Instagramers: The New Influencers

Instagramers: The New Influencers

Μετρά 8 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στον ψηφιακό κυβερνοχώρο κι επηρεάζει το lifestyle εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως. Η συζήτηση γίνεται για το Instagram.

Η εφαρμογή αποτελεί πλέον φαινόμενο. Πολύ σύντομα κατάφερε να δημιουργήσει νέες συμβάσεις ως προς τους νόμους της φωτογραφίας και της διαδικτυακής κουλτούρας. Άμεση απόδειξη αποτελεί η κοινότητα των Instagramers, των επαγγελματιών δηλαδή του χώρου που μας εντυπωσιάζουν καθημερινά με το attitude και τις πετυχημένες λήψεις τους. Πρόκειται για άτομα που ρυθμίζουν τη ζωή τους με γνώμονα έναν άριστα οργανωμένο λογαριασμό. Ταξιδεύουν, μαγειρεύουν και ντύνονται βασιζόμενοι στις προτιμήσεις του κοινού τους με σκοπό να κερδίσουν την προσοχή του και όχι μόνο. Άλλωστε, όσοι αφιερώνουν τόσο χρόνο κι ενέργεια στο “χτίσιμο” μιας ψηφιακής ζωής βιοπορίζονται συνήθως αποκλειστικά από τα likes των χιλιάδων followers τους.

The Rise of Instagram Culture

Είναι γεγονός! Τα social media εδραίωσαν μια πρωταρχική θέση στις οθόνες των κινητών μας, στα κοινωνικά δρώμενα και στην προσωπική μας ζωή γενικότερα. Πολλοί μάλιστα παραδέχονται πως ένα παρελθόν δίχως αυτά φαντάζει ανύπαρκτο. Είμαστε όμως σίγουροι ότι κατανοούμε τις λειτουργίες τους πλήρως; Ας αναζητήσουμε την απάντηση στη ρίζα του όρου. Social media σημαίνει αυτολεξεί κοινωνικά μέσα. H έννοια για τους περισσότερους αναφέρεται στα γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πρωταγωνιστούν στο ιντερνετικό περιβάλλον. Θα ήθελα να εστιάσουμε προσεκτικά στη λέξη “μέσα” ή “media” που σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή.

Παλαιότερα μιλούσαμε για το “μέσο” εφόσον η επικοινωνία επιτυγχάνονταν με έναν κυρίως τρόπο: τα λόγια. Ο άνθρωπος του παρελθόντος βασίζονταν στις λέξεις προκειμένου να ενημερωθεί. Ακόμη και οι φωτογραφίες περιελάμβαναν κάποιο σχολιασμό. Μόνο οι πρωτοπόροι του κόσμου της τέχνης πειραματίζονταν με ποικίλες μορφές επικοινωνίας, όπως η αναπαράσταση.

Σήμερα, αυτό που κάποτε θεωρούνταν καινοτόμο, συνιστά κομμάτι της πραγματικότητας. Ο 21ος αιώνας αντικατέστησε τις λέξεις με τις εικόνες γιατί δε μπορούσε να περιμένει. Γιατί η επικοινωνία έπρεπε να είναι πιο άμεση, πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική. Σε έναν τέτοιο κόσμο, το Instagram μας έδωσε ό, τι ακριβώς χρειαζόμασταν: ενημέρωση και ψυχαγωγία συμπιεσμένη σε εικόνες. Πετυχημένος είναι ο Instagrammer ο οποίος καταφέρνει να διαδώσει το μήνυμά του με το πιο σύντομο τρόπο. Χωρίς περιττές επεξηγήσεις και διευκρινήσεις. Η φωτογραφία του περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να επιτευχθεί επικοινωνία με το κοινό του. Κι επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, γίνεται στις μέρες μας λόγος για professional Ιnstagramers.

Το “μέσο” λοιπόν, μετατράπηκε σε “μέσα” και αυτό άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται η κουλτούρα. Σε αντίθεση με το παρελθόν, τώρα δε χρειάζεται κανείς να είναι μοντέλο σε οίκο μόδας, διάσημος μάγειρας, επαγγελματίας ταξιδευτής ή πιστοποιημένος γυμναστής για να ακολουθήσει μια ανάλογη καριέρα. 

A Profession is born

Ποιοι είναι επιτέλους οι Instagramers; Τι κάνουν στη ζωή τους και πώς μεταμορφώθηκαν σε influencers της παγκόσμιας κοινής γνώμης;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Οι Instagramers ξεκίνησαν ως άνθρωποι της διπλανής πόρτας, όπως εσείς κι εγώ. Άνοιξαν λογαριασμούς στο Instagram για να εκφράσουν τα ενδιαφέροντα, τις ανησυχίες, το χιούμορ και το ταλέντο τους στη φωτογραφία. Στην περίπτωσή τους βέβαια, όλο και περισσότεροι χρήστες ήθελαν να τους ακολουθήσουν για να βλέπουν posts από την καθημερινή τους δραστηριότητα. Έτσι, κάποια στιγμή, είτε αναπάντεχα, είτε ως αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής μετατράπηκαν σε celebrities του ψηφιακού τοπίου. Συνεπώς, η ύπαρξη πολλών followers σε συνδυασμό με ένα καλοστημένο προφίλ δημιουργούν την κατάλληλη συγκυρία για μια πιθανή καριέρα στο Instagram.

Η θεματική των λογαριασμών τους ποικίλει ευρέως. Ως επικρατέστεροι ψηφίζονται οι τομείς: μόδα, ταξίδια, διατροφή και γυμναστική. Κάποιοι προσανατολίζονται σε ένα μοναδικό θέμα, για το οποίο και είναι διάσημοι, ενώ άλλοι περιλαμβάνουν λίγο από όλα ως μέρος της ζωής τους. Είναι δηλαδή fashion icons, travelers, food experts και fitness addicts at the same time. Οφείλουμε φυσικά να γνωρίζουμε, πως ο λογαριασμός τους μπορεί να τους αντιπροσωπεύει, σε καμία περίπτωση όμως δεν αντανακλά στο 100% την καθημερινότητά τους. Εντοπίζεται επομένως, ένα χάσμα μεταξύ του φαίνεσθαι, όπως ορίζεται από τις ανάγκες του επαγγέλματός τους, και του είναι της προσωπικής τους ζωής. Life can’t be that perfect anyway!

The Significance of the “Story”

Για να αναγνωριστεί ως επαγγελματίας ένας Instagramer πρέπει αρχικά να διαμορφώσει ένα δημιουργικό και πρωτότυπο προφίλ που ανάλογό του δεν υπάρχει. Σημαντικό είναι επίσης το attitude, δηλαδή η στάση που θα υιοθετήσει καθώς και το πώς αυτή θα ξεχειλίζει μέσα από τις φωτογραφίες του. Όλα είναι θέμα οπτικής. Σημασία για τον follower δεν έχει ποιος είσαι πραγματικά, αλλά ποιος δείχνεις ότι είσαι. Γι’ αυτό και προκύπτει πως ο Instagramer είναι ένας αφηγητής. Πλάθει τις δικές του ιστορίες και δημιουργεί concepts. Τοποθετεί τον εαυτό του στο κέντρο του κόσμου του και οι followers παρακολουθούν την αλληλεπίδρασή του με αυτόν. Ένα λοιπόν από τα ταλέντα τους είναι η ικανότητα να αφηγούνται μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Αυτή μπορεί να είναι από μια περιπέτεια στα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου, μέχρι το τι τρώνε σε καθημερινή βάση ή τι έκαναν την εβδομάδα που πέρασε.

Για να καταφέρει η αφήγηση να διατηρήσει το ενδιαφέρον του κοινού, θα πρέπει να είναι συνεχής. Κάθε Instagramer που επιθυμεί να κρατά το λογαριασμό του ανανεωμένο ποστάρει σε τακτά χρονικά διαστήματα τη “συνέχεια της ιστορίας του”. Αυτό απαιτεί έμπνευση, εφευρετικότητα και ώρες προετοιμασίας. Ορισμένοι δημιουργούν blog ή και κανάλι στο youtube δίνοντας στο κοινό τους την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα αγαπημένα τους είδωλα. Με τον τρόπο αυτό, οι θαυμαστές δένονται με τον Instagramer διότι φαινομενικά ανακαλύπτουν όλες τις πτυχές του. Παρακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες, και διαβάζουν τα άρθρα του.

The Myth of the Instagramer

Υπάρχει ωστόσο μια αξιοπρόσεκτη αντίφαση στη σχέση ενός Instagramer με τους followers του. Αναντίρρητα, οτιδήποτε διοχετεύεται στο ψηφιακό γυαλί γίνεται κομμάτι ενός άυλου κόσμου με συνέπεια να μυθοποιείται. Όπως η θεατρική σκηνή, έτσι και η έκθεση στο διαδίκτυο είναι ένα μέσο εξύψωσης. Όποιος αποκτά δημοτικότητα στα πλαίσια της οθόνης μετατρέπεται αυτομάτως σε μύθο, σε star. Σε κάτι που όλοι ξέρουμε πως υπάρχει, όμως κανένας δε μπορεί να φθάσει ή να αγγίξει. Αυτό ίσχυε παλαιότερα με όλους τους celebrities. Τους βλέπαμε μονάχα “εν ώρα εργασίας”, όσο υποδύονταν κάποιο ρόλο για παράδειγμα, και αδυνατούσαμε να ταυτιστούμε μαζί τους. Υπήρχε ένα κενό ανάμεσα στην “ανθρώπινη” καθημερινότητά μας και στην τέλεια ζωή τους.

Οι Instagramers θεωρούνται κι αυτοί celebrities της διαδικτυακής κουλτούρας επομένως θα περίμενε κανείς μια ανάλογη αντιμετώπιση. Ωστόσο, η αλήθεια απέχει κατά πολύ. Μπορεί να είναι διάσημοι, επειδή όμως είναι αυτοδημιούργητοι δε διστάζουν να δείχνουν την “ανθρώπινη” πλευρά τους. Ανεβάζουν φωτογραφίες μόλις ξυπνήσουν και μας αφηγούνται τα προβλήματά τους. Η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται πλέον από πολλούς celebrities της τηλεόρασης οι οποίοι ανεβάζουν στο Instagram προσωπικές στιγμές υπενθυμίζοντάς μας ότι είναι τόσο “ανθρώπινοι” όσο εμείς.

Συνοψίζοντας, το παράδοξο γεφυρώνεται καθώς οι επαγγελματίες του Instagram παρουσιάζονται εξιδανικευμένοι και συγχρόνως προσιτοί στο κοινό τους.

Is Instagram the New American Dream?

Πολλές επιχειρήσεις σήμερα, δελεάζονται από τη δημοτικότητα των Instagramers και τους προτείνουν συνεργασία. Και κάπως έτσι το αγαπημένο τους χόμπι γίνεται επάγγελμα! Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι επιδιώκουν οι εταιρείες και τι ακριβώς αναζητούν από τα “μοντέλα” τους; Keep reading!

Οι Instagramers είναι αναμφίβολα οι νέοι influencers της παγκόσμιας κοινότητας. Ασκούν τεράστια επιρροή στο κοινό τους δημιουργώντας τάσεις και προωθώντας μοντέλα ζωής. Ποιο είναι το όνειρο κάθε νέου σήμερα; Να ταξιδέψει όλον τον κόσμο, να γίνει επαγγελματίας φωτογράφος και να αναγορευθεί στο επόμενο fashion icon. Υποσυνείδητα, το Instagram διαμόρφωσε τα ιδανικά και το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς. Η ιδέα ακούγεται άκρως δελεαστική για εταιρείες που επιδιώκουν να γίνουν οι χορηγοί τους ώστε να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Μέσω ενός Instagramer, μια επιχείρηση διαφημίζεται πολύ πιο οικονομικά. Παράλληλα, απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο target group το οποίο πιθανότατα ενδιαφέρεται για το προϊόν -και είναι οι followers του συγκεκριμένου Instagramer. Τέλος, καταφέρνει να προωθήσει το προϊόν έμμεσα διαμέσου της “αφήγησης” ενός επαγγελματία.

Τα προαπαιτούμενα για μια Instagram καριέρα είναι, όπως είπαμε, χιλιάδες followers, μια καλή κάμερα, ταλέντο στη φωτογραφία, attitude, καινοτομία και πρωτίστως πάθος για το αντικείμενο.

Πολλοί θα συμφωνήσουν ότι το Instagram μοιράζεται κοινά στοιχεία με το American Dream. Η ξαφνική επαγγελματική άνοδος συνοδευόμενη από ασύλληπτες οικονομικές απολαβές, η σημασία του φαίνεσθαι, η ψευδαίσθηση της ιδανικής ζωής και της επιτυχίας, ο εκθειασμός και η ανεξαρτησία του freelancer επαγγελματία είναι ελάχιστα σημεία που μας υπενθυμίζουν πως, για άλλη μια φορά, η ιστορία επαναλαμβάνεται.

 

Ραφαέλα Χασιώτη

Αντισυμβατική, μυστηριώδης και ασυγκράτητα ειλικρινής, αναζητώ την αυθεντικότητα στην εποχή της εγρήγορσης και των αντιδιαστολών. Λατρεύω το χορό, το υγρό στοιχείο και τη φωτογραφική μηχανή που θα αποκτήσω! Πιστεύω πως ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερες αγκαλιές και γνήσια χαμόγελα. Συμβουλή και προτροπή μου: τόλμησε να δοκιμάσεις ό, τι κάνει την καρδιά σου να χτυπά πιο δυνατά.
Close Menu