RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Στέφανος Καμπέρης

RE: Ομιλητές TEDxUniversityOfMacedonia2019 – Στέφανος Καμπέρης

Εμπνευστής μιας καινοτόμου και υλοποιήσιμης ιδέας, με απώτερο σκοπό στην ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας του τόπου του. Οραματιστής ενός Κιλκίς που δε θα διώχνει πια τη νεολαία του, αλλά που θα αξιοποιήσει την τοπική χλωρίδα για την επίτευξη της “πράσινης ανάπτυξης”. Πρόεδρος της Δ.Ε. της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρηση staramaki. Ο Στέφανος Καμπέρης προτείνει το “staramaki” αντί για το πλαστικό καλαμάκι και την ανταλλαγή του πρωτότυπου προϊόντος με υπολείμματα του καφέ για να παραχθεί “kaφsimo”. Μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις του, επιδιώκει τη στροφή στην καινοτομία και την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων. Η προσπάθεια του καθιστά εφικτή την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων σε “ένα Κιλκίς που χάνει την ελπίδα του”, όπως ο ίδιος δηλώνει, επιθυμώντας την αναβίωση του. Ο Στέφανος Καμπέρης αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν ομιλητή που θα μεταλαμπαδεύσει σε όλους τη “σπίθα της αλλαγής” και θα θέσει τις βάσεις για μια επανεκκίνηση ζωής στο TEDxUniversityOfMacedonia.

Πώς προέκυψε η ιδέα δημιουργίας ενός τόσο πρωτότυπου προϊόντος όπως το Staramaki, καθώς και της ανταλλαγής του με το υπόλειμμα του καφέ για ενεργειακή χρήση; Ποιο ήταν το ισχυρότερο κίνητρο για αυτή σας την έμπνευση;

Το Κιλκίς είναι μια περιοχή που ερημώνει. Οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωριά και την πόλη της περιοχής, μεταναστεύοντας αλλού, είτε εντός είτε εκτός χώρας. Το Κιλκίς απειλείται να μετατραπεί σε μια απέραντη μεταλλευτική περιοχή προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, εις βάρος όμως της τοπικής οικονομίας, του περιβάλλοντος, και της δημόσιας υγείας. Το “staramaki” αποτελεί μια από τις δράσεις μας με τίτλο “from aid to trade” για να μπορέσουμε να δούμε το Κιλκίς να τονώσει την αγροτική οικονομία του. Αυτή βασίζεται στην επιδοτούμενη αγροτική καλλιέργεια και συνήθως μιλάμε για μονοκαλλιέργεια, αφού καλλιεργούμε σιτάρι σε μεγάλη έκταση. Το σύνολο της προσπάθειας λοιπόν είναι να παράξουμε ένα καλαμάκι από φυσικό στέλεχος σιταριού. Ταυτόχρονα με τη δεύτερη προσπάθειά μας με τίτλο “kaφsimo” που συσχεδιάζουμε με την ομάδα foodtreasure, το staramaki θα προσπαθήσει να αλλάξει λίγο τη νοοτροπία μας για αυτό που θεωρούμε υπόλειμμα του καφέ.

«From aid to trade».Έτσι ονομάζεται η δράση σας για ανάπτυξη μέσα από μια διαφορετική οικονομία. Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο το «επιχειρείν» στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης; Είναι εφικτή η χρηματοδότηση ενός καινοτόμου εγχειρήματος από σχετικούς φορείς;

Κάθε αρχή και δύσκολη. Ειδικά σε μια περιοχή με τόσα λίγα “εργαλεία” , ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή της οικονομικής κρίσης. Οι ενισχυτικές χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν εκεί έξω, είτε αυτές αφορούν την καινοτομία, την κυκλική οικονομία ή την βιοοικονομία δεν είναι εύκολο να αξιοποιηθούν από μια μικρή ομάδα σε μια επαρχιακή πόλη. Θέλουν κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία στην διαμόρφωση προτάσεων, θέλουν βοήθεια στη μεταμόρφωση μιας ιδέας σε ένα πραγματικό και βιώσιμο εγχείρημα. Η αισιοδοξία όμως είναι μονόδρομος, γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε όσο μπορούμε.

Έχοντας συμμετάσχει ξανά ως ομιλητής στο TEDxThessalonikiSalon, πόσο σημαντική κρίνετε τη διάδοση πρωτοποριακών εγχειρημάτων όπως το δικό σας, μέσω οργανώσεων όπως το TEDx; Πιστεύετε πως έχει κοινωνικό αντίκρισμα η γνωριμία με καινοτόμες ιδέες στο πλαίσιο μιας τέτοιας διοργάνωσης, μιλώντας πάντα από το πρίσμα του ομιλητή;

Είναι μεγάλη μας τιμή να συμμετέχουμε σε οργανώσεις που προάγουν την κοινωνική καινοτομία. Έχουμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε την εμπειρία μας και να μάθουμε από άλλους. Μια ιδέα από μόνη της δεν αρκεί.  Αν τελικά το εγχείρημά μας πετύχει, θα οφείλεται στην διάδοση της ιδέας.

Στο Select Respect Φόρουμ 2018 παρουσιάστηκε η πολλά υποσχόμενη ιδέα της παραγωγής, εκτός από το Staramaki, οικολογικών ρούχων και βαφών για υφάσματα, αξιοποιώντας τη χλωρίδα του Κιλκίς. Πόσο σημαντική θεωρείτε τη στροφή στην ελληνική Γη και στην «πράσινη ανάπτυξη»; Υπάρχει πιστεύετε ικανοποιητική νεανική κινητοποίηση για δράσεις παρόμοιες με τη δική σας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εθελοντικές πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στην κοινωνική μέριμνα;

Wearth ( Wear + Earth ). Αυτό είναι το όνομα του brand στο οποίο θα ξέρεις τη διαδρομή του ρούχου σου: από τον σπόρο, μέχρι την ίνα, τη βαφή, μέχρι τον άνθρωπο που το έραψε.

Το Κιλκίς δεν έχει φοιτητές. Δεν υπάρχει πανεπιστήμιο. Έχει όμως ένα αξιόλογο ΤΕΙ κλωστοϋφαντουργίας, το οποίο και έχει παρουσιάσει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μελέτες αξιοποίησης τοπικών φυτών για τη φυσική βαφή οργανικών ινών. Έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε τσουκνίδα και κλωστική κάνναβη, μπορούμε να παράξουμε τοπικά την πρώτη ύλη για τη δημιουργία οργανικών υφασμάτων.

Ο Στέφανος Καμπέρης κάνει Reboot στις 30 Νοεμβρίου!

 

Βαρβάρα Τζάμα

Φοιτήτρια Φαρμακευτικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Λάτρης του θεάτρου και της ποίησης, με αδιόρθωτο πάθος για γράψιμο.
Close Menu