Ομιλητές TEDxUniversityofMacedonia 2021: Χάρης Λαλάτσης

Ομιλητές TEDxUniversityofMacedonia 2021: Χάρης Λαλάτσης

Ο Χάρης Λαλάτσης ασχολείται με την έρευνα αγοράς τα τελευταία 12 χρόνια και έχει περάσει από όλες τις σχετικές θέσεις του κλάδου. Συνεργάζεται με μερικά από τα μεγαλύτερα brands στην Ελλάδα σε θέματα branding, storytelling και forecasting models ενώ έχει εκτενή εμπειρία στην πολιτική και κοινωνική έρευνα.

Από το 2017 έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία έρευνας και ανάλυσης, ierax analytix, που εξειδικεύεται στις ποιοτικές έρευνες με focus groups, product testing και mystery shopping. Αγαπάει να έρχεται σε επαφή με τους καταναλωτές και πιστεύει ότι το σημαντικότερο συστατικό στην έρευνα και κατανόηση της αγοράς είναι να ξέρεις πως να κάνεις σωστά και έξυπνα μια ερώτηση.

Πώς θα περιέγραφες το επάγγελμά σου σε κάποιον που δεν είναι γνώστης του κλάδου σου;

Με μια πρόταση: ερχόμαστε σε επαφή με τους καταναλωτές και ρωτάμε τι τους αρέσει και τι όχι. Η βασική μας λειτουργία είναι να παρακολουθούμε πως αλλάζουν οι τάσεις και να προβλέπουμε τι πρόκειται να γίνει σε όσα αφορούν τα brands · η μελέτη της ανθρώπινης καταναλωτικής συμπεριφοράς, μέσα σε μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται. Αλλά μερικές φορές είμαστε και αυτοί οι «εκνευριστικοί» που συνέχεια κάνουν ερωτήσεις και πειράματα. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που συνάντησες εξασκώντας το;

Για μένα ήταν διπλή η πρόκληση καθώς έπρεπε στην αρχή να μάθω πόσο διαφορετικό είναι να ηγείσαι μια εταιρεία από το να είσαι απλώς ένα μέλος της. Να μπορείς να αντέξεις το βάρος των αποφάσεων και το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν ένα μισθό από σένα. Σε δεύτερη φάση σίγουρα έχουμε ένα μικρό θέμα στην Ελλάδα με την εμπιστοσύνη στις έρευνες. Υπάρχει έντονο το στοιχείο του ενστίκτου στους επιχειρηματίες, όπου πράγματι είναι σημαντικό, και τους κάνει να νιώθουν ότι γνωρίζουν τα πάντα και δε χρειάζεται να ακούσουν εσένα για συμβουλές. Αλλά εμείς απλώς του λέμε αυτό που πιστεύουν οι καταναλωτές τους και όχι τη δική μας γνώμη.

Υπάρχει κάποιο στοιχείο της προσωπικότητάς σου που να επιδρά θετικά στην δουλειά σου; 

Θέλω να πιστεύω πως αυτό είναι το χιούμορ και η ηρεμία μου. Προσπαθώ να δίνω πάντα ένα τόνο χαράς και αστείου στις συνεργασίες μου, ώστε να νιώθουν όλοι άνετα μαζί μου.

Στην εποχή της corporate και ψυχρής συμπεριφοράς, εγώ επενδύω στις ανθρώπινες σχέσεις, ώστε να ξέρουν ότι είμαι δίπλα τους. Θεωρώ πως είναι ωραίο να αυτοσαρκάζεσαι και να δείχνεις ότι κατανοείς όσα περνάει ο πελάτης σου. Φυσικά πάντα στο πλαίσιο επαγγελματισμού και σωστής εκτέλεσης των έργων.

Ποια θα ήταν μια καλή ιδέα για start up την περίοδο που διανύουμε;

Δε ξέρω πόσο χώρο έχουμε για να ξεκινήσω να γράφω! Με λίγα λόγια, ζούμε την εποχή του digital entertainment. Από podcasts και streaming platforms δεχόμαστε πάρα πολλά ερεθίσματα, ίσως περισσότερα από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. Άρα σίγουρα οτιδήποτε βοηθάει στη διαχείριση του χρόνου μας αλλά και των τόσων διαφορετικών εφαρμογών και συνδρομών που υπάρχουν. Και ίσως κάτι στο πεδίο του middle management. Μια εφαρμογή για να φέρνεις κοντά αυτούς που προσφέρουν κάτι με αυτούς που ψάχνουν κάτι. Είτε είναι delivery, service, προϊόντα κλπ. 

Πιστεύετε ότι παίζει μεγαλύτερο ρόλο η χρησιμότητα ενός καινούργιου προϊόντος/υπηρεσίας ή το κατάλληλο branding;

Αυτή είναι μία ερώτηση-παγίδα, γιατί είναι και τα δύο πολύ σημαντικά. Δε μπορώ να φανταστώ ένα προϊόν ή μια υπηρεσία να αντέχει στο τεστ του χρόνου χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη χρησιμότητα και μόνο δυνατό branding. Από την άλλη, μπορεί να έχεις το καλύτερο προϊόν στον πλανήτη αλλά άμα δεν το ξέρει κάποιος τότε δεν το έχεις. Συνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται οπότε λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Δε γίνεται να έχεις το ένα χωρίς το άλλο και αυτό είναι ένα στοιχείο που συχνά βλέπω να λείπει, ειδικά σε εταιρείες με έντονο το τεχνολογικό ένστικτο. Συχνά οι εφευρέτες θεωρούν πως αρκεί να κάνουν κάτι χρήσιμο, χωρίς να νοιάζονται πως αυτό θα πάει στον τελικό καταναλωτή και μετά απογοητεύονται όταν βλέπουν ελάχιστες πωλήσεις.

Ο Χάρης Λαλάτσης θα μοιραστεί το δικό του Crescendo στις 8 Μαΐου! 

TEDxUniversityofMacedonia

Το TEDxUniversityofMacedonia είναι ένας θεσμός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έχει ως σκοπό να προσφέρει βήμα σε ιδέες που αξίζει να ακουστούν και να αποτελέσει έναυσμα για αλλαγή και δράση σε όλη τη φοιτητική κοινότητα και ευρύτερα στο νεανικό κοινό της Θεσσαλονίκης.
Close Menu