

Πολλές φορές κακοήθεις συμπεριφορές έχουν μεταμφιεστεί σε χιούμορ και σάτιρα. Με πιο ανησυχητικό γεγονός ίσως την αποδοχή από μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Πως αντιμετωπίζετε εσείς αυτήν την καπήλευση του είδους;

Το χιούμορ και η σάτιρα είναι πολύ ευαίσθητα θέματα με ακόμα πιο ευαίσθητα όρια τα οποία με τη σειρά τους παραβιάζονται με αφελή αλλά και εγκληματικό τρόπο.
Η διαχείριση των εννοιών αυτών έχει ως προαπαιτούμενο μια βαθιά καλλιέργεια η οποία σπανίζει. Όσο για την αποδοχή από μεγάλη μερίδα ανθρώπων, η απάντηση είναι η ίδια. Η καλλιέργεια είναι απαιτούμενη και για το δέκτη.

Σήμερα, η πρόσβαση στην πληροφορία διευρύνει σε κάθε περίπτωση τις δυνατότητες του ατόμου για ενημέρωση και γνώση. Ποια είναι κατά την γνώμη σας η αναλογία ανάμεσα στην αφύπνιση με την βοήθεια των μέσων και στην ποδηγέτηση;

Κάθε μέσο ή θεσμός που απευθύνεται σε τεράστια πλήθη πολιτών, χρηστών και εν πάση περιπτώσει κοινού, εμπεριέχει τον κίνδυνο της χειραγώγησης. Πόσο μάλλον στον τομέα της πληροφορίας που ακόμα θεωρώ πως είναι πολύ φρέσκος και εμείς πολύ απροετοίμαστοι να τον αντιμετωπίσουμε.

Ο μαγικός κόσμος του Ίντερνετ δίνει πολλές δυνατότητες σε κάθε είδους χρήστη.  Συχνά γίνεται μνεία στην ελευθερία του λόγου και του τύπου. Η ανθρώπινη ιστορία, μέχρι πολύ πρόσφατα (τώρα), βρίθει παραδειγμάτων καταπάτησης του δικαιώματος της έκφρασης. Κατά πόσο πιστεύετε ότι υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία του λόγου από πλευράς των ανθρώπων και την ασυδοσία απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα που μπορεί να καταπατήσει ο οποιοσδήποτε κάνοντας άκριτη χρήση δημόσιου λόγου;

Οπότε είναι σαν να συνεχίζετε η προηγούμενη ερώτηση. Ο δημόσιος λόγος είναι εντελώς διαφορετικός από τον ιδιωτικό. Και με τα μέσα του διαδικτύου είναι πια στα χέρια σχεδόν όλων. Από την άλλη υπάρχει το μεγάλο ζητούμενο του πώς χρησιμοποιείται το όπλο αυτό. Για σκοποβολή ή για εκτέλεση; Δυστυχώς στο όνομα του «λέω τη γνώμη μου» συχνά τη στερώ από τον διπλανό μου. Ή ακόμα του στερώ και άλλα σοβαρά δικαιώματα πολλές φορές προσωπικά και σκληρά κατακτημένα.
Θα γίνω γραφική αλλά θέλει πολλή δουλειά, πολλές εργατοώρες πάνω από την καλλιέργεια του νου για να πεις τη γνώμη σου ελεύθερα χωρίς να περιορίζεις κανέναν και τίποτα.
Η Σοφία Μουτίδου κάνει Reboot στις 30 Νοεμβρίου!

Μάρθα Κωταΐδου

Φοιτήτρια Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο. Ενδιαφέροντα ο κινηματογράφος, η μουσική, τα βιβλία και τα ταξίδια. Κύριο μέσο έκφρασης το γράψιμο. Θέλω να πιστεύω πως όλα μεταβάλλονται και εξελίσσονται.
Close Menu