ASAT, η ομάδα που πετάει ψηλά !

ASAT, η ομάδα που πετάει ψηλά !

Κάποτε και εννοώ τότε…στην παιδική ηλικία, όλοι μας ονειρευόμασταν να γίνουμε αστροναύτες, να ταξιδέψουμε στο διάστημα ανακαλύπτοντας τα μυστικά του ή τουλάχιστον να πετάξουμε  ένα αεροπλάνο που θα σκίσει τους αιθέρες του μικρού αυτού κόσμου. Για κάποιους το όνειρο δεν έσβησε ποτέ. Απόδειξη αποτελεί η ASAT (Aristotle Space & Aeronautics Team).

Το λογότυπο της ομάδας

 

Η ASAT είναι το καμάρι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κόπος δεκάδων φοιτητών μηχανικής και μία ομάδα που πιθανόν να μην γνώριζες. Καιρός λοιπόν να μάθεις περισσότερα!

 

Η ομάδα μας

 

Η ομάδα Αεροναυτικής και Διαστήματος  του Αριστοτελείου διανύει τον τέταρτο χρόνο ζωής της. Γέννημα 12 φιλόδοξων σπουδαστών,  μηχανολόγων μηχανικών, της Πολυτεχνικής σχολής ακολούθησε ανοδική πορεία ήδη από τα πρώτα χρόνια πειραματισμού. Αξίζει να σημειωθεί, πως με την ίδρυση της  αποτελεί επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Αεροδιαστημικής, Euroavia.

Η ομάδα διαχειρίζεται τρία διαφορετικά projects. Το ερευνητικό σχέδιο της, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός υπερ-ελαφριού μη επανδρωμένου αερο-οχήματος μεταφοράς φορτίου (aeronautics), ενός ελληνικού CubeSat (νανοδορυφόρου) μικρών διαστάσεων για μετρήσεις και δοκιμή τεχνολογιών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη (Low Earth Orbit) και  ενός ελληνικού πυραύλου (rocketry).

Τα project της ομάδας ανά κατηγορία

 

Aeronautics

Το Nephele 2 είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της μηχανικής τεχνογνωσίας των φοιτητών στην πράξη. Αποτελεί το τελειότερο, μέχρι στιγμής, μοντέλο σε σχέση με τα προηγούμενα. Ζυγίζει μόλις τρία κιλά, έχει μήκος 3,1 μέτρα και άνοιγμα φτερών 2,9  μέτρα. Πρόκειται για ένα υβριδικό μοντέλο φτιαγμένο από ανθρακονήματα  (carbon) και ειδικό ξύλο (balsa) κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα ελαφρύ (3 kg).  Παρουσιάζει υψηλή ευελιξία χάρις την ουρά σε σχήμα V ενώ μπορεί να μεταφέρει βάρος 4 φορές μεγαλύτερο του δικού του.

Φτερό του Nephele 2

 

Το συγκεκριμένο μοντέλο απέσπασε ως πρωτοεμφανιζόμενο την 1η θέση μεταξύ των Ελληνικών συμμετοχών και την 12η ανάμεσα σε 36 συμμετοχές στο Air Cargo Challenge που διεξήχθη στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας το 2017.

Cubesat

Το Cubesat αποτελεί συγκεκριμένες διατάξεις νανοδορυφόρων με τυποποιημένο μέγεθος που αποσκοπούν στη διαστημική έρευνα και τεχνολογία. Πρόκειται για νανοδορυφόρους κυβικής γεωμετρίας και μία μονάδα τους ορίζεται σαν ένας κύβος πλευράς 10cm. Η ομάδα, στοχεύει στον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός 3U Cubesat με σκοπό την πραγματοποίηση επιστημονικών μετρήσεων και την καταγραφή επιστημονικών δεδομένων απαραίτητων σε ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς οργανισμούς, το οποίο προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά το 2019.

Ο δορυφόρος σε κοντινό πλάνο

Rocketry

Τρίτο και τελευταίο project αποτελεί το Rocketry μέρος του οποίου (το Hypherion 1) παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την  κατασκευή του πρώτου Πανελλαδικά φοιτητικού πυραύλου, ο οποίος θα επιδιώξει να φτάσει τα 10.000 πόδια πάνω από το έδαφος και στη συνέχεια να πέσει με αλεξίπτωτο αποφεύγοντας πιθανές βλάβες. Η ομάδα σκοπεύει να συμμετάσχει με τον πύραυλο της για πρώτη φορά στον παγκόσμιο διαγωνισμό Spaceport American Cup που θα διεξαχθεί στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ το 2019 επιδιώκοντας για ακόμη μία φορά την πρωτιά.

 

Dream it, build it, fly it!

 

Μάθε περισσότερα για την ομάδα, εδώ:

   https://www.facebook.com/ASATeuroavia/

 

 

Antonis Kitsios

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπουδάζει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία. Αν τον ψάξεις να είσαι σίγουρος/η πως θα τον βρεις να τρέχει κάπου μεταξύ Εγνατίας και Τσιμισκή. Είναι πανταχού παρών όμως φέτος θα είναι εδώ αποκλειστικά για 'σένα ομορφαίνοντας λίγο παραπάνω τη ζωή σου με τα άρθρα του.
Close Menu