Τεχνολογία και σύγχρονη οικονομία

Τεχνολογία και σύγχρονη οικονομία

Η τεχνολογία συνδέθηκε αναπόφευκτα με αλλαγές σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της καθημερινής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Άλλοι τις περίμεναν με προσμονή και ενθουσιασμό. Άλλοι με καχυποψία και άρνηση. Που αναμένονται αυτές οι αλλαγές πιο πολύ; Έχουμε ήδη δει τα αποτελέσματα της σε τομείς όπως η εκπαίδευση με την συμβολή των virtual classrooms, η ενέργεια και το περιβάλλον με την χρήση της διάσπασης του ατόμου, η υγεία και η πρόληψη, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε ομάδες ατόμων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε επίπεδο προσβασιμότητας και κίνησης, στην ψυχαγωγία με την βοήθεια των ολογραμμάτων και στις τηλεπικοινωνίες με την αξιοποίηση της ταχύτητας του φωτός. Που αλλού θέλει όμως ο ανθρώπινος νους να τις εντοπίσει για να αναγνωρίσει την αξία τους; Στην οικονομία. Μπορεί η τεχνολογία να φέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα και στο βιοτικό επίπεδο. Παρόλα αυτά το μυαλό διαβάζει αριθμούς. Έτσι λοιπόν μετρά και την αξία, σε αριθμούς.

Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση-Industrie 4.0. Ο όρος προέκυψε από ένα πρόγραμμα στρατηγικής υψηλής τεχνολογίας της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο προωθεί την μηχανοργάνωση της μεταποίησης. Αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελεγχόμενες από διαδικασίες μηχανικής μάθησης.

Τι έχει να πει το παρελθόν;

Βιώνουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Τι έχουν να δείξουν οι προγενέστερες σε ότι αφορά τις αλλαγές στην οικονομία των χωρών; Ο Robert Solow, κορυφαίος οικονομολόγος ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, υποστήριξε ότι περίπου τα 2/3 της οικονομικής ανάπτυξης των Η.Π.Α., επήλθαν μετά από ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές.

Η σύγχρονη ιστορία έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την τοποθέτηση. Στη διαδρομή μέχρι τη Μεγάλη Κρίση του 2007, οι επιχειρήσεις επένδυαν μεγάλο κομμάτι των εσόδων τους στις καινοτόμες τεχνολογίες. Με το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, αυτές οι επενδύσεις περικόπηκαν. Το αποτέλεσμα φάνηκε απευθείας στο Α.Ε.Π. των κρατών το οποίο μειώθηκε. Το ίδιο συνέβη και με την παραγωγικότητα και τα περιθώρια κέρδους.

Που εντοπίζονται οι αλλαγές στην οικονομία;

Όλες οι προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις οδηγήθηκαν από ανάγκη εξέλιξης σε 3 τομείς. Στο σύστημα (τηλε)επικοινωνιών-μεταφορών, στο ενεργειακό σύστημα και στο χρηματοπιστωτικό.

Σε ότι αφορά το χρηματοπιστωτικό, στην πρώτη επανάσταση είδαμε τη δημιουργία του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Στη δεύτερη γνωρίσαμε τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, οι οποίες ήρθαν για να προστατεύσουν τους επιχειρηματίες από την πτώχευση. Στην τρίτη, μαζί με το Internet, ήρθε και το Internet based Finance, και ο εκδημοκρατισμός των διαδικασιών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τι έρχεται όμως στις επόμενες δεκαετίες; Όπως όλα δείχνουν, το FinTech.

Τα καινούργια αμφιλεγόμενα συστήματα Blockchain, και η αυτοματοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, το mobile and digital banking. Οι εταιρείες fintech, που επενδύουν στο research and development από τεχνολογικής άποψης, έχουν ήδη αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στο χώρο τους.

Και η αγορά αντιδρά…

Η ιστορία δείχνει ότι η εξελίξεις αυτές διαταράσσουν την αγορά, αλλά μόνο για λίγο. Απαιτείται κάποια επαγγέλματα είτε να αποχωρήσουν, είτε να αλλάξουν μορφή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι διώχνει τους επαγγελματίες. Αυτό που ζητά είναι την προσαρμογή τους και την ευελιξία τους.

Όταν στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση το Internet και οι υπολογιστές μπήκαν στα εταιρικά γραφεία δεν ζητήθηκε η αποχώρηση των εργαζομένων αλλά η διάθεσή τους να μάθουν να λειτουργούν με αυτά. Σαν συνέπεια σε αυτό το επίπεδο επιχείρησης είχαμε μεγαλύτερη ταχύτητα διεξαγωγής εργασιών, ασφάλεια και άμεση επικοινωνία με εξωτερικούς παράγοντες. Σε επίπεδο εργαζομένου, περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο, χρόνος για τον ίδιο και πρόσβαση σε γνώση και πληροφόρηση που δεν είχε μέχρι πρότινος.

Στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες εξελίξεις. Γίνεται λόγος για μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς επιρροή στους μισθούς, για αυτοματοποίηση χρονοβόρων διαδικασιών και φυσικά για επίτευξη των στόχων των επιχειρήσεων με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Ο άνθρωπος στο κέντρο της τεχνολογίας

Αυτά όπως προαναφέρθηκε μπορεί να αποκλείσουν κάποια επαγγέλματα, όχι όμως και τους επαγγελματίες. Αναμένεται η δημιουργία μίας σειράς νεών επαγγελμάτων. Φυσικά, μην ξεχνάμε και τον ανθρώπινο παράγοντα που η πλειοψηφία των επαγγελμάτων απαιτεί. Η νέα τεχνολογία, σύμφωνα με την πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας, είναι ανθρωποκεντρική. Χρειάζεται τον άνθρωπο για να την οδηγήσει. Φτάνει και ο άνθρωπος να θέλει και να έχει την διάθεση να την κατευθύνει προς όφελος της κοινωνίας. Το πιο βασικό όμως είναι ότι σε αυτή την αλλαγή, ο άνθρωπος έχει πρόσβαση, μπορεί και οφείλει να πάρει θέση ανοιχτά, έχοντας όλα τα μέσα που του παρέχει η τεχνολογία όπως εξελίχθηκε μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

TechnologyED Talk

Σχετικά με το fintech τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας μας ενημέρωσε ο ιδρυτής της Margaris Ventures, Spiros Margaris στην ομιλία του στο TEDxAcademy:

*Για μία πιο ολιστική εικόνα της σύγχρονης τεχνολογίας στην ανθρώπινη ζωή, αξίζει το παρακάτω σύντομο βίντεο του World Economic Forum

Μαρία Λίλο

Eίμαι τελειόφοιτη του τμήματος οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τον τελευταίο χρόνο είχα την ευκαιρία να απασχοληθώ εθελοντικά σε οργανισμούς της σχολής μου. Με ενδιαφέρουν κλάδοι της χρηματοοικονομικής και του ευρωπαϊκού οικονομικού δικαίου. Τον ελεύθερο χρόνο μου,μου αρέσει να βρίκομαι με την παρέα μου, να πηγαίνω βόλτα στην παραλία και να αθλούμαι.
Close Menu