Όταν το χάσμα συνάντησε τη Θεσσαλονίκη (Photoblog)

Όταν το χάσμα συνάντησε τη Θεσσαλονίκη (Photoblog)

Γίνεται άραγε με λίγες μόνο ερωτήσεις να αντιληφθούμε το χάσμα ανάμεσα στο σήμερα και το χθες;

Γίνεται με λίγες μόνο απαντήσεις να βρούμε τρόπο να το γεφυρώσουμε;

Η Θεσσαλονίκη απαντά…

Υπάρχει σήμερα ισότητα ανάμεσα στα 2 φύλα;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πλήρης ισότητα. Αν και γίνονται κάποιες προσπάθειες δεν έχουμε φτάσει στο σημείο της ισότητας κυρίως λόγω μισθολογικών διαφορών στον οικονομικό τομέα. Στις δυτικές χώρες πάντως τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.

-Παρασκευή, Φοιτήτρια στο τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

Θεωρείς ότι είναι ταμπού ακόμα και σήμερα το να πηγαίνει κάποιος σε ψυχολόγο;

Γενικότερα θεωρώ πως είναι ταμπού όντως, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι λόγω έλλειψης πνευματικού επιπέδου και αντίληψης δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ ενός ψυχιάτρου και ενός  ψυχολόγου και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο ψυχολόγος είναι απαραίτητος για όλους τους ανθρώπους, γιατί κανένας άνθρωπος δεν είναι διαυγής, ούτε είναι σε ήρεμη κατάσταση όσον αφορά τον ψυχικό του κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να έχει λύσει όλα τα προβλήματα, γιατί κάθε μέρα ζεις και δεν είσαι νούφαρο για να επιπλέεις απλώς στη ζωή σου. Ενώ αντιθέτως ο ψυχίατρος είναι καθαρά υπεύθυνος για άτομα που έχουν κάποια ψυχασθένεια, κάποιο πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί μέσα σε έναν κοινωνικό περίγυρο. Και σίγουρα οι άνθρωποι στιγματίζουν αυτούς τους οποίους πηγαίνουν σε ψυχολόγο, γιατί συγχέουν τα δυο επαγγέλματα και νομίζουν ότι είναι πνευματικά ασταθείς.

-Ζωή, Φοιτήτρια στο τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ

Περίμενες ποτέ ότι θα μπορείς να κάνεις μια δουλειά πλήρους απασχόλησης από το σπίτι;

Με όλη αυτή τη διάσταση που έχουν πάρει σήμερα τα social media, το Internet και το βαθμό που έχουν φτάσει να γίνουν κομμάτι της ζωής μας είναι κάτι σαν φυσική εξέλιξη το να μπορεί κάποιος να απασχολείται από το σπίτι του σε κάποια εργασία. Αυτό ευνοεί κιόλας και τις ευπαθείς ομάδες, τις εγκύους και άτομα που δεν μπορούν να πάνε σε κάποιο εργασιακό χώρο. Οπότε ήταν, θεωρώ, μια αναγκαία εξέλιξη στη ροή της ανθρώπινης ιστορίας.

-Κώστας, Φοιτητής ΠΑΜΑΚ

Φανταζόσουν ποτέ ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σου προσέφεραν εργασία και χρηματική αμοιβή;

Για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα. Όχι μόνο προσφέρουν εργασία, αλλά και ικανοποιητική αμοιβή. Και μάλιστα δε χρειάζεται να σπουδάσεις κάτι ή να περάσεις από συνέντευξη. Βέβαια διανύουμε την εποχή της τεχνολογίας. Τα social media εξελίχθηκαν πάρα πολύ και συνεχίζουν να εξελίσσονται. Οπότε αν το σκεφτείς, είναι πολύ λογικό.  Και φυσικά η διαφήμιση παίζει κύριο ρόλο.

-Κατερίνα, Φοιτήτρια στο τμήμα μηχανικών χωροταξίας και ανάπτυξης της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ

Όλοι έχουμε παρατηρήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Πιστεύεις ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη ζωή μας περισσότερο τα τελευταία χρόνια από ότι πριν από μια δεκαετία; Και αν ναι, πώς;

Προφανώς. Τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και οι συνέπειές της επηρεάζουν τα πάντα, από την παραγωγή ενός τόπου μέχρι και την ψυχολογία του πληθυσμού. Οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει πιο γρήγορους ρυθμούς ζωής με περισσότερες απαιτήσεις και είναι λογικό οτιδήποτε να επιδρά περισσότερο στην ψυχολογία τους.

-Γεωργία, Φοιτήτρια στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Πιστεύεις ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στον τρόπο που αντιμετωπίζονται από την κοινωνία άτομα που πάσχουν από ασθένειες, όπως το AIDS, ή εμφανίζουν διαταραχές, όπως ο αυτισμός;

Ως εθελόντρια σε κέντρο πρόληψης και ενημέρωσης για τον HIV, πιστεύω ότι στην εποχή μας ακόμα δεν υπάρχει αυτή η πρόοδος. Συμβάλλουν όλοι οι φορείς για να γνωστοποιηθεί στον κοινό τι είναι κάθε ασθένεια, δηλαδή ναι μεν γίνονται δράσεις και υπάρχει κάποια βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά τα άτομα αυτά είναι ακόμα κοινωνικά αποκλεισμένα. Οι οροθετικοί και όσοι είναι θετικοί στο να βλέπουν τέτοιους ανθρώπους και να συναναστρέφονται μαζί τους είναι στην ίδια θέση με αυτούς που πάσχουν από AIDS. Ακόμα και στον 21ο αιώνα.

-Παναγιώτα, Φοιτήτρια Αισθητικής

Έχεις σκεφτεί αν διαφέρεις και σε πόσα πράγματα διαφέρεις από ένα άτομο στην ηλικία σου στη Συρία, την Υεμένη κλπ; Ποιο από όλα θεωρείς σημαντικότερο;

Καταρχάς ο τρόπος που ζούμε, νομίζω. Η κοινωνία γενικά. Ένα άτομο που ζει στη Συρία ζει σε άθλιες καταστάσεις, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και το πιο σημαντικό είναι ότι κινδυνεύει, ενώ εμείς εδώ είμαστε πιο ήρεμα, έχουμε καλύτερη ζωή, ικανοποιούμε όλες τις ανάγκες μας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτές τις χώρες είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

-Γαλιέ, Φοιτήτρια στο τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ

Πιστεύεις ότι τα games έχουν μεγάλη απήχηση στην εποχή μας; Και αν ναι, γιατί;

Ναι, διότι αποτελούν μορφή απασχόλησης και βοηθάνε το άτομο να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Ανταποκρίνονται σε όλες τις ηλικίες και παρέχονται σχεδόν σε όλους και σε όλες τις συσκευές. Το ίντερνετ είναι ένα από τα κύρια μέσα διαπαιδαγώγησης πλέον, κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας. Για τους νέους τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ο κύριος τρόπος διασκέδασης, γιατί είναι διαδραστικά, κοινωνικά και σύγχρονα. Είναι κάτι το οποίο μπορείς να συμμετέχεις και να ευχαριστιέσαι κιόλας.

-Βασίλης & Αλέξανδρος, Απόφοιτοι του τμήματος Πληροφορικής

Πιστεύεις ότι οι σεξουαλικές προτιμήσεις αποτελούν σήμερα ένα θέμα ταμπού και πρέπει να αποφεύγουμε να το συζητάμε;

Είναι ένα θέμα ταμπού, αλλά προφανώς και δεν πρέπει να αποφεύγουμε να το συζητάμε. Ειδικά σε ορισμένες κοινωνίες και στην Ελλάδα πολλά άτομα δεν το συζητάνε, ή απλώς το συζητάνε πολύ διεστραμμένα. Πιστεύω ότι πρέπει να ενημερωθούμε πάνω σε αυτό, να μην υπάρχει λογοκρισία. Δε ζούμε όλοι στο ίδιο περιβάλλον για να έχουμε όλοι τις ίδιες προτιμήσεις.

-Θάνος, Φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών επιστημών ΑΠΘ

Θεωρείς ότι τα social media είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας της νέας γενιάς; Και αν ναι, τι είναι αυτό το τόσο ελκυστικό που προσφέρουν;

Είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας λόγω της εύκολης πρόσβασης που υπάρχει σε αυτά μέσω του internet. Το ελκυστικότερο στοιχείο είναι πως ο καθένας μπορεί να πληκτρολογήσει μια άποψη και να τη δει άπειρος κόσμος. Δηλαδή λειτουργεί ως ένα εργαλείο που μπορεί να φέρνει κόσμο κοντά όταν είναι αδύνατη η προσωπική επαφή.

-Εύη, Φοιτήτρια στο τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Διαβάζοντας τις ερωτήσεις γίνεται η θλιβερή διαπίστωση ότι παρ’ όλο που η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν εξελιχθεί, η ανθρωπότητα έχει μείνει πίσω σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα. Η ζωή των ανθρώπων έχει αλλάξει πολύ είτε τη συγκρίνουμε με τη ζωή του προηγούμενου αιώνα είτε με τη ζωή της προηγούμενης δεκαετίας. Ακόμα και με το χθες. Υπάρχει, λοιπόν, ένα χάσμα ανάμεσα στο σήμερα και στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις και ένα χάσμα ανάμεσα στο σήμερα και στο πως θα έπρεπε να ήταν το σήμερα. Γιατί αν από την ταχύτητα, με την οποία καταρρίπτονται τα στερεότυπα στην ανθρώπινη κοινωνία, αφαιρέσουμε την ιλιγγιώδη ταχύτητα, με την οποία εξελίχθηκαν η τεχνολογία, το internet και τα social media, τότε το πρόσημο είναι αρνητικό και η διαφορά μεγάλη.

Georgia Fotiadou

Φοιτήτρια ιατρικής εδώ! Αγαπώ την έντεχνη μουσική, τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τη φυσική. Πιστεύω στη δύναμη της σκέψης και απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής.
Close Menu