Choose your team, mate!

Choose your team, mate!

Είσαι φοιτητής στη συμπρωτεύουσα;

Ήξερες ότι ο πανεπιστημιακός χώρος του Πα.Μακ. και του ΑΠΘ φιλοξενούν μια πληθώρα από φοιτητικές ομάδες;

Ε λοιπόν, ναι! Στον χώρο των πανεπιστημίων, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, λειτουργούν ομάδες στελεχωμένες από φοιτητές με κάθε λογής δράσεις. Ομάδες θεατρικές, κινηματογραφικές, μουσικές, χορευτικές, αθλητικέςεπιστημονικές, φωτογραφικές, περιβαλλοντικές στηρίζονται όλες στην όρεξη και στην εθελοντική διάθεση των φοιτητών-μελών τους. Είσαι έτοιμος να τις εξερευνήσεις;

Το Πανεπιστήμιο πάει σινεμά ή μάλλον… το σινεμά πάει Πανεπιστήμιο.

Όπως σίγουρα θα ξέρετε οι περισσότεροι, κάθε βδομάδα και μάλιστα σχεδόν κάθε μέρα προβάλλονται ταινίες σε αμφιθέατρα και αίθουσες των πανεπιστημιακών κτηρίων με ελεύθερη, φυσικά, είσοδο. Οι φίλοι του κινηματογράφου έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε περίπου 20 ομάδες, οι οποίες σίγουρα ανταποκρίνονται σε όλες τις προτιμήσεις.

Η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ μετρά 6 κινηματογραφικές: την Κινηματογραφική Ομάδα Μηχανολόγων Μηχανικών (ΜΗΧΙΚΟ), την Κινηματογραφική Ομάδα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (CineΦ.Ηλ.), την  Κινηματογραφική Ομάδα Χημικών Μηχανικών (Κ.Ο.Χη.Μ.Π.Α.), την  Κινηματογραφική Ομάδα φοιτητών Αρχιτεκτονικής (11καρέ), την Κινηματογραφική Ομάδα Τοπογράφων Αγρονόμων (ΚΟΤΑ) και την Κινηματογραφική Ομάδα Σ.Φ Πολιτικών Μηχανικών (CinemaGroup).

Πίσω δεν πάει, όμως, ούτε και η Σχολή Επιστημών υγείας, με τις Κινηματογραφική Ομάδα ΟδοντιατρικήςΚινηματογραφική Ομάδα Φαρμακευτικής (CineDroga)Κινηματογραφική Ομάδα Κτηνιατρικής (ΚΟΚ), Κινηματογραφική Ομάδα Ιατρικής (ΕΤΣΙ)  να συνεχίζουν σταθερά τις προβολές τους. Από την άλλη η Κινηματογραφική Ομάδα Φυσικού (ΦΑΚΟΦ), η Κινηματογραφική Ομάδα Πληροφορικής Ημιωρόφου (ΚΟΠΗ) και η Κινηματογραφική Ομάδα Μαθηματικού (C.U.M.) εκπροσωπούν επάξια τη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Τέλος, το σύνολο έρχονται να συμπληρώσουν οι Κινηματογραφική Ομάδα Γεωπονίας (Κιν.Ο.Γε)Κινηματογραφική Ομάδα Πα.Μακ. (Cult)Κινηματογραφική Ομάδα Φιλοσοφικής (Ρ.Α.Κ.Ο.Υ.Ν) και Κινηματογραφική Ομάδα Ψυχολογίας (PSY.K.O). Αν δεν έχεις επισκεφτεί καμία μέχρι στιγμής, μη χάνεις άλλο χρόνο! Παλιές καλές ταινίες αλλά και νέες κυκλοφορίες ανοίγουν τις πόρτες τους κάθε απόγευμα ή βράδυ στο φοιτητικό κοινό.

Ραντεβού στη σκηνή

Κάθε χρόνο πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού ανεβαίνουν από διάφορες φοιτητικές ομάδες θεατρικές παραστάσεις και οι πρόβες ενός έτους δικαιώνονται. Η “Bald Theatre” (Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας), η Θεατρική Ομάδα του Πα.Μακ., η “Πέρα Δώθε” (Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Μαθηματικών), η “Χ.Ν.Ο.Υ.” (Θεατρική Ομάδα Ιατρικής Σχολής), η “ΘΟΠ” (Θεατρική Ομάδα Πολυτεχνείου) και η ΜωβΑμόκ είναι μόνο κάποιες από αυτές. Θίγοντας συνήθως κοινωνικά θέματα, όσοι έτυχε να παρακολουθήσετε κάποιο έργο τους συνειδητοποιήσατε σίγουρα πως άξιζε τον κόπο.

ΠΑΝεπιστήμιο

Σε πολλά από τα τμήματα του ΑΠΘ, καθώς και στο Πα.Μακ., λειτουργούν επιστημονικές φοιτητικές ομάδες επικουρικά στο πρόγραμμα σπουδών. Οι ομάδες αυτές, που είναι από φοιτητές για φοιτητές, προσφέρουν επιπρόσθετη κατάρτιση στο αντικείμενο σπουδών με τη διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συνεδρίων. Επίσης, αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή εθελοντικών προγραμμάτων, όπως ενημέρωση στο ευρύ κοινό για ένα θέμα και εθελοντικές αιμοδοσίες. Παράλληλα δραστηριοποιούνται και ομάδες που αναλαμβάνουν διάφορα projects, όπως η κατασκευή αεροσκαφών και αγωνιστικών αυτοκινήτων.

Η ομάδα ReAcTiON του τμήματος Χημείας, η ATP – Aristotle Team of Pharmacy του τμήματος Φαρμακευτικής, το Ο.ΦΟΙ.Σ. – Οδοντιατρικό Φοιτητικό Σωματείο του τμήματος Οδοντιατρικής, η Noctua του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, η B.A.T – Bio AUTh Team του τμήματος Βιολογίας, η ΕΕΦΙΕ – Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας του τμήματος Ιατρικής και η PATh – Physicists Aristotle Thessaloniki του τμήματος Φυσικής είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα επιστημονικών φοιτητικών ομάδων με ιδιαίτερα ενεργή δράση στον ακαδημαϊκό χώρο.

Αξιοσημείωτο είναι, πως σε πολλά τμήματα λειτουργούν ομάδες-παραρτήματα διεθνών ή ευρωπαϊκών φοιτητικών ομάδων, όπως είναι η HelMSIC στην Ιατρική, η ACM AUTh στην Πληροφορική, το IEEE στους Η.Μ.Μ.Υ., η IVSA στην Κτηνιατρική, η ELSA Thessaloniki στη Νομική, το AUTh SEG Student Chapter στο Γεωλογικό, η  IAAS Greece στη Γεωπονία και η IACES – LC Thessaloniki στους Πολιτικούς Μηχανικούς.

Να σημειωθεί εδώ, ότι στην Πολυτεχνική Σχολή δραστηριοποιούνται κι άλλες πιο εξειδικευμένες ομάδες γύρω από projects. Τέτοιες είναι η Robotics 4 All και η Aristotle University Racing Team Electric – Aristurtle στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, καθώς και οι ASAT – Aristotle Space & Aeronautics TeamAristotle Racing Team (ART) και Panther Racing AUTh στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.

Τέλος, το Finance Club UoM προωθεί τη σύνδεση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την αγορά και τη χρηματοοικονομική επιστήμη.

Πράσινο Πανεπιστήμιο

Μπορεί να έχεις ακούσει για τις παραπάνω ομάδες, ίσως όμως σου διαφεύγει ότι στα Πανεπιστήμια μας δραστηριοποιούνται 3 περιβαλλοντικές φοιτητικές ομάδες. Με κύριες δράσεις την αναμόρφωση του πανεπιστημιακού χώρου, την ανακύκλωση, τον καθαρισμό, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενημέρωση οι περιβαλλοντικές ομάδες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Χημικού ΑΠΘ και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου φροντίζουν για ένα “πράσινο” Πανεπιστήμιο και μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη.

Δράση της Περιβαλλοντικής Ομάδας ΑΠΘ για καθαρισμό του πανεπιστημιακού χώρου και ανακύκλωση

Για καλύτερη φωτογραφία βάλε Φ.Λ.Α.Σ.

Πρόκειται για μια ομάδα με έντονη δραστηριότητα που απευθύνεται στους λάτρεις της φωτογραφίας και σε όσους θέλουν να μάθουν τα μυστικά πίσω από το φωτογραφικό “κλικ”. Η ΦΛΑΣ (Φωτογραφική Λέσχη Αρχιτεκτονικής Σχολής) είναι ομάδα του τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ ανοιχτή προς κάθε ενδιαφερόμενο με κύριους στόχους τη θεωρητική κατάρτιση των μελών της πάνω στο αντικείμενο της φωτογραφίας, καθώς και την πρακτική τους εξάσκηση μέσα από εξορμήσεις. Φροντίζει κάθε χρονιά με τις εκθέσεις να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον γύρω από το όνομά της.

Είσαι για ένα Debate στα γρήγορα;

Για τους πιο απαιτητικούς που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη της Πειθούς και να συμμετέχουν σε Debates, ο Ρητορικός Όμιλος Θεσσαλονίκης κάνει συναντήσεις κάθε Κυριακή στις 18.00 στο Φουαγιέ του Πα.Μακ. Το μόνο που χρειάζεσαι για να συμμετέχεις είναι η καλή σου διάθεση. Τι λες; Θα το δοκιμάσεις;

AddicTED

Και τέλος, φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα TEDx των Πανεπιστημίων μας που “στήνονται” αποκλειστικά από φοιτητές και νέους. Πρόκειται για συνέδρια με σκοπό να προσφέρουν βήμα σε ιδέες που αξίζει να ακουστούν. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολλά παραπάνω για όσους συμμετέχουν σε αυτά. Το TEDxUoM και το TEDxAUTH είναι δύο διοργανώσεις που διαπνεόμενες από το πνεύμα του TED προσφέρουν κάθε χρόνο στα μέλη και στο κοινό τους ένα ταξίδι στον κόσμο των ιδεών, της ψυχαγωγίας, της τεχνολογίας, του Design και όχι μόνο.

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος. Ελπίζω να σας έμειναν αρκετές ομάδες και να έρθετε σε επαφή με κάποιες από αυτές. Όπως και να ‘χει, όμως, ελπίζω να στηρίζετε τις δράσεις όλων.

Εκμεταλλευτείτε σήμερα τις ευκαιρίες που σας δίνονται και να ξέρετε πως αύριο δε θα το μετανιώστε. 

Υ.Γ. Σε αυτό το κείμενο προσπάθησα να συγκεντρώσω τις πανεπιστημιακές φοιτητικές ομάδες του Πα.Μακ. και του ΑΠΘ. Σίγουρα έχω παραλείψει κάποιες, διότι είναι πάρα πολλές. Σχολιάστε ελεύθερα όποιες δεν αναφέρθηκαν, για να προστεθούν στη συνέχεια!

Georgia Fotiadou

Φοιτήτρια ιατρικής εδώ! Αγαπώ την έντεχνη μουσική, τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τη φυσική. Πιστεύω στη δύναμη της σκέψης και απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής.
Close Menu