Το Εγχειρίδιο του Τέλειου Ταξιδευτή

Το Εγχειρίδιο του Τέλειου Ταξιδευτή

Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε κάποτε: “κάθε τέλειος ταξιδευτής πάντα δημιουργεί τη χώρα στην οποία ταξιδεύει”.

Δέχομαι την παρατήρηση ως εύστοχη. Για να γνωρίσεις ένα νέο πολιτισμό, προσπάθησε να τον κατανοήσεις, να τον ερμηνεύσεις και τελικά, να νιώσεις τα vibes του. Γιατί όσοι θέλουν πραγματικά να γνωρίσουν μια νέα χώρα, είναι προετοιμασμένοι, ενθουσιώδεις και κυρίως, περίεργοι για όσα θα συναντήσουν. Μερικοί προτιμούν να είναι οργανωμένοι στα ταξίδια τους. Οι ατίθασες ψυχές πάλι, προσαρμόζονται σε οτιδήποτε προκύψει καθ’ οδόν. Όποια φιλοσοφία κι αν επιλέγεις, σίγουρα η περιπέτειά σου θα διέπεται από συγκεκριμένες αρχές.

Στο παρόν άρθρο παραθέτω τη δική μου λίστα με αρχές (tips) για ταξιδευτές.

1. Με παρέα ή solo

Προτού αποφασίσεις για τον προορισμό, επιλέγεις εάν θα ταξιδέψεις με τους φίλους, το/τη σύντροφο ή μόνος. Σε κάθε περίπτωση, η συνοδεία θα εξαρτηθεί από το είδος της εμπειρίας που θέλεις να αποκτήσεις. Με την παρέα θα κάνετε ομαδικές δραστηριότητες, θα γελάσετε και ίσως ξεπεράσετε τα όριά σας. Οι διακοπές με το έτερον ήμισυ αναμένονται ρομαντικές και αφιερωμένες σε προορισμούς όπου, πέραν της περιπέτειας, θα υπάρχει χρόνος για να χαλαρώσετε. Τα solo trips είναι must! Ο μοναχικός ταξιδευτής ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα, ανακαλύπτει κρυμμένες πτυχές του εαυτού του κι έρχεται συχνότερα σε επαφή με τους ντόπιους. Όσοι ταξιδεύουν μόνοι εμπλουτίζονται με μια δόση εναλλακτικότητας κι έντονης παρατηρητικότητας. Καταγράφουν σαν σιωπηλοί δημοσιογράφοι τους ρυθμούς του τόπου και των ανθρώπων του.

2. Εκτύπωσε τα σημαντικά έγγραφα

Από αεροπορικά εισιτήρια μέχρι επιβεβαιώσεις πληρωμής, όλα βρίσκονται πλέον στη μνήμη του κινητού μας. Η τεχνολογία όμως, είναι απρόσμενη, ιδιαίτερα τις πιο ακατάλληλες στιγμές. Το κινητό μπορεί να μπλοκάρει, να χαθεί ή για κάποιον λόγο να μην ανοίγει το έγγραφο. Απέφυγε λοιπόν τεχνικά προβλήματα εκτυπώνοντας όλα τα αρχεία που θα χρειαστείς.

3. Εξερεύνησε το χάρτη πριν επισκεφτείς το μέρος

Εκμεταλλεύσου το Google Maps κι εξερεύνησε την περιοχή. Βρες το κέντρο, τις πλατείες, τα σημεία ενδιαφέροντος, το μέρος όπου θα μείνεις. Μέτρα αποστάσεις και κοίτα δορυφορικές φωτογραφίες. Έτσι, θα βελτιωθεί απίστευτα ο προσανατολισμός σου όταν θα φθάσεις εκεί. Η περιοχή θα είναι λιγότερο άγνωστη εάν διαβάζεις ονόματα δρόμων και βλέπεις πράγματα, τα οποία προηγουμένως έβλεπες στο χάρτη. Επιπλέον, θα γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο γιατί θα εξασκείς το θυμητικό σου αντί την ικανότητα προσαρμογής σου στα καινούργια γεωγραφικά δεδομένα.

4. Βεβαιώσου ότι έχεις τα απαραίτητα μαζί

Όσο ταξιδεύεις θα ανακαλύπτεις τι πραγματικά χρειάζεσαι με αποτέλεσμα να αναθεωρείς διαρκώς τη λίστα σου. Από την τσάντα σου όμως, δεν πρέπει να λείπουν το νερό, κάποιο σνακ, χαρτομάντιλα και υγρά μαντιλάκια. Μήπως πιστεύεις ότι θα τα βρεις οπουδήποτε; Μέγα λάθος! Τα περίπτερα δεν είναι τόσο διαδεδομένα σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού και πολλά βασικά προϊόντα είναι ακριβά ή δυσεύρετα στην τοπική αγορά. Γι’ αυτό φρόντισε να τα προμηθευτείς από μεγάλα καταστήματα εκ των προτέρων. Μη ξεχνάς επίσης, πως η αλλαγή κλίματος ενδέχεται να επηρεάσει τον οργανισμό σου. Ανάλογα με την ευαισθησία σου, προμηθεύσου χάπια, βιταμίνες και καραμέλες για το λαιμό. Αν ταξιδεύεις στην Ευρώπη, να έχεις μαζί την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, η οποία εγγυάται κρατικές υπηρεσίες υγείας σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, ένα power bank θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε μέρη δίχως ρεύμα ενώ ένας αντάπτορας πρίζας είναι απαραίτητος για να φορτίζεις συσκευές εκτός Ευρώπης.

5. Σημάδεψε τις αποσκευές σου

Η απώλεια των αποσκευών είναι από τα πιο δυσάρεστα γεγονότα που ενδέχεται να συμβούν στο ταξίδι. Χιλιάδες κόσμος αποχωρίζονται με αγωνία τις βαλίτσες τους στα αεροδρόμια και στα πούλμαν από φόβο μήπως τα υπάρχοντά τους εξαφανιστούν ή μπερδευτούν με αποσκευές τρίτων. Συνεπώς, είναι καλό οι βαλίτσες σου να φέρουν κάποιο σημάδι, όπως ένα μεγάλο μπρελόκ, που θα τις κάνει να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες και θα σου επιτρέπει να τις εντοπίζεις από μακριά. Συγχρόνως, μη λησμονείς την κλειδαριά και το ονοματεπώνυμό σου σε κάθε αποσκευή.

6. Ρώτα τα πάντα

Αυτό που συνηθίζω να κάνω μόλις φθάσω σ’ ένα νέο μέρος, είναι να επισκεφθώ ένα κέντρο πληροφοριών. Εκεί θα βρω χάρτες παντός είδους και θα μάθω όσα δεν κατάφερα να διαλευκάνω μόνη μου. Πολλοί διστάζουν να ρωτήσουν γιατί πιστεύουν πως κάποια πράγματα είναι αυτονόητα. Άλλοι κρίνουν ότι θα τα καταφέρουν χωρίς βοήθεια. Και οι δύο κατηγορίες αδυνατούν να αναλογιστούν πως ρωτώντας θα ανακαλύψουν ίσως κάτι παραπάνω από αυτό που αρχικά αναζητούσαν. Μη νομίζεις λοιπόν πως όλα είναι δεδομένα. Άλλωστε, είσαι σ’ ένα άγνωστο μέρος και είναι επόμενο να μη γνωρίζεις πόσο για παράδειγμα, κοστίζει το εισιτήριο στο λεωφορείο. Ρώτα και μπορεί να μάθεις πως υπάρχει κάποια συμφέρουσα κάρτα για περισσότερες διαδρομές. Γίνε περίεργος και θα ανταμειφτείς!

7. Επικοινώνησε στη γλώσσα των ντόπιων

Ως ταξιδευτής, έχεις το πλεονέκτημα να εξασκήσεις ή να μάθεις μια γλώσσα σε πραγματικές συνθήκες. Η επικοινωνία με ντόπιους διαθέτει τη γνησιότητα που σπάνια θα συναντήσεις στην τάξη ξένων γλωσσών. Οι φυσικοί ομιλητές θα σου μιλήσουν στην ταχύτητα και στον τονισμό που απαιτεί η γλώσσα τους, θα σου μάθουν παροιμίες, επιφωνήματα και την ιδιωματική αργκό (slang). Ακόμη κι αν γνωρίζεις λίγες λέξεις, μη διστάσεις να τις χρησιμοποιήσεις. Η ντόπιοι αισθάνονται περήφανοι όταν τους μιλούν στη γλώσσα τους κι αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για σένα. Θα είναι πιο πρόθυμοι να σε βοηθήσουν ή να σου αποκαλύψουν μυστικά μέρη για φαγητό και διαμονή που ο συμβατικός τουρίστας δε θα βρει ποτέ. Να είσαι σίγουρος πως κι εσύ θα νιώσεις ψυχική ικανοποίηση καθώς θα έρθεις πιο κοντά στον πολιτισμό που τόσα χιλιόμετρα έκανες για να επισκεφτείς. Τόνωσε λοιπόν την αυτοπεποίθησή σου κάνοντας practice αμέσως!

8. Να είσαι ανεκτικός

Εγκαταλείποντας τα σύνορα του πολιτισμού σου, οφείλεις να είσαι ανοικτός σε νέες οπτικές. Οι κοσμοθεωρίες των λαών ποικίλουν και συχνά αποκλίνουν από τις δικές σου. Οι άνθρωποι εκεί έξω έχουν διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις, συναναστρέφονται με διαφορετικό τρόπο και διαφέρουν στην ηθική τους. Μικρές λεπτομέρειες στη νοοτροπία των γύρω σου μπορεί να σου φανούν τεράστιες εάν παραμείνεις για κάμποσο διάστημα στη χώρα. Το μυστικό είναι να αποφύγεις τις συγκρίσεις μεταξύ του δικού σου και του ξένου πολιτισμού και να απολαύσεις τη μοναδικότητα της νέας πραγματικότητας. Έχει ενδιαφέρον να ακούς πώς προφέρουν το όνομά σου άτομα από διαφορετικά γλωσσικά υπόβαθρα. Αποτελεί ακόμη εμπειρία να αποκωδικοποιείς τα κίνητρα και τη συμπεριφορά του λαού που σε φιλοξενεί. Να δείχνεις ανοχή και σεβασμό. Να ενσωματώνεις τον εαυτό σου, όσο μπορείς, στο περιβάλλον. Έτσι θα νιώσεις πραγματικός ταξιδευτής.

 

 

 

“Δεν ταξιδεύω για να πάω οπουδήποτε, αλλά για να πάω. Ταξιδεύω για χάρη του ταξιδιού.  Το σημαντικό είναι να μετακινείσαι.” – Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον

 

 

 

Ραφαέλα Χασιώτη

Αντισυμβατική, μυστηριώδης και ασυγκράτητα ειλικρινής, αναζητώ την αυθεντικότητα στην εποχή της εγρήγορσης και των αντιδιαστολών. Λατρεύω το χορό, το υγρό στοιχείο και τη φωτογραφική μηχανή που θα αποκτήσω! Πιστεύω πως ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερες αγκαλιές και γνήσια χαμόγελα. Συμβουλή και προτροπή μου: τόλμησε να δοκιμάσεις ό, τι κάνει την καρδιά σου να χτυπά πιο δυνατά.
Close Menu