Το Main Event του TEDxUoM2018 αποκαλύπτεται!

Το Main Event του TEDxUoM2018 αποκαλύπτεται!

Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διοργάνωση του TEDxUniversityofMacedonia πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στις 3.11.2018 στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, εθελοντές και κοινό αντιλήφθηκαν τη δύναμη των ιδεών και τη σημασία της καινοτομίας σε πολλαπλά επίπεδα. Λίγες μόνο γραμμές επαρκούν για να αναζωογονήσουν το βίωμα στους συμμετέχοντες, αλλά και για να δελεάσουν μελλοντικούς εν δυνάμει TEDxers.

On Stage

Όλα ξεκίνησαν το πρωινό του Σαββάτου, όταν οι εθελοντές κατέφθασαν στον χώρο προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Στις 10.00 π.μ. η άφιξη του κοινού χρωμάτισε κάθε γωνιά με ζεστά χαμόγελα και θετικές προσδοκίες. Οι πύλες άνοιξαν στις 12.00 π.μ. με συνολικά 400 άτομα να χύνονται στο αμφιθέατρο. Με θέμα το Χάσμα ή Chasm οι φετινές ομιλίες επιδίωξαν να ορίσουν, να γεφυρώσουν και να ξεπεράσουν ποικίλα χάσματα. Οι 13 ομιλητές, που φιλοξενήθηκαν προσέφεραν μια νέα θέαση της πραγματικότητας όπως δεν την είχαμε αντιληφθεί ξανά. Η εκδήλωση χωρίστηκε σε τρία sessions και κάλυψε το διάστημα μιας ημέρας.

 

Το πρώτο session με τίτλο Define αποσκοπούσε στον ορισμό του χάσματος. Εδώ μίλησαν με τη σειρά οι Γεώργιος Βουλγαρούδης και Δημήτρης Δημητριάδης με θέμα «Γεφυρώνοντας το χάσμα στη βιώσιμη κινητικότητα», ο Νίκος Παναγιώτου με θέμα «Ψευδείς ειδήσεις ή χάσμα ενημέρωσης: Αναζητώντας απαντήσεις σε έναν σύγχρονο γρίφο», η Νικολέττα Τσιτσανούδη με θέμα «Το λάθος ‘αλλιώς’» και ο Γιώργος Λευιτικός με θέμα «An Advertiser’s journey in a non-linear world».

Με τίτλο Bridge, το δεύτερο session υποδέχτηκε στη σκηνή τους Παντελή Ναζλίδη με θέμα ομιλίας «Πώς ο εσωτερικός σου κόσμος διαμορφώνει τη θέση σου στην κοινωνία», τον Βαγγέλη Γιαννίση με θέμα «Στήνοντας τη σκηνή ενός εγκλήματος», την Αντωνία Σκαράκη με θέμα «Οι πεποιθήσεις και το Design» και τον Ynzo Van Zanten με θέμα «The story of an unusual chocolate bar».

Στο τελευταίο session με όνομα Surpass το λόγο πήραν οι Ελένη Ψυχούλη με θέμα «Νέο-βιγκανισμός: διατροφική κουλτούρα, επανάσταση ή ιδεολογία;», η Μελισσάνθη Μάχουτ με θέμα «Ο ρόλος της υποκριτικής στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών», ο Γεώργιος Φλούδας με θέμα «Το πολύμορφο φάσμα της σεξουαλικότητας: πλήθος και ποικιλότητα ταυτοτήτων φύλου και σεξουαλικών προσανατολισμών» και τέλος, η Μυρτώ Λεγάκη με θέμα «Η σοφία που ανθίζει μέσα από τη μεταμορφωτική δύναμη της ησυχίας».

Performances

Να προστεθεί ακόμη, ότι κάθε session εγκαινιάζονταν με ένα Performance. Την επίκληση στην τέχνη και την ψυχαγωγία του κοινού ανέλαβαν οι «Les Au Revoir», η Δανάη Χριστακάκου και ο Βαγγέλης Βραχνός και οι «Stringless».

The Contributors

Το πρόγραμμα των ομιλητών και των performances αποτέλεσε τον κορμό της διοργάνωσης. Ωστόσο, εξίσου πολύτιμη υπήρξε η συμβολή των παρουσιαστών Ευθύμη Κάλφα και Μαρίας Αμανατίδου στον συντονισμό των επί σκηνής δρωμένων. Οι παρουσιαστές μας με χιούμορ, δεξιοτεχνία και ευρηματικότητα διαμόρφωσαν μια όμορφη ατμόσφαιρα για το TEDx Event μας.

Μην ξεχνάμε πως τόσο η οργανωτική, όσο και οι ομάδες των εθελοντών ήταν παρόντες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή της εκδήλωσης. Τα σχόλια του live streaming ήταν αρμοδιότητα του Blog team, οι διερμηνείες από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και αντιστρόφως έγιναν από το Translation team και η απαθανάτιση των στιγμών της εκδήλωσης ήταν ευθύνη του Photo team. Τα σκηνικά δημιουργήθηκαν από την Art team, ενώ η εξυπηρέτηση του κοινού διευκολύνθηκε από τους Runners. Τέλος, τα μέλη της οργανωτικής ανέλαβαν πόστα ανάλογα των αρμοδιοτήτων τους.

Breaks and Workshops

Σημαντικό κομμάτι της ημέρας αποτέλεσαν αναντίρρητα, τα δύο διαλείμματα διότι σε αυτά οι συμμετέχοντες είχαν χρόνο να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να γνωριστούν καλύτερα.

Στο διάστημα 14.00-15.45 μ.μ. πραγματοποιήθηκε το πρώτο break στο οποίο το κοινό πέρασε είτε στα Workshops, είτε στον χώρο με το μεσημεριανό φαγητό. Το κτίριο γέμισε με μουσική, λαμπερά χαμόγελα και συζητήσεις. Κάποιοι επέλεξαν να απολαύσουν την ηλιόλουστη μέρα και μεταφέρθηκαν στον εξωτερικό χώρο του ΤΕΕ. Οι ομάδες εθελοντών με ενέργεια και ενθουσιασμό κατεύθυναν τον κόσμο. Οι χορηγοί ήταν επίσης εκεί για να ενημερώνουν σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Tο δεύτερο break ακολούθησε μεταξύ 17.15-18.30 μ.μ. και οι απόψεις του κόσμου για τη διοργάνωση άρχισαν να διαμορφώνονται. Απολαύσαμε τον καφέ μας μαζί με τα απογευματινά γλυκίσματα και δραστηριοποιηθήκαμε στα επόμενα Workshops.

Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν τα stands των εθελοντών που επιζητούσαν περαιτέρω αλληλεπίδραση με το κοινό! Σε έναν τοίχο το Translation team καλούσε το κοινό του να βγει φωτογραφία κρατώντας σημαιάκια με hashtags πίσω από ένα instagram frame. Ακριβώς δίπλα, το Blog team έδινε την ευκαιρία στο κοινό να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του κάνοντας δύο σημαντικές ερωτήσεις: ποιο είναι το μεγαλύτερο χάσμα που αντιμετωπίσατε στη ζωή σας, και από πού πιστεύετε πως ξεκινάει το χάσμα, από το άτομο ή την κοινωνία; Οι απαντήσεις που λάβαμε μαρτυρούν ότι για την πλειοψηφία το χάσμα ακροβατεί μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας, μεταξύ των ‘πρέπει’ και των ‘θέλω’ και μεταξύ θεωρίας και πράξης. Αναφέρθηκαν ακόμη το χάσμα μεταξύ ανθρώπων, γενεών, γλωσσών και πολιτισμών. Στη δεύτερη ερώτηση οι περισσότεροι συμφώνησαν πως το χάσμα ξεκινά από το άτομο και διασπείρεται στις κοινωνικές δομές.

The Closing

Το Main Event ολοκληρώθηκε στις 20.30 μ.μ. ακριβώς. Ένα κύμα υπέρμετρης χαράς και εμφανούς ενθουσιασμού ζωγραφίστηκε στα πρόσωπα των συμμετεχόντων. Όλοι μάθαμε κάτι καινούργιο, όλοι ανακαλύψαμε μια άγνωστη έως τότε πτυχή, ατομική ή συλλογική. Γνωρίζοντας κάτι παραπάνω για τον κόσμο και τη ζωή γενικότερα, νιώσαμε το αίσθημα της ευφορίας να μας κατακλύζει. Τελευταίο το After Party προσέθεσε μια ακόμη νότα ικανοποίησης. Μνήμες, εμπειρίες, βιώματα, καταστάσεις ευχάριστες αλλά και δύσκολες χάραξαν το TEDxUniversityofMacedonia για μια ακόμη χρονιά.

Αναμένουμε το επόμενο TEDxUoM Event τον ερχόμενο Νοέμβρη!

Ραφαέλα Χασιώτη

Αντισυμβατική, μυστηριώδης και ασυγκράτητα ειλικρινής, αναζητώ την αυθεντικότητα στην εποχή της εγρήγορσης και των αντιδιαστολών. Λατρεύω το χορό, το υγρό στοιχείο και τη φωτογραφική μηχανή που θα αποκτήσω! Πιστεύω πως ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερες αγκαλιές και γνήσια χαμόγελα. Συμβουλή και προτροπή μου: τόλμησε να δοκιμάσεις ό, τι κάνει την καρδιά σου να χτυπά πιο δυνατά.
Close Menu