Ideas worth reading: Συνέντευξη με τους Agro-U

Ideas worth reading: Συνέντευξη με τους Agro-U

Ο Κυριάκος Νικολαΐδης και η Κυριακή Χατζηγεωργίου είναι οι δημιουργοί της ψηφιακής πλατφόρμας Agro-U. Πρόκειται για δύο νέα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη που εκμεταλλεύτηκαν και συνδύασαν τις γνώσεις τους, για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Στόχος τους ήταν να συνδέσουν αγρότες που χρειάζονται εργατικά χέρια, με άτομα που αναζήτούν εργασία. Το αποτέλεσμα ήταν η ίδρυση της επιτυχημένης πλατφόρμας Agro-U. Στην συνέντευξη που παραχώρησαν στο TEDxUniversityofMacedonia μιλούν για την ιδέα τους, την συνεργασία τους και εξηγούν τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας.

Με τί ασχολείστε/τί σπουδάζετε;

Ο Κυριάκος Νικολαΐδης έχει σπουδάσει γεωπόνος στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μεταποίησης στην Αγγλία. Η Κυριακή Χατζηγεωργίου είναι φοιτήτρια της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Είχαμε συμμετάσχει και οι δύο σε ένα πρόγραμμα Erasmus που είχε ως θέμα την εύρεση λύσεων σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι αγροτικές περιοχές. Η συνεργασία μας προέκυψε όταν και οι δυο συζητώντας, ανακαλύψαμε πως ο πρωτογενής τομέας έχει πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι και η έλλειψη προσωπικού την στιγμή που το χρειάζεσαι, ενώ αντίστροφα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν.

Το Αgro-u είναι μία εφαρμογή αποκλειστικά για τον αγροτικό τομέα. Περιγράψτε μας πώς λειτουργεί

Η Agro-U δραστηριοποιείται στον τομέα της αγροδιατροφής. Ο τρόπος λειτουργίας της είναι απλός. Όποιος ψάχνει για προσωπικό: αγρότης, κτηνοτρόφος ή μονάδα παραγωγής τροφίμων μας κάνει μια αίτηση και επικοινωνούμε μαζί τους για να δημιουργήσουμε μια αγγελία. Όσοι ενδιαφέρονται για εργασία, είτε δεν έχουν εκπαίδευση στον χώρο είτε έχουν κάποια εξειδίκευση, μπορούν να στείλουν απευθείας τα στοιχεία επικοινωνίας τους στους εργοδότες ή να εγγραφούν στην υπηρεσία μας και να τους ενημερώνουμε εμείς μόλις βρούμε μια εργασία στην περιοχή τους.

Ποια ήταν η αφορμή για να στραφείτε στον πρωτογενή τομέα;

Στραφήκαμε σε αυτόν τον τομέα λόγω προσωπικής εμπειρίας. Ο Κυριάκος κατάγεται από μια αγροτική οικογένεια και  κάθε χρόνο με τον πατέρα του έψαχναν για άτομα να μαζέψουν τους καρπούς από τα δέντρα και δεν έβρισκαν ποτέ όσα άτομα χρειαζόταν.

Η ιδέα μας είχε ξεκινήσει πριν την πανδημία αλλά την τροποποιήσαμε και την βγάλαμε στον αέρα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαμε μέσα στο lockdown.

Τί ανταπόκριση βλέπετε τόσο από την πλευρά των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών;

Ενδιαφέρον δείχνουν τόσο εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες. Έχουμε ήδη κλείσει συμφωνίες και με τις δυο πλευρές για τον επόμενο χρόνο. Kάθε μέρα που περνάει λαμβάνουμε αιτήσεις και συνεχίζουμε να συνδέουμε παραγωγούς και εργαζόμενους ακόμη και μετά το πέρας του lockdown.

Ποιές προοπτικές βλέπετε στην ανάπτυξη παρόμοιων εφαρμογών που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα;

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν εφαρμογές που βοηθάνε τον πρωτογενή τομέα. Σε διάφορες χώρες του εξωτερικού γίνεται ήδη προσπάθεια πολλές αγροτικές εργασίες να αντικατασταθούν από μηχανές. Πριν παραδώσουμε όμως τα σκήπτρα στις μηχανές θέλουμε να δώσουμε πρώτα μια ευκαιρία στους ανθρώπους.

Ποιά είναι η γνώμη σας για την ενασχόληση των νέων με τον αγροτικό τομέα;

Πιστεύουμε πως οι νέοι θα πρέπει να στραφούν στον πρωτογενή τομέα. Ο κλάδος χρειάζεται άτομα με νέες λύσεις, φρέσκες ιδέες και όρεξη για συνεργασία. Παρόλο που υπάρχει μεγάλη ανεργία στην πόλη, δύσκολα θα βρεις στο χωριό κάποιον να κάθεται.

Βλέπετε τον εαυτό σας να ασχολείται σε αυτόν τον κλάδο στο μέλλον;

Είναι η φύση της δουλειάς μας τέτοια που μας επιτρέπει να βρισκόμαστε κοντά στην φύση και θέλουμε να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτήν.

TEDxUniversityofMacedonia

Το TEDxUniversityofMacedonia είναι ένας θεσμός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έχει ως σκοπό να προσφέρει βήμα σε ιδέες που αξίζει να ακουστούν και να αποτελέσει έναυσμα για αλλαγή και δράση σε όλη τη φοιτητική κοινότητα και ευρύτερα στο νεανικό κοινό της Θεσσαλονίκης.
Close Menu