Μια Ιστορία για τα Χριστούγεννα

Μια Ιστορία για τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται στο κατώφλι και οι ετοιμασίες στο χωριό του Άι Βασίλη ξεκίνησαν. Εύθυμα ξωτικά διακοσμούν υπό το άκουσμα της γιορτινής playlist κάθε γωνίτσα του Βόρειου Πόλου με πολύχρωμα στολίδια. Μελωδίες και πλούσια αρώματα από τα αγαπημένα μας γλυκά αναδεύονται αρμονικά ανασύροντας μνήμες νοσταλγικές. Οικογένειες ανταλλάζουν ευχές (μαζί με κουραμπιέδες) την ίδια στιγμή που τα παιδάκια, ως μικροί συγγραφείς συντάσσουν γράμματα προς τον Άγιο.

Οι δρόμοι γεμίζουν ασφυκτικά όσο οι μέρες πλησιάζουν, όμως ουδείς πτοείται. Όλοι θέλουν να νιώσουν τη μαγεία στην ατμόσφαιρα. Η σχεδόν παγκόσμια γιορτή δε νοείται να περάσει απαρατήρητη. Μα γιατί άλλωστε; Τα Χριστούγεννα συνιστούν μια χρόνια ιστορία, μια αφήγηση που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη. Η ιστορία των Χριστουγέννων περιλαμβάνει ένα σκηνικό, τους ήρωες, την πλοκή και το μήνυμα. Τούτο το τελευταίο θα μας απασχολήσει στις επόμενες σειρές.

Η Μαγεία της Αφήγησης

Εσείς πιστεύετε στο Πνεύμα των Χριστουγέννων;

Η απάντηση δε θα ικανοποιήσει τον σκοπό της ερώτησης, εάν προηγουμένως δεν καταστεί σαφές πώς ακριβώς ερμηνεύεται ο όρος “Πνεύμα των Χριστουγέννων”. Θα γίνω πιο συγκεκριμένη. Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη όταν ακούτε τη λέξη Χριστούγεννα; Οι περισσότεροι φέρνουμε στο νου μας φωτάκια, δώρα, ακαταμάχητες λιχουδιές, κάλαντα, χιόνι και φυσικά, το στολισμένο δέντρο δίπλα στο τζάκι. Κι αυτή είναι η αφήγηση για την οποία συζητούσαμε πριν. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να γιορτάζει με τρόπο τελετουργικό, σαν σε αφήγηση δηλαδή, τις ξεχωριστές στιγμές του χρόνου.

Παραδοσιακά, οι γιορτές μάς δίνουν την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα και να τους υπενθυμίσουμε πόσο σημαντικοί είναι για μας. Κάποιοι τις μέρες αυτές αποφασίζουν να πουν ένα συγγνώμη σε άτομα που πλήγωσαν αναμένοντας μια μικρή λύτρωση. Άλλοι πάλι, αναθεωρούν συνήθειες και μοντέλα ζωής με στόχο τη συμφιλίωση με τον εαυτό τους. Το ζήτημα σε κάθε περίπτωση είναι να μην αναγράφεται στις αποφάσεις μας ημερομηνία λήξης. Σκοπός είναι φεύγοντας από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να φυλάξουμε μέσα μας τα λόγια και τις ευχές που με τόση χαρά ανταλλάξαμε. Σκοπός είναι να διατηρούμε το Πνεύμα ζωντανό ακόμη και μετά το πέρας των γιορτών.

Σύγχρονες Συμβάσεις

Τα Χριστούγεννα είναι σίγουρα μια υπέροχη εποχή κι έχουμε κάθε λόγο να τη ζούμε όπως πρέπει. Όπως πρέπει; Υπάρχουν αλήθεια κώδικες που να εγγυώνται την ευτυχία μας; Μάλλον όχι. Φαίνεται όμως, ότι οι αντιλήψεις που έχουμε σχηματίσει τον τελευταίο καιρό σχετικά με το πώς αρμόζει να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα δεν αντικατοπτρίζουν το γνήσιο μήνυμά τους.

Δυστυχώς, από τότε που ο καταναλωτισμός μάς χτύπησε την πόρτα δημιουργήθηκαν νέοι κανόνες. Επίδοξοι καταναλωτές σχηματίζουν ουρές έξω από τα εμπορικά κέντρα τα οποία υποδέχονται εκατοντάδες πελάτες κατά την περίοδο των γιορτών. Παντού διαβάζουμε για εορταστικές εκπτώσεις, must have προϊόντα περιποίησης, ιδέες για αξέχαστο χριστουγεννιάτικο δείπνο, συνταγές για πεντανόστιμα μελομακάρονα και πολλά παρόμοια.

Προφανώς, κάτι πήγε στραβά. Τα Χριστούγεννα μετατράπηκαν σε μια ακόμη αφορμή για να αγοράσουμε όλα εκείνα τα οποία στην πραγματικότητα δε χρειαζόμαστε. Όλα εκείνα τα οποία με το νέο έτος θα γίνουν μοιραία κομμάτι της σοφίτας, όπως και οι ευχές μας. Είναι απίστευτο πώς καταφέρνουμε να χωρέσουμε σε κουτιά λόγια και διάθεση μαζί με υλικά υπάρχοντα με σκοπό να τα ανασύρουμε την επόμενη χρονιά. 

Η Αξία των Δώρων

Ακόμη και η αληθινή σημασία των δώρων αλλοιώθηκε. Χαρίζουμε δώρα γιατί έτσι πρέπει. Επειδή δε γίνεται αλλιώς. Πολλές φορές ρωτάμε τους συγγενείς και φίλους τι χρειάζονται ώστε να είναι το δώρο μας όσο γίνεται περισσότερο χρηστικό. Ένα λειτουργικό εργαλείο για την καθημερινότητά τους.

Θα σας πω ένα μυστικό.

Το δώρο θα θυμίζει πάντοτε στον παραλήπτη ποιος το δώρισε. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψιν τις ανάγκες του άλλου ωστόσο, ένα δώρο είναι πρωτίστως μια χειρονομία αγάπης. Κι αυτό γιατί αποφασίζουμε να χαρίσουμε σε κάποιον κάτι που προηγουμένως ανήκε σε εμάς. Επομένως, φέρει αναπόφευκτα τη σφραγίδα μας. Ποτέ μην υποτιμάτε ένα δώρο όσο ασήμαντο κι αν είναι ως προς την εμφάνιση ή τη χρήση του. Φέρτε αντιθέτως στο νου σας τα κίνητρα και το πρόσωπο αυτού που σας το χάρισε και τότε θα καταλάβετε την πραγματική αξία του δώρου που κρατάτε.

Το Μήνυμα

Φτάνοντας αναπόφευκτα στο τέλος του άρθρου, αυτό που αξίζει να κρατήσουμε είναι πως τα Χριστούγεννα είναι μια υπέροχη ιστορία όσο κατανοούμε το μήνυμά της. Ας αφήσουμε λοιπόν για λίγο στην άκρη την κατανάλωση κι ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο για εμάς και τους υπόλοιπους. Η επανασύνδεση με την οικογένεια, η συμμετοχή σε κάποιο εθελοντικό πρόγραμμα που στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών για κάποιους ανθρώπους και τα δώρα είναι μικρές κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν για πάντα τη ζωή μας. Αρκεί να μείνουμε πιστές και πιστοί σε αυτές μετά το πέρας των γιορτών. Και τότε θα λέμε ότι νιώσαμε το Πνεύμα των Χριστουγέννων.

 

 

Ραφαέλα Χασιώτη

Αντισυμβατική, μυστηριώδης και ασυγκράτητα ειλικρινής, αναζητώ την αυθεντικότητα στην εποχή της εγρήγορσης και των αντιδιαστολών. Λατρεύω το χορό, το υγρό στοιχείο και τη φωτογραφική μηχανή που θα αποκτήσω! Πιστεύω πως ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερες αγκαλιές και γνήσια χαμόγελα. Συμβουλή και προτροπή μου: τόλμησε να δοκιμάσεις ό, τι κάνει την καρδιά σου να χτυπά πιο δυνατά.
Close Menu