Πάμε TEDFest ;

Πάμε TEDFest ;

 Το ταξίδι στην Αμερική έληξε ! Η Ιωάννα Δανδέλια επέστρεψε στην Ελλάδα (με βαριά καρδιά) γεμάτη με νέες ιδέες, εικόνες, εμπειρίες και συναισθήματα (έναν τόνο από αυτά). Το ταξίδι της Ιωάννας πραγματοποιήθηκε τον μήνα Απρίλιο με σκοπό να παρακολουθήσει ένα από τα μεγαλύτερα event, το TEDFest με θέμα “The Age of Amazement” και να εκπροσωπήσει το TEDxUniversityofMacedonia ! Η Ιωάννα Δανδέλια εκτός από εκπρόσωπος του ΤEDxUoM, ζεί στη Θεσσαλονίκη και είναι η διευθύντρια των εκδόσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ζητήσαμε λοιπόν απο την Ιωάννα να ταξιδέψει εώς την Αμερική για το TEDx μας και με τη βοήθεια του Φάνη Μπαμπούλα&Υιός, το ταξίδι πραγματοποιήθηκε.

 Το TEDFest  είναι μια διοργάνωση που τη φετινή χρονιά συμμετείχαν περίπου 500 άτομα από 80 περίπου χώρες (συμπεριλαμβανομένου των πολιτειών της Αμερικής) και πραγματοποιήθηκε στο Vancouver .Το TEDFest 2018 που παρακολούθησε η Ιωάννα ήταν στo πανέμορφο Brooklyn,New York (σε live streaming διότι το εισιτήριο παιδιά για το live στο Vancouver κοστίζει ), στην έδρα του TED . Η ίδια δηλώνει πως ήταν μια άρτια διοργάνωση, από τις ομιλίες μέχρι και τα party-events. Τα workshops ήταν ποικίλα και πραγματικά με μεγάλο ενδιαφέρον που είχαν ως κύρια βάση τη τεχνολογία, τα social media κ.α. . Η TED είχε προνοήσει για καθετί που θα χρειαζόταν κάθε μέλος της, μέσω της εφαρμογής που είχαν δημιουργήσει. Καθημερινά για 3 ημέρες  (συν μια μέρα επιπλέον για τους πιστούς του TED) το event διαρκούσε περίπου 10 ώρες που όπως μας ανέφερε η Ιωάννα “Δε καταλάβαινες πόσο ευχάριστα περνούσε η ώρα” !

Οι ομιλίες ήταν πάρα πολλές και όπως κάθε ομιλία σε ένα TED έτσι και στο TEDFest διαρκούσαν περίπου 18 λεπτά και υπήρχαν 3 session κάθε μέρα. Στα θέματα που επικεντρώθηκαν κυρίως ήταν η τεχνολογία, η ιατρική, το περιβάλλον, η φιλοσοφία, ο ανθρωπισμός και όλα τα θέματα είχαν μια κοινή βάση, τον άνθρωπο. Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα σε μια ομιλία με θέμα την ιατρική ο ομιλητής- καθηγητής Ιατρικής εστίαζε κυρίως στον τρόπο με τον οποίο έχει επέμβει η τεχνολογία στην ιατρική και πως χειρίζεται αυτές τις επιστήμες ο άνθρωπος (π.χ. η ρομποτική), ο οποίος τύγχανε να έχει κάποια μέλη του σώματός του ρομποτικά . Όλα τα θέματα που τέθηκαν επι τάπητος αναφέρονταν κυρίως στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος συνδυάζει τις επιστήμες και πως τις αξιοποιεί για τον ίδιο και το περιβάλλον γύρω του.

Όταν έθεσα την ερώτηση στην Ιωάννα, ποιά ήταν η καλύτερη στιγμή στο TEDFest, εκείνη μου απάντησε απευθείας με έναν τεράστιο ενθουσιασμό για το “Audacious Project”. Με το project αυτό, η TED κάθε χρόνο θα χρηματοδοτεί 5 προτάσεις που στόχο έχουν μια ιδέα, μια φιλόδοξη πρόταση και φυσικά επίκεντρο τον άνθρωπο. Το κοινό του TEDFest μετά την παρουσίαση των φετινών πέντε προτάσεων κληθήκαν να ψηφίσουν πως θα μοιρασουν 1 εκατομμύριο δολάρια σε αυτές τις προτάσεις επιλέγοντας ιεραρχικά τρεις με βάση την προτίμηση τους. Κάποια από αυτά είχαν ως θέμα την υπεράσπιση των εγκλείστων ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν τα χρήματα ώστε να αποφυλακιστούν ή τη προστασία του περιβάλλοντος και διάφορες άλλες προτάσεις . Το TED έχει επιλέξει να χρηματοδοτήσει αυτά τα σχέδια με 1 εκατομμύρια δολάρια και ταυτόχρονα ζητά τη βοήθεια και τη συνδρομή όλων για νέες προτάσεις, ώστε να ενισχύσουν όλα τα επίπεδα και να διευρύνουν κατ’αυτόν τον τρόπο την κοινότητα και το έργο που έχει αναλάβει. Η συγκεκριμένη ιδέα του TED είναι μια από τις καινοτομίες που επέλεξε να πραγματοποιήσει και ήταν ένα από τα project που κυριάρχησε στον χώρο TEDFest.

Το κύριο συμπέρασμα της Ιωάννας είναι πως ο οργανισμός TED έχει ως κύριο στόχο να κινητοποίησει και να ευαισθητοποιήσει τον άνθρωπο, αφού δίχως αυτόν τίποτα δε μπορεί να αλλάξει ως δια μαγείας προς το καλύτερο. Είναι πολύ σημαντικό και παράλληλα ευαίσθητο το γεγονός πως οι ομιλητές είναι άνθρωποι που για λίγα μονάχα λεπτά βρίσκονται στη σκηνή του TED με στόχο να μεταδώσουν τις σκέψεις τους, τις γνώσεις και τα βιώματά τους. Κάθε ομιλία του TED είναι μια φωνή υπενθύμισης πως δεν είσαι ο μόνος που πιθανότατα έχεις προβλήματα και ταυτόχρονα είναι η φωνή που σου δίνει ώθηση να δημιουργήσεις και να κάνεις κάτι μεγάλο στη ζωή σου, να αναρρωτηθείς και να αναζητήσεις .

Η Ιωάννα, έχοντας ζήσει τρεις ολόκληρες μέρες TED-TEDFest έχει σαφέστατα πιο πολλές απαιτήσεις απο την ομάδα του TEDxUoM, καθώς έχει ποικίλες ιδέες να μας μεταφέρει, κοινωνικούς προβληματισμούς, σκέψεις και ανησυχίες. Ιδιαίτερα χαρούμενη, δηλώνει πως ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες μέχρι σήμερα και ψάχνει το επόμενο TED που θα παρακολουθήσει. Τα συναισθήματα μετά από αυτή την εμπειρία είναι πολλά όπως προείπα και σαφέστατα υπάρχει τροφή για σκέψη για την ίδια και για την ομάδα του TEDxUoM.

Η ομάδα του TEDxUoM ευχαριστεί θερμά την Ιωάννα Δανδέλια και μαζί υπόσχονται πολλά για τις ημέρες που θα έρθουν και το μεγάλο event που ετοιμάζουν το Νοέμβριο!

 

 

 

Γωγώ Πελέκα

Δηλώνω εκκολαπτόμενη οικονομολόγος. Κατά καιρούς εθελόντρια σε διάφορα δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει να εξερευνώ και να ενθουσιάζομαι! Μεγάλη μου αγάπη ο χορός,οι σειρές/ταινίες και η φωτογραφία. Αν θες να με καλοπιάσεις πάρε μου λουλούδια, γιατί όχι και σοκολάτες!
Close Menu