Influencer Marketing: Μόδα ή Επανάσταση;

Influencer Marketing: Μόδα ή Επανάσταση;

Η ραγδαία εξέλιξη και χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, κάθε άλλο παρά ανεκμετάλλευτες θα μπορούσαν να παραμείνουν. Με στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους και των πωλήσεων, το μάρκετινγκ χρειάστηκε να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, την πιο συνηθισμένη τακτική αποτελούσε η προβολή διαφημίσεων στην τηλεόραση, με πρωταγωνιστές κυρίως διασημότητες να προωθούν διαφορά προϊόντα. Πλέον γίνεται αντιληπτό ότι έχει μειωθεί σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό η επίδραση τέτοιων διαφημίσεων στο καταναλωτικό κοινό. Ο λόγος; Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την άνθιση του influencer marketing.

Τι είναι το influencer marketing;

Ως influencer marketing, ορίζεται μια μορφή μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης που περιλαμβάνει προώθηση και τοποθέτηση προϊόντων από influencers, δηλαδή άτομα και οργανισμούς που έχουν κάποιο επίπεδο γνώσης ή κοινωνικής επιρροής στον τομέα τους.

 

Η μαζική χρήση των μέσων κοινωνικών δικτύωσης έχει επιτρέψει την επικοινωνία μεταξύ γνωστών και ξένων, δίνοντας την δυνατότητα στον καθένα να «ακολουθεί» και να ενημερώνεται από όποιον αυτός επιλέγει. Η ενημέρωση αυτή αφορά της προσωπική ή επαγγελματική ζωή, τα ενδιαφέροντα αλλά και τις επιλογές του προβαλλόμενου. Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται ιδιαίτερα εύκολη η προώθηση ενός προϊόντος στο κοινό του influencer ως μία προσωπική προτίμηση.

 

Αρχικά, πώς διακρίνεται ένας influencer;

Τα κριτήρια διαχωρισμού των influencer μπορούν να ποικίλλουν, ανάλογα με το περιεχόμενο, τον αριθμό των ακολούθων ή τον βαθμό επιρροής τους. Ο περισσότερο κοινός διαχωρισμός είναι βάσει του αριθμού ακολούθων. Διακρίνονται τέσσερις κατηγορίες:

  • Mega-Influencers (περισσότεροι από 1.000.000 ακόλουθοι σε μία τουλάχιστον πλατφόρμα): Στην πλειοψηφία τους, έγιναν διάσημοι εκτός σύνδεσης. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τραγουδιστές, μοντέλα, ηθοποιοί, συγγραφείς, παρουσιαστές, αθλητές, ακόμη και πρωταγωνιστές reality show. Οποιαδήποτε συνεργασία με τους συγκεκριμένους κοστίζει πολύ ακριβά, μέχρι και 1.000.000 δολάρια για μία δημοσίευση.
  • Macro-Influencers (40.000-1.000.000 ακόλουθοι σε μία τουλάχιστον πλατφόρμα): Αυτού του είδους influencers, θεωρούνται ειδικοί στον τομέα τους ή αποτελούν διασημότητες με μικρότερη δόξα. Ανήκουν στην πιο επιχειρηματικά συνεργάσιμη κατηγορία influencer, διότι είναι περισσότερο προσιτή οικονομικά, έχει σημαντική απήχηση και δεν απειλείται από την αλλοίωση του περιεχομένου και την απώλεια ακολούθων λόγω των τοποθετήσεων προϊόντων.
  • Micro-Influencers (1.000-40.000 ακόλουθοι σε μία τουλάχιστον πλατφόρμα): Οι micro-influencers είναι «καθημερινοί» άνθρωποι που διακρίνονται για την ειδικότητά τους σε κάποιον τομέα. Τους επιλέγουν εταιρείες που δεν είναι τόσο γνωστές, ενδεχομένως και οι συγκεκριμένοι influencers να μην τις γνωρίζουν. Έτσι, οι influencers γίνονται ιδιαίτερα επιλεκτικοί στις συνεργασίες τους με τις επιχειρήσεις αυτές, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί η εμπιστοσύνη που αποπνέει το κοινό στους influencers που ακολουθεί. Πρέπει, κατά την άποψή τους, να εγκρίνουν πραγματικά το προϊόν που πρόκειται να προωθήσουν, διότι η αμοιβή είναι είτε πολύ χαμηλή, είτε ανύπαρκτη.
  • Nano-Influencers (λιγότεροι από 1.000 ακόλουθοι σε μία τουλάχιστον πλατφόρμα): Το στοιχείο που χαρακτηρίζει την κατηγορία αυτή είναι η σχέση του influencer με το κοινό του. Μπορεί οι ακόλουθοι να μην είναι πάρα πολλοί, ωστόσο είναι ιδιαίτερα συντονισμένοι και πρόθυμοι να ενημερώνονται για το περιεχόμενο του influencer. Προφανώς, αν μία επιχείρηση επιθυμεί να αποκτήσει μεγάλο αγοραστικό κοινό, θα πρέπει να πλησιάσει πολυάριθμους nano-influencers.

 

Ωστόσο, η κατηγοριοποίηση των influencers δεν είναι ένα απλό εγχείρημα. Ανάλογα με το περιεχόμενο και τον τομέα που ασχολείται ο κάθε influencer, το κοινό αριθμητικά ποικίλει. Πιθανότατα σε κάποιον τομέα ή κάποια χώρα/πόλη με μικρότερο πληθυσμό, να μην υπάρχουν αντίστοιχα mega-influencers, αλλά μόνο macro ή micro. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί άλλη τακτική και να εξεταστούν διαφορετικά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός των mega-influencers, οι προβαλλόμενοι συνήθως φαίνεται να είναι άτομα «της διπλανής πόρτας». Γιατί λοιπόν οι επιχειρήσεις στρέφονται πλέον προς άτομα της διπλανής πόρτας αντί για πασίγνωστες περσόνες;

Γιατί Influencer Marketing;

Relatability. H ικανότητα, δηλαδή, να είναι κάποιος ή κάτι σχετικός, να επιτρέπει στους άλλους να ταυτιστούν μαζί του. Η δύναμη των influencers βρίσκεται σε αυτή την δυνατότητα της ταύτισής τους με τους ακόλουθούς τους. Με τον τρόπο αυτό, οι influencers κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ακολούθων τους, αφού οι πρώτοι φαίνονται αξιόπιστοι και αληθινοί. Ο κάθε ακόλουθος νιώθει να ταυτίζεται με τον εμφανιζόμενο, και είναι μάλιστα πολύ πιθανό να αγοράσει ένα προϊόν ή να προτιμήσει μία υπηρεσία ακολουθώντας το παράδειγμα του influencer.

Απήχηση. Ένας εξίσου σημαντικός λόγος για τον οποίο έχει διακριθεί το influencer marketing είναι το καταναλωτικό κοινό. Δίχως τους influencers, οι επιχειρήσεις οφείλουν να «δημιουργήσουν» το κοινό τους, ενώ στην άλλη περίπτωση, μπορούν να απευθυνθούν κατευθείαν σε ένα έτοιμο, πιστό κοινό, τους ακόλουθους των influencers. Είναι σημαντικό, βέβαια, η προώθηση των προϊόντων από τους influencers να γίνει σταδιακά, προκειμένου να μην αλλοιωθεί το περιεχόμενο που προσέλκυσε αρχικά το κοινό, αλλά και για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του influencer. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που απορρίπτουν τη συνεργασία με επιχειρήσεις, σε περίπτωση που δεν εγκρίνουν το προϊόν τους, φοβούμενοι μη χάσουν το κοινού τους.

 

Τελικά, ίσως να μην είναι κάτι τόσο καινούργιο…

Ανέκαθεν οποιοσδήποτε επιθυμούσε να συνεχίσει στην αγορά ενός προϊόντος, είχε την τάση να κάνει μία μικρή έρευνα. Συνήθως ρωτούσε γνωστούς, φίλους, συγγενείς που είχαν κάποια αντίστοιχη γνώση ή εμπειρία πάνω στο αντικείμενο.  Άτομα, δηλαδή, χωρίς απαραίτητα επαγγελματικές γνώσεις, αλλά άτομα έμπιστα, ειλικρινή που εξέφραζαν την άποψή τους και ήταν πρόθυμα να βοηθήσουν. Αυτά τα άτομα, αντικαθίστανται πλέον σε κάποιο βαθμό από τους influencers. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι influencers αναφέρονται σε προϊόντα καινοτόμα, προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας, που ενδεχομένως μόλις κυκλοφόρησαν και τα έχουν δοκιμάσει.

Ακόμη, οι influencers συνιστούν μία «δεύτερη γνώμη».  Ο κάθε χρήστης έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο φάσμα πληροφορίας και μπορεί να επιλέξει πολλές διαφορετικές «δεύτερες γνώμες». Άλλωστε, αυτή είναι και η αρμοδιότητα των influencers, να ενημερώνουν το κοινό τους σχετικά με τον τομέα που τους έχει ξεχωρίσει. Οι influencers έχουν το πλεονέκτημα να θεωρούνται περισσότερο εξειδικευμένοι έναντι στους κοινούς γνωστούς.

Στην εποχή της πληροφορίας, το μάρκετινγκ οφείλει να χρησιμοποιήσει νέες τακτικές, στοχεύοντας στο βέλτιστο αποτέλεσμα. Οι influencers οφείλουν να ενημερώνουν ποιοτικά και αληθινά το κοινό τους. Εμείς οφείλουμε να επεξεργαζόμαστε κάθε δεδομένο, με σκοπό την παραγωγή χρήσιμης και αξιόπιστης πληροφορίας.

Zenia Papadopoulou

Φοιτήτρια Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αγαπώ το θέατρο, τη λογοτεχνία και το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι η επικοινωνία και ο λόγος αποτελούν το κλειδί για την υγιή λειτουργία οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας ή ανθρώπινης σχέσης.
Close Menu