Κινηματογράφος: Οι ταινίες που μας στιγμάτισαν και που θα μας στιγματίσουν

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που μας στιγμάτισαν και που θα μας στιγματίσουν

Κινηματογράφος. Ένας φακός που αντικατοπτρίζει όλες εκείνες τις αλήθειες που διαφεύγουν από τη μονοδιάστατη όψη της ανθρώπινης πραγματικότητας κατόρθωσε να αναγορευτεί η έβδομη τέχνη της εποχής μας. Και όχι άδικα. Πάμε να δούμε όλες εκείνες τις ταινίες σταθμούς που διαμόρφωσαν και σταδιακά παγίωσαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο σήμερα καθώς και την εξέλιξη του σύγχρονου κινηματογράφου σε μία αποκαλυπτική σύγκριση με το παρελθόν. Σκηνή πρώτη, λήψη δεύτερη…ΠΑΜΕ

 

O 20ος αιώνας υπήρξε καταλυτικός τόσο για την μεγάλη σε αριθμό παραγωγή ταινιών όσο και για την εμφάνιση νέων τεχνικών λήψης και μοντάζ προσφέροντας στο κοινό μνημειώδεις ταινίες που αποτελούν τον πρόδρομο αντίστοιχων ταινιών του επόμενου αιώνα. Ταινίες που αφορμώνται στοιχεία της πραγματικότητας, αναδεικνύοντας τα μελανά σημεία της εκάστοτε κοινωνίας υπό το πρίσμα της ηθικής, της συνεχούς αμφιβολίας και της  εκλαϊκευμένης κριτικής σε ένα κοινό που έκανε τα πρώτα του βήματα στην κατανόηση της κινούμενης αυτής τέχνης.

Ο Νονός (1972) –  Φράνσις Φορντ Κόπολα

1945, Νέα Υόρκη. Ο Δον Βίτο Κορλεόνε είναι ο γηραιότερος αρχηγός και πατριάρχης μίας γνωστής μαφιόζικης οικογένειας στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη.  Όταν μία σειρά από βίαια γεγονότα ξεσπά, ένας βρόμικος πόλεμος μαίνεται μεταξύ των οικογενειών, ο μικρός γιος του, Μάικλ, αναγκάζεται να αναλάβει δυναμικά τα ηνία και να γίνει σταδιακά ο πολυπόθητος διάδοχος του πατέρα του.

Η λίστα του Σίντλερ (1993) – Steven Spielberg

Εξουσία ήταν όταν έχουμε κάθε δικαιολογία να σκοτώσουμε και δεν το κάνουμε

Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. Η Πολωνία βρίσκεται υπό Γερμανική κατοχή. Ο Γερμανός επιχειρηματίας, Oskar Schindler φιλοδοξεί να κερδοσκοπήσει μέσα στην κατάσταση γενικευμένου πολέμου και ανησυχίας που επικρατεί. Εκβιάζει τους Γερμανούς, αγοράζει το δικό του εργοστάσιο και προσλαμβάνει το φθηνότερο εργατικό δυναμικό που μπορεί να βρει, τους Πολωνούς Εβραίους. Οι θανατικές καταδιώξεις των εργατών του οδηγούν σε μία ξαφνική μεταστροφή του χαρακτήρα του. Για να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ως «χρήσιμους» στους Γερμανούς και να τους σώσει από βέβαιο θάνατο πλαστογραφεί τα έγγραφα τους βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή.

Το 1947, ο τραπεζίτης Άντριου «Άντι» Ντιφρένς καταδικάζεται εις δις ισόβια για τη δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της. Προκειμένου να εκτίσει την ποινή του θα σταλεί στη φυλακή Shawshank. Βίαιες συμμορίες, εκδικητικοί φύλακες και η ανάγκη συνεχούς πειθαρχίας και αυτοτιμωρίας συνιστούν την προσωπική κόλαση για τον πρωταγωνιστή που αναζητά τη λύτρωση μέσα στην άδικη καταδίκη του. Δύο δεκαετίες αργότερα ο Άντι καταφέρνει να δραπετεύσει εκδικούμενος όλους εκείνους που του στέρησαν το χρόνο και την ελευθερία της ζωής.

Pulp fiction (1994) – Quentin Tarantino

Ο τίτλος του Pulp Fiction αναφέρεται στα χαμηλής ποιότητας περιοδικά ποικίλης ύλης που μπορούσε κανείς να βρει παλιότερα στα περίπτερα, τα οποία μπορούν να περιέχουν τα πάντα, από πορνό μέχρι φτηνά κόμικ επιστημονικής φαντασίας. Η ταινία αποτελείται από τέσσερις ιστορίες. Αν και οι ιστορίες ασχολούνται με διαφορετικά γεγονότα και συμβαίνουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, συνδέονται με πολλούς τρόπους.

Η σιωπή των αμνών (1991) – Jonathan Demme

 

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσεις έναν δολοφόνο, είναι να μπεις στο μυαλό ενός τρελού

H μαθητευόμενη πράκτορας του FBI, Clarice Starling, θα επισκεφθεί τον χρόνια έγκλειστο ιδιοφυή κανίβαλο, ψυχίατρο Hannibal Lecter  με σκοπό να του αποσπάσει πληροφορίες σχετικά με κάποιον κατ’ εξακολούθηση δολοφόνο που έχει απαγάγει την κόρη γνωστής γερουσιαστού.Ο διάλογος μαζί του, όμως, δεν θα είναι εύκολος. Για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να αποσπάσει τις πληροφορίες που θέλει, θα πρέπει να του ανοίξει τις πύλες της ψυχής και του υποσυνείδητου της και να μιλήσει για τo xειρότερο φόβο της που φωλιάζει στις παιδικές αναμνήσεις.

Ο ταξιτζής (1976) – Martin Scorcese

Ο Τράβις Μπικλ  είναι πρώην πεζοναύτης και βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ που ζει στη Νέα Υόρκη, προσπαθώντας να προσαρμοστεί σε μία νέα ζωή μακριά από το πεδίο του πολέμου και της ανασφάλειας. Υποφέρει, συχνά από αϋπνίες αλλά και κατάθλιψη. Είναι μοναχικός κι έχει έντονη την αίσθηση του ανθρωπίνου δικαίου. Μοναδική σανίδα σωτηρίας φαίνεται να είναι η Μπέτσι , μια κοπέλα που ασχολείται με την προώθηση της πολιτικής εκστρατείας ενός γερουσιαστού. Η Μπέτσι του δημιουργεί την ανάγκη να αλλάξει τον κόσμο γύρω του ξεκινώντας από μικρά και σημαντικά πράγματα. Μια από τις προτεραιότητες του είναι η διάσωση της ανήλικης πόρνης Άιρις από το βούρκο της ακολασίας, για την οποία πιστεύει ότι θέλει να ξεφύγει από την εκμετάλλευση που υφίσταται.

Η διπλή ζωή της Βερόνικας (1991) – Krzysztof Kieślowski

 

 

Δύο γυναίκες, ένα πρόσωπο και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά να τις χωρίζουν. Η Βερόνικα μένει στην Πολωνική Κρακοβία και η Βερονίκ στο Γαλλικό Κλερμόν Φεράν. Και οι δύο μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη μουσική που αποτελεί το δηλητήριο μα, ταυτόχρονα, το αντίδοτο στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν. Η μία διαισθάνεται την ύπαρξη της άλλης νιώθοντας, έτσι, πως δεν είναι μόνες σε αυτόν τον κόσμο. Η κατάρρευση της Βερόνικα κατά την ερμηνεία ενός άσματος από την Θεία Κωμωδία του Δάντη, όμως, αλλάζει ριζικά τις ισορροπίες αυτής της αμφίδρομης σχέσης.

Τιτανικός (1997) – James Cameron

 

Η εκατοντάχρονη Ρόουζ, εύπορη επιζήσασα του πλοίου Τιτανικός, αφηγείται την ιστορία της πάνω στο θρυλικό υπερωκεάνιο, το οποίο απέπλευσε στις 10 Απριλίου 1912 από το Southampton και δεν έφτασε ποτέ στη Νέα Υόρκη. Μία ιστορία με έντονο πάθος, τέχνη και δράμα συγκλονίζει μικρούς και μεγάλους με το κύκνειο άσμα ενός ανεκπλήρωτου έρωτα και του αναπάντεχου τέλους του.

The Matrix (1999) – Wachowski Sisters

ΚΑΤ! Πάμε στο σήμερα να δούμε τι μας επιφυλάσσει ο 21ος αιώνας!

 

Ο 21 αιώνας έκανε μία δυναμική εμφάνιση αφήνοντας μας όλους με ανοικτά στόματα. Ταινίες επικές που αποδεικνύουν πως το μέλλον μας επιφυλάσσει εξίσου σπουδαία πράγματα με ό,τι κληροδότησε ο 20ος αιώνας  στις νέες γενιές. Μα πάνω απ’όλα ταινίες ανθρωποκεντρικές που αναζητούν το νόημα στον ίδιο τον άνθρωπο ρίχνοντας αυτή τη φορά τους προβολείς στους αφανείς ήρωες της ιστορίας και στα »κακώς κείμενα» που διαμόρφωσαν την κοινή γνώμη των προηγούμενων εποχών. Με τόνο παρηγορητικό και αντικειμενικό οι ταινίες απαλλάσσονται από το επικριτικό και πομπώδες ύφος του παρελθόντος στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στις πρακτικές εκείνες που διαμορφώνουν τον άνθρωπο ως μέρος του αιώνα της Δεύτερης Αναγέννησης. Ταινίες που πραγματεύονται την ισότητα, το φύλο, την αγάπη, την απώλεια, τον εθισμό και την ανάγκη μετατόπισης του κινηματογραφικού τοπίου στα ανθρώπινα προβλήματα. Ας απολαύσουμε μερικές από τις καλύτερες αποτυπώσεις του ανθρώπινου συναισθήματος όπως αυτές αποκρυσταλλώθηκαν σε ταινίες…

12 χρόνια σκλάβος ( 2013) – Steve Mcqueen

O Σόλομον Νόρθαπ είναι ένας ελεύθερος μαύρος άνδρας που ζει μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους στη  Νέας Υόρκη, όπου και εργάζεται ως βιολιστής. Όταν θα εμφανιστεί μια ευκαιρία για περιοδεία από δύο άνδρες που γνώρισε σε μια συναυλία, ο Νόρθαπ μετά από μια νύχτα εξόδου με τους δύο αυτούς άνδρες, θα ξυπνήσει από ένα ηρεμιστικό που προκαλεί λήθαργο και θα βρει τον εαυτό του αλυσοδεμένο στο πάτωμα σε μια φυτεία βαμβακιού στον Αμερικανικό Νότο. Εκεί θα τον αγοράσει ένας ιδιοκτήτης σκλάβος, Γουίλιαμ Φορντ, ο οποίος θα τον πουλήσει σε μια άλλη φυτεία. Ο Νόρθαπ θα περάσει 12 χρόνια ως σκλάβος πριν την, τελική, απελευθέρωσή του.

Αμελί (2001) – Jean Pierre Jeunnet

Η Αμελί Πουλέν είναι ένα κορίτσι που μεγάλωσε απομονωμένη από τα υπόλοιπα παιδιά με έντονη απουσία της οικογενειακής στοργής.  Ο πατέρας της ως πρώην στρατιωτικός γιατρός ακολουθεί αυστηρή τάξη και πειθαρχία ακόμη και στη σχέση με την κόρη του. Όταν η μητέρα της πεθαίνει,  ο πατέρας της αποξενώνεται ακόμα περισσότερο και αφιερώνει τη ζωή του στο να φτιάξει στον κήπο του ένα εκκεντρικό μνημείο για την γυναίκα του. Ακόμα πιο μόνη η Αμελί, αναπτύσσει μια παράξενη φαντασία υφαίνοντας τις δικές τις εμμονικές ιστορίες και ξετυλίγοντας, έτσι, μία σειρά από ανθρώπινες ιστορίες που πλέκονται αριστοτεχνικά μεταξύ τους.

Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου (2017) – Luca Guadagnino

Καλοκαίρι του 1983, Βόρεια Ιταλία. Ο Έλιο Πέρλμαν μένει μαζί με τους γονείς του σε ένα σπίτι στην ύπαιθρο. Ο πατέρας του, καθηγητής αρχαιολογίας, φιλοξενεί τον φοιτητή του, Όλιβερ, για να τον βοηθήσει με την εργασία του. Ο Όλιβερ φιλοξενείται στο δωμάτιο του Έλιο κάτι που βοηθά στο να αναπτύξουν τη δική τους ιδιαίτερη φιλία. Ο Έλιο έχει σχέση με τη Μάρτσια, ενώ ο Όλιβερ φλερτάρει με ένα κορίτσι της περιοχής. Οι δυο τους, ωστόσο, έρχονται κοντά και περνούν αρκετό χρόνο μαζί. Ο Όλιβερ αρχίζει να σκέφτεται ερωτικά τον Έλιο χωρίς να βλέπει την επιθυμητή ανταπόκριση από μέρους του. Όταν θα πάνε για κολύμπι, θα φιληθούν ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο γεμάτο προβληματισμούς στον δικό τους απόκρυφο κόσμο…

H Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού (2004) –  Michel Gondry

Ο Τζόελ και η Κλέμενταϊν γνωρίζονται στο τρένο και παρ’ όλο που είναι δύο πολύ διαφορετικές προσωπικότητες ερωτεύονται παράφορα. Στην αρχή δε συνειδητοποιούν πως τη μέρα που συναντήθηκαν ήταν στην ουσία πρώην εραστές, που τώρα χώρισαν. Μετά από έναν άσχημο τσακωμό, η Κλέμενταϊν θα επισκεφθεί μια κλινική στη Νέα Υόρκη όπου με μία ειδική μέθοδο θα της σβήσουν όλες τις αναμνήσεις με τον Τζόελ. Όταν αυτός θα το ανακαλύψει, θα αποφασίσει να κάνει ακριβώς το ίδιο.

 

Ο πιανίστας (2002) – Roman Polanski 

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Πολωνο-εβραίου πιανίστα Βλαντισλάβ Σπίλμαν, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει στο γκέτο της Βαρσοβίας χάρη στη φήμη του ως μουσικού, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραμείνει ψυχρός θεατής των φρικαλεοτήτων που συνέβαιναν γύρω του.

Hatchico (2009) – Lasse Hallström

Ο Πάρκερ είναι ένας καθηγητής, ο οποίος βρίσκει στο δρόμο έναν σκύλο της σπάνιας ράτσας των ακίτα. Αρχικά, αναζητά τους ιδιοκτήτες του για να τον επιστρέψει όμως καταλήγει να δένεται μαζί του και αποφασίζει να τον κρατήσει. Κάθε μέρα τον ακολουθεί μέχρι να πάρει το τρένο για την δουλειά του και τον περιμένει το απόγευμα, την ώρα που επιστρέφει. Κάποια μέρα, όμως, ο Πάρκερ δεν επιστρέφει. Ο Χάτσικο δείχνει την αφοσίωσή του καθώς για τα επόμενα εννέα χρόνια και παρά τις πολλές προσπάθειες δεν αλλάζει την συνήθειά του αυτή, να τον περιμένει να γυρίσει.

Requiem for a dream (2002) – Darren Aronofsky

Η ταινία απεικονίζει τέσσερις διαφορετικές μορφές εθισμού στα ναρκωτικά, που οδηγούν τους πρωταγωνιστές στον εγκλεισμό σε ένα φανταστικό κόσμο αυταπάτης και αυτοκαταστροφικής απόγνωσης που στη συνέχεια ξεπερνιέται από την πραγματικότητα, αφήνοντας τους έρμαια των προσωπικών εξαρτήσεων τους.

The Danish Girl (2015) – Tom Hooper

Η ιστορία τοποθετείται στην δεκαετία του 1920 στην Κοπεγχάγη, και ακολουθεί τον γεννημένο στη Δανία ζωγράφο Άιναρ Βέγκενερ, ο οποίος όταν πόζαρε για χατίρι της ζωγράφου συζύγου του, Γκέρντα, με γυναικεία ρούχα, ένιωσε να τον κατακλύζει μια εσώτερη επιθυμία. Σταδιακά, άρχισε να νιώθει την ανάγκη αλλαγής φύλου. Μετά από μια σειρά πειραματικών για την εποχή χειρουργικών επεμβάσεων, ο Άιναρ Βέγκενερ κατάφερε να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα πληρώνοντας, παράλληλα, το τίμημα…

 

 

Antonis Kitsios

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπουδάζει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία. Αν τον ψάξεις να είσαι σίγουρος/η πως θα τον βρεις να τρέχει κάπου μεταξύ Εγνατίας και Τσιμισκή. Είναι πανταχού παρών όμως φέτος θα είναι εδώ αποκλειστικά για 'σένα ομορφαίνοντας λίγο παραπάνω τη ζωή σου με τα άρθρα του.
Close Menu