Γνωρίζοντας τους ομιλητές του TEDxUniversityofMacedonia2016: Πέτρος Μαρτινίδης

Γνωρίζοντας τους ομιλητές του TEDxUniversityofMacedonia2016: Πέτρος Μαρτινίδης

Ακούγοντας κανείς τον όρο “Βάρος της ελαφρότητας”, αντιλαμβάνεται μια έντονη αντίφαση. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, αυτό τον όρο, ο Πέτρος Μαρτινίδης χαρακτηρίζει εμπράγματες ανταποκρίσεις σε επινοήσεις ανυπόστατων οντοτήτων ή συνθηκών, που έχουν γίνει για ψυχαγωγικούς λόγους, με άλλα λόγια ανταποκρίσεις στο ανυπόστατο. Ο ίδιος ο φετινός ομιλητής του TEDxUniversityofMacedonia 2016, άνθρωπος με ιδιαίτερο εύρος γνώσεων και πολυσχιδή προσωπικότητα, κάτι που μαρτυρούν οι σπουδές του σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική, η ψυχολογία και η φιλοσοφία, διατέλεσε διδάσκοντας στην Πολυτεχνική Σχολή για 35 χρόνια και σε μεταπτυχιακά προγράμματα άλλων σχολών. Παράλληλα, είναι συγγραφέας πολλών άρθρων, επιστημονικών βιβλίων κι αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ας ακούσουμε, λοιπόν, τι έχει να μας πει.

  • Είστε ένας άνθρωπος πολυπράγμων με σπουδές στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της ψυχολογίας, της θεωρίας κειμένων, της ιστορίας και φιλοσοφίας των επιστημών. Ποιο ήταν το κίνητρο που σας ώθησε να ασχοληθείτε με όλους αυτούς τους τομείς;

Υπάρχει μια μακρά παράδοση στην αρχιτεκτονική, ήδη από τον Βιτρούβιο και τον Αλμπέρτι, η οποία θέλει τον καλό αρχιτέκτονα να γνωρίζει επίσης από μουσική, ποίηση, ιατρική κ.λ.π. Πήρα αυτές τις προτροπές στα σοβαρά. Δεν με βοήθησαν να γίνω καλός αρχιτέκτων∙ με βοηθούν όμως, ελπίζω, να πεθάνω λιγότερο βλαξ απ’ όσο όταν γεννήθηκα.
πέτρος μαρτινίδης Παρουσίαση βιβλίου

  • Πώς οι κλάδοι αυτοί συνδέονται μεταξύ τους κατά τη γνώμη σας; Ποιες οι αλληλεπιδράσεις τους;

Κανένας κλάδος ανθρώπινης γνώσης δεν μένει απομονωμένος. Η ζωγραφική έχει εμπνεύσει χημικούς, η ποίηση εφευρέτες, η μουσική αστρονόμους κ.ο.κ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως αν έπρεπε να υποστώ μιαν εγχείριση και είχα να διαλέξω ανάμεσα σε έναν απολύτως εστιασμένο στην ειδικότητά του χειρουργό κι έναν άλλο που γράφει ποιήματα ή παίζει σε ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, δεν θα έσπευδα να διαλέξω τον πρώτο.

  • Πόσο σημαντική κρίνετε την διεπιστημονικότητα για ένα σημερινό νέο; Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις βαθμίδες της εκπαίδευσης;

Κατά κάποιο τρόπο εμφανίζεται ήδη στο γυμνάσιο, καθώς, από τη μία διδακτική ώρα στην επόμενη, τα γλωσσικά μαθήματα ακολουθούνται από μαθηματικά ή φυσική, γεωγραφία ή θρησκευτικά κ.ο.κ. Εκείνο που λείπει, αλίμονο, είναι καθηγητές που θα μιλήσουν για τα ταξίδια του Ηρόδοτου και τους χάρτες του Εκαταίου, ενώ διδάσκουν γλωσσικά μαθήματα, για τη ζωγραφική του Μοντριάν, ενώ διδάσκουν γεωμετρία, ή για τη σειρά των κόμικς «Η ζωή μετά», του Αρκά, ενώ διδάσκουν θρησκευτικά.

  • Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του σύγχρονου ακαδημαϊκού; Πώς πρέπει κανείς να προσεγγίζει ένα ακροατήριο νέων ατόμων/ φοιτητών;

Ο σύγχρονος όσο και ο οποιοσδήποτε ακαδημαϊκός, από καταβολής ακαδημιών, πρέπει να προσεγγίζει το ακροατήριό του με αμφιβολία – αυτή είναι η λέξη κλειδί. Αμφιβολία την οποία προσπαθεί να συγκροτήσει σε βεβαιότητα, ανάλογα με το πώς η θαλπωρή των βλεμμάτων του ακροατηρίου δείχνει να προσλαμβάνονται τα όσα εκείνος διδάσκει. Κι αυτό σημαίνει να περάσει την κατάσταση του «αμφιβάλλειν» σε όλους∙ χωρίς να αφήσει στο ακροατήριό του μέλη με ισχυρές βεβαιότητες, όπως για την αξία ολοκληρωτικών κοινωνικών συστημάτων λ.χ., στα οποία οι «καλοί» και οι «κακοί» προκρίνονται με φυλετικά ή με ταξικά κριτήρια.

tumblr_inline_nnmw09gzjk1t5fw60_500

  • Ποια είναι η γνώμη σας για το “Gravity of Thoughts”; Πώς αντιλαμβάνεστε τον όρο;

Ο τίτλος που δώσατε στη συνάντηση είναι ανοιχτός σε ποικίλες ερμηνείες. Από τη «βαρύτητα» ως νοσηρότητα, σκοτεινιά ή βαρυθυμία, μέχρι την υπογράμμιση της σπουδαιότητας των λογικών συλλογισμών, σε αντιπαράθεση με την ακρισία των παρορμήσεων. Περιμένω, με πολλή περιέργεια, να δω προς τα πού θα κινηθεί το σύνολο των συμμετοχών.

  • Πώς αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας ως ομιλητή στο TEDx University of Macedonia 2016;

Μετά από τόσες εκδηλώσεις που οργανώνουν συνομήλικοί μου, αισθάνομαι ευχάριστα περίεργος για την εμπειρία από εκδήλωση που οργανώνουν φοιτητές. Πάντως ο τίτλος που έδωσα στην ομιλία μου –«Το βάρος της ελαφρότητας»– εκφράζει και την κατάστασή μου: δέχτηκα την πρόσκληση με «ελαφρότητα» και βρέθηκα με το «βάρος» να ετοιμάζω γραπτό και να μετέχω σε αλλεπάλληλες προπαρασκευαστικές διαδικασίες. Πολύ καλή οργάνωση ή βάπτισμα στη γραφειοκρατία;

Πέτρος Μαρτινίδης, Gravity of Thoughts, TEDxUniversityofMacedonia 2016

Στέλλα Καραγιάννη

Ένα άτομο με πολύ πάθος για την αρχιτεκτονική (άλλωστε αυτό σπουδάζει!! ), τα ταξίδια, τον κινηματογράφο, τη μαγειρική, τον εθελοντισμό και τη Θεσσαλονίκη. Έχει μνήμη ελέφαντα και ενίοτε μια πολύ black αίσθηση του humor. Ρωτήστε την ό,τι θέλετε εξάλλου οι φίλοι της πιστεύουν ότι "Ξέρει (σχεδόν) τα πάντα!!". Προσοχή όμως: Μιλάει ακατάπαυστα!!!
Close Menu