Μάλλον άκυρη η Aστρολογία!

Μάλλον άκυρη η Aστρολογία!

Προτού μπείτε να τσεκάρετε τις προβλέψεις του ζωδίου σας για αυτήν τη μέρα, ή την βδομάδα, ή τον μήνα, και προτού δώσετε thank you, next στο παιδί που μόλις μάθατε ότι είναι δίδυμος, και προτού ρίξετε την ευθύνη για την παράλογη συμπεριφορά σας στον ανάδρομο Ερμή, δώστε πέντε λεπτά για αναθεώρηση. Εν έτει 2021, με όλες τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, εξακολουθούμε να συναντάμε τα ζώδια παντού γύρω μας. Στήλες σε κάθε λογής περιοδικά, πρωινές εκπομπές και memes ασχολούνται με τα ζώδιά μας. Ωστόσο, μάλλον δεν είναι τόσο τυχαίο που η αστρολογία δεν αποτελεί επιστήμη, ούτε που αυτός/αυτή δεν πήρε τηλέφωνο, όπως έλεγαν οι προβλέψεις.

Ως Αστρολογία ονομάζεται η ψευδοεπιστήμη που ισχυρίζεται ότι ερμηνεύει, με τρόπο άγνωστο για τη σημερινή επιστήμη, τις ανθρώπινες καταστάσεις και τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Γη με τη μελέτη των κινήσεων και των θέσεων των ουράνιων σωμάτων.

Δηλαδή, οι πλανήτες επιδρούν στις εξελίξεις της ζωής μας. Μάλιστα, η Αστρολογία αναπτύχθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. στη Βαβυλώνα, όταν ακόμη η ανθρωπότητα ήταν πεπεισμένη πως η Γη βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου και δεν κινείται. Ας δούμε, λοιπόν, 7 λόγους για τους οποίους δεν ισχύει η Αστρολογία.

Το λανθασμένο πλανητικό μοντέλο

Οι ισχυρισμοί πως η Γη αποτελεί το κέντρο του κόσμου και ότι ο Ήλιος και η Σελήνη αποτελούν πλανήτες που κινούνται γύρω της, διαφέρουν από όσα γνωρίζουμε με βεβαιότητα σήμερα, χάρη στην αστρονομία. Έτσι, αν παρατηρήσει κανείς τις τροχιές των πλανητών με σημείο αναφοράς τη Γη, θα σημειώσει κάποιες ανωμαλίες, τις γνωστές «αναδρομές» πλανητών. Συγκεκριμένα, οι πλανήτες φαίνεται να αλλάζουν φορά, ενώ στην πραγματικότητα η παρατήρηση αυτή δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μία ψευδαίσθηση. Η ψευδαίσθηση αυτή οφείλεται στην διαφορά της ταχύτητας στην κίνηση κάθε πλανήτη.

Νέες προσθήκες

Οι θεωρίες σχετικά με τα ζώδια διαμορφώθηκαν με αρκετές ελλείψεις στο πλήθος των πλανητών. Στη συνέχεια, ανακαλύφθηκαν τρεις σημαντικοί πλανήτες του ηλιακού συστήματος, ο Ουρανός, ο Πλούτωνας και ο Ποσειδώνας. Έτσι, με λίγο αυτοσχεδιασμό και διαίσθηση, ενημερώθηκε η επιστήμη της Αστρολογίας. Στους τρεις νέους πλανήτες αποδόθηκαν χαρακτηριστικά τα οποία πηγάζουν αποκλειστικά από το όνομά τους. Έτσι, μία απλή μετονομασία ενός πλανήτη θα ακολουθούσε και διαφορά στα χαρακτηριστικά του. Παρόλα αυτά, η αστρονομία συνεχίζει να ανακαλύπτει νέους πλανήτες, οπότε μήπως θα έπρεπε να ανανεωθεί ξανά και η αστρολογία;

Η τροχιά της Γης

Πέρα από τις γνωστές κινήσεις της Γης, τόσο γύρω από τον εαυτό της, όσο και γύρω από τον Ήλιο, υπάρχει και μία τρίτη κίνηση. Ο άξονας της Γης σχηματίζει έναν κώνο κάθε 25.800 χρόνια. Με μαθηματικούς υπολογισμούς (τους οποίους δεν θα αναλύσουμε), υπολογίζεται ότι ο προσανατολισμός της Γης μεταβάλλεται κατά 30 μοίρες. Είναι γνωστό ότι το ζώδιο και ο ωροσκόπος βρίσκονται βάσει της τοποθεσίας του Ήλιου (αστερισμός) κατά την διάρκεια της ανατολής των γενεθλίων του ατόμου. Έτσι, καθώς η Γη εκτελεί τη συγκεκριμένη κίνηση, στην πάροδο του χρόνου αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό μας ζώδιο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, είναι το προηγούμενο. Συνεπώς, αλλάξτε χαρακτήρες.

Η διαφορετική διαδικασία ανάπτυξης θεωριών

Κάθε επιστήμη ακολουθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να επαληθεύσει ή να απορρίψει μία θεωρία. Η διαδικασία αυτή αποτελείται από τα εξής βήματα: παρατήρηση, υπόθεση, έλεγχος υπόθεσης (μαθηματικά/πειραματικά), επαλήθευση/απόρριψη υπόθεσης. Αντίθετα, στην αστρολογία γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, πόσο μάλλον όταν δεν μπορεί να υπάρξει κανένας έλεγχος της υπόθεσης τόσο μαθηματικά, όσο και πειραματικά.

Αδυναμία Προβλέψεων

Παρόλο που μάλλον οι αστρολόγοι φαίνεται να προβλέπουν ότι θα γνωρίσεις τον νέο σου έρωτα αυτή τη βδομάδα σε μία έξοδο, ή ότι θα έρθεις σε σύγκρουση με τον σύζυγό σου, αδυνατούν να προβλέψουν σημαντικότερα γεγονότα. Πιθανό αντεπιχείρημα είναι ότι ο καθένας μας έχει διαφορετική ζωή και θα ήταν αδύνατο ένας αστρολόγος να καλύψει με λεπτομέρεια τον καθένα από εμάς. Τι συμβαίνει όμως με ανατροπές κρίσιμης σημασίας; Όπως, την εμφάνιση μίας πανδημίας, τυχαίο παράδειγμα…

Το μυστήριο των διδύμων

Δεδομένου ότι διάφορες συνθήκες όπως η κληρονομικότητα, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, ο τόπος και ο χρόνος επηρεάζουν τις ζωές μας, έστω ότι θεωρούμε πως και η μέρα και η ώρα γέννησης μάς επηρεάζουν. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση των διδύμων, που έχουν σχεδόν όλα τα παραπάνω κοινά, θα έπρεπε να συναντάμε αν όχι παρόμοιες ζωές, τουλάχιστον ολόιδιους χαρακτήρες. Αν επιδιώξετε να φέρετε στον νου ένα μόνο ζευγάρι διδύμων, σίγουρα θα βεβαιωθείτε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Το μεγάλο πείραμα

Το 1985, ο Carlson διεξάγη μία έρευνα με τίτλο “A double-blind test of astrology”, στην οποία συμμετείχαν εθελοντές και αστρολόγοι. Η έρευνα αυτή αποτελείται από δύο μέρη: Στο πρώτο, οι αστρολόγοι διαμόρφωσαν αστρολογικούς χάρτες για τους εθελοντές, βάσει των στοιχείων γέννησής τους. Έπειτα, κάθε εθελοντής λάμβανε τρεις χάρτες (εκ των οποίων ο ένας ήταν ο σωστός, δηλαδή ο δικός του) και επέλεγε αυτόν που ήταν ποιος συμβατός με τον χαρακτήρα του. Ποσοστό επιτυχίας: 1/3. Να διευκρινιστεί ότι,

Ως αστρολογικός χάρτης ορίζεται ο σχεδιασμός ενός προφίλ προσωπικότητας του ατόμου με βάση την θέση των ουράνιων σωμάτων τη στιγμή της γέννησής του.

Στην δεύτερη φάση, οι αστρολόγοι έλαβαν διάφορα τεστ προσωπικότητας και έπρεπε να βρουν ποιο ψυχολογικό προφίλ αντιστοιχεί στον κάθε αστρολογικό χάρτη. Ποσοστό επιτυχίας: 1/3.

Παρόλα αυτά, η αστρολογία μάλλον θα εξακολουθεί να βρίσκεται στις ζωές μας, όσο κι αν γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει. Χρειάζεται για να γεμίζει στήλες περιοδικών, αλλά και να παρηγορεί ή να δώσει ώθηση για αλλαγές και νέες γνωριμίες. Η ενασχόληση με την αστρολογία στα πλαίσια της “ψυχαγωγίας” δεν βλάπτει, ωστόσο είναι σίγουρο ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε σοβαρή αφοσίωση που λαμβάνει τις υποθέσεις τοις μετρητοίς.

Zenia Papadopoulou

Φοιτήτρια Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αγαπώ το θέατρο, τη λογοτεχνία και το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι η επικοινωνία και ο λόγος αποτελούν το κλειδί για την υγιή λειτουργία οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας ή ανθρώπινης σχέσης.
Close Menu