H μαγευτική ιστορία του μακιγιάζ

H μαγευτική ιστορία του μακιγιάζ

Της Έλενας Ιωαννίδου

Η ιστορία του μακιγιάζ είναι μία από τις πιο πολύχρωμες ιστορίες που μπορεί να ακούσει κανείς. Φαίνεται πως το βάψιμο του προσώπου αποτελεί ανάγκη για το ανθρώπινο είδος, καθώς το ακολουθεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή εμφάνισής του. Όμως ποιοι λόγοι είναι αυτοί που μας ωθούν συνεχώς να βάφουμε το πρόσωπό μας;

Τα πρώτα δείγματα μακιγιάζ

…χρονολογούνται 100-125.000 χρόνια πριν. Σε σπηλιές στην Αφρική έχουν βρεθεί μεγάλες ποσότητες μιας χρωστικής, της κόκκινης ώχρας. Το γεγονός ότι μαζί με τη χρωστική αυτή δε βρέθηκαν τοιχογραφίες ή άλλα διακοσμητικά, οδήγησε τους επιστήμονες να πιστέψουν πως χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους για να βάφουν τους εαυτούς τους. Πιθανότατα, οι λόγοι που οδηγούσαν τα άτομα στο μακιγιάζ ήταν καθαρά πρακτικοί. Αφορούσαν το καμουφλάζ, την προστασία ή για να τρομάξουν τους εχθρούς τους. Αργότερα, η χρήση του μακιγιάζ άρχισε σταδιακά να αλλάζει σκοπό.

Στην αρχαία Αίγυπτο…

…οι γυναίκες φορούσαν μακιγιάζ ήδη από το 4000 π.Χ. τόσο για να προστατευτούν από τον ήλιο, όσο και για να εντυπωσιάσουν τους θεούς. Χρησιμοποιούσαν διάφορα υλικά, όπως χαλκό, μόλυβδο και λίπος από ζώα, για να χρωματίσουν τα μάτια, τα μάγουλα και τα χείλη τους με ζωηρά χρώματα. Πολλά προϊόντα μακιγιάζ χρησιμοποιούταν και για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ αρκετά έχουν βρεθεί ακόμα και σε μούμιες, καθώς θεωρούσαν πως έτσι θα γινόταν ακαταμάχητοι στην επόμενη ζωή.

Στις χώρες της Ανατολής

Φυσικά, στην ιστορία του μακιγιάζ ξεχωρίζουν οι χώρες της Ανατολής. Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα στην οποία οι άνθρωποι ξεκίνησαν να βάφουν τα νύχια τους από το 3000 π.Χ. ως ένα μέσο διάκρισης των κοινωνικών τάξεων. Η αυτοκρατορική οικογένεια χρησιμοποιούσε χρυσό και ασημένιο, οι υπόλοιποι ευγενείς μαύρο ή κόκκινο, ενώ απαγορευόταν στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις να χρησιμοποιούν έντονα χρώματα στα νύχια τους. Το μακιγιάζ της γκέισας στην Ιαπωνία παραμένει μέχρι και σήμερα πολύ γνωστό. Οι γκέισες έβαφαν λευκό το πρόσωπο τους και έβαφαν τα χείλη τα μάτια και τα φρύδια με κόκκινο χρώμα από πέταλα λουλουδιών. Για τις επίσημες τελετές έβαφαν μαύρα τα δόντια τους με μια μαύρη μπογιά με το όνομα ohaguro.

Στην Κλασσική αρχαιότητα

Το βάψιμο του προσώπου, η περιποίηση μαλλιών και δέρματος ήταν τακτικές ιδιαίτερα διαδεδομένες στην αρχαία Ελλάδα. Το μακιγιάζ εξυπηρετούσε σκοπούς εντυπωσιασμού και καλλωπισμού.

Ακόμη και ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος έβαφε τα μάτια του στις εκστρατείες του για να τα προστατεύει από τον ήλιο, τις μύγες και οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο.

Η περιποίηση ήταν συχνή τακτική και στην αρχαία Ρώμη. Εκεί το βάψιμο χρησίμευε για να ξεχωρίζει τις πιο πλούσιες γυναίκες, αλλά χρησιμοποιούταν και από τις ιερόδουλες.

Στο πέρασμα των αιώνων…

…το μακιγιάζ άλλαξε τόσο σκοπιμότητα όσο και χρώματα. Κατά το Μεσαίωνα θεωρούταν αμαρτωλό και απαγορευόταν στις γυναίκες να βάφουν τα πρόσωπά τους. Ωστόσο, κάποιες το έκαναν προσπαθώντας κυρίως να φαίνονται πιο λευκές, καθώς ήταν ένδειξη ευγενούς καταγωγής. Στους αιώνες που ακολούθησαν από την Αναγέννηση και μετά το μακιγιάζ άρχισε να κάνει ξανά την εμφάνιση του διατηρώντας την έμφαση στο λευκό δέρμα και χρησιμοποιώντας ήπια χρώματα και λιτές τεχνικές.

Τον 18ο αιώνα το βάψιμο στο πρόσωπο έγινε πολύ έντονο. Χρησιμοποιούταν άσπρη μπογιά από μόλυβδο για το πρόσωπο, έντονα χρώματα στα χείλη και στα μάγουλα, ενώ δινόταν έμφαση και στα φρύδια και στα μάτια.

Ο αυτοκράτορας Λουδοβίκος 15ος της Γαλλίας χρησιμοποιούσε ο ίδιος λευκή βάση από μόλυβδο, κάνοντάς την δημοφιλές μεταξύ των αντρών για να κρύβουν σημάδια γήρανσης, ασθένειας ή από τον ήλιο.

Στις αρχές του 20ου αιώνα το μακιγιάζ παρέμενε μια τακτική περιορισμένη κυρίως στις ιερόδουλες και στις ηθοποιούς. Έπρεπε να έρθει η δεκαετία του 1920 για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία.

Συγκεκριμένα, οι μεγάλες πρωταγωνίστριες του Χόλλυγουντ κατάφεραν να κάνουν τον καλλωπισμό καθημερινή ρουτίνα για πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο. Την δεκαετία εκείνη ιδρύθηκαν πολλές από τις μεγάλες εταιρείες καλλυντικών και τα προϊόντα μακιγιάζ άρχισαν να παίρνουν τη μορφή που έχουν σήμερα. Ήταν, επίσης, η εποχή που άρχισαν να παγιώνονται οι πλαστικές επεμβάσεις, με πολλούς αφροαμερικανούς να προσπαθούν να κάνουν λευκό το χρώμα τους.

Στην πρόσφατη ιστορία

Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η έλλειψη υλικών μεταφράστηκε σε έλλειψη καλλυντικών προϊόντων. Λίγες δεκαετίες μετά, το κίνημα του φεμινισμού έκανε την εμφάνιση του και πολλά προϊόντα μακιγιάζ κάηκαν σε πυρές, καθώς θεωρήθηκαν προϊόντα βασανισμού των γυναικών.

Με το πέρασμα των χρόνων το μακιγιάζ, οι τάσεις και τα χρώματα συνέχισαν να αλλάζουν για να καταλήξουν στη σημερινή τους μορφή. Οι συνεχείς αυτές αλλαγές και η πολύχρωμη αυτή ιστορία διδάσκουν 2 πράγματα.

Πρώτον, οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν ακόμα και τις πιο μικρές συνήθειες του ανθρώπου. Τέτοιες, μπορεί να είναι το βάψιμο του προσώπου. Δεύτερον, κάτι που ακολουθεί τους ανθρώπους σε όλη τους την ιστορία και σε κάθε δυσκολία, δεν μπορεί παρά να αποτελεί ανάγκη τους.

Ακόμα και τα πιο ασήμαντα φαινομενικά πράγματα μπορεί να είναι πολύ σημαντικά για την ευτυχία μας. Ας μην τα υποτιμούμε λοιπόν!

TEDxUniversityofMacedonia

Το TEDxUniversityofMacedonia είναι ένας θεσμός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έχει ως σκοπό να προσφέρει βήμα σε ιδέες που αξίζει να ακουστούν και να αποτελέσει έναυσμα για αλλαγή και δράση σε όλη τη φοιτητική κοινότητα και ευρύτερα στο νεανικό κοινό της Θεσσαλονίκης.
Close Menu