Ολογράμματα, η πραγματικότητα όπως δεν την έχεις ξαναδεί

Ολογράμματα, η πραγματικότητα όπως δεν την έχεις ξαναδεί

Η ανθρώπινη συνείδηση και ειδικότερα η ανθρώπινη φαντασία μπορεί να μας συγκινήσει, να μας ταξιδέψει αλλά και να μας μαγέψει. Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που η ανάγκη των συγγραφέων και των καλλιτεχνών να δημιουργήσουν κάτι το απόλυτα αυθεντικό ενέπνευσε και προβλημάτισε γενεές επιστημόνων να το πραγματώσουν.  Όταν, το 1818, η Mary Shelley εξέδωσε τον Frankenstein Ο Σύγχρονος Προμηθέας) κανείς δεν φανταζόταν δύο αιώνες αργότερα την άφιξη της κρυογενετικής. Πόσο μάλλον τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων για την ανάπλαση των κυττάρων εγκεφάλων νεκρών. Όταν, πια, το 1977 ο George Lucas εισήγαγε με το Star Wars τα ολογράμματα στη μεγάλη οθόνη, η ανάγκη για εκείνη την τεχνολογία που θα καθιστούσε εφικτή την ψηφιακή αναπαράσταση των αντικειμένων ήταν πλέον γεγονός. Τι είναι όμως τα ολογράμματα; Είτε γνωρίζεις είτε όχι είμαι σίγουρος πως θα εκπλαγείς από τη συμβολή τους στον 21ο αιώνα.

Ας τα πάρουμε, λοιπόν, από την αρχή. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας, τα ολογράμματα είναι το αποτέλεσμα της ολογραφίας, της τρισδιάστατης καταγραφής “των φωτεινών κυμάτων που ανακλώνται από ένα αντικείμενο”. Έτσι, σε αντίθεση με την φωτογραφική καταγραφή που αποδίδει τις δύο διαστάσεις του χώρου, η ολογραφική καταγραφή, με τη χρήση ενός laser ως πηγής φωτός, επιτρέπει στους θεατές να έχουν μία πραγματική απεικόνιση του εκάστοτε αντικειμένου. Μπορεί να άρχισες να αναρωτιέσαι, που στο καλό χρησιμεύουν τα ολογράμματα στην πράξη. Δες την ομιλία του Alex Kipman για να μάθεις, εναλλακτικά συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω. Scroll scroll scroll. No spoilers.

Ολογράμματα και Μουσική

Πόσες φορές ευχήθηκες να ζούσες σε μία άλλη εποχή; Ίσως τότε στα 60s ή τα 70s που η φωνή των αγαπημένων σου καλλιτεχνών δεν ήταν ο απόηχος μιας μόνιμης σιωπής; Κι όμως μπορείς. Κι αν τα εισιτήρια για την Amy Winehouse και τον Michael Jackson εξαντλήθηκαν, προλαβαίνεις να κλείσεις για τους Tupac και Billie Holiday. Αν από την άλλη αναπολείς τον καιρό που η ροκ βρισκόταν στο απόγειο της, τότε δεν έχεις παρά να περιμένεις την επόμενη συναυλία του Ronnie James Dio ή ακόμη την Μαρίας Κάλας να ερμηνεύει άριες του Βέρντι και του Πουτσίνι στη Σκάλα του Μιλάνο.

Μα πως; Δεν είναι όλοι τους νεκροί; Εντάξει, μπορεί να είναι, όμως η τεχνολογία κάνει τα αδύνατα δυνατά. Ανακατασκευάζοντας ηλεκτρονικά την εικόνα των αγαπημένων αυτών ειδώλων μέσα από τα σωζόμενα αρχεία παλαιότερων παραστάσεων τους και συνδυάζοντας τα με τις αρτιότερες ηχογραφήσεις των φωνών τους, ιδού οι καλλιτέχνες αναβιώνουν επί σκηνής. Αρτιμελείς, έτοιμοι να ξεσηκώσουν το κοινό και να αποθεωθούν μέχρι που να σβήσει ο τελευταίος προβολέας. Μολονότι το ενδιαφέρον των νέων στις Η.Π.Α. για τα ολογράμαμματα των αγαπημένων τους καλλιτεχνών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, τα στατιστικά αναμένονται να αλλάξουν καθώς η ποιότητα των ολογραμμάτων βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου αστραπιαία.

Ολογράμματα και Ζώα

Το 2012 απαγορεύοντας τη συμμετοχή οποιουδήποτε ζώου (άγριου ή εξημερωμένου) στα τσίρκο, η Ελλάδα κατατάχθηκε ως η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που υιοθέτησε την τόσο αναγκαία μα και λυτρωτική ανθρωπιστική πολιτική προστασίας των ζώων. Κι αν οι ταχυδακτυλουργοί, οι ζογκλέρ – ακροβάτες και οι κλόουν δεν αρκούν για την επιβίωση ενός θιάσου, τα ολογράμματα έρχονται να δώσουν τη δική τους λύση στο “πρόβλημα”. Το τσίρκο Roncalli στη Γερμανία υπήρξε το πρώτο που τα τελευταία χρόνια ρίσκαρε να συνδυάσει τα παραδοσιακά τεχνάσματα του τσίρκου με την τεχνολογία δημιουργώντας μοναδικά ολογράμματα μικρόσωμων αλόγων, πολύχρωμων ψαριών και πελώριων ελεφάντων που διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς ιδιαίτερο κόπο επάνω στη σκηνή.

Ολογράμματα και Ολοκαύτωμα

Πέραν της συμβολής των ολογραμμάτων στο χώρο του θεάματος, η Ιστορία επιστρατεύει την τεχνολογία, αυτή τη φορά για τη διάσωση των ανθρώπων που με τις λέξεις τους αποτυπώνουν τον όλεθρο και τα τραγικά γεγονότα όπως αυτά συνέβησαν στο Άουσβιτς. Με άλλα λόγια, το Μουσείο Εβραϊκής Κληρονομιάς Maltz προσκάλεσε όλους τους επιζώντες Εβραίους του ολοκαυτώματος σε 10 μονόωρες συνεντεύξεις με σκοπό να αποσπάσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν για τη ζωή τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ολοκαύτωμα. Τώρα πια, τα ολογράμματα των γηραιών Εβραίων βρίσκονται στο μουσείο, όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να ρωτήσει έναν εκτεταμένο αριθμό ερωτήσεων στα ολογράμματα που θα στέκονται για πάντα εκεί ως οι θεματοφύλακες μιας μοιραίας κληρονομιάς. Η πρωτοβουλία του μουσείου επιχείρησε και πέτυχε να χαράξει ανεξίτηλη την πορεία των επιζώντων και των θυμάτων της εποχής στέλνοντας ένας ηχηρό μήνυμα κατά του ναζισμού.

Ολογράμματα και Πολιτική

Δεν είναι λίγοι και οι πολιτικοί που εκμεταλλεύτηκαν την εφαρμογή των ολογραμμάτων με σκοπό την προώθηση των προεκλογικών τους εκστρατειών. Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, προκειμένου να απευθυνθεί στους πολιτικούς του κόμματος του στην Δυτική Ακτή της Τουρκίας προτίμησε να στείλει το ολόγραμμα του κάτι που ακολούθησε και ο υποψήφιος πρωθυπουργός και πολιτικός της Ινδίας Narendra Modi εμφανιζόμενος σε 140 πολιτικές συγκεντρώσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ινδίας σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ γκίνες για την ιδέα του. Στην Ευρώπη ο υποψήφιος πρόεδρος  Jean-Luc Mélenchon μολονότι εμφανίστηκε με τι μορφή ολογράμματος σε 7 μόλις πόλεις της Γαλλίας κατάφερε να εκπλήξει το κοινό του με την οπτική αυτή πλάνη.

Συνοψίζοντας, μολονότι τα ολογράμματα έμοιαζαν κάποτε ως απότοκο της επιστημονικής φαντασίας σήμερα κατέχουν πρωτεύουσα θέση στις ζωές μας. Έχοντας εισχωρήσει σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης πραγματικότητας και παρά τη μερική αμφισβήτηση και δυσπιστία που αντιμετωπίζουν μπορούν να διευκολύνουν μα και να επιλύσουν καίρια ζητήματα της ανθρωπότητας. Η άρρηκτη σχέση τους με την πολιτιστική κληρονομιά μας, η αντικατάσταση των ζώων με πιο ακίνδυνα μέσα, η διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας στη φθορά του χρόνου όπως και η αποτελεσματική και δημοκρατική άσκηση της πολιτικής μπορούν να γίνουν εφικτές χάρις τα ολογράμματα.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα ολογράμματα; Ο Alex Kipman στην ομιλία του στο TED μίλησε για όλα όσα θέλεις να ακούσεις. Τι περιμένεις, λοιπόν;

Antonis Kitsios

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπουδάζει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία. Αν τον ψάξεις να είσαι σίγουρος/η πως θα τον βρεις να τρέχει κάπου μεταξύ Εγνατίας και Τσιμισκή. Είναι πανταχού παρών όμως φέτος θα είναι εδώ αποκλειστικά για 'σένα ομορφαίνοντας λίγο παραπάνω τη ζωή σου με τα άρθρα του.
Close Menu