Μοντέλο ή Τρόπος Ζωής;

Μοντέλο ή Τρόπος Ζωής;

Τι αποκαλείται όμορφο; Ποιός είναι ο τρόπος ζωής του σημερινού ανθρώπου και πόσο επηρεασμένοι είμαστε από τα social media; Τελικά, οι επιλογές μας αποτελούν απόρροια των δικών μας σκέψεων; Ποιά είναι τα σύγχρονα μοντέλα ζωής; Εσύ έχεις αναρωτηθεί; Η αλήθεια είναι ότι ιδεολογίες που κάποτε χαρακτήριζαν την κοινωνία έχουν αλλάξει και νέες έχουν δημιουργηθεί, διαμορφώνοντας, έτσι, και τα σύγχρονα μοντέλα ζωής. Ποια είναι αυτά λοιπόν;

Μοντέλο Ζωής

Δυτικός Τρόπος Ζωής

Ένα χαρακτηριστικό της νέας εποχής είναι η ασύστολη κατανάλωση και το υπερβολικό lifestyle. Πιο συγκεκριμένα, θέλουμε οτιδήποτε διαφημίζεται και πολλά περισσότερα. Αναζητούμε και παλεύουμε για να αποκτήσουμε ένα μεγάλο σπίτι, ακριβά ρούχα και αξεσουάρ, συσκευές τελευταίας τεχνολογίας και ένα επάγγελμα με κύρος που ταυτόχρονα θα μας αποφέρει χρήματα. Για να τα αποκτήσουμε, λοιπόν, όλα αυτά προθυμοποιούμαστε να δουλεύουμε ώρες θυσιάζοντας την ευτυχία μας σε πολλές περιπτώσεις. Ο κόσμος της αγοράς είναι τεράστιος για αυτό και οι πλασματικές μας ανάγκες είναι ακατάπαυστες. Επιπλέον, το άγχος και η καταπίεση δεν λείπουν από την καθημερινότητά μας. Και όσο η επιστήμη προχωράει και εφευρίσκει η τεχνολογία, τόσο δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί η καταναλωτική μας μανία, καθώς μια νέα ανάγκη έχει μόλις δημιουργηθεί. Η σχέση, λοιπόν, μεταξύ άγχους και σύγχρονης ζωής είναι αλληλένδετη.

Χαρακτηριστικό στοιχείο: αποτελούν ο ελιτίστικος τρόπος ζωής και η αδιάκοπη δημιουργία αναγκών.

Μοντέλο Ζωής

Επάγγελμα με κύρος ή μέλλον;

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μαθητές, ύστερα, από τις πανελλαδικές, είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Άραγε, τι είναι προτιμότερο; Ένα επάγγελμα με κύρος ή ένα με μέλλον; Οι επιδράσεις της οικογένειας, των καθηγητών και των φίλων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση. Η οικογένεια επιθυμεί να αναπτερώσει το χαμένο αίσθημα υπερηφάνειας και έτσι, όχι μόνο ωθεί, αλλά και πιέζει τα νεαρά μέλη για μια επιλογή, η οποία δεν συμβαδίζει, πάντοτε, με την επαγγελματική αποκατάσταση. Επίσης, τα ίδια τα παιδιά, πολλές φορές, επηρεασμένα από την εικόνα, επιλέγουν να ενταχθούν σε έναν κορεσμένο κλάδο. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι πολύ σημαντικός σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους. Έτσι, θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε πολλούς νέους από την ανεργία ή την μετανάστευση για επαγγελματικούς λόγους μελλοντικά.

Χαρακτηριστικό στοιχείο: Το γόητρο ως κριτήριο για την επιλογή του επαγγέλματος.

Μοντέλο Ζωής

Πρότυπα ομορφιάς

Τι θεωρείται όμορφο κατά γενική ομολογία; Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν; Τελικά, πόσο επηρεαζόμαστε από τη διαφήμιση και την εικόνα;

Γυναίκα

Η εμφάνιση της έχει αλλάξει αρκετά συγκριτικά με το παρελθόν. Παρατηρούμε πως τα κορίτσια, σήμερα, ωθούνται σε εξαντλητικές δίαιτες με σκοπό να ταυτιστούν με το πρότυπο του λεπτού μοντέλου που κυριαρχεί. Επιπλέον, διαπιστώνουμε πως γυναίκες αντικειμενικά όμορφες, υποβάλλονται σε πλαστικές εγχειρήσεις προκειμένου να αλλάξουν κάτι που θεωρείται, λανθασμένα, ελάττωμα. Το λαμπερό και άσπρο δέρμα δεν αποτελεί, πλέον, ταυτόσημο της υγείας και της ομορφιάς. Αντίθετα, το μαυρισμένο δέρμα, το σέξι-σικ ντύσιμο και το έντονο βάψιμο είναι αυτά που θα δώσουν τον τίτλο της όμορφης σε μια κοπέλα.

Άντρας

Από την άλλη διαπιστώνουμε ότι το «φαίνεσθαι» έχει εισχωρήσει και στον αντρικό πληθυσμό. Από την νεαρή ηλικία τους τα αγόρια αρχίζουν να γυμνάζονται με βασανιστικούς ρυθμούς με σκοπό να αποκτήσουν ένα σώμα καλαίσθητο και μυώδες που να μοιάζει με μοντέλο. Οι πλαστικές στους άντρες είναι, επίσης, συχνές προκείμενου να γίνουν κοινωνικά αποδεκτοί. Επίσης, το προσεγμένο ντύσιμο διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο για το αντρικό πρότυπο.

Χαρακτηριστικό στοιχείο: Η επίδραση της εικόνας και τα πρότυπα ομορφιάς που δημιουργεί, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άντρες.

Μοντέλο Ζωής

Τα Social Media και η κοινωνική αποδοχή

Απαραίτητο προσόν για να μπορείς να είσαι ενταγμένος στην κοινωνία είναι τα social media. Αναλυτικότερα, εξαιτίας της επίδρασης της τεχνολογίας δεν έχεις τη δυνατότητα, πλέον, να επικοινωνήσεις με τον κοινωνικό σου περίγυρο, χωρίς την κατοχή, τουλάχιστον, ενός κινητού και τώρα χωρίς ένα λογαριασμό chat. Τι άλλο έχει αλλάξει; Η κοινωνική αποδοχή και συνακόλουθα το κοινωνικό κύρος δεν αποτελούν απότοκα της σκληρής δουλειάς και της επαγγελματικής δόξας, αλλά κρίνεται με βάση τους πόσους φίλους έχεις στο facebook ή τον αριθμό των followers που έχεις στο instagram. Και όσο πιο καλά προωθείς τον εαυτό σου μέσω της καλύτερης εικόνας και ανάλυσης, τόσο θα κερδίζεις και περισσότερους followers, επομένως και την κοινωνική αποδοχή.

Χαρακτηριστικό στοιχείο: Η επιρροή που ασκούν τα social media στον κόσμο. Έχουν την δύναμη, όχι μόνο να ελέγξουν, αλλά και να δημιουργήσουν καταστάσεις και πρότυπα.

Μοντέλο Ζωής

Ο άνθρωπος του σήμερα και του χθες

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως παράλληλα με τις μαζικές και ταχείες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον κόσμο, σημειώθηκε μεταβολή και σε μία ακόμα σημαντική μεταβλητή. Την συμπεριφορά του ανθρώπου. Ταυτόχρονα, με την άνοδο της τεχνολογίας, οι άνθρωποι αρχίζουν να επαναπαύονται στις ανέσεις της σύγχρονης ζωής και να μην προσπαθούν να εξελίξουν το εαυτό τους. Οι ηθικές αξίες του χθες καταστρατηγούνται στον βωμό του χρήματος και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται. Η διαφορετικότητα αναγκαστικά οδηγεί στην περιθωριοποίηση και την αποξένωση. Και όσο οι άνθρωποι αποξενώνονται, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη να βρούμε τι είναι αυτό που θα μας κάνει ευτυχισμένους και θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά.

Χαρακτηριστικό στοιχείο: Οι ηθικές καταβολές, οι ιδεολογίες και η συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου.

Τα μοντέλα ζωής, λοιπόν, ποικίλουν και φυσικά δεν αποτελούν a priori. Μεταβάλλονται και διαμορφώνονται με γνώμονα τις κοινωνικές εξελίξεις. Στα επόμενα χρόνια, αναμένεται να σημειώσουμε νέα επιτεύγματα, τα οποία θα μας ωθήσουν και σε νέες ιδεολογίες.

 

Evangelia Perganti

Ασύγκριτα παθιασμένη με την δημοσιογραφία και κυρίως, με την αρθρογραφία. Ερωτευμένη με τα στενάκια των πόλεων και λάτρης των κοκτέιλ. Ονειρεύομαι να ταξιδεύω τον κόσμο και να μεταδίδω, μέσω του γραπτού λόγου, τις εμπειρίες μου. Για αυτό, σπουδάζω και δημοσιογραφία άλλωστε.
Close Menu