Μιλώντας με τους ειδικούς για τις Ξένες Γλώσσες

Μιλώντας με τους ειδικούς για τις Ξένες Γλώσσες

Ροδάνι πάει η 

Μάλλιασε η … 

Θα σου βάλω πιπέρι στη 

Το έχω στην άκρη της …. 

 

Τι κι αν η γλώσσα σου πάει ροδάνι ή αν μάλλιασε από την ακατάσχετη φλυαρία που σε κυριεύει ώρες ώρες. Τι κι αν της έβαλαν πιπέρι ή αν κάποτε είχε αυτό το κάτι στην άκρη της…  Εσύ, είμαι σίγουρος, πως δεν αναρωτήθηκες ποτέ για τη σπουδαιότητα αυτού του εργαλείου που κόκκαλα δεν έχει μα…κόκκαλα τσακίζει. Κι αν η μητρική σου γλώσσα δεν αρκεί τότε τι θα έλεγες να έψαχνες την απάντηση σε μία ξένη γλώσσα. Πόσο ξένη μπορεί, άλλωστε, να είναι μία γλώσσα που τελικά θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα τη μητρική σου. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως η γλώσσα είναι πολιτισμός και ο πολιτισμός ιστορία. Είναι ίσως εκείνο το κομμάτι της ταυτότητας μας που φοράμε συνεχώς και σπάνια προσέχουμε πως μας ενδύει με τα κατάλοιπα μιας ξεχασμένης στον χρόνο παράδοσης. Ας μην ξεχνάμε όμως τα ποικίλα πλεονεκτήματα των γλωσσών.

Αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, ενισχύουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων όπως η άνοια ή το Alzheimer ενώ παράλληλα ενισχύουν τη μνήμη. Και κι αν δεν σου φτάνουν τα παραπάνω να σημειωθεί πως οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας ή επαγγελματικής ανέλιξης αυξάνονται αναλογικά για εκείνα που έχουν κάνει χόμπι την εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Ας μην ξεχνάμε πως ζούμε στην εποχή της πολυγλωσσίας, μία εποχή όπου καλούμαστε να επανακκινήσουμε τη συμβατική σχέση μας με τη γλώσσα ενισχύοντας την και δημιουργώντας κανάλια επικοινωνίας που αντιβαίνουν τις σύγχρονες προκλήσεις. Τί καλύτερο, λοιπόν, από το να μάθεις μία νέα γλώσσα. Βρίσκεσαι, άλλωστε, στην πλεονεκτική θέση να μιλάς μια Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα. Μία γλωσσά που έχει τόσο κοινές ρίζες με τα Ινδικά όσο και με τα Σουηδικά. Μία γλώσσα που η αντιστοιχία μεταξύ των λέξεων μοιάζει απίστευτα συγγενική. Αυτή είναι η μαγεία και το προνόμιο τους ινδοευρωπαϊκού δέντρου των γλωσσών. Τι λένε όμως οι ειδικοί για όλα αυτά; Το Ινστιτούτο ξένων γλωσσών Galileo Galilei γνωρίζει καλά πως η εκμάθηση μιας γλώσσας πέρα από χαρά είναι και πρόκληση. Ας ακούσουμε, λοιπόν, τι έχει να μας πει.

Ποια θεωρείτε πως είναι η συμβολή της ξένης γλώσσας στην ανθρώπινη επικοινωνία; Περατώνει τη διαλογική επικοινωνία ή ενισχύει το επικοινωνιακό χάσμα της καθημερινότητας. 

Τα οφέλη της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας είναι πολλά και ποικίλα. Ως προς τις ανθρώπινες σχέσεις, συμβάλλει στη διαλογική επικοινωνία. Η γλώσσα, είναι φορέας πολιτισμικών και κοινωνικών στοιχείων, επομένως ενισχύει και ευνοεί τη βαθύτερη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Γνωρίζοντας μια ξένη γλώσσα διευκολύνεται η επικοινωνία και κατ’ επέκταση ο διάλογος. Ο διάλογος είναι ο κορυφαίος τρόπος επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης καθώς και ανταλλαγής απόψεων. Έχοντας τις γνώσεις και την ίδια γλώσσα επικοινωνίας, εκφράζονται ελεύθερα οι απόψεις των συνομιλητών χωρίς παρεξηγήσεις και με σεβασμό ως προς τη διαφορετικότητα κάθε πολιτισμού.

Η ξένη γλώσσα όπως και κάθε είδους γνώση δεν έχει ηλικία

Σύμφωνα με τη νευροβιολογία ο ανθρώπινος εγκέφαλος σταματά να αναπτύσσεται περίπου στα 22. Έχει, τελικά, η ξένη γλώσσα ηλικία;

Η ξένη γλώσσα όπως και κάθε είδους γνώση δεν έχει ηλικία. Απόψεις για τη μειωμένη ικανότητα μάθησης όσο περνούν τα χρόνια έχουν πάψει να επικρατούν, καθώς η ιατρική φιλολογία σήμερα είναι γεμάτη από μελέτες που αποδεικνύουν ότι και ο ενήλικος εγκέφαλος είναι πολύ πιο γόνιμος από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και πιο ικανός να δημιουργήσει τις συνδέσεις που απαιτούνται για τη μάθηση. Η εκμάθηση ξένης γλώσσας καθώς και οποιασδήποτε νέας πληροφορίας βοηθάει στο να διατηρείται ο εγκέφαλος σε καλή κατάσταση. Επιπλέον βοηθάει στη δημιουργία νέων νευρώνων.  Με λίγα λόγια αποτελεί φυσική γυμναστική για το μυαλό. Το μεγαλύτερο εμπόδιο ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που μαθαίνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες ,είναι η απουσία αυτοπεποίθησης. Συνοψίζοντας ο εγκέφαλος διατηρεί ατόφια την ικανότητα της δια βίου μάθησης.

Μπορεί μια ξένη γλώσσα να επανακκινήσει τις θέσεις μας όσον αφορά το ρατσισμό και την κοινωνική ανισότητα;

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα τη νοοτροπία των ανθρώπων, τα ήθη και έθιμα ενός τόπου και του πολιτισμού του λαού που ομιλεί τη γλώσσα. Αυτόματα μας δίνει το εισιτήριο για να γνωρίσουμε και να βιώσουμε συνήθειες λαών, χώρες και πολιτισμούς διαφορετικούς από τους δικούς μας και να καταλάβουμε και να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα κάθε λαού. Το ίδιο σκεπτικό υπάρχει και για την κοινωνική ανισότητα. Γνωρίζοντας και βιώνοντας τη διαφορετικότητα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανισότητα παρά μόνο διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, του τρόπου ζωής, της σκέψης, του πολιτισμού και της θρησκείας και οτιδήποτε κάνει καθέναν από μας μοναδικό.

Γνωρίζοντας και βιώνοντας τη διαφορετικότητα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανισότητα

Μπορεί μια ξένη γλώσσα να μας συμφιλιώσει με τη διαφορετικότητα και τον πλουραλισμό ανθρώπων και απόψεων στην κοινωνία;

Μία ξένη γλώσσα συμφιλιώνει και γεφυρώνει τις διαφορές και τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου. Ο κάθε άνθρωπος μαθαίνει, σέβεται και βιώνει τη διαφορετικότητα και τον πλουραλισμό του κάθε πολιτισμού. Μαθαίνοντας μία ξένη γλώσσα,  εμβαθύνει κάποιος στον πολιτισμό και στον τρόπο ζωής κάθε λαού. Έτσι το μυαλό μαθαίνει να λειτουργεί πολύπλευρα και να είναι ανοιχτό σε καθετί διαφορετικό. Κατ’ επέκταση αυτό τον βοηθάει στο να αποκτήσει έναν καθημερινό ανοιχτό τρόπο σκέψης που τον ακολουθεί και στην κοινωνική του ζωή. Σε μία ζωή χωρίς ανισότητες και οποιασδήποτε μορφής ρατσισμού.

Τι θα λέγατε σε όλα εκείνα που φοβούνται να κάνουν την αρχή σε μια ξένη γλώσσα;

Το να μάθεις μία ξένη γλώσσα είναι σαν να ταξιδεύεις σε διαφορετικές χώρες, λαούς και πολιτισμούς. Είναι ένα συνεχές ταξίδι γνώσεων γεμάτο με μουσική , χρώματα, μυρωδιές, τέχνες, πολιτισμούς, ανθρώπους από όλο τον κόσμο που γεμίζει την καρδιά και το πνεύμα με όμορφες εικόνες.

Ευχαριστούμε πολύ τον Giorgio Papavassiliou Monzani, ιδιοκτήτη και τον υπεύθυνο του φροντιστηρίου ξένων γλωσσών Galileo Galilei  του για τις πληροφορίες και την καθοδήγηση πάνω στο θέμα της εκμάθησης ξένων γλωσσών και την σημασία της γλωσσομάθειας.

*Πολλές βασικές και σημαντικές λέξεις των γλωσσών της Ινδοευρωπαϊκής οικογένειας έχουν κοινή ρίζα. Τα λεγόμενα ομόρριζα-cognates αποτελούν μια μεγάλη ομάδα λέξεων. Ένα φωτεινό παράδειγμα είναι η λέξη αστέρι. Αστήρ, star, stern, stella, stjerne, stjarna, estrella, estrela και η λίστα συνεχίζεται…

 

Antonis Kitsios

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπουδάζει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία. Αν τον ψάξεις να είσαι σίγουρος/η πως θα τον βρεις να τρέχει κάπου μεταξύ Εγνατίας και Τσιμισκή. Είναι πανταχού παρών όμως φέτος θα είναι εδώ αποκλειστικά για 'σένα ομορφαίνοντας λίγο παραπάνω τη ζωή σου με τα άρθρα του.
Close Menu