Ideasworthreading: Συνέντευξη με την Δρ.Νάνσυ Μαλλέρου

Ideasworthreading: Συνέντευξη με την Δρ.Νάνσυ Μαλλέρου

Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου είναι πρωτοπόρος στον κλάδο του coaching στην Ελλάδα. Είναι διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας Life Clinic Group, έμπειρη life και business coach, ομιλήτρια και συγγραφέας. Το επάγγελμα του “life coach” είναι αρκετά παρεξηγημένο και προς το παρόν εντάσσεται στην «ομπρέλα» των υπηρεσιών εκπαίδευσης ή συμβουλευτικής. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία το coaching εξελίσσεται και στοιχειοθετείται σαν επιστήμη. Η ίδια παρομοιάζει το επάγγελμα ενός life coach με τα sounding boards. Τα sounding boards ήταν οι σανίδες που χρησιμοποιούνταν στο θέατρο προκειμένου να αντανακλάται ο ήχος και να αντιλαμβάνεται ο ηθοποιός πού βρίσκεται.

Αυτό λοιπόν είναι για εμένα η δουλειά μας. Να μοιράζεται κάποιος μαζί μου τις σκέψεις του και να «αντανακλάσω» πίσω αυτό που είπε. Μόνο όταν συνειδητοποιείς τί λες μπορείς να ξεχωρίζεις τις δικαιολογίες και τον τρόπο που ορίζεις τον εαυτό σου.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο TEDxUniversityofMacedonia εισχωρήσαμε λίγο περισσότερο στην επιστήμη του coaching και την εφαρμογή των τεχνικών της στην προσωπική ζωή αλλά και στις επιχειρήσεις. Ακόμη, μοιράστηκε μαζί μας τον τρόπο του να γίνει κανείς αυτόφωτος, αλλά και «γκουρού του εαυτού του»!

Ποιά είναι τα πιο σημαντικά εφόδια που αποκομίζει κανείς από τη διαδικασία του coaching;

H διαδικασία του coaching προσφέρει τέσσερα οφέλη.

Το πρώτο, είναι η διεύρυνση οπτικής να μπορεί, δηλαδή, κανείς να βρίσκει εναλλακτικές που δεν φανταζόταν. Το δεύτερο είναι η αυτεπίγνωση. Αν αναφερόμαστε στο προσωπικό επίπεδο, στόχος μας είναι το άτομο να καταφέρει να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως «Ποιος είμαι;» και «Πού πάω;». Αν αναφερόμαστε στο επαγγελματικό επίπεδο σκοπός είναι πάλι το άτομο να αναγνωρίσει τον στόχο του, την αποστολή του, καθώς και τις δεξιότητες που διαθέτει και θα τον βοηθήσουν να φτάσει εκεί.

Το τρίτο είναι το άτομο να συνδεθεί με τον πυρήνα του. Να αναγνωρίσει δηλαδή, τί είναι αυτό που για τον ίδιο έχει πραγματικά αξία αντί να κυνηγάει κάτι που πιστεύει ότι θα φανεί ωραίο στον κοινωνικό ή επαγγελματικό του κύκλο. Αυτό το ονομάζουμε εσωκεντρισμό. Τέλος, ένα ακόμη όφελος είναι η ενσυναίσθηση. Για εμένα ενσυναίσθηση περικλύει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι να μπορεί κάποιος να προσδώσει αξία στο άτομο με το οποίο συνομιλεί, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Το δεύτερο είναι να αντιλαμβάνεται τις αδυναμίες, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες του συνομιλητή του. Για παράδειγμα, ένα άτομο με υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης μπορεί να γίνει ο καλύτερος διαπραγματευτής.

Μου αρέσει να βοηθάω τους ανθρώπους να αλλάζουν πίστες στη ζωή τους. Θέλω να είμαι το άτομο που τους παρακινεί να εξελίσσονται προσωπικά, συναισθηματικά, οικονομικά και επαγγελματικά. Πιστεύω ότι με αυτό το μικρό κούνημα της βελόνας τελικά, καταφέρνει να αλλάξει η κατεύθυνση ολόκληρης της κοινωνίας.

Σε πρώτη ανάγνωση το coaching έχει πολλές ομοιότητες με την ψυχολογία. Οι δύο αυτές επιστήμες λειτουργούν παράλληλα ή υπάρχει κάποια αλληλοεπικάλυψη;

Καταρχάς είναι σαφές ότι το coaching δανείζεται στοιχεία από την ψυχολογία. Ωστόσο λειτουργεί και αντίστροφα. Για παράδειγμα, πρώτα εμφανίστηκε το coaching και μετά προέκυψε ο κλάδος της θετικής ψυχολογίας. Η αλληλοεπικάλυψη βρίσκεται στο αποτέλεσμα καθώς και οι δύο επιστήμες αποσκοπούν στο να έχει το άτομο καλή ψυχολογία και να βλέπει τα πράγματα πιο «φωτεινά». Πιστεύω ότι στο μέλλον δεν θα είναι δύο ξεχωριστοί κλάδοι. Ήδη στην Αμερική πολλοί ψυχολόγοι παίρνουν διπλώματα coaching και αντιστρόφως, υπάρχουν coaches που μελετούν την ψυχολογία ή την ψυχοθεραπεία. Κατά την γνώμη μου είναι δύο συγκλίνουσες επιστήμες. Ένα ακόμη κοινό στοιχείο coaching και ψυχολογίας είναι ότι δεν κάνουμε διάγνωση και δεν δίνουμε συμβουλές. Αυτό είναι κάτι που δεν επιτρέπεται καθώς οι συμβουλές είναι προϊόντα του δικού μας παρελθόντος, αξιών και πεποιθήσεων. Ο κόσμος όμως δεν υφίσταται μόνο μέσα από τα δικά μας μάτια.

Για την ώρα πρόκειται για δύο ανταγωνιστικά επαγγέλματα καθώς το coaching διεκδικεί ένα μερίδιο από την «αγορά» της ψυχολογίας. Προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ στην συνεργασία, καθώς και το διδακτορικό μου είχε ως αντικείμενο τις συνεργατικές στρατηγικές. Βέβαια, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές στους δύο κλάδους, ιδιαίτερα με τα πρωτόκολλα της παραδοσιακής ψυχολογίας. Στην παραδοσιακή ψυχολογία γίνεται αναγωγή στο παρελθόν με σκοπό να γιατρευτούν τα τραύματα. Στο coaching αντίθετα, αντλούμε από το παρελθόν μαθήματα που αξιοποιούνται ως εφόδια για να προχωρήσουμε μπροστά.

 

Aυτό που βρίσκω πραγματικά ωραίο σε αυτό το επάγγελμα είναι όταν μπορώ ανοίγω το πεδίο ενός ανθρώπου και να μην βλέπει μόνο δύο εναλλακτικές. Να βλέπει ότι υπάρχουν τελικά είκοσι. Να μπορεί να ξεπερνάει το σημείο που ανασφάλειά του ορίζει ότι θα φτάσει.

Πώς έχει αντιμετωπιστεί το coaching από την ελληνική κοινωνία;

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι εγώ με το coaching βρισκόταν ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο. Το 2004, λοιπόν, φαινόταν στον κόσμο κάτι το αστείο. Η ίδια αντιμετώπιση συνεχίστηκε και το 2006, όταν άρχισα να ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτό. Στη συνέχεια, το 2009, μερικοί άρχισαν να το βρίσκουν ενδιαφέρον. O κόσμος ξεκίνησε όμως να αναγνωρίζει την χρησιμότητά του από το 2013 και έπειτα. Έπρεπε να περάσει πολύς καιρός, είναι κάτι όμως στο οποίο πιστεύω πάρα πολύ.

Φυσικά το coaching πρώτα αναπτύχθηκε με τους ιδιώτες και μετά εισχώρησε στις επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις υπήρξε ζήτηση για coaching όταν άρχισε να χειροτερεύει η ευεξία των εργαζομένων. Ξαφνικά οι επιχειρήσεις είχαν τεράστια έξοδα γιατί οι άνθρωποι εμφάνιζαν νοσήματα λόγω του στρες, χρειαζόντουσαν άδειες ή έφευγαν από τη δουλειά όταν έφταναν σε burnout (= εξάντληση). Όταν λοιπόν η εταιρεία έχει ένα στέλεχος που είναι φανταστικός στη δουλειά του και κάνει μεγάλο τζίρο, θέλεις να επενδύσεις σε αυτό το άτομο και να φροντίσεις να είναι καλά. Στο business coaching λοιπόν ασχολούμαστε πολύ με την ανθεκτικότητα και την αυτο-ηγεσία των ανθρώπων.

Άρα η ανθεκτικότητα είναι ένα επίκτητο χαρακτηριστικό;

Θεωρώ ότι η ανθεκτικότητα είναι ένας μυς, τον οποίο όσο τον εξασκείς, δυναμώνει. Υπάρχουν βέβαια και πνευματικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Όταν το κίνητρο που οδηγεί κάποιον για παράδειγμα, είναι ενδογενές, θα κρατήσει περισσότερο συγκριτικά με ένα εξωγενές κίνητρο. Το να αντιμετωπίζεις τα εμπόδια που προκύπτουν στον δρόμο σου ως «σκαλοπάτια» είναι μία επιλογή, η οποία προϋποθέτει πνευματική εξάσκηση. Αυτό για εμένα είναι η θεωρία της «σφεντόνας». Μπορεί τα εμπόδια να σε πηγαίνουν «πίσω» αλλά εξασκώντας την ανθεκτικότητα, δυναμώνεις την αντίσταση για να πας τελικά πιο μακριά.

Πώς είναι δυνατόν να διαχωρίσει κανείς την καταβολή προσπάθειας για την επίτευξη ενός στόχου από το burnout;

Είναι σημαντικό να ακούει κανείς το σώμα του, γιατί το σώμα το στοιχειοθετεί ξεκάθαρα. Είναι διαφορετικό να νιώθεις κούραση αλλά να έχεις πείσμα και να θέλεις να «πατήσεις γκάζι» και διαφορετικό να εμφανίζεις ψυχοσωματικά. Το χαρακτηριστικό του burnout είναι τα ψυχοσωματικά, οι διαταραχές ύπνου ή άλλες σοβαρές διαταραχές, όπως και η αποροσωποποίηση. Η τελευταία έχει να κάνει με την τάση του ατόμου να «κλείνεται» στο καβούκι του και να μην θέλει να ασχοληθεί με τίποτα. Είναι λογικό να κοιτάμε τον ανταγωνισμό, ειδικά η νέα γενιά. Ωστόσο υπάρχουν καταξιωμένοι άνθρωποι που μπορεί να μην συγκεντρώνουν όλα τα χαρακτηριστικά που κάποιος φαντάζεται.

Ο εσωκεντρισμός είναι μία δική σας έννοια. Ποιά είναι η διαφορά του από τον εγωκεντρισμό; Πού τοποθετούνται τα όρια;

Ο εγωκεντρισμός είναι να ασχολείσαι με τον εαυτό σου εις βάρος των άλλων, αγνοώντας εντελώς τους άλλους και μη σεβόμενος τα όρια τους. Ο εσωκεντρισμός είναι πολύ μακριά από αυτό, είναι το να βρεις ποιος είναι ο πυρήνας σου. H δική μου κοσμοθεωρία είναι ότι γεννιόμαστε καλοί άρα, ο πυρήνας μας είναι κατά βάση καλός.

Εσωκεντρισμός είναι το να είσαι αυτόφωτος. Να φροντίζεις εσύ τον εαυτό σου, να τον παρακινείς και να του λες «μπράβο», χωρίς να περιμένεις από τους άλλους. Για εμένα είναι η πηγή της δύναμής μας, της καλοσύνης μας, της σοφίας μας, είναι η δύναμη που έχουμε για αυτό-ίαση, είτε συναισθηματική είτε είναι σωματική.

Πρόκειται για κάτι το οποίο έχουμε μέσα μας, όμως όσο παρεισφρέει το κοινωνικό πρέπει και γίγνεσθαι και όλα αυτά που κάνουμε για να ανήκουμε κάπου, χάνεται αυτή σύνδεση. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί έναν εσωκεντριστή είναι η πιθανότητα να συνεισφέρει για το κοινό καλό. Όταν είσαι συναισθηματικά χορτάτος, όταν έχεις φως μέσα σου και ξέρεις ότι εσύ το παράγεις και δεν εξαντλείται, τότε είσαι απλόχερος με αυτό. Πιστεύω στην χάρη, την ευγένεια, την καλοσύνη και την αστική αβρότητα. Είμαστε μέρος της κοινωνίας και νομίζω ότι αυτά κάνουν τον κόσμο πιο «μαλακό». Για εμένα λοιπόν εκεί τοποθετούνται τα όρια μεταξύ των δύο εννοιών.

Έχετε αναφερθεί στο μότο σας “Βe your own guru”. Ένα νέο άτομο που δεν έχει τόση εμπειρία να αξιολογήσει καταστάσεις και ανθρώπους, πώς μπορεί να το επιτύχει αυτό;

Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να έχει κανείς εμπειρία για να είναι αυτόφωτος. Υπάρχουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που ακόμη ψάχνουν αξία από κάπου αλλού. Ειδικά ένας νέος άνθρωπος μπορεί να είναι αυτόφωτος με τον εξής απλό τρόπο: να είναι εσωκεντριστής. Να ψαχτεί λιγάκι, να εμπνευστεί και κυρίως να συνδεθεί με τον πυρήνα του. Με αυτόν τον τρόπο θα αναγνωρίσει τί είναι αυτό που για τον ίδιο έχει αξία και το θεωρεί σημαντικό.

H δική σας καριέρα είναι αρκετά ασυνήθιστη. Το πρώτο πτυχίο ήταν στη γαλλική φιλολογία, το μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων και τώρα είστε καταξιωμένη master coach. Πώς καταφέρατε να τα συνδυάσετε;

Όταν άλλαξα πρώτη φορά αντικείμενο δεν φανταζόμουν ότι οι σπουδές μου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό. στην ζωή όμως, δεν έχει τόση σημασία οι γνώσεις που αποκτάει κανείς αλλά ο τρόπος που τις αφομοιώνει και τις θέτει σε εφαρμογή. Πιστεύω ότι τίποτα δεν χάνεται και από παντού έχεις να μάθεις. Ακόμη, θεωρώ ότι έχει παρέλθει η εποχή που ξεκινάμε και ολοκληρώνουμε την καριέρα μας στο ίδιο επάγγελμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η γενιά που θα βγει στην αγορά εργασίας σε δέκα χρόνια, θα περάσει το λιγότερο από τρία επαγγέλματα.

TEDxUniversityofMacedonia

Το TEDxUniversityofMacedonia είναι ένας θεσμός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έχει ως σκοπό να προσφέρει βήμα σε ιδέες που αξίζει να ακουστούν και να αποτελέσει έναυσμα για αλλαγή και δράση σε όλη τη φοιτητική κοινότητα και ευρύτερα στο νεανικό κοινό της Θεσσαλονίκης.
Close Menu