Μπορεί ο Λούκυ Λουκ να γίνει πιο γρήγορος από την σκιά του;

Μπορεί ο Λούκυ Λουκ να γίνει πιο γρήγορος από την σκιά του;

Φωτόνια, κύματα, ενέργεια, ζωή, δύναμη, κάτι στον αέρα.. Από όποια σκοπιά, φυσική, επιστημονική, ποιητική ή διαισθητική και αν ερμηνεύσει κανείς το φως είναι έννοια κυρίαρχη. Όσο πιο καθολικό και θεμελιώδες είναι ένα φαινόμενο, τόσο πιο βαθιά έχει τις ρίζες του σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της ύπαρξης, της κουλτούρας και της καθημερινότητας μας. Συνεπώς, η διερεύνηση και η αποκρυπτογράφηση τους έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ζωή γύρω μας.

Ποπ-κουλτούρα, κινηματογράφος..

Η ποπ-κουλτούρα διαχρονικά έχει ενσωματώσει πολλά στοιχεία της οπτικής και του φωτός, αφού πρώτα την χρησιμοποίησε για να διαδοθεί. Στον κινηματογράφο και στα κόμικς, το φως προσομοιώνει το μέλλον και την καινοτομία. Η κόκκινη ακτίνα από το φωτόσπαθο του Darth Vader, κάπου στα 700-635 nm, συμβόλιζε τον κίνδυνο μέσα από την τεχνολογία του μέλλοντος στα χέρια του κακού.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται εικόνες και χρώματα λόγω των τριών ειδών κυττάρων που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή αδένα του ματιού μας, τα κωνία. Το κάθε είδος (L-,M-,S-κωνία) είναι ευαίσθητο σε ένα από τα τρία βασικά χρώματα κόκκινο, πράσινο, μπλε. Ο συνδυασμός του βαθμού διέγερσης τους από το φως που πέφτει πάνω τους μεταφράζεται από τον εγκέφαλο μας ως τα διάφορα χρώματα που βλέπουμε. Ιδιότητα πάνω στην οποία βασίστηκαν και αναπτύχθηκαν τα οπτικά πολυμέσα (εκείνες οι υπερμεγέθεις τηλεοράσεις με τον καθοδικό σωλήνα κ.α.). Το φως που φτάνει στο μάτι μας με την σειρά του είναι το αποτέλεσμα της ανάκλασης μιας συγκεκριμένης συχνότητας από τo κάθε αντικείμενο γύρω μας. Είναι φανερή λοιπόν, η αλληλεπίδραση μας με τον κόσμο με την βοήθεια του φωτός.

Η αίσθηση της όρασης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη του. Είναι mind-blowing αν αναλογισθεί κανείς τον κύκλο γύρω μας και πως μας δίνεται η δυνατότητα να παρατηρήσουμε ένα φαινόμενο εκμεταλλευόμενοι τις εφαρμογές του ίδιου του φαινομένου.

..και μουσική!

Το The Dark Side of the Moon κυκλοφόρησε το 1973. Οι στίχοι των τραγουδιών αναφέρονται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τα προβλήματα, τις συνήθειες, θέματα όπως ο χρόνος, η απληστία, οι συγκρούσεις, τα ταξίδια, οι ψυχικές διαταραχές και ο Θάνατος

 

Οι Pink Floyd χρησιμοποίησαν το πείραμα του Νεύτωνα για να οπτικοποιήσουν τα μηνύματα της μουσικής τους. Κίνηση εύστοχη δεδομένης της επιτυχίας της μουσικής και του logo του δίσκου τους. Είναι πράγματι έξυπνο τελικά να συνδέσεις την δουλειά σου με μια μεγάλη ανακάλυψη ταυτίζοντας την με τη διαχρονικότητα της. Τι χρώμα έχει λοιπόν η μουσική; Ερευνητικές ομάδες δίνουν χρώμα στην μουσική αντιστοιχίζοντας τις ηχητικές συχνότητες με τις οπτικές για εφαρμογές που απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα ακοής αλλά και το ανάποδο, δίνοντας ήχο σε ασπρόμαυρες εικόνες για άτομα μe προβλήματα όρασης. Κάτι με το οποίο είχε ασχοληθεί επίσης ο Νεύτωνας, χωρίζοντας τις νότες στο οπτικά αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι φάσμα.

TED – Ο ήχος του χρώματος

Neil Harbisson : I listen to colour | TEDGlobal 2012

 

Μια πραγματική εμπειρία έρχεται να μας παραθέσει στην TED ο Neil Harbisson. Γεννήθηκε με πλήρη αχρωματοψία και σήμερα είναι eyeborg! Με μια συσκευή “εγκατεστημένη στο σύστημα” του έχει την δυνατότητα να ακούει τα χρώματα. Η κλίμακα του γκρι μέσα από την οποία έβλεπε για 20 χρόνια τον κόσμο απέκτησε ήχο. Ο ίδιος πια είναι καλλιτέχνης και ιδρυτής του Cyborg Foundation. Δημιουργεί για εμάς εικόνες που δίνουν χρώμα σε φωνές, ομιλίες, ήχους και μουσική. Το Cyborg Foundation παροτρύνει και βοηθά ανθρώπους να γίνουν Cyborg επεκτείνοντας τις αισθήσεις τους. Ο Neil έχει ξεπεράσει τις ανθρώπινες δυνατότητες και ακούει περισσότερα από τα 360 χρώματα του χρωματικού κύκλου που βλέπει ο άνθρωπος. Ποια θα ήταν η χρωματική σύνθεση του αγαπημένου σου τραγουδιού; Πως θα ήταν μια στυλιστική τάση με βάση το soundblocking;

Ο Ρα και ο Απόλλωνας λατρεύονταν στην αρχαία μυθολογία ως θεοί του φωτός. Οι άγιοι φορούν φωτοστέφανα και τα θαύματα αναβλύζουν φως στην σημερινή. Τα μη κατανοητά παίρνουν θεϊκή διάσταση. Όμως, η ιστορία της έρευνας έχει δείξει πως οι μεγάλες ιδέες και οι καινοτόμες ανακαλύψεις προέρχονται από την παρατήρηση βιωματικών καθημερινών φαινομένων. Η γνώση και η εξέλιξη κρύβονται στην κατανόηση της φύσης και στην αποκρυπτογράφηση των δεδομένων γύρω μας. Όχι στον φόβο του άγνωστου.

 

Επιστήμη,τεχνολογία και η εξάπλωση του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Η φωτονική και η οπτική επιστήμη έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στην άνοδο της τεχνολογίας σήμερα. Οι ταχύτητες του ίντερνετ (VDSL, Fiber to the Home κ.α.) λόγω της εξάπλωσης της οπτικής ίνας έχουν πάει την επικοινωνία και την διάδοση της πληροφορίας σε άλλο επίπεδο. Το hardware πλέον δεν βασίζεται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική αλλά στον συνδυασμό των θετικών των όσων εφαρμόζαμε μέχρι τώρα με τα ηλεκτρόνια και όσων ανακαλύπτουμε και δοκιμάζουμε για τα φωτόνια. Η εκμετάλλευση της ταχύτητας του φωτός, του φαινομένου της ολικής ανάκλασης και των δυνατοτήτων που προσφέρει το φως οδηγεί στην αύξηση των ταχυτήτων και την μείωση των μεγεθών. Με άλλα λόγια γρήγορο ίντερνετ και συσκευές, σε μικρό μέγεθος.

Σκιές, διαφάνεια και ταχύτητα του φωτος.

Και για να συσχετίσω ευθέως πλέον τον τίτλο με το άρθρο θα κάνω μια τελευταία επίκληση στην ποπ-κουλτούρα και την επιστημονική φαντασία μέσα από την τεχνολογική ανάπτυξη των πολυμέσων. Υπάρχει μία σκήνή στο Ρredator που ο εξωγήινος πατώντας ‘κάτι κουμπιά’ έγινε αόρατος και ξεκλήρισε τον ανθρώπινο στρατό. Fan Fact ! Η σκηνή αυτή έδωσε την έμπνευση στην ερευνητική ομάδα των στρατιωτικών δυνάμεων της μεγάλης Βρετανίας να αναπτύξουν τεχνολογία που έκανε ένα ολόκληρο τανκ  αόρατο. Σήμερα, την σκυτάλη έχει πάρει το Cern, όπου γίνεται έρευνα πάνω στα μετα-υλικά. Εν συντομία πρόκειται για ύλη που δεν ακολουθεί τον νόμο του Snell (n1 sinθ1=n2 sinθ2). Οι ακτίνες αντί να ανακλώνται φτάνοντας στον δέκτη κινούνται στην επιφάνεια του υλικού κάνοντας το ‘αόρατο’.

Είναι ένα κυρίαρχο παράδειγμα όπου η φαντασία στον κινηματογράφο έδωσε κατεύθυνση στην επιστήμη. Τι θα γινόταν αν ο Λούκυ Λουκ γινόταν πιο γρήγορος από την σκιά του; Μάλλον δεν θα γίνει.. Αλλά πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στις ταχύτητες του μέλλοντος. Η ανθρώπινη έρευνα και γνώση εξαπλώνονται και οι ταχύτητες φτάνουν την ταχύτητα του φωτός.

Disclaimer :  Δεν αποτελεί επιστημονικό άρθρο, θα υπάρχουν λάθη.

 

 

 

 

Μάρθα Κωταΐδου

Φοιτήτρια Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο. Ενδιαφέροντα ο κινηματογράφος, η μουσική, τα βιβλία και τα ταξίδια. Κύριο μέσο έκφρασης το γράψιμο. Θέλω να πιστεύω πως όλα μεταβάλλονται και εξελίσσονται.
Close Menu