Pride worth living #thesspride2018

Pride worth living #thesspride2018

23 Ιουνίου 2018

Αυτή ήταν η ημέρα όπου η Θεσσαλονίκη ντύθηκε στα πολύχρωμα, κούνησε τις σημαίες της και υπερασπίστηκε κάποια από τα δικαιώματα της, αυτά της αγάπης και του σεβασμού. Το Gay Pride πραγματοποιήθηκε για 6η συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη και ήμασταν όλοι εκεί. Το TEDxUniversityofMacedonia δε θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο event.

Πως καθιέρωθηκε το Gay Pride; Πως ξεκίνησαν όλα; Οι Bloggers του TEDxUoM θα μοιραστούν μαζί σου μέσα σε λίγες σειρές τα όσα γνωρίζουν, έμαθαν και είδαν εκείνη τη μέρα.

Από το stonewall riot στο Thessaloniki pride 2018 ..

Αρχή όλων υπήρξαν οι αναταραχές στο gay bar Stonewall Inn στην Νέα Υόρκη στις 28 Ιουνίου του 1969. Ήταν η πρώτη γνωστή οργανωμένη κίνηση για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας. Με τα χρόνια καθιερώθηκε ο εορτασμός στην μνήμη των γεγονότων εκείνης της μέρας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 πήρε την μορφή και την ονομασία του Gay Pride και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Φετος για έκτη χρονιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη μας. Πέρα από όλα είναι μια γιορτή του καλοκαιριού που υποστηρίζει τον άνθρωπο και την διαφορετικότητα . Η πόλη γέμισε χρώματα και ζωή . Είναι μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες και την όρεξη μας για χαρά για να προβάλουμε τις πτυχές του ανθρώπου αλλά και την Θεσσαλονίκη ως μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη. Με τις καλύτερες αναμνήσεις από το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουνίου ανυπομονούμε για το επόμενο pride, το επόμενο φεστιβάλ, την επόμενη γιορτή, το επόμενο παράθυρο στον κόσμο !

Πρώτη φορά στο Gay Pride.

Ξεκινώντας από την Αμερική το 1970, το Gay Pride πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια φορά φέτος στην πόλη μας, Θεσσαλονίκη, ως ημέρα μνήμης για τα επεισόδια στο μπαρ Stonewall Inn της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 1969. Προσωπικά, πρώτη φορά παρευρέθηκα σε εορτασμό της Ημέρας Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας (Gay Pride Day) και έτσι αποφάσισα να ψαχτώ λίγο περισσότερο! Η πασίγνωστη σημαία του ουράνιου τόξου σχεδιάστηκε ως σύμβολο διαφορετικότητας από τον Τζίλμπερτ Μπέικερ. Αρχικά είχε 8 λωρίδες (έντονο ροζ για τη σεξουαλικότητα, κόκκινο για τη ζωή, πορτοκαλί για τη θεραπεία, κίτρινο για το ηλιακό φως, πράσινο για τη φύση, τιρκουάζ για τη μαγεία, μπλε για την καθαρότητα, βιολετί για το πνεύμα), ενώ στη συνέχεια αφαιρέθηκαν το ροζ και το τιρκουάζ. Σήμερα η σημαία γιορτάζει τα 40α γενέθλιά της, καθώς πρώτη φορά υψώθηκε στις 25 Ιουνίου 1978.

Ήξερες ότι είχαν τη “δική τους γλώσσα” ;

Δεδομένου ότι το φύλο και η σεξουαλικότητα συνιστούν έννοιες διακριτές, ο σεξουαλικός προσανατολισμός προκύπτει διαμέσου της προσωπικής αναζήτησης και ως αποτέλεσμα επανάληψης κοινωνικών συμπεριφορών. Στην περίπτωση της κοινότητας των ΛΟΑΤ όμως, ο αυθόρμητος προσδιορισμός της σεξουαλικής τους ταυτότητας θεωρούταν κατακριτέος για πολλές δεκαετίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα αποτέλεσε η χρήση των Καλιαρντά, ενός μυστικού κώδικα επικοινωνίας των ομοφυλοφίλων, προκειμένου να αναγνωρίζονται τα μέλη μεταξύ τους χωρίς φυσικά να προδίδονται σε τρίτους. Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιουνίου αποσκοπούσε στη σταδιακή αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ όσον αφορά στην ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότητάς τους. Ζωγραφισμένα πρόσωπα, μουσική και πολύχρωμες σημαίες πλαισίωσαν την εκδήλωση μεταβιβάζοντας έτσι το μήνυμα του σεβασμού προς τις ποικίλες διαστάσεις που μπορεί να λάβει η σεξουαλικότητα.

Μια μικρή αναδρομή!

Ανατρέχοντας στην όχι και πολύ μακρινή ιστορία, το 1983 έγινε μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 40 ετών στην Ελλάδα: ψηφίστηκε ο νόμος 1329, το νέο οικογενειακό δίκαιο. Με αυτό, καταργήθηκε η προίκα και ορίστηκε ότι και οι δύο σύζυγοι υποχρεώνονται να συμβάλλουν, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, στην αντιμετώπιση των αναγκών της οικογένειας. Ακόμη, ορίστηκε ότι η γυναίκα διατηρεί το οικογενειακό της επώνυμο υποχρεωτικά και μετά τον γάμο, ότι οι μελλόνυμφοι μπορούν να επιλέξουν πριν τον γάμο το επώνυμο των παιδιών, καθιερώθηκε το συναινετικό διαζύγιο και η εξομοίωση των παιδιών που γεννήθηκαν χωρίς γάμο με τα δικαιώματα των παιδιών μέσα στον γάμο, ενώ ενισχύθηκε η νομική θέση της άγαμης μητέρας.Επιπλέον,το 1982 καθιερώθηκε ο πολιτικός γάμος. Παρατηρούμε πως με τα χρόνια όσες μεταρρυθμίσεις κι αν γίνουν, όσοι νόμοι και αν ψηφιστούν όλα ξεπερνιούνται και ξεχνιούνται. Τα πρώτα χρόνια πάντα υπάρχουν αντιδράσεις, στη πορεία όμως ο θεσμός προηγείται της νοοτροπίας.

Το ThessPride 2018.

Το φετινό pride με θέμα «Άκρως Οικογενειακόν», αποτέλεσε σίγουρα μια «worth living experience». Οργανώσεις που μάχονται για την ισότητα ήταν εκεί συμβάλλοντας στον σκοπό και οι διάφοροι ομιλητές εργάζονταν για την ενημέρωση μας. Οι εθελοντές του event, αλλά και ο κόσμος που παρευρέθηκε ένιωσε τον ενθουσιασμό από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το πλήθος για μία μέρα είχε την ελευθερία να βγει έξω ντυμένο ακριβώς, όπως θέλει, και να μην νιώσει την κατακραυγή των υπολοίπων. Κάτι αξιοθαύμαστο από την οργάνωση «checkpoint» αποτέλεσε η ύπαρξη μιας κινητής μονάδας, όπου είχες την δυνατότητα να κάνεις μια δωρεάν διάγνωση για HIV και Ηπατίτιδα B & C. Σίγουρα, η εκδήλωση το 2018 ήταν εξαίρετη, αλλά η ανάληψη της διοργάνωσης του European pride το 2020 θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη του σκοπού και της πόλης μας.

Mια γιορτή για όλους. 

Σ’ αυτό  το ξέφρενο πάρτυ του pride της πόλης μας ήταν όλοι εκεί! Ποιος θα το φανταζόταν άραγε πως μετά από τόσες δεκαετίες στο περιθώριο η ομοφυλοφιλική κοινότητα θα μπορούσε πλέον σήμερα να διαλαλήσει άφοβα την πεποίθησή της, να αγκαλιαστούν, να φιληθούν, να χορέψουν, να εκφραστούν όπως θέλουν. Ανάμεσά τους και πολλοί άλλοι , που ήταν εκεί για να υποστηρίξουν τα μηνύματα που στέλνει όλη αυτή η γιορτή. Ο λόγος για την ισότητα, την ελευθερία, το δικαίωμα στην έκφραση και τη σεξουαλική προτίμηση. Ας προσπαθήσουμε να μείνουμε και μόνο στο θέμα της ύπαρξης του pride, που αποτελεί ένα μικρό δείγμα πως ίσως η ελληνική κοινωνία προχωράει ένα βήμα πιο μπροστά: γίνεται πιο ανεκτική, πιο πολιτισμένη και δέχεται όλες τις όψεις του ίδιου νομίσματος. Η γιορτή του pride σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα ξέφρενο πάρτυ και ας μην σταθούμε μόνο σε αυτό. Ελπίζουμε πως μελλοντικά δεν θα είναι απλά μια γιορτή, αλλά μια καθημερινότητα.

Χτίζοντας το μέλλον!

Το Pride αποτελεί τον καθιερωμένο, πλέον, θεσμό των τελευταίων χρόνων για την πολιτισμική
πρωτεύουσα της Ελλάδας. Χρόνο με το χρόνο οι συμμετοχές πληθαίνουν, τα τείχη της προκατάληψης
πέφτουν και η αποδοχή αυτού που άλλοτε φάνταζε ως ξένου μετριάζεται. Φέτος νιώσαμε, είδαμε
και ακούσαμε ανθρώπους, με όλη τη θέρμη που χαρακτηρίζει τις ψυχές εκείνων που υπερασπίζονται
την ελευθερία ως ύψιστο αγαθό της ανθρωπότητας να ορθώνονται στους δρόμους και τις
λεωφόρους. Το μήνυμα φαντάζει απλό, οι πολύχρωμες σημαίες προαναγγέλλουν το αυτονόητο και
μεις χαμένοι μέσα στους παλμούς ενός συρφετού από ανάμεικτα συναισθήματα, πρόδηλο
ενθουσιασμό και διάθεση για αλλαγή παρελαύνουμε για το παρόν με γνώμονα το μέλλον.

Σίγουρα σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις. Λίγο ή πολύ όλοι συγκλίνουμε. Ποιος από εμάς δε θα ήθελε να αγαπήσει και να αγαπηθεί; Ποιος είπε ότι το αίσθημα του σεβασμού δεν ανήκει σε όλους; Και ποιος από εμάς όρισε τον όρο διαφορετικότητα; Υπάρχει; Το Gay Pride είναι μια γιορτή αγάπης και περηφάνειας. Για λίγο φαντάζουν όλα πιο ελπιδοφόρα και γύρω σου βλέπεις ανθρώπους που δε φοβούνται και τολμούν. Τολμούν να αγαπάνε όποιον θέλουν, αλλά κυρίως να αγαπάνε!

 

 

 

TEDxUniversityofMacedonia

Το TEDxUniversityofMacedonia είναι ένας θεσμός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έχει ως σκοπό να προσφέρει βήμα σε ιδέες που αξίζει να ακουστούν και να αποτελέσει έναυσμα για αλλαγή και δράση σε όλη τη φοιτητική κοινότητα και ευρύτερα στο νεανικό κοινό της Θεσσαλονίκης.
Close Menu