Η Θεσσαλονίκη χορεύει σε ρυθμούς salsa!

Η Θεσσαλονίκη χορεύει σε ρυθμούς salsa!

“Χορεύουμε;”

Μια ερώτηση, πολυάριθμες αντιδράσεις.

Εάν είσαι γνώστης κι εξασκημένος στη salsa, η απάντησή σου θα έχει πάντοτε θετική χροιά. Για την πλειοψηφία των μη εξοικειωμένων ωστόσο, συναισθήματα δισταγμού και ανασφάλειας συνεπάγονται συνήθως αρνητικές απαντήσεις.

Ταυτίστηκες; Μη βιάζεσαι!

Συνέχισε να διαβάζεις και ίσως ανακαλύψεις πτυχές του χορού που δε γνώριζες.

Πειραματισμός με νέα βήματα

Ζούμε στην πόλη της μουσικής, του έρωτα, της καινοτομίας… Η Θεσσαλονίκη μας, όπως ήταν αναμενόμενο, δέχτηκε με ενθουσιασμό και πανηγυρική ανταπόκριση λατινοαμερικάνικες επιρροές με βασικό εκπρόσωπο τη λάτιν διασκέδαση. Συνεπώς, θα ήταν αδύνατο να μην πειραματιστούμε με αντίστοιχα είδη χορού, όπως η γεννημένη στην Κούβα salsa.

Σωστή σκέψη! Η salsa είναι κι αυτή ένα είδος σάλτσας εφόσον “ανακατεύει” αφρικάνικους, ευρωπαϊκούς και κουβανέζικους ρυθμούς. Πρόκεται λοιπόν, για κράμα περισσότερων χορών, συνδυασμένων αρμονικά κι εμπλουτισμένων με ενέργεια και πάθος, έννοιες ταιριαστές στην κουλτούρα και στη ψυχοσύνθεση των Ελλήνων. Μας ελκύει ακόμη, με τρόπο υποσυνείδητο επειδή ενέχει το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού που τόσο συχνά συναντάμε στους ελληνικούς χορούς.

Η υποδοχή έγινε επιτυχώς. Τα λάτιν ακούσματα απολαμβάνουν μια εξέχουσα θέση στο playlist πολλών μαγαζιών της Θεσσαλονίκης. Βέβαια, η μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη -κοινώς, από τη μουσική στα actual dance steps έγινε σταδιακά και φυσικά χωρίς την απουσία κωλυμάτων. Αναντίρρητα, η πόλη μας είναι φημισμένη για τη νυχτερινή της διασκέδαση. Τα τελευταία χρόνια όμως, παρατηρείται πως οι νέες γενιές χάνουν αισθητά την επαφή τους με το χορό. Σημαντικότερα εμπόδια αποτελούν η έλλειψη εμπιστοσύνης στις χορευτικές ικανότητες καθώς και η επίμονη ενασχόληση με τα social media καθ’ όλη τη διάρκεια της εξόδου. Εντούτοις, η ολοένα και αυξανόμενη κοινότητα salsa υποδέχεται συνεχώς νεαρά μέλη επιβεβαιώνοντας έτσι την έντονη επιθυμία για αλλαγή την υπάρχουσας νοοτροπίας και τη δημιουργία μιας νέας κι εναλλακτικής μορφής διασκέδασης.

Τα μυστικά της salsa

Πώς λοιπόν δικαιολογείται η τεράστια δημοτικότητα της salsa; Ποια είναι τα συστατικά εκείνα που την καθιστούν τόσο αγαπητή στο κοινό της;

Η απάντηση δεν είναι μία και ξεκάθαρη. Βασίζεται όμως στο γνήσιο χαρακτήρα του χορού αυτού. Με πιο απλά λόγια, η salsa εμπεριέχει στοιχεία παραδοσιακά και συνάμα διαχρονικά που παραπέμπουν σε αξίες πανανθρώπινες. Μέσα από την επικοινωνία, το συντονισμό και την εμπιστοσύνη μεταξύ των χορευτών αναδύονται η αυθεντικότητα και η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, έννοιες λησμονημένες σε μια κοινωνία έντονης αποξένωσης και ατομικισμού. Η salsa είναι αρχετυπική διότι μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα για επαφή και αλληλεπίδραση. Επομένως, δε θα μπορούσε να απουσιάζει από μια πόλη που ανέκαθεν δίνει προτεραιότητα στην εκπροσώπηση του ανθρώπου διαμέσου του πολιτισμού.

Συμμετέχοντας σε βραδιές salsa, συνειδητοποιεί κανείς την ευχάριστη ατμόσφαιρα και τη διάθεση για χορό, η οποία επιβεβαιώνεται στα χαμόγελα των χορευτών. Δομικά, ένα σύνηθες πάρτι διακρίνεται στους χορούς μεταξύ ζευγαριών και στα ομαδικά. Τα τελευταία είναι προσχεδιασμένες και σχετικά απλές στην εκτέλεσή τους χορογραφίες επενδυμένες με γνωστά λάτιν τραγούδια/επιτυχίες, οι οποίες καλούν όλους τους συμμετέχοντες ανεξαρτήτως επιπέδου να ξεφαντώσουν, να γελάσουν και πάνω από όλα, να νιώσουν μια ομάδα, μια κοινότητα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως η salsa, λόγω του προσωπικού και συνεργατικού της χαρακτήρα, ενδείκνυται τόσο για άτομα εξωστρεφή, όσο και για αυτούς που επιθυμούν να κοινωνικοποιηθούν.

Μια προτροπή

Βαδίζοντας στα νυχτερινά δρομάκια της Θεσσαλονίκης, η ανακάλυψη μαγαζιών με λάτιν χορό είναι βέβαιη. Η πληθώρα των νεοεισερχόμενων στο χώρο, αλλά και η προθυμία των έμπειρων χορευτών να μυήσουν τους αρχάριους στους ρυθμούς του χορού, συνιστούν συγκυρία κατάλληλη για όσους και όσες επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα τους χορευτικά βήματα. Εφόσον η δεξιότητα προκύπτει από τη συνεχή εξάσκηση, κι εφόσον πρωταρχικός στόχος είναι η διασκέδαση, οποιαδήποτε αναβολή είναι μη δικαιολογημένη.

Σκοπεύεις να μείνεις στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι;

Τότε ανέβασε διάθεση, παράγγειλε ένα κοκτέιλ και πήγαινε στο επόμενο salsa πάρτι της πόλης!

Ραφαέλα Χασιώτη

Αντισυμβατική, μυστηριώδης και ασυγκράτητα ειλικρινής, αναζητώ την αυθεντικότητα στην εποχή της εγρήγορσης και των αντιδιαστολών. Λατρεύω το χορό, το υγρό στοιχείο και τη φωτογραφική μηχανή που θα αποκτήσω! Πιστεύω πως ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερες αγκαλιές και γνήσια χαμόγελα. Συμβουλή και προτροπή μου: τόλμησε να δοκιμάσεις ό, τι κάνει την καρδιά σου να χτυπά πιο δυνατά.
Close Menu