Ομιλητές TEDxUniversityofMacedonia 2021: Λυδία Καλλιπολίτη

Ομιλητές TEDxUniversityofMacedonia 2021: Λυδία Καλλιπολίτη

Η Λυδία Καλλιπολίτη είναι αρχιτέκτων, μηχανικός  και ακαδημαϊκός. Η έρευνα της επικεντρώνεται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της τεχνολογίας και της περιβαλλοντικής πολιτικής. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Cooper Union στη Νέα Υόρκη. Έχει επιπλέον διδάξει στο Rensselaer Polytechnic Institute, όπου διηύθυνε το μεταπτυχιακό στο Science Program, στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και το Pratt Institute. Ήταν επίσης επισκέπτης ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και επισκέπτης καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϋ στην Αυστραλία.

Πιστεύετε ότι είναι δυνατή η αλλαγή προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον χωρίς αλλοτρίωση της παράδοσης και αλλοίωση της αισθητικής;

Ναι. Το πιστεύω απόλυτα. Για μένα η θεώρηση ότι η ιστορία έχει μια γραμμική πορεία όπου όλα αλλάζουν προς το μέλλον είναι εσφαλμένη. Πιστεύω ότι στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι πόλεις, οι πολιτισμοί, οι κοινωνίες δημιουργούνται κύκλοι. Γυρνάμε πίσω σε παλαιότερες συνθήκες , σε παλαιότερα μοντέλα, κοιτάμε το παρελθόν και εμπνεόμαστε από αυτό.

Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια στην αρχιτεκτονική παρατηρείται έντονα η τάση για μελέτη των πρακτικών ιθαγενών πληθυσμών ως πρότυπα και μοντέλα για το πώς μπορούμε να εξελίξουμε τις πόλεις. Για το λόγο αυτό δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι το μέλλον και η τεχνολογική πρόοδος συμβαδίζουν με την απώλεια της τοπικότητας και της παράδοσης ή μιας αισθητικής του παρελθόντος. Κατ’εμέ για να επιτύχουμε την πρόοδο στρεφόμαστε σε μοντέλα, υλικά, καταστάσεις και φαινόμενα του παρελθόντος. Η πορεία ανάπτυξης των πόλεων και των κοινωνικών πλαισίων παίρνει τη μορφή σπείρας και όχι ευθείας γραμμής.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο σκέψης της κοινωνίας για να είναι εφικτή μια πιο βιώσιμη αρχιτεκτονική των πόλεων;

Η πολύπλοκη αυτή υπόθεση δεν είναι θέμα μόνο ατομικής συμπεριφοράς αλλά και συλλογικότητας και σύζευξης διαφορετικών πλαισίων. Έχει να κάνει με το πώς διεισδύει η οικονομία, ειδικά η οικονομία του καπιταλισμού και της προόδου, όπως την αντιλαμβανόμαστε, στον τρόπο διαμόρφωσης του αστικού περιβάλλοντος. Σημαντική είναι, επίσης, και η εξιδανίκευση της λογικής του ατομισμού.  Και μάλιστα σε σημείο που να γίνεται καταστροφικός για την ανάπτυξη τόσο των κοινωνικών πλαισίων όσο και του περιβάλλοντος. Αυτό έγινε ιδιαιτέρως φανερό και στη διάρκεια της πανδημίας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι για να γίνει το βήμα προς μια πιο βιώσιμη πραγματικότητα είναι κρίσιμη η διαμόρφωση συλλογικής συνείδησης σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Καθώς και η λήψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο αστικό, συλλογικό και ατομικό. Αυτό θα επιτευχθεί με σύζευξη οικονομικών, πολιτισμικών και σχεδιαστικών πλαισίων.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας βιώσιμης πόλης;

Η πιο διαδεδομένη ιδέα για τις έξυπνες βιώσιμες πόλεις είναι η μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη. Ωστόσο, παρόλο που η τεχνολογία είναι πολύ βασική και χρήσιμη δεν πιστεύω ότι είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που καθορίζει αν μια πόλη είναι βιώσιμη. Σημαντικότερες κατά τη γνώμη μου είναι οι κοινωνικές πρωτοβουλίες. Επίσης,  το πόσο συγκροτούνται τα κοινωνικά σύνολα και το πώς ο σχεδιασμός των πόλεων βοηθάει στη δημιουργία αυτών των κοινωνικών συνόλων. Δηλαδή, μια πόλη που φωταγωγείται  από 100.000 ηλιακές πλάκες δεν είναι απαραίτητα και η πιο κοινωνικά βιώσιμη πόλη. Μια πόλη, όμως, η οποία ενισχύει για παράδειγμα κάποιες κυκλικές οικονομίες. Ή παίρνει πρωτοβουλίες για να γίνει επανάχρηση υλικών, για να μην ξοδεύεται ενέργεια και δίνει στον κάτοικο τη δυνατότητα μέσα από το σχεδιασμό της να εφαρμόσει βιώσιμες πρακτικές πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα είναι πιο βιώσιμη.

Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των πόλεων;

Πολύ σημαντική είναι η ποικιλομορφία στη σύνθεση των πόλεων. Και αυτό δεν είναι μόνο ένας κοινωνικός όρος που αφορά την ισότητα. Δημιουργεί μια ισορροπημένη οικολογία σε μια πόλη. Το φαινόμενο του gentrification, του εκτοπισμού, δηλαδή, χαμηλότερων κοινωνικό-οικονομικών ομάδων από τις πόλεις λόγω ανόδου του κόστους ζωής, επηρεάζει σημαντικά τόσο τη διαμόρφωση όσο και τo οικολογικό αποτύπωμα των πόλεων. Πρέπει, συνεπώς, να υπάρχει πρόβλεψη για σύνθεση διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων. Να δίνεται η δυνατότητα σε διαφορετικά κοινωνικά σύνολα να συνεργάζονται και να ανταλλάζουν αγαθά. Απαραίτητος είναι, λοιπόν, ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός. Όχι μόνο από την άποψη της τεχνολογίας αλλά ως μια κοινωνικοπολιτική στάση που διαμορφώνεται και από θεσμούς.

Η Λυδία Καλλιπολίτη θα μοιραστεί το δικό της crescendo στις 8 Μαΐου!

Chrysa Rizopoulou

Φοιτήτρια Αρχαιολογίας - Ιστορίας Τέχνης. Λάτρης των βιβλίων, του καλού καφέ και της νοσταλγικής μουσικής από άλλες δεκαετίες. Εκφράζομαι γιατί πιστεύω πως ο κόσμος είναι καλύτερος όταν τον μοιράζεσαι. Γράφω γιατί οι λέξεις είναι εξαιρετικά ταλαντούχες στο να μετατρέπουν τις εμπειρίες σε τέχνη.
Close Menu