Παρουσιάστρια TEDxUniversityofMacedonia 2021: Σοφία Κουρτίδου

Παρουσιάστρια TEDxUniversityofMacedonia 2021: Σοφία Κουρτίδου

Η Σοφία Κουρτίδου είναι ένα πρόσωπο με αστείρευτο χιούμορ και πολλές ταυτότητες. Είναι μουσικός, τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, ηθοποιός και δημιουργός περιεχομένου social media. Σπούδασε ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε δίπλωμα Διδασκαλίας Σύγχρονου Τραγουδιού από το London College of Music. Έχει κάνει σπουδές στην κλασική κιθάρα κι επιπλέον κατέχει δίπλωμα Νοηματικής Γλώσσας από το Κ.Ε.Ν.Γ. Έχει συμμετάσχει και έχει παρουσιάσει αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές και ασχολείται με το music & video production. Συνθέτει πρωτότυπα τραγούδια και μουσική και έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικά μουσικά άλμπουμ. Τέλος, δίνει συναυλίες τύπου “one woman show” κατά τις οποίες η μουσική δεν παράγεται από μουσικά όργανα, αλλά τη δημιουργεί η ίδια μόνο με τη φωνή της με την τεχνική του live looping, δημιουργώντας ζωντανά ολοκληρωμένα μουσικά σύνολα.

Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την παρουσιάστρια του φετινού TEDxUniversityofMacedonia2021!

Η ενασχόληση με το τραγούδι, με τις σπουδές κλασικής μουσικής και κιθάρας, ήταν όνειρο που είχατε από παιδί, ή στην πορεία εξελίχθηκε ως τέτοιο;

Δεν ξεκίνησε από μικρή ηλικία, γιατί ήμουν σε μία οικογένεια που δεν είχε κανείς σχέση με την μουσική. Η μητέρα μου είναι αγρότισσα και ο πατέρας μου ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων. Παρόλα αυτά εγώ από παιδί φαινόταν ότι έχω μία κλίση στην μουσική. Δηλαδή είχα βάλει τους γονείς μου με το ζόρι να με γράψουν στο ωδείο και να μάθω κιθάρα, τραγουδούσα από πολύ μικρό παιδί, έκανα τις δικές μου εκπομπές, ήμουν παρουσιάστρια, καλεσμένη, εκφωνούσα τις διαφημίσεις, έγραφα τα τραγούδια τίτλων. Δηλαδή όλα τα παιχνίδια μου ήταν σχετικά με αυτό, χωρίς να έχω κάποιο τέτοιο ερέθισμα. 

Πώς συνδυάσατε μετέπειτα το πάθος για την μουσική με τις σπουδές στη ψυχολογία;

Τα σπούδαζα παράλληλα, καθώς έχω δίπλωμα διδασκαλίας στο σύγχρονο τραγούδι. Απλώς θεωρώ ότι είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη η Ψυχολογία και νομίζω ότι είναι χρήσιμο εργαλείο στα χέρια όλων των ανθρώπων και χρήσιμο στιχουργικό εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων που γράφουν τραγούδια, γιατί διευρύνει την αντίληψη για τις διαπροσωπικές σχέσεις. 

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των συναυλιών σε διαδικτυακές. Από την εμπειρία σας πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι για έναν ερμηνευτή να έχει κοινό ως δέκτη εκείνη την ώρα;

Το κοινό νομίζω ότι πάντοτε υπάρχει, είναι εκεί έξω· τα τραγούδια, όπως και κάθε μορφής τέχνης, βρίσκουν τον δρόμο τους τελικά. Υπάρχουν τόσοι τρόποι τώρα και μέσω της τεχνολογίας, αλλά ούτως ή άλλως αυτό που ενδιαφέρει εμένα όταν γράφω κάτι είναι να ταξιδέψει μέσα στον χρόνο ακόμη και αν εγώ δεν το μάθω ποτέ. Τα έργα πάρα πολλών καλλιτεχνών για παράδειγμα, έγιναν γνωστά μετά τον θάνατο τους. Το σημαντικό είναι ότι έφτασαν τελικά στον αποδέκτη. Νομίζω ότι όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες. Στην εποχή στην οποία βρισκόμαστε πιστεύω σε αυτό που έχει πει ο Καζαντζάκης

«Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, ας αλλάξουμε το μάτι που την βλέπει.»

Νομίζω ότι οι δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί αυτήν την περίοδο μπορεί να είναι και έναυσμα να είμαστε ακόμα πιο δημιουργικοί και να βρίσκουμε τρόπο να επικοινωνήσουμε με το κοινό.

Στην περίοδο υγειονομικής κρίσης που διανύουμε βλέπουμε ότι ο καλλιτεχνικός κλάδος έχει τεθεί σε «δεύτερη μοίρα». Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Έχω κάνει και ένα βίντεο σχετικό στο youtube για το κίνημα του #SupportArtWorkers. Δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλοί καλλιτέχνες οι οποίοι δεν έχουν πάρει καν τα επιδόματα. Αλλά αυτό είναι κάτι σύνηθες για εμάς.

Η φράση που ακούμε περισσότερο στην ζωή μας είναι το «Βρες μία κανονική δουλειά!». Μπορεί να δουλεύουμε 365 μέρες τον χρόνο, να έχουμε περάσει Χριστούγεννα, γιορτές, αργίες μακριά από τις οικογένειές μας και ακόμα, η φράση που ακούμε συνέχεια είναι «Βρες μια κανονική δουλειά!». Στην πραγματικότητα όμως εργαζόμαστε σκληρά χωρίς να έχουμε ωράρια.

Για εμάς δεν υπάρχει κανονικότητα, ζούμε πάντα με την ανασφάλεια, δεν είναι κάτι που προέκυψε λόγω του κορονοϊού. Είμαστε συνηθισμένοι κάποιους μήνες τον χρόνο να έχουμε δουλειά, ή ακόμα και κάποιες χρονιές να έχουμε δουλειά και κάποιες να μην έχουμε.

Την περασμένη τηλεοπτική σεζόν σας παρακολουθήσαμε στην εκπομπή «The Booth» όπου λύνατε τα προβλήματα των τηλεθεατών σας. Μέσα από τις ιστορίες του κόσμου θίγατε πάντα κοινωνικά μηνύματα για τον ρατσισμό, την αποδοχή, τον σεβασμό. Αυτό θεωρείτε ότι είναι κάτι που λείπει από την ελληνική τηλεόραση; 

Δεν ψάχνω ποτέ να βρω αν λείπει κάτι, γιατί αυτό θεωρώ ότι έχει ένα αρνητικό πρόσημο. Ψάχνω πάντα να βρω τί μπορώ εγώ να προσφέρω σαν Σοφία και πώς μπορώ να νιώθω καλά με τον εαυτό μου και κατ’ επέκταση και με όλους τους άλλους. Κάναμε κάτι που μας γέμιζε πάρα πολύ, ερχόμασταν σε επαφή με τον κόσμο, επικοινωνούσαμε καθημερινά. Αυτό είναι κάτι που εγώ έκανα και πριν από την εκπομπή. Στην πρώτη καραντίνα είχα κάνει το κόνσεπτ «Πάρε την Κουρτίδου». Είχα, δηλαδή, έναν αριθμό που τον είχα δώσει στο κοινό μου στο ίντερνετ και τους έβγαζα ζωντανά, και έγραφα τραγούδια αξιοποιώντας τις πληροφορίες που μου δίνανε εκείνη την στιγμή.

Πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι κόσμος που δεν σας γνωρίζει θέλει να μοιραστεί μαζί σας τόσο προσωπικές του ιστορίες;

Αυτό πάντα μου συνέβαινε, ίσως είναι και ένας από τους λόγους που επέλεξα την ψυχολογία. Πάντα ήμουν άνθρωπος που θα μοιραζόντουσαν μαζί μου όχι μόνο φίλοι μου, αλλά και πάρα πολλοί άγνωστοι άνθρωποι, αυτά που σκέφτονται. Είμαι άνθρωπος με ενσυναίσθηση, αγαπάω πάρα πολύ τους ανθρώπους. Θεωρώ ότι αν μπορούμε να βοηθήσουμε με μία κουβέντα που θα πούμε, με ένα χαμόγελο, να το κάνουμε, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μπορούμε να δώσουμε ένα χαμόγελο σε έναν άνθρωπο που θα συναντήσουμε τυχαία στον δρόμο και να του φτιάξουμε την μέρα και αντίστροφα, να φτιάξει και εκείνος την δική μας. Εγώ έτσι πάντα το έβλεπα και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη. Μακάρι να μπορούσα να απαντήσω σε όλα τα μηνύματα που δέχομαι στο ίντερνετ. Είναι πάρα πολλά και με συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι προσωπικά μηνύματα, δηλαδή οι άνθρωποι μου εμπιστεύονται τις σκέψεις και την καθημερινότητα τους. Το θεωρώ μεγάλη ευλογία αυτό. 

Μέσα από αυτές τις ιστορίες που ακούτε θεωρείτε ότι έχουμε καταφέρει να καταρρίψουμε σε έναν βαθμό κάποια στερεότυπα που μας εγκλωβίζουν; 

Νομίζω ότι η φράση που έχω χρησιμοποιήσει περισσότερο από όλες και στην εκπομπή, ήταν πως

«Η γνώμη των άλλων, είναι των άλλων, δεν είναι η δική μας γνώμη». Δυστυχώς νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να απεγκλωβιστούμε από αυτό, και το λέω και ως ένα παιδί που έχει μεγαλώσει στην επαρχία.

Πάντα μας απασχολεί γιατί είμαστε και κοινωνικά όντα, όπως έχει πει και ο Αριστοτέλης. Σαφέστατα μας απασχολεί το τι συμβαίνει γύρω μας. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε προσοχή στην γνώμη των «σημαντικών άλλων», των ανθρώπων που είναι οι σημαντικοί για εμάς, και όχι στην γνώμη οπουδήποτε. Πώς μπορεί να ξέρει κάποιος ποιο είναι το καλό μας, όταν δεν το ξέρουμε εμείς οι ίδιοι; Ή πώς μπορεί να ξέρει κάποιος τι είναι αυτό που θέλουμε όταν για εμάς τους ίδιους είναι δύσκολο να το βρούμε; Επειδή εγκλωβιζόμαστε σε όλα τα κοινωνικά πρότυπα, είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε τι είναι αυτό που θέλουμε πραγματικά. 

Έχετε πολύ ενεργή παρουσία και στα social media. Θα λέγατε ότι το χιούμορ για εσάς είναι κάποιας μορφής άμυνα;

Δεν θα έλεγα άμυνα, γιατί αισθάνομαι ότι και αυτό έχει αρνητικό πρόσημο. Αλλά σίγουρα μέσα από το χιούμορ εξυγιαίνονται πάρα πολλές αρνητικές καταστάσεις. Θεωρώ δηλαδή πως μέσα από το χιούμορ μπορούν να ειπωθούν πολύ σοβαρά πράγματα και οτιδήποτε δεν λύνεται με καλή διάθεση, δεν λύνεται με καμία διάθεση. Οπότε πάντα εγώ επιλέγω την καλή διάθεση όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα.

Η Σοφία Κουρτίδου θα παρουσιάσει το δικό της Crescendo στις 8 Μαΐου!

Αρετή Βασμαδά

Φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Aγάπη για τον κινηματογράφο, το θέατρο και τα ταξίδια που πειραματίζεται με το γράψιμο. Κινητήριος δύναμη: η κατανόηση του κόσμου μας.
Close Menu