Συνέντευξη: Μία νέα από την Κορέα

Συνέντευξη: Μία νέα από την Κορέα

Και αν δεν καταλάβατε για ποια μιλάμε, ο λόγος γίνεται για την νεαρή ονόματι Shihoo. Η Shihoo, ζεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, διδάσκει την κορεάτικη γλώσσα στο φροντιστήριο Speak και έχει στόχο να μεταδώσει την γλώσσα της αλλά και την κουλτούρα του πολιτισμού της στους Έλληνες. Αποφοίτησε πρόσφατα από το πανεπιστήμιο Hankuk University of Foreign Studies με αντικείμενο σπουδών την ελληνική γλώσσα και τη φιλολογία.

Η Shihoo είναι μία ταλαντούχα και φιλόδοξη νέα που μετανάστευσε στην χώρα που την κέρδισε, όχι απαραίτητα για την ανεύρεση ενός καλύτερου μέλλοντος, αλλά για να ζήσει την εμπειρία.

Πως πήρατε την απόφαση να σπουδάσετε την Ελληνική Γλώσσα στην Κορέα και συνακόλουθα να διδάξετε την κορεάτικη στην Ελλάδα;

Από πολύ μικρή με γοήτευε ο πολιτισμός της Ελλάδας, η ιστορία της και κυρίως η μυθολογία της. Έτσι, πάντα διάβαζα σχετικά με την κουλτούρα της χώρας. Η απόφαση για τις σπουδές μου ήταν σίγουρη από την στιγμή που ανακάλυψα το πανεπιστήμιο που την διδάσκει, ίσως με παρακίνησε και λίγο ο κρυφός μου πόθος να καταφέρω να διαβάσω Όμηρο στα ελληνικά. Οπότε, ξεκίνησα να μελετώ και να σπουδάζω κάτι που αγαπώ, πηγαίνοντας αντίθετα με τα ρεύματα και παίρνοντας το ρίσκο για την επαγγελματική μου αποκατάσταση. Στην αρχή, δεν θα σας κρύψω ότι δυσκολεύτηκα να την μάθω, καθώς είναι εντελώς διαφορετική από την μητρική μου, όμως με την θέληση τα κατάφερα. Αυτό ήταν κάτι που με ώθησε να κάνω και την πρακτική μου αρχικά στην Αθήνα αλλά και να επιστρέψω έπειτα στην Θεσσαλονίκη για να δουλέψω.

Όσο καιρό έμεινα στην Ελλάδα, εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι σε κάθε συζήτηση για την Κορέα κανένας δεν έδειχνε να γνωρίζει τίποτα. Η χώρα μου ήταν στην αφάνεια. Έκτοτε, αποφάσισα να διδάξω την κορεάτικη γλώσσα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα τις πατρίδας μου στους Έλληνες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε χώρας;

Η ζωή στις δύο χώρες είναι πολύ διαφορετική.

Θεωρώ ότι στην Κορέα οι άνθρωποι δεν ζουν, δεν απολαμβάνουν καθόλου την ζωή τους αφού δεν έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο. Η ζωή είναι αρκετά ακριβή,  τόσο όσον αφορά στα ενοίκια, όσο και στην διατροφή. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σε μερικές περιπτώσεις και είδος πολυτελείας. Ενώ αντίθετα θεωρώ ότι η ζωή εδώ είναι πιο χαλαρή. Εγώ εδώ έχω περισσότερο χρόνο για μένα και έτσι στο μέλλον ίσως καταφέρω να κάνω και το μεταπτυχιακό μου. Οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι, χαλαροί και ανοιχτοί . Ένιωσα ευπρόσδεκτη από την πρώτη στιγμή!

Στα θετικά της Κορέας θα εντάξουμε το ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Το Ίντερνετ είναι πολύ γρήγορο εκεί, κάτι που με δυσκόλεψε να συνηθίσω εδώ. Επιπλέον, οι υπηρεσίες είναι καλύτερες και η γραφειοκρατία ανύπαρκτη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε στην ουρά για τίποτα, καθώς όλα τα κάνουμε μέσω ιντερνετ.

Κάτι που δυσκολεύτηκα να συνηθίσω ερχόμενη στη Θεσσαλονίκη είναι οι απεργίες στα λεωφορεία. Στην Κορέα είναι σπάνιο, δεν υφίσταται μια τέτοια κίνηση και μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση (αρνητική). Επιπλέον, η θέρμανση και ο θερμοσίφωνας αποτέλεσαν πρόκληση για μένα. Στη Κορέα υπάρχει πάντα ζεστό νερό και θέρμανση στο δάπεδο και για αυτό βγάζουμε τα παπούτσια όταν μπαίνουμε στο σπίτι. Ωστόσο, στην πολυκατοικία μου, εδώ στην Ελλάδα,δεν άνοιγαν την κεντρική θέρμανση και έτσι δεν είχα ζέστη για δύο μήνες.

Πιστεύετε ότι η Κορέα έχει ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης για τους νέους;

Δεν είμαι σίγουρή για όλες τις ευκαιρίες και εγώ ακόμα ψάχνω. Όμως, ακριβώς, επειδή υπάρχει μεγάλος όγκος τεχνολογίας, θα μπορούσε κάποιος να σπουδάσει πληροφορική εκεί και ίσως να βρει δουλειά. Επιπλέον, έχουμε μεγάλο λιμάνι, κάτι που ευνοεί όλα τα ναυτιλιακά επαγγέλματα. Γνωρίζω, ακόμα, ότι ψάχνουμε καθηγητές για την ελληνική γλώσσα, οπότε κάποιος θα μπορούσε να βρει δουλειά και σε αυτόν τον κλάδο. Σε όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα νομίζω ότι οι ευκαιρίες είναι παρόμοιες.

Σύμφωνα με την κρίση σας, ποια θεωρείτε ως την γλώσσα του μέλλοντος;

Αν και διδάσκω κορεάτικα, φοβάμαι ότι θα πρέπει να πω τα κινέζικα, τα οποία τα μιλάει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού καθώς και η εξάπλωση του πληθυσμού που τα μιλάει είναι όλο ένα και πιο ραγδαία.

Η Shihoo είναι θιασώτης της ελληνικής κουλτούρας, αν και της λείπουν πολύ η οικογένεια, οι φίλοι της και τα καυτερά κορεάτικα φαγητά. Ονειρεύεται να ζήσει για μερικά ακόμα χρόνια στην Ελλάδα, παρά τα μειονεκτήματα που τη συνοδεύουν.  

Evangelia Perganti

Ασύγκριτα παθιασμένη με την δημοσιογραφία και κυρίως, με την αρθρογραφία. Ερωτευμένη με τα στενάκια των πόλεων και λάτρης των κοκτέιλ. Ονειρεύομαι να ταξιδεύω τον κόσμο και να μεταδίδω, μέσω του γραπτού λόγου, τις εμπειρίες μου. Για αυτό, σπουδάζω και δημοσιογραφία άλλωστε.
Close Menu