Ομιλητές TEDxUniversityofMacedonia 2021: Χρήστος Ταουσάνης

Ομιλητές TEDxUniversityofMacedonia 2021: Χρήστος Ταουσάνης

Ο Δρ. Χρήστος Ταουσάνης είναι σύμβουλος σταδιοδρομίας, διδάκτωρ του Α.Π.Θ. και keynote speaker σε εκατοντάδες events για την εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Διετέλεσε Διευθυντής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στη Δημοτική Εταιρεία Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από εκεί, παραιτήθηκε οικειοθελώς προκειμένου να κάνει το δικό του όνειρο πραγματικότητα: να βοηθήσει νέους ανθρώπους να χτίσουν μια καριέρα που θα αγαπάνε. Ως ιδρυτής πλέον της EMPLOY EDU σύμβουλοι εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας, ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα, έχουν αποτελέσει πολύτιμη αρωγή σε εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές για να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Έχει βοηθήσει εξατομικευμένα 6.500 νέους σε θέματα σπουδών και σταδιοδρομίας.  Το 2021 κυκλοφόρησε και το νέο του βιβλίο «Σχολές, Σπουδές & Πανελλαδικές» που είναι ο πρώτος οδηγός σπουδών «μεικτής πραγματικότητας» στην Ελλάδα! 

Πώς αποφασίσατε να ακολουθήσετε αυτή την καριέρα; Υπήρξε κάποιο role model; Κάποιος μέντορας;

Αυτή την καριέρα την ακολούθησα πρακτικά εφαρμόζοντας τη θεωρία του τυχαίου, όπως λέγεται στην επιστήμη μας. Όταν έκανα το μηχανογραφικό μου ήθελα να γίνω ψυχολόγος και κάνοντας μια πολύ επιφανειακή αναζήτηση πέρασα τελικά στο τμήμα του Αριστοτελείου που φυσικά δεν είχα επαγγελματικά δικαιώματα ψυχολόγου αλλά το ανακάλυψα στην πορεία. Και εκεί μέσα στην απογοήτευση που βίωσα ανακάλυψα αυτό το τεράστιο και πολύ ενδιαφέρον πεδίο που ονομάζεται επαγγελματικός προσανατολισμός.

Εξειδικεύτηκα μετά σε μεταπτυχιακές σπουδές στον επαγγελματικό προσανατολισμό και διαπίστωσα έκπληκτος ότι υπήρχε ένα τεράστιο κενό στην πληροφόρηση των παιδιών. Και θέλησα κι εγώ με τη δική μου κατάρτιση να βοηθήσω τα παιδιά να μην κάνουν το ίδιο λάθος που έκανα εγώ, δηλαδή να βρεθώ να σπουδάζω σε μια σχολή για την οποία δεν είχα αντικειμενική εικόνα. Και έτσι μέσα από αυτή την κατά τ ’άλλα τυχαία επιλογή ανακάλυψα αυτό τον πολύ όμορφο κλάδο που ονομάζεται επαγγελματικός προσανατολισμός ο οποίος ήταν και ο κλάδος που μου έδινε χαρά. Με έκανε να αισθάνομαι ότι βοηθάω νέους ανθρώπους να ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους και να τα συνδυάζουν με στοχευμένες επιλογές σπουδών.

Ποιο ήταν το έναυσμα που σας έκανε να παραιτηθείτε από την θέση του Διευθυντή Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στη Δημοτική Εταιρεία Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης για να ξεκινήσετε μία δική σας επιχείρηση την  EMPLOY EDU (σύμβουλοι εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας); Νιώθατε ανασφάλεια για την εξέλιξη του συγκεκριμένου εγχειρήματος;

Ένιωθα ανασφάλεια παραμένοντας στην ίδια θέση. Αυτό που πρεσβεύω στον επαγγελματικό προσανατολισμό είναι «ανακάλυψε τα ταλέντα σου, ανακάλυψε που είσαι ευτυχισμένος και ακολούθησε αυτή την πορεία και αυτή τη διαδρομή». Η θέση στην οποία βρισκόμουν, λοιπόν, ήταν στην ουσία μια θέση μόνιμη, σίγουρη στη Δημοτική Εταιρεία Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είχα πολύ αξιόλογους συνεργάτες και κάναμε πάρα μα πάρα πολλά πράγματα, η θέση δεν με γέμιζε και πάντοτε είχα στο βάθος του μυαλού μου να εκπληρώσω αυτό το όνειρο. Να βοηθήσω δηλαδή ακόμα πιο αποτελεσματικά τους νέους ανθρώπους να σχεδιάσουν την καριέρα που ονειρεύονται. Κάτι το οποίο δεν μπορούσα να πετύχω μέσα από εκείνη τη θέση. Αντιμετώπισα τον προβληματισμό των δικών μου ανθρώπων και σίγουρα υπήρχε ο φόβος. Όλα αυτά όμως τα είχε υπερκαλύψει ο ενθουσιασμός, η αγάπη και… θα έλεγα και η πρόκληση του να κάνεις κάτι καινοτόμο, κάτι διαφορετικό, κάτι το οποίο αισθάνεσαι ότι θα προσφέρει στους συνανθρώπους σου.

Είναι πολύ εντυπωσιακό που γνωρίζατε από νωρίς τι σας κάνει ευτυχισμένο. Ίσως και η θέση στην οποία βρισκόσασταν σας έδωσε το περιθώριο να το ανακαλύψετε ή το γνωρίζατε από πιο πριν;

Θεωρώ ότι όλοι μας από πολύ μικρή ηλικία, πλησιάζοντας προς τα μαθητικά χρόνια και φυσικά σαν φοιτητές σταδιακά ανακαλύπτουμε και επιβεβαιώνουμε κάποια πράγματα για τον εαυτό μας. Όταν είσαι ένας άνθρωπος στον οποίο αρέσει να ρισκάρει, κάτι το οποίο το έχεις σαν αίσθηση όταν είσαι μαθητής, σαν φοιτητής αρχίζεις να το αντιλαμβάνεσαι ως μέρος της προσωπικότητάς σου. Όταν βγαίνεις στην αγορά εργασίας αυτό επιβεβαιώνεται πρακτικά.

Εγώ είχα την αίσθηση ότι θέλω να βοηθήσω, μου αρέσει να βοηθάω. Δεν ήξερα επακριβώς, σαφώς, όταν ήμουν μαθητής πώς θα βοηθούσα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ακολουθώντας την ιατρική θα αισθανόμουν πάλι πως βοηθάω. Εγώ πίστευα ότι αυτή τη βοήθεια θα την παρείχα συζητώντας και όχι εφαρμόζοντας μια επιστήμη. Για αυτό που κάνω τώρα είχα μια υπόνοια, όπως όλοι μας έχουμε μια υπόνοια του τι κάνει την καρδιά μας να χτυπά δυνατά… Τι μας κάνει να σκάμε ένα χαμόγελο στα χείλη όπως και τι μας στενοχωρεί.

Τι σας δίνει έμπνευση να συνεχίσετε; Από πού αντλείτε ενέργεια;

Δύο βασικά πράγματα. Το  πρώτο είναι το χαμόγελο της ικανοποίησης που αισθάνομαι όταν μου μεταφέρουν μαθητές ότι «Ναι! Αυτό ήταν. Αυτό έψαχνα και το βρήκαμε μαζί.». Και κατά δεύτερον ότι σταδιακά βλέπω όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους να βγαίνουν στην αγορά εργασίας και στην επιστήμη τους και πράγματι να νιώθω ότι έχω βάλει κι εγώ ένα λιθαράκι στο να χτίσουν αυτή τη διαδρομή.

Πόσο και πώς θεωρείτε ότι επηρεάζουν τα social media την επιλογή καριέρας όσο και τα ίδια τα επαγγέλματα και τις διαθέσιμες επιλογές για τους νέους;

Πάρα πολύ. Και θα έλεγα κυρίως αρνητικά και όχι τόσο θετικά. Πολλές φορές από τα social media δημιουργείται μια πλασματική εικόνα για πολλούς κλάδους και για πολλά επαγγέλματα. Τους νέους και γενικότερα πολλούς ανθρώπους τους ενδιαφέρει μέσα από τα social media το να δείχνουν πετυχημένοι και όχι να είναι ή να αισθάνονται πετυχημένοι και ευτυχισμένοι.

Στην πλειοψηφία των επαγγελμάτων η εικόνα που προβάλλεται στα social media δεν είναι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Εν συντομία τα social media βοηθούν να έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Κι εγώ τα χρησιμοποιώ με την επιστημονική μου ομάδα για να μοιραστώ γνώσεις, για να μοιραστώ βίντεο, κάτι το οποίο δεν είχαμε την πολυτέλεια να κάνουμε στο παρελθόν. Είναι ωστόσο απαραίτητο να αξιολογούμε την πληροφορία που θα πάρουμε από τα social media για να μας βοηθήσει στην καριέρα μας. Διότι δεν είναι αυτό που φαίνεται πάντοτε. Πρέπει με τη δική μας κριτική σκέψη είτε από τα social media, είτε από το διαδίκτυο, είτε από την τηλεόραση να αξιολογούμε την εικόνα που βλέπουμε για τα επαγγέλματα, για την καριέρα και για τις επιστήμες γενικότερα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη λάθος εντύπωση που έχει ο κόσμος σχετικά με την επιλογή καριέρας;

Η πιο λαθεμένη εντύπωση είναι ότι ταυτίζουν κάποιες επιλογές με την επαγγελματική αποκατάσταση κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει. Η επαγγελματική αποκατάσταση ή γενικά η επιτυχία στο επάγγελμα είναι σύνθεση παραγόντων. Δεν είναι θέμα αποκλειστικά και μόνο μιας σχολής.  Ο κόσμος έχει ταυτίσει το Α βήμα με το Β.  Πρέπει να συνθέσουμε πολλούς και διάφορους παράγοντες. Το δεύτερο είναι ότι πρώτα κοιτάνε πώς θα γίνουν πετυχημένοι και πώς θα βγάλουν χρήματα και μετά όλα τα άλλα ενώ η διαδρομή και όλα αυτά τα λαμπρά παραδείγματα που έχουμε από όλους τους κλάδους και από όλες τις επιστήμες δείχνουν το αντίθετο. Πρώτα πρέπει να βλέπουμε πώς θα είμαστε εμείς ευτυχισμένοι και πώς θα παθιαστούμε με αυτό που κάνουμε και μετά θα έρθουν και τα άλλα. Ξεκινάμε από λάθος αφετηρία, έχουμε υπόψη λάθος διαδρομή και αντί να πάμε από το Α στο Β, πάμε από το Β στο Α.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στα παιδιά για την επιλογή του “κατάλληλου” επαγγέλματος;

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να ανακαλύψουν τα ‘θέλω’ τους. Να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που τους κάνει να χαμογελάνε, να ενθουσιάζονται και, ακόμα καλύτερα, να παθιάζονται. Δεν χρειάζεται να πουν εξ αρχής συγκεκριμένη επαγγελματική εξειδίκευση.

Κατά δεύτερον αυτό που τους αρέσει να το συνδυάσουν με στοχευμένες επιλογές σπουδών. Να ψάξουν να βρουν, δηλαδή, τι πραγματικά θα τους δώσει ένα πρόγραμμα σπουδών, είτε προπτυχιακό είτε μεταπτυχιακό. Τους εφοδιάζει το τμήμα με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να τα καταφέρουν; Και από εκεί και πέρα, όταν θα γίνει αυτή η σύνθεση και αυτός ο συνδυασμός να έχουν κατά νου ότι βγαίνοντας στην αγορά εργασίας δεν έχουν τελειώσει οι προκλήσεις. Θα παθιαστούν, θα ενθουσιαστούν, θα απογοητευτούν και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει απτόητοι να συνεχίσουν την προσπάθεια τους. Αν δεν τα παρατήσουν, θα αντιληφθούν ότι τώρα είναι η στιγμή να νιώσουν και απογοήτευση και ενθουσιασμό, δεν γίνεται διαφορετικά. Αν δεν βιώσουμε απογοητεύσεις δεν μπορούμε να απολαύσουμε με τον ίδιο τρόπο την επιτυχία.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έδωσαν σε εσάς όσον αφορά την καριέρα σας;

Είχα την χαρά και την τιμή να πλαισιώνομαι από ανθρώπους οι οποίοι με συμβούλευαν, με αγαπούσαν και με εκτιμούσαν. Οπότε είχα πάρα πολλές συμβουλές. Αλλά νομίζω ότι η καλύτερη συμβουλή που έχω ακούσει είναι «Άκου τον χτύπο της καρδιάς σου και όχι τα λόγια στα αυτιά σου». Αυτό το άκουσα εκείνη την κομβική στιγμή που θα παραιτούμουν, από ένα πολύ στενό μου οικογενειακό πρόσωπο. Και ήταν εκείνη τη στιγμή που αμφιταλαντευόμουν αν όντως θα κάνω αυτό το μεγάλο βήμα να φύγω από μία σίγουρη θέση στο δημόσιο και να ρισκάρω στο επιχειρείν και σ ’αυτό που ονειρευόμουν. Και νομίζω ότι εκεί έκλεισα τα αυτιά μου και άκουσα τους χτύπους της καρδιάς μου.

Τι θα θέλατε να μείνει ως μήνυμα στους αναγνώστες αυτής της συνέντευξης και τι να περιμένουν από την ομιλία σας στο event;

Αυτό που θέλω να μείνει είναι ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε οποιαδήποτε και αν είναι η εξέλιξη γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αδιέξοδο. Πάντα υπάρχουν λύσεις και πάντα υπάρχουν εναλλακτικές, αρκεί να τις ανακαλύψουμε. Και όσον αφορά την ομιλία θα ήθελα να είναι κάτι ανατρεπτικό. Θα ήθελα να περιμένουν με μια άλλη οπτική το αύριο γιατί το αύριο είναι ήδη εδώ και θα βρούμε τρόπους και θα πούμε τρόπους για το πώς εμείς θα μεγαλώσουμε μέσα στο αύριο που ήδη συμβαίνει.

Ο Χρήστος μοιράζεται το δικό του Crescendo στις 8 Μαΐου!

Chrysa Rizopoulou

Φοιτήτρια Αρχαιολογίας - Ιστορίας Τέχνης. Λάτρης των βιβλίων, του καλού καφέ και της νοσταλγικής μουσικής από άλλες δεκαετίες. Εκφράζομαι γιατί πιστεύω πως ο κόσμος είναι καλύτερος όταν τον μοιράζεσαι. Γράφω γιατί οι λέξεις είναι εξαιρετικά ταλαντούχες στο να μετατρέπουν τις εμπειρίες σε τέχνη.
Close Menu