RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Τάσος Έρος Μπατσιούλας

RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Τάσος Έρος Μπατσιούλας

Τάσος Έρος Μπατσιούλας. Ένας διακεκριμένος φωτογράφος, με προσανατολισμό κυρίως στη διαφημιστική φωτογραφία και τη φωτογραφία μόδας. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με τον εθελοντισμό σε φωτογραφικό επίπεδο. Ο Τάσος Έρος Μπατσιούλας εγκατέλειψε τις σπουδές του ως Μηχανικός Πληροφορικής, επιλέγοντας μια επαγγελματική πορεία που θα συμβαδίζει με τα όνειρά του. Ακολουθώντας λοιπόν το γοητευτικό μονοπάτι της φωτογραφίας, σημειώνει πια συμμετοχή σε πολλά πρότζεκτ. Είναι δημιουργός των “Μικρών Συναντήσεων”, ενός καναλιού στο Youtube που αφουγκράζεται τους προβληματισμούς ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Έχοντας αντλήσει με επιτυχία τη δύναμη για μια επανεκκίνηση ζωής, ο Τάσος Έρος Μπατσιούλας έρχεται φέτος στο TEDxUniversityOfMacedonia για να μάς προτρέψει να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

1. Ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε να εγκαταλείψετε τις σπουδές σας ως Μηχανικός Πληροφορικής για να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη φωτογραφία; Πού βρήκατε τη δύναμη για ένα reboot στη ζωή σας, όταν μάλιστα αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια τόσο έντονη αλλαγή στην επαγγελματική σας πορεία;

Η επιλογή να σπουδάσω Μηχανικός Πληροφορικής ήταν μία επιλογή ανάγκης, όπως το αντιλαμβάνομαι τώρα πια. Ήταν μία επιλογή με βάση το σκεπτικό “κάνε κάτι που θα σε εξασφαλίσει”. Μέσα μου παράλληλα υπήρχε η διαφωνία της λογικής με το συναίσθημα. Από το ένα αυτί, η λογική μού ψιθύριζε να πατήσω σε πιο σταθερές βάσεις για το μέλλον, για να εξασφαλίσω μία θεωρητικά καλύτερη αποκατάσταση. Από το άλλο αυτί υπήρχε και το συναίσθημα που ψιθύριζε να ορμήξω να κάνω αυτό που από πιο μικρός λαχταρούσα τόσο έντονα. Να γίνω και εγώ ένας από αυτούς που βλέπω να κρατούν μία φωτογραφική μηχανή και να διευθύνουν τη δράση. Όλο αυτό το θαυμάζω.

Ήμουν τυχερός που, μόλις μετά από ένα χρόνο στην Ιταλία, κατάλαβα ότι θέλω τα ζόρια που είναι να περάσω να τα περάσω, προσπαθώντας και δίνοντας μάχη στον τομέα της φωτογραφίας, γιατί με αυτό ένιωσα πως θα ξυπνούσα πιο εύκολα με ένα χαμόγελο στα χείλη πριν να πάω για δουλειά. Η δύναμη για την αλλαγή προήλθε έπειτα από πολλή εσωτερική σκέψη και πάλη με τον εαυτό μου και τις πιθανότητες. Καθοριστικότατο, βέβαια, παράγοντα έπαιξε και η στήριξη των γονιών στη νέα διαδρομή που επέλεξα να ακολουθήσω. Επειδή ξέρω πως αυτές τις γραμμές θα τις διαβάσουν κυρίως φοιτητές, που ενδεχομένως να είναι μπερδεμένοι μέσα τους, θέλω να λάβουν σοβαρά μία σκέψη: εάν έχεις μία ζωή, πώς θα ήθελες να τη ζήσεις; 

 

2. Έχοντας αναπτύξει εθελοντική δραστηριότητα κυρίως στο χώρο της φωτογραφίας -στον οποίο άλλωστε κινείστε-, ποια είναι για εσάς η αξία του εθελοντισμού; Ποια η σημασία του για τον άνθρωπο και πώς μπορεί η τέχνη (όπως η φωτογραφία) να δώσει μια διαφορετική πνοή στην εθελοντική προσφορά;

Η αξία του εθελοντισμού για εμένα έτσι όπως το έχω ζήσει είναι πραγματικά τεράστια. Ίσως να είναι και ένας πιο άμεσος τρόπος να έρθουμε κοντά στην αλήθεια μας, στις πραγματικές μας ανάγκες. Καταλαβαίνεις πως με το να βοηθήσεις μία κατάσταση βοηθάς σε μία γενικότερη ισορροπία. Βοηθάς να εξισσοροπηθεί μία ανισότητα, είτε σε αφορά είτε όχι. Όταν δε η δράση αφορά άμεσα τους ανθρώπους, η ανταμοιβή είναι και άμεση: μάτια που σου χαμογελούν, ευγένεια, μια αγκαλιά, ένα “ευχαριστώ”. Εκεί καταλαβαίνεις πως το χρήμα δεν είναι πάντα το δυνατότερο κίνητρο και βέβαια νιώθεις και τη δύναμη της αγάπης. Εξίσου μεγάλη είναι η ανταμοιβή όταν επιστρέφεις υγεία στον τόπο που σε φιλοξενεί στη ζωή σου, τη γη. Μάλιστα αυτό το καλό είναι και αυτό που ενδεχομένως να παραμείνει ζωντανό μετά και από τη δική σου ύπαρξη.

Η τέχνη σίγουρα μπορεί να συνδράμει στον εθελοντισμό, αν θεωρήσουμε πως προκύπτει από αγάπη και οδηγεί και πάλι εκεί. “Όταν κάνεις το καλό, ανεβαίνει στους ουρανούς, τοκίζεται και επιστρέφει πίσω τοκισμένο” είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις και θα το ασπαστώ.

Η τέχνη δεν είναι μια γλώσσα που μιλιέται, αλλά καταφέρνει εξίσου έντονα και εύστοχα να ενώνει τους ανθρώπους.

Εφόσον λοιπόν ο εθελοντισμός έχει να κάνει με το “μαζί”, η τέχνη σίγουρα μπορεί να συνδράμει σε αυτό. Υπάρχει μια βασική αδυναμία της φωτογραφίας σε σχέση με την κινούμενη εικόνα: η διάρκεια. Ένα βίντεο προσφέρει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα. Η φωτογραφία βέβαια παραδίδει μία στιγμή και σας καλεί σε συζήτηση.

 

3. «Μικρές Συναντήσεις». Έτσι ονομάζεται το project σας στο YouTube, στο οποίο μπορεί κανείς να αφουγκραστεί τις σκέψεις ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Πόσο σημαντική θεωρείτε τη στροφή του ανθρώπου στον άνθρωπο και την αφιέρωση χρόνου στη διαφορετική άποψη, ιδιαίτερα στην εποχή του ατομοκεντρισμού; Σε τι βαθμό αυτή η χίμαιρα απόψεων των διαφορετικών προσωπικοτήτων συμβάλλει στην ατομική και κοινωνική αναβάθμιση;

Αρχικά εάν δεν το θεωρούσα σημαντικό, δε θα του αφιέρωνα ούτε και εγώ τόσο πολύ προσωπικό χρόνο και κόπο. Ζούμε σε εποχή που η ίδια η πραγματικότητα μεταβάλλεται με ρυθμούς που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο νους ή να αντέξει το ανθρώπινο σώμα. Γι’ αυτό ακριβώς, ο χρόνος για προσαρμογή λιγοστεύει όλο και περισσότερο.

Μέσα στον πανικό για προσαρμογή,

χάνεται εύκολα η γενικότερη ισορροπία στη ζωή…

Μία ανισσοροπία στο επαγγελματικό κομμάτι εύκολα μπορεί να φέρει σύννεφα στις προσωπικές μας επαφές με τους ανθρώπους. Όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει αλυσιδωτά σε κατάρρευση. Δεν είναι τυχαίο που εδώ και αρκετά χρόνια έχει παρατηρηθεί μία συνεχής άνοδος στα ψυχοφάρμακα. Στο κέντρο του σύγχρονου ανθρώπου βρίσκεται η παραγωγικότητα και βέβαια το χρήμα και ο υλισμός ως κριτήριο καλής ζωής – ευτυχώς όχι για όλους.

Οι “μικρές Συναντήσεις” φιλοδοξούν να επαναφέρουν τον καθημερινό άνθρωπο απέναντι στον εαυτό του, τις απόψεις του, τους προβληματισμούς του. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν έχω επιλέξει να συνθέσω ένα “εγχειρίδιο ζωής” με τις απόλυτες απόψεις. Αυτή η συλλογή είναι μία αρχή για να εμφανιστεί λίγο φως στο σκοτάδι. Δε θα συμφωνούσα απαραίτητα πως είναι σημαντική μία διαφορετική άποψη. Θα έλεγα όμως πως είναι σημαντικό να μάθουμε να ακούμε το συνομιλητή, να του δίνουμε χώρο και χρόνο να εκφραστεί και σίγουρα να αποδίδουμε σεβασμό. Η υπογράμμιση της ύπαρξης των αξιών και των αρχών είναι κάτι που ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει να δει πως υπάρχει, να πιαστεί από αυτό. Έτσι, θα αποδειχτεί πως η ελπίδα όχι απλά δεν πέθανε, αλλά μάλλον κατοικεί και δίπλα του.

 

4. Έχετε συμμετάσχει ως φωτογράφος σε project για τον καρκίνο και για την τουριστική ανάδειξη του Βουκουρεστίου. Θεωρείτε λοιπόν εύκολα υλοποιήσιμη και ουσιαστική ή επιφανειακή την ευαισθητοποίηση του κοινού χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα; Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει και ποια τα οφέλη που προσκομίζει ένας φωτογράφος από μια τέτοια διαδικασία;


Εάν κάποιος έχει πιάσει ποτέ τον εαυτό του να κάνει κάτι κόντρα στη λογική “να κερδίσω όσα περισσότερα χρήματα γίνεται”, νομίζω μπορεί να αντιληφθεί την αξία του εθελοντισμού και βέβαια την αξία μιας ανιδιοτελούς επικοινωνίας με τον κόσμο γύρω του. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα πολυτιμότατο εργαλείο, άμεσο και σαφώς εύκολο και ανέξοδο που μας επιτρέπουν να επικοινωνήσουμε ιδέες προς κάθε μεριά του πλανήτη. 
Είναι πολύ δημοκρατικό μέσο και ο καθένας δικαιούται να παράξει μηνύματα μέσα στα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι, η ειδοποιός διαφορά για το ποιο μήνυμα θα ακουστεί πιο δυνατά έχει άμεση σχέση με το πόσα μάτια παρακολουθούν σοβαρά το μήνυμά αυτό και όχι φευγαλέα. Ακόμα μεγαλύτερη αξία αποκτά αυτό το μήνυμα όταν γίνει η αφορμή και η αρχή μιας δράσης. Θεωρώ, λοιπόν, υψηλής σημαντικότητας την ευαισθητοποίηση του κοινού χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο διαθέσιμο, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών δικτύων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σημασία έχει το μήνυμα και όχι το μέσο.

Συγκεκριμένα, ένας φωτογράφος μπορεί να ωφεληθεί καθώς ο κόσμος αυτή την περίοδο έχει μια εικονολαγνεία και αυτό είναι ένα στοιχείο που ξέρει να δουλεύει καλά. Αντίστοιχα δύσκολο βέβαια για τον οποιονδήποτε φωτογράφο είναι να μπορέσει να ξεπηδήσει και να εμφανιστεί μέσα στον ωκεανό εικόνων που υπάρχουν μέσα στο ίντερνετ. Εάν μία εικόνα καταφέρει και μας σηκώσει από τον καναπέ μας, τότε μάλλον το κέρδος θα είναι της ανθρωπότητας και όχι μόνο του φωτογράφου προσωπικά. Αυτό άλλωστε έχει αποδείξει πολλές φορές και η ιστορία.

 

Ο Τάσος Έρος Μπατσιούλας κάνει Reboot στις 30 Νοεμβρίου!

Βαρβάρα Τζάμα

Φοιτήτρια Φαρμακευτικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Λάτρης του θεάτρου και της ποίησης, με αδιόρθωτο πάθος για γράψιμο.
Close Menu