RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Ζωή Κατσιγιάννη και Πάνος Κωνσταντόπουλος

RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Ζωή Κατσιγιάννη και Πάνος Κωνσταντόπουλος

Η Ζωή Κατσιγιάννη και ο Πάνος Κωνσταντόπουλος είναι δύο κορυφαίοι επαγγελματίες στον χώρο του graphic design και infographics.
Η πορεία της Ζωής Κατσιγιάννη μετράει 30 και πλέον χρόνια στο χώρο της γραφιστικής. Μια graphic designer που έχει φέρει την εμπειρία της από το εξωτερικό και την έχει μεταλαμπαδεύσει μέσα από το έργο και την διδασκαλία της. Έχει αποσπάσει 6 διακρίσεις από το European Newspapers Awards, ενώ έχει λάβει χώρα και έκθεση για τα γραφήματα της.
Από την άλλη, η ζωή του Πάνου Κωνσταντόπουλου εύκολα θα χαρακτηριζόταν καλλιτεχνική και γεμάτη έμπνευση. Είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους graphic designers στην Ελλάδα με πολλές επιτυχίες στον ενεργητικό του. Μεταξύ άλλων σημειώνει μία επταετή πορεία ως καλλιτεχνικός διευθυντής στην τηλεόραση του ALPHA, σχεδιαστής γραφημάτων και χαρτών στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ενώ αυτή τη στιγμή διατελεί και διευθυντής του περιοδικού gr design. Μία από τις αξιοσημείωτες στιγμές του είναι η απόσπαση επτά βραβείων από το European Newspaper Awards στη Βιέννη για τα infographics της εφημερίδας.
Παρακάτω μας απαντάει σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το αντικείμενό του:

Έχετε βραβευθεί από το European Newspaper Design Awards για τα infographics της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ. Η έμπνευση για το design αντλείται από άλλες εφημερίδες ή περιοδικά, έχοντας κάποιον ως πρότυπο ή από καθημερινές εικόνες;

Η έμπνευση μου πηγάζει από την καθημερινότητα. Από το βλέμμα ενός παιδιού, το φως, τα χρώματα, την πολιτική, ένα τραγούδι, ένα στίχο, μία αγκαλιά. Ο καθένας βλέπει τον κόσμο και μεταφράζει τα ερεθίσματα που του προσφέρει με τα δικά του, μοναδικά μάτια. Έτσι και εγώ, όπως και κάθε δημιουργός, συνδυάζοντας τις καλλιτεχνικές επιρροές που με έχουν διαμορφώσει, αντλώ στοιχεία από τις εικόνες γύρω μου.

Βγαίνουν συνεχώς νέα προγράμματα με τα οποία πρέπει να συμβαδίζετε για να κάνετε πιο εύκολη τη ζωή σας; Ο χώρος σας έχει επηρεαστεί από τις τεχνολογικές αλλαγές;

Η τεχνολογία μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ αλλά όλα γεννιούνται από τον άνθρωπο. Είναι το μέσο, όχι η ψυχή. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών. Μέχρι όμως να προστεθεί και η έμπνευση στις δυνατότητες ενός υπολογιστή, οι τεχνολογικές αλλαγές θα βοηθούν την δουλειά μας χωρίς να την αλλοιώνουν. Οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα θεωρώ πως μπορούν να κάνουν το έργο μας, όπως και πολλά άλλα, ευκολότερο και πιο προσαρμοστικό στις απαιτήσεις των καιρών. Η έμπνευση υπήρχε, τώρα υπάρχουν και τα μέσα.
…και Ζωή Κατσιγιάννη δίνει τη δική της ερμηνεία για την παρουσία του graphic design στην Ελλάδα, με δύο λόγια παρακάτω:

Διακρίνετε διάθεση από την πλευρά των νέων ανθρώπων να ακολουθήσουν τον κλάδο του graphic design;  Αν ναι, θεωρείτε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογες ευκαιρίες;

Το design είναι ένας έντονα δημοφιλής τομέας για τους νέους ανθρώπους. Αρχικά υπάρχει έντονη διάθεση για να ασχοληθούν τα νέα παιδιά. Χρειάζεται όμως διαρκής μελέτη, ενημέρωση, εξάσκηση και εκπαίδευση. Επιμονή και υπομονή με τον πελάτη. Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο. Με τον καιρό και όταν βλέπουν πόσο πρέπει να κοπιάσουν όλο και λιγότεροι νέοι συνεχίζουν σε σχέση με εκείνους που ξεκίνησαν. Πιστεύω πως αν αγαπάς με πάθος αυτό που κάνεις, κάποια στιγμή θα έρθουν και οι ευκαιρίες. Αλλά μόνο μέσα από την καταρτισμένη και άρτια δουλειά σου. Όπως και στα περισσότερα επαγγέλματα βέβαια.

Το κομμάτι του graphic design στην Ελλάδα, καλύπτεται επαρκώς από τα αντίστοιχα τμήματα ή θα πρέπει κανείς να αναζητήσει πηγές στο εξωτερικό για να στηρίξει αξιοπρεπώς αυτό τον κλάδο;

Υπάρχουν σχολές στην Ελλάδα που υπηρετούν αξιοπρεπώς τον κλάδο. Δεν φτάνει όμως μόνο η βασική εκπαίδευση. Φυσικά και θα πρέπει, όσοι ενδιαφέρονται και μπορούν να ανατρέξουν και στο εξωτερικό. Πέρα όμως από τα πρώτα βήματα της σχολής, οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή ενημέρωση με το τι γίνεται στο εξωτερικό, σχετικά με τις τάσεις, τις εκθέσεις και ότι άλλο νέο καινοτόμο και ενδιαφέρον παρουσιάζεται εκεί. Για μία πετυχημένη επαγγελματική πορεία χρειάζεται διαρκής ενημέρωση και κατάρτιση.

Η Ζωή Κατσιγιάννη και ο Πάνος Κωνσταντόπουλος κάνουν Reboot στις 30 Νοεμβρίου!

 

Μαρία Λίλο

Eίμαι τελειόφοιτη του τμήματος οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τον τελευταίο χρόνο είχα την ευκαιρία να απασχοληθώ εθελοντικά σε οργανισμούς της σχολής μου. Με ενδιαφέρουν κλάδοι της χρηματοοικονομικής και του ευρωπαϊκού οικονομικού δικαίου. Τον ελεύθερο χρόνο μου,μου αρέσει να βρίκομαι με την παρέα μου, να πηγαίνω βόλτα στην παραλία και να αθλούμαι.
Close Menu