Εσύ ποιο προτιμάς;

Εσύ ποιο προτιμάς;

Σίγουρα το έχουμε όλοι νοιώσει και ίσως πάνω από μία φορά. Ευθύνεται για τριχοπτώσεις μέχρι και καρδιοπάθειες. Το αυτοδημιούργητο αίσθημα που θα σου κόψει τα πόδια, την ανάσα , θα σε λούσει με κρύο ιδρώτα, θα σε αφήσει ξάγρυπνο τη νύχτα , θα σε ταράξει οποιαδήποτε στιγμή ξυπνήσει μέσα σου. Ο λόγος δεν είναι για τον έρωτα, αλλά για το άγχος, το γλυκό αυτοδημιούργητο αίσθημα  που πάντοτε αρπάζει  την ευκαιρία και εμφανίζεται στις πιο δύσκολες στιγμές του ανθρώπινου βίου. Μικρή η απόκλιση για δύο τόσο δυνατά αλλά και τόσο αντίθετα μεταξύ τους  αισθήματα . Και αν ακόμη δεν ταυτιστήκατε με το άγχος  continue reading…

Κλινική εικόνα 

Tα άγχη καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες  και έτσι πέραν των αιτιών που ποικίλλουν, η ζημιά που μπορεί το άγχος να προκαλέσει στο σώμα μας δεν κάνει ηλικιακές  διακρίσεις . Καταρχήν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους όλα τα ζωτικά ανθρώπινα όργανα υπολειτουργούν στο στομάχι εμφανίζεται δυσπεψία, ο μεταβολισμός απότομα αλλάζει , οι πιθανότητες να εμφανιστεί έλκος αυξάνεται, στον εγκέφαλο το νευρικό σύστημα αποδυναμώνεται και έτσι ενδράζεται η αϋπνία. Ακόμα και οι πιθανότητες να αποδυναμωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα είναι μεγάλες. Με λιγότερους ιατρικούς όρους και χωρίς υπερβολές το άγχος παραλύει.

Σαν να μην αρκούσαν αυτά …

Είναι σχεδόν αυτονόητο πως τις τελευταίες δεκαετίες και ενώ η χώρα διανύει οικονομική ύφεση τα ποσοστά του άγχους στους έλληνες αγγίζουν το κόκκινο. Η ανεργία, τα χρέη, η οικονομική δυσκαμψία, ο φόβος της απόλυσης ή της μείωσης του μισθού είναι κάποιες από τις αιτίες που συνέβαλλαν ώστε το ποσοστό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2017 να φτάνει  το 6,4%.

«Καλά κρατιόμαστε» θα απαντούσε ένας πεσιμιστής. Πόσο μάλλον αν αναλογιζόταν  πως το άγχος είναι στενά συνυφασμένο με αισθήματα όπως  η απογοήτευση, ο φόβος , η χαμηλή αυτοεκτίμηση , η δυστυχία, η αγωνία , ο πανικός , αισθήματα δυστυχώς  γνώριμα στους περισσότερους  Έλληνες. 

Ενώ το τοπίο έχει αρχίσει μάλλον να ξεκαθαρίζει για πολλούς από εμάς , καλό θα ήταν να γυρίσουμε το βλέμμα στα μαθητικά ή και στα φοιτητικά χρόνια. Άραγε ποιόν δεν άγχωνε η φράση: «Βγάλτε μια κόλλα χαρτί»; Ή πότε δεν ακούσαμε  για κάποιον που στις εξετάσεις  απέτυχε επειδή την κρίσιμη ώρα αποφάσισε να κάνει παρέα με το άγχος του; Καθώς οι κοινωνικές απαιτήσεις  χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν και  η επιτυχία πάντα θα γοητεύει κάθε νέο, είναι  πραγματικά απορίας άξιο τι περιμένει τις επόμενες γενιές … Φυσικά δε τολμώ καν να σκεφτώ το κεφάλαιο Πανελλήνιες. Από τη πρώτη μέρα στο Λύκειο δε σκεφτόσουν κάτι άλλο, δεν ανησυχούσες για κάτι άλλο. 

Μεγάλο κεφάλαιο. Εγώ λέω να το αναλύσουμε άλλη στιγμή, χμμ; Καλύτερα ναι!

Η χρυσή τομή

Σύμφωνα με έρευνες τα πράγματα ίσως να μην είναι και τόσο δυσοίωνα. Ανάμεσα στις κατηγορίες  άγχους  (ειδικό, στιγμιαίο, φοβικό, χρόνιο , βραχυπρόθεσμο , άγχος αναμονής) οι επιστήμονες εντάσσουν άλλη μία μορφή άγχους που ίσως όλοι οι άλλοι να αγνοούμε: το καλό ή δημιουργικό άγχος. Εδώ είμαστε!

Το άγχος που θέτει όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου σε εγρήγορση που δεν ξεφεύγει από τον έλεγχο ούτε συνδέεται με τον φόβο. Αντιθέτως  πρόκειται για μία θετική αναστάτωση που επιφέρει και θετικά αποτελέσματα. Ευχής έργον θα ήτανε να μπορούσαμε να τρέψουμε όλα τα καθημερινά και δυσάρεστα άγχη σε δημιουργικά και παραγωγικά.

Οι σύγχρονες μορφές ιατρικής προτείνουν (εκτός από την ψυχοθεραπεία) και άλλες εναλλακτικές μεθόδους για την καταπολέμηση του άγχους . Πολλές από αυτές δεν κοστίζουν τίποτα.

Μια βόλτα με έναν καλό φίλο, ένα ωραίο βιβλίο, ένα τραγούδι στο κινητό .Όλα αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του τι μπορεί να κάνει κανείς ώστε να καθαρίσει το μυαλό του. Με μια σύντομη ιστορική αναδρομή φαίνεται πως το άγχος υπήρχε πάντα στις ζωές των ανθρώπων. Άλλωστε οι αρχαίοι Έλληνες  το παρομοίαζαν με τους δύο ακόλουθους του Θεού Άρη τον Φόβο και τον Δείμιο. Τραγική ειρωνεία στο μεγαλείο της  αφού οι δυο τους μας ακολουθούν μέχρι σήμερα.

Άγχος, αν ήταν κάτι θετικό δε θα είχε αυτό το “όνομα” . Ή μήπως εμείς το δώσαμε;

Lina Tsiggana

Ξεκίνησα να σπουδάζω δημοσιογραφία το 2017 και ακόμη ίσως δεν ξέρω αν μ'αρέσει, ίσως και να το μάθω γράφοντας . Είμαι περίεργη να ανακαλύπτω πως λειτουργούν τα πράγματα, από τα μηχανήματα μέχρι το ανθρώπινο μυαλό. Έτσι ανακάλυψα και την αγάπη μου για τα ζώα,το φαγητό και τους λάτιν χορούς.
Close Menu