Depression or Connection?

Depression or Connection?

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αυτοβασανισμού (Self-injury Awareness Day-SIAD) την 1η Μαρτίου δίνει τη δυνατότητα να θιχτεί ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Ένα θέμα taboo για τη σημερινή κοινωνία που ταλαιπωρεί εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Η κατάθλιψη.

Η ίδια η λέξη μαρτυρεί μία καταπίεση που καταλήγει σε σύνθλιψη συνήθως αναφερόμενη στα ψυχικά αποθέματα του ατόμου. Τα στατιστικά σοκάρουν. Κάθε χρόνο περίπου 1 στα 15 άτομα διαγιγνώσκονται με μείζονα κατάθλιψη στην Ευρώπη, ενώ αν συμπεριλάβουμε επίσης τις αγχώδεις διαταραχές και όλες τις μορφές κατάθλιψης τότε 4 στους 15 υποφέρουν.

Στίγμα ή ώθηση για αλλαγή;

Ίσως σε κάποιους από εμάς η κατάθλιψη μοιάζει με κάτι μακρινό. Ίσως για κάποιους άλλους είναι η καθημερινότητα. Κανείς δεν θα ήθελε να ξυπνάει με αυτήν, δυστυχώς όμως τόσοι άνθρωποι κοιμούνται μαζί της. Γιατί, λοιπόν, να αποτελεί σήμερα κοινωνικό στίγμα;

Σίγουρα η μειωμένη ανεκτικότητα της κοινωνίας σε ψυχικές και άλλες ασθένειες λειτουργεί ως τροχοπέδη στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Συχνά τα άτομα αυτά αρνούνται την ιατρική βοήθεια και κάθε είδους υποστήριξη, αλλά η άρνηση είναι ένα ακόμα εμπόδιο που επιδεινώνει την κατάσταση. Το να επισκεφθεί κανείς κάποιον ειδικό ή απλώς να μιλήσει σε ένα κοντινό πρόσωπο για αυτά που νιώθει δεν είναι ντροπή. Άντρες και γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, Ευρωπαίοι και Ασιάτες: η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις. Πολλοί είναι και οι διάσημοι άλλωστε που υπέφεραν ή συνεχίζουν και σήμερα τον αγώνα. Hans Christian Andersen, Jim Carrey, Leonard Cohen, Marilyn Monroe, Isaac Newton, Frank Sinatra, Vincent van Gogh και Beyoncé είναι μερικά μόνο ονόματα.

Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει η Susan David στην ομιλία της The gift and power of emotional courage|TEDWomen 2017, “Τα συναισθήματα μας ανήκουν, δεν ανήκουμε εμείς σε αυτά”.

Το αντίδοτο

Είμαι βέβαιη πώς αν υπήρχε κάτι που θεραπεύει αμέσως θα το ξέρατε ήδη πριν από μένα. Και η αλήθεια είναι πώς υπάρχουν φάρμακα, υπάρχουν τρόποι θεραπείας αλλά κανένας δεν λειτουργεί ως αντίδοτο. Γιατί εκτός των άλλων πρέπει κανείς να προσπαθήσει. Να πιστέψει πραγματικά ότι αξίζει μια ευκαιρία. Ότι αξίζει την προσοχή και την φροντίδα των άλλων.

Η συχνή άσκηση και το φυσιολογικό ωράριο ύπνου είναι, επίσης, όπλα όσων υποφέρουν. Την πεντάδα συμπληρώνει η ανθρώπινη επαφή. Η αγκαλιά και το κράτημα των χεριών μειώνουν την κορτιζόλη, τη βασική ορμόνη του στρες που συμμετέχει και στον παθοφυσιολογικό μηχανισμό της κατάθλιψης. Τα άτομα που πάσχουν και δεν είναι άλλοι από τους φίλους και την οικογένειά μας έχουν ανάγκη από καλούς ακροατές. Δε χρειάζονται κανένα που να προσποιείται πως η κατάστασή τους είναι φυσιολογική. Η Mary Davidson στην ομιλία της The power of Human Connection|TEDxYouth@IdahoFalls μας προτρέπει να μην αρνούμαστε το πρόβλημα, να αγαπάμε και να ακούμε και μόνο τότε μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε.

Ανθρώπινες σχέσεις και ψυχικές διαταραχές

Συχνά ακούγεται ότι οι άνθρωποι στην εποχή μας είναι πιο απομακρυσμένοι από ποτέ. Κάτι το οποίο είναι λιγάκι ειρωνικό αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε τόσα μέσα στη διάθεσή μας για να είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Κι όμως, σήμερα εκτιμάται ότι ο καθένας έχει κατά μέσο όρο μόνο ένα στενό φίλο, ενώ πριν 3 χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν τριπλάσιος. Η κοινωνική απομόνωση χαρακτηρίζεται χειρότερη από το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Την ίδια στιγμή η ανθρώπινη επαφή μειώνει τον κίνδυνο για στρες και κατάθλιψη και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

Και η ίδια η κατάθλιψη όμως, αν το σκεφτεί κανείς καλύτερα, είναι μια μορφή απομόνωσης. Δημιουργεί ένα χάσμα. Από τη μία οι άνθρωποι που υποφέρουν και εξαιτίας του ψυχικού πόνου συμπεριφέρονται ίσως απωθητικά. Και από την άλλη όσοι δεν κατανοούν, κρίνουν και στιγματίζουν καθιστώντας το χάσμα αγεφύρωτο.

Το να κατανοήσει κανείς το βάρος και τη φθορά που προκαλούν οι ψυχικές διαταραχές είναι βέβαια δύσκολο, ίσως και ανέφικτο. Είναι όμως εύκολο και αν μη τι άλλο εφικτό να μιλήσουμε σε κάποιον με κατάθλιψη με τρόπο που να δείχνει ότι η ζωή τους είναι πολύτιμη και όμορφη. Να ακούσουμε πραγματικά χωρίς να διακόψουμε. Να ενθαρρύνουμε για αναζήτηση βοήθειας από ειδικό αλλά να μην απαιτήσουμε άμεσα αποτελέσματα. Και τότε πια το χάσμα θα έχει γεφυρωθεί.

Όσο για όλους εσάς που παλεύετε, “είναι μια μάχη μέσα στο ίδιο σας το μυαλό, και πρέπει να εργαστείτε για να κερδίσετε. Έχετε, όμως, όπλα. Μπορείτε να παλέψετε. Και θα γίνετε καλά. (Susan David)

Georgia Fotiadou

Φοιτήτρια ιατρικής εδώ! Αγαπώ την έντεχνη μουσική, τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τη φυσική. Πιστεύω στη δύναμη της σκέψης και απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής.
Close Menu