Ομιλητές TEDxUniversityofMacedonia 2021: Ειρήνη Μπουντούκη

Ομιλητές TEDxUniversityofMacedonia 2021: Ειρήνη Μπουντούκη

Η Ειρήνη Μπουντούκη είναι το πρώτο διεθνές plus size μοντέλο στην Ελλάδα. Το πάθος και το ταλέντο της για την μόδα την οδήγησαν σε διεθνείς συνεργασίες σε Λονδίνο, Τουρκία, Εσθονία, Αζερμπαϊτζάν και Κίνα. Παράλληλα έχει αναλάβει έντονη κοινωνική δράση ως μεντόρισσα στα προγράμματα WOMENTORS και FAST HEROES, με κοινό παρονομαστή την εξάλειψη των διακρίσεων και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο. Ο ρόλος της μητέρας που ήρθε στη ζωή της πριν 7 χρόνια αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για να διεκδικεί μέσα από τη δουλειά της αλλά και το έργο της μια ζωή με ποιότητα για όλους τους ανθρώπους.

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το χώρο της μόδας; Ήταν κάτι το οποίο είχες σαν όνειρο από μικρή ή προέκυψε στην πορεία;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα καμία βλέψη για να ασχοληθώ με το χώρο της μόδας, παρά μόνο ως καταναλώτρια. Η πορεία μου ξεκίνησε το 2006, όταν κέρδισα σε έναν διαγωνισμό μίας εταιρείας με την οποία είχαμε για τα επόμενα πέντε χρόνια μία αποκλειστική συνεργασία. Στις αρχές ωστόσο, δεν προσδιοριζόμουν ως μοντέλο γιατί πραγματοποιούσα μόνο 2-3 φωτογραφήσεις τον χρόνο. Περίπου το 2015 σύναψα το πρώτο συμβόλαιο με το πρακτορείο που συνεργάζομαι τώρα και πέρσυ έκανα τα πρώτα model trips. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι για ένα διάστημα είσαι σε ένα πρακτορείο σε κάποια άλλη χώρα. Έχω δουλέψει στο Λονδίνο, στο Αζερμπαϊτζάν, στην Εσθονία, στην Τουρκία, στην Κίνα και επέστρεψα στην Ελλάδα πέρσυ, λίγο πριν ξεκινήσει ο κορονοϊός. 

Σε προσωπικό επίπεδο πότε αποφάσισες ότι θέλεις να ασχοληθείς με το modeling;

Απλά το νιώθεις. Δεν ξέρω αν σου αρέσει να ζωγραφίζεις ή να παίζεις μουσική ή πιο είναι το πάθος σου, απλά το νιώθεις μέσα σου. Επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η αυτογνωσία. Να ξέρεις δηλαδή, ποιός είσαι και σε ποιόν απευθύνεσαι, γιατί τουλάχιστον στην αρχή, πουλάς την εξωτερική σου εμφάνιση. Για παράδειγμα όταν πήγαινα στα πρώτα μου καστινγκ ήξερα πολύ καλά τι είμαι και τι πρεσβεύω και ίσως αυτό να ήταν κι αυτό που μου έφερε κι αυτές τις διακρίσεις. Δηλαδή ότι μέχρι στιγμής είμαι το πρώτο plus size μοντέλο στην Ελλάδα, το ότι έχω συμβόλαιο πρακτορεία στο εξωτερικό, το ότι συμμετέχω σε καμπάνιες μεγάλων brands ελληνικών και ξένων. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό στη ζωή μας γενικότερα να διαθέτουμε αυτογνωσία.

Έχοντας αποκτήσει εμπειρία που δείχνεις εργασίες στο εξωτερικό, βλέπεις διαφορά στο πως αντιμετωπίζουν τα plus-size μοντέλα στην Ελλάδα; 

Βλέπω τεράστια διαφορά. Καταρχάς στο εξωτερικό, ούτε μία φορά δεν έτυχε να πάω σε δουλειά και να με κοιτάξουν σαν την κοπέλα που φέρνει τους καφέδες. Φυσικά έχει τίποτα κακό να φέρεις τους καφέδες, αλλά συνήθως τούς ανθρώπους που έχουν αναλάβει αυτά τα καθήκοντά, τους θεωρούμε ανάξιους λόγου. Το οποίο είναι εντελώς ρατσιστικό. Μας βλέπουν σαν κανονικά μοντέλα και χρησιμοποιούνε μόνο τον όρο «οι πελάτες». Για όλους είμαστε μοντέλα, θεωρούμαστε πελάτες και καταλαβαίνουν όλοι το μέγεθος μας. Στην Ελλάδα είμαστε λίγο β’ κατηγορίας. Αν και στην Ελλάδα παρατηρείται και ένα φαινόμενο που δεν προτιμούν τις Ελληνίδες συνολικά. Δηλαδή, πρέπει να έχεις διανύσει πολλά χιλιόμετρα για να σε προτιμήσουν σε editorials, σε εξώφυλλα σε brands διεθνούς βεληνεκούς. 

Πώς πιστεύεις ότι μπορείς να συμβάλλεις στην ενδυνάμωση των νέων γυναικών;

 Μέσω της εκπαίδευσης. Για μένα είναι ο μόνος δρόμος για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο παρόν και ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί οι αλλαγές, ξεκινάνε από μικρές αλλαγές.

Δεν μπορούμε να αποζητάμε κοινωνικές αλλαγές από τη στιγμή που δεν αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι που κρατάμε τα πρωτεία, καθώς είμαστε δομικά στοιχεία της κοινωνίας. Η κοινωνία δεν είναι κάτι απρόσωπο, είμαστε εμείς, το σύνολο των κινήσεων μας, των συμπεριφορών μας.

Η εκπαίδευση είναι για μένα κάτι το οποίο πρέπει να απευθύνεται σε όλους. Ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου- είτε κοινωνικού είτε βιολογικού- η εκπαίδευση θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο στόχο: να δημιουργήσουμε ποιοτική ζωή, που θα συμπεριλαμβάνει τον αλληλοσεβασμό και τον ανθρωπισμό. Δεν θα πρέπει απλά να ανεχόμαστε μία διαφορετική γνώμη, αλλά να μπορούμε να την ακούσουμε και να τη συζητήσουμε. Αλλά από εκει και πέρα, πρέπει να θέτουμε και όρια σαν άνθρωποι. 

 Η μητρότητα έχει επηρεάσει τον τρόπο που προσεγγίζεις θέματα ενδυνάμωσης; Τις επιλογές σου στην επαγγελματική σου καριέρα;

Αρχικά θα αναφερθώ στο πρώτο σκέλος, σχετικά με την ενδυνάμωση. Φυσικά και έχει επηρεάσει την προσέγγισή μου, γιατί πρώτα απ’ όλα το χρειάστηκα και εγώ ίδια. Έχοντας περάσει επιλόχειο κατάθλιψη και όντας ένα παιδί που δεν είχα κοντά τη μητέρα μου, λόγω των συνθηκών που επέλεξα για τη ζωή μου, χρειαζόμουν κάποιον που να μου δείξει το δρόμο. Ωστόσο, το να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι πανάκεια. Θέλει πάρα πολλή δουλειά και εσωτερική και εξωτερική, γιατί πρέπει να τα κάνεις όλ’ αυτά πράξη. Στο κομμάτι της καριέρας, ουσιαστικά ξεκίνησα την καριέρα μου έχοντας ένα μωρό, γιατί ένα χρόνο αφού γέννησα, ήρθε και το συμβόλαιο με το πρακτορείο μου.

Αναφορικά με την καριέρα μου, η κόρη μου είναι ο βασικός παράγοντας για τις επιλογές μου, αλλά για τις επιλογές μας σαν οικογένεια. Μοντέλο σημαίνει ότι έχεις στο χέρι σου μια βαλίτσα και οργώνεις τις αγορές, γιατί έτσι είναι η φύση του επαγγέλματος. Μπορεί να είσαι βέβαια και τυχερή και να έχεις κάποια βάση, όπως το Παρίσι, την Αμερική, το Λονδίνο, και τότε τα ταξίδια μειώνονται. Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να κάνεις ταξίδια. Εγώ ανεξάρτητα από την πανδημία, είχα συμφωνήσει με το πρακτορείο μου ότι δεν θα ταξίδευα από Σεπτέμβριο γιατί η κόρη μου θα πήγαινε πρώτη δημοτικού. Άρα η κόρη μου σίγουρα ήτανε το βασικότερο κίνητρο για να επιλέξω πότε θα ταξιδέψω. Και το να ταξιδεύεις από παιδί είναι μία δύσκολη διαδικασία, γιατί δε μου αρέσει να φεύγω μακριά απ’ το σπίτι και από την οικογένειά μου.

Εσύ έχεις κάποιο γυναικείο πρότυπο να σε εμπνέει;

Δεν νομίζω ότι έχω μόνο ένα πρότυπο. Έμπνευση μπορείς να αντλήσεις από διαφορετικές γυναίκες, επομένως πρόκειται για έναν συνδυασμό. Αν έπρεπε ωστόσο να διαλέξω ένα πρότυπο, αυτό θα ήταν η Ashley Graham, καθαρά και μόνο για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο και αυτό που έχει καταφέρει σε μία εντελώς χονδρό-φοβική κοινωνία. Στο εξωτερικό υπάρχουνε πολλά τέτοια πρότυπα και λειτουργούνε και με μία πολύ ωραία αίσθηση ακτιβισμού, γιατί εμένα δε μου αρέσει καθόλου η επιθετικότητα. Νομίζω ότι αυτό μου αποκαλύπτει ότι υπάρχουν άλλα πράγματα από κάτω και δεν είναι κάτι το οποίο με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω. Στο εξωτερικό τα περισσότερα plus size μοντέλα που σέβονται την καριέρα τους, έχουν και μία ακτιβιστική δράση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Precious Lee. Πρόκειται για το πρώτο μαύρο plus size μοντέλο που έχει κάνει  έχει κάνει catwalks, haute coutier και φιλοξενείται στη Vogue. Και όλα αυτά είναι σημαντικά γιατί αυτοί οι άνθρωποι πριν λίγα χρόνια βλέπανε τις χοντρές σαν μιάσματα. Και χρησιμοποιώ επίτηδες αυτή τη λέξη, γιατί έχει καθιερωθεί σαν βρισιά, ενώ είναι μία πραγματικότητα. 

Η Ειρήνη Μπουντούκη θα μοιραστεί το δικό της crescendo στις 8 Μαΐου!

Αρετή Βασμαδά

Φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Aγάπη για τον κινηματογράφο, το θέατρο και τα ταξίδια που πειραματίζεται με το γράψιμο. Κινητήριος δύναμη: η κατανόηση του κόσμου μας.
Close Menu