Μοιράσου τη ζωή!

Μοιράσου τη ζωή!

Πόσοι από εμάς άραγε γνωρίζαμε ότι η 14η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη;

Πόσοι από εμάς γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα φέτος επιλέχθηκε διεθνώς για να πραγματοποιήσει τους εορτασμούς στα πλαίσια αυτής της μέρας;

Εθελοντική Αιμοδοσία

Πολλοί  έχετε σίγουρα βρεθεί στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή – κοινώς, έχετε υπάρξει τουλάχιστον μία φορά εθελοντές αιμοδότες. Η χαρά και η ηθική ικανοποίηση που νιώθει κανείς αρκεί για να ξαναπροσέλθει στην υπηρεσία αιμοδοσίας. Πώς, όμως, θα πείθατε ένα φίλο, ένα συγγενή ή ακόμα και τον ίδιο σας τον εαυτό να συμμετέχει για πρώτη φορά σε εθελοντική αιμοδοσία;

Βεβαίως και θα έχετε σκεφτεί πως η αιμοδοσία σώζει ζωές. Ίσως μάλιστα να πειστείτε πιο εύκολα όσοι έχετε κάποιο ζωντανό παράδειγμα αιμοδότη ή χρειαστήκατε κάποτε μετάγγιση αίματος. Εσείς οι υπόλοιποι σκεφτήκατε ότι η προσφορά αίματος αποτελεί ουσιαστικά σύνδεση μεταξύ του υγιούς πληθυσμού της κοινωνίας -των αιμοδοτών- και του πλέον προσβεβλημένου από την αρρώστια – των ασθενών που χρειάζονται μετάγγιση αίματος; Τα κίνητρα μας δίνει η ιατρός κυρία Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη, συντονίστρια, Διευθύντρια του Κέντρου Αίματος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, τονίζοντας ότι τα συναισθήματα μετά από μια τέτοια πράξη είναι μοναδικά και απερίγραπτα.

Η διαδικασία της αιμοδοσίας είναι ακίνδυνη, ανώδυνη, και χωρίς επιπλοκές. Αφαιρούνται 450ml αίματος από τα 5L που κυκλοφορούν κατά μέσο όρο στο σώμα μας -ούτε το ένα δέκατο δηλαδή- και με γρήγορους υπολογισμούς μπορεί να σωθούν 3 ζωές! Προτού προετοιμαστείτε για την αιμοδοσία, ελέγξτε εάν πληροίτε τα κριτήρια αποδοχής, καθώς και τους παράγοντες που μπορεί να μην σας επιτρέψουν να προσφέρετε αίμα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε και με τον υπεύθυνο ιατρό για οποιαδήποτε απορία!

Όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να γίνετε αιμοδότες, μην το βάλετε κάτω! Μπορείτε να βοηθήσετε στη διάδοση της ιδέας της εθελοντικής προσφοράς αίματος, όπως μας γράφει και η κυρία Χασαποπούλου-Ματάμη, η οποία και μοιράζετε μια υπέροχη ιδέα μαζί μας! Μέσα στο πνεύμα απόκτησης “παιδείας εθελοντισμού” ευελπιστεί να γιορτάζουν οι μαθητές στα Λύκεια της χώρας την αποφοίτησή τους με εθελοντική αιμοδοσία. “Δημιουργούμε δεσμούς αίματος. Γιορτάζουμε την αποφοίτησή μας με (συλλογική) εθελοντική αιμοδοσία!”

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Τις ημέρες που πέρασαν (4-10/6), το Εθνικό Κέντρο Εθελοντή Αιμοδότη (Ε.ΚΕ.Α) που αντιπροσωπεύεται από το Κέντρο Αίματος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ και τις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ και Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης οργάνωσε ένα πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων που αρμόζει στον εορτασμό μιας τόσο σημαντικής ημέρας. Ξεκινώντας τη Δευτέρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο και κλείνοντας την Κυριακή στις Ομπρέλες στη Νέα Παραλία το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών πολιτιστικών ομάδων.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση της Κυριακής

Το μήνυμα για την αιμοδοσία διαδόθηκε με τον στολισμό του Δημαρχιακού Μεγάρου με κόκκινες κορδέλες, την πορεία μοτοσυκλετιστών που φορούσαν κόκκινο περιβραχιόνιο, καθώς και με την πραγματοποίηση αιμοληψιών από κινητή μονάδα στην Πλατεία Αριστοτέλους και στους Δήμους Αμπελοκήπων, Καλαμαριάς, Ευόσμου, Πυλαίας, Θέρμης και Παύλου Μελά. Άξια αναφοράς είναι, επίσης, και η τελετή βράβευσης εθελοντών αιμοδοτών το απόγευμα του Σαββάτου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Η αυλαία έκλεισε την Κυριακή με συμβολική σκυταλοδρομία υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών.

Συμβολική Σκυταλοδρομία από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης

Ένα μήνυμα…

“Να είσαι εκεί για τον άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή.” είναι το σύνθημα που κρατάμε από τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Και ο στόχος: μέχρι τις 14 Ιουνίου 2019 να είμαστε περισσότεροι, να μοιράζουμε ακόμα περισσότερη ζωή!

Georgia Fotiadou

Φοιτήτρια ιατρικής εδώ! Αγαπώ την έντεχνη μουσική, τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τη φυσική. Πιστεύω στη δύναμη της σκέψης και απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής.
Close Menu