Εθελοντισμός: Τόλμησε να προσφέρεις !

Εθελοντισμός: Τόλμησε να προσφέρεις !

Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι ένιωθαν την ανάγκη να φροντίζουν και να προστατεύουν τα μέλη τους. Αργότερα, με την επίδραση της εκκλησίας, οι διδαχές αυτές εξελίχθηκαν και μετατοπίστηκαν σε ένα άλλο επίπεδο, πιο κοινωνικό, ωστόσο, χωρίς την τωρινή τους μορφή. Ο εθελοντισμός, αρχίζει να σχηματίζεται με την σημερινή του έννοια, έπειτα από το κίνημα του διαφωτισμού και τις προσπάθειες για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τόσο την περίοδο της αναγέννησης, όσο, κυρίως, την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης.

Στην Ελλάδα, ο εθελοντισμός άργησε να εξελιχθεί, εξαιτίας, των πολιτικών και οικονομικών δυσκολιών της και για πολλά χρόνια το κράτος βασιζόταν στους ιδρυματικούς φορείς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια αξιόλογη άνθηση με την αρωγή και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινωνικά δρώμενα ανιδιοτελώς, βοηθώντας στη εξέλιξη του εθελοντισμού στη σημερινή του μορφή.

Ο εθελοντισμός χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες και εσείς μπορείτε να λάβετε μέρος σε όποια σας ενδιαφέρει μέσω των διάφορων ΜΚΟ, συλλόγων ή ατόμων, που τις διοργανώνουν.

Κοινωνικός εθελοντισμός

Οι άνθρωποι δρουν με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.

ethelon: Αποτελεί μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο να συμβάλει στην ανέλιξη και την προαγωγή της ιδέας του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία. Συνεργάζεται με πολλές ΜΚΟ και ουσιαστικά, δρα ως τον μεσολαβητή, ο οποίος συνδέει τους εθελοντές με τις οργανώσεις με απότοκο την εδραίωση της έννοιας.

Ελιξ: Η έλιξ δίνει την δυνατότητα σε εθελοντές από την Ελλάδα και την Κύπρο να γίνουν φορείς ιδεών, αξιών και εμπειριών ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο με χαμηλό κόστος και προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στα κατά τόπους work camps για μικρή ή μεγάλη χρονική περίοδο, από 15 μέρες έως 12 μήνες.

Μπορούμε: Μία οργάνωση με στόχο την μείωση της σπατάλης των τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Ως εθελοντής έχεις την δυνατότητα να συμμετέχεις σε 4 προγράμματα, είτε εντός γραφείου, είτε εκτός. Αυτά είναι το “διάσωση και προσφορά τροφίμων”, “το μπορούμε στην λαϊκή”, “το μπορούμε στην γειτονιά”, “το μπορούμε στο χωράφι”.

Πολιτιστικός εθελοντισμός

Η δράση αφορά την διάσωση του πολιτισμού και την διάδοση του, με βάση την οργάνωση και την διεξαγωγή των πολιτιστικών δρώμενων.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ: Όσοι ενδιαφέρονται για τον κινηματογράφο και έχουν αγάπη για το σινεμά και τα ντοκιμαντέρ μπορούν να λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου το Νοέμβριο ή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ τον Μάρτιο. Οι υποχρεώσεις ενός εθελοντή ποικίλουν από την εξυπηρέτηση των παρευρισκομένων μέχρι την διαχείριση της ιστοσελίδας.

Noesis: Το επιστημονικό κέντρο και το τεχνολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Η εθελοντική δράση αφορά την ξενάγηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την υποστήριξη εκδηλώσεων.

Ανθρωπιστικός εθελοντισμός

Αφορά την προσφορά χρημάτων ή υλικών αγαθών για τις έκτακτες ανάγκες, την διάσωση ανθρώπων, την αιμοδοσία και την δωρεά οργάνων.

Ερυθρός Σταυρός: Σε μια αέναη προσπάθεια προσφοράς στο ευρύ κοινό, ο ερυθρός σταυρός συνίσταται πλέον, σε μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Χωρίζεται στο τμήμα της πρόνοιας, της νοσηλευτικής, των Σαμαρειτών και των διασωστών-ναυαγοσωστών.

Χαμόγελο του Παιδιού: Στόχος, όπως φαίνεται και από το όνομά του είναι να κάνει τα παιδιά να χαμογελάσουν. Ως εθελοντής καλείσαι να επανδρώσεις νοσοκομεία και να στηρίξεις παιδιά και οικογένειες ή να παρέχεις γραμματειακή υποστήριξη.

PRAKSIS: Βασικό τους κίνητρο η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επιθυμούν την υλοποίηση ενός ανθρωπιστικού και κοινωνικού προγράμματος που θα βοηθά τους κοινωνικά αποκλεισμένους. Οι δράσεις της ποικίλουν, ανάλογα με την κοινωνική ομάδα που ο εθελοντής επιθυμεί να γίνει αρωγός.

εθελοντισμός

Περιβαλλοντολογικός Εθελοντισμός

 Το περιβάλλον κινδυνεύει. Η κατασπατάληση των πηγών ενέργειας και η αδιάκοπη κακομεταχείριση του φυσικού περιβάλλοντος συνεχίζεται. Στον αγώνα, λοιπόν, εναντίον αυτών των προβλημάτων μπορείς να βοηθήσεις και εσύ μέσω τον οργανώσεων που μάχονται για την σωτηρία του πλανήτη.

Greenpeace: Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο υπόθεση ενός, αλλά υπόθεση όλων μας. Τόλμησε να μπεις στην εθελοντική ομάδα και πρόσφερε ένα καθαρό περιβάλλον, όχι μόνο σε εσένα και στους συνανθρώπους σου, αλλά και στους απογόνους σου. Στην οργάνωση θα λάβεις μέρος, είτε στην επικοινωνιακή ομάδα με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, είτε σε δράσεις, όπως δενδροφυτεύσεις, παροχής πληροφοριών κτλ.

WWF (WORLD WIDE FUND FOR NATURE): Το παγκόσμιο ταμείο για την φύση. Μέσω της οργάνωσης έχεις την δυνατότητα να δωρίσεις χρήματα για την φύση και τα ζώα της. Για παράδειγμα, δίνοντας 6 ευρώ τον μήνα μπορείς να υιοθετήσεις ένα ζωάκι υπό εξαφάνιση.

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Μπορείτε να συνδράμετε στην προστασία των άγριων και απειλούμενων ζώων της ελληνικής πανίδας, μέσω του Αρκτούρου. Η λιγότερη συμμετοχή είναι δύο μέρες και παρέχεται δωρεάν διαμονή και εκπαίδευση στους προστατευόμενους χώρους τους.

εθελοντισμός

Διεθνής Εθελοντισμός

Δράσεις που αφορούν την βελτίωση, την δικτύωση και την συνεργασία όλου του κόσμου.

AIESEC: Μια οργάνωση που διοικείται αποκλειστικά από νέους και έρχεται να σας εντυπωσιάσει με δύο τρόπους. Αναλαμβάνοντας την εποπτεία και την ψυχολογική υποστήριξη των νέων από το εξωτερικό που έρχονται εδώ για εργασία, είτε ταξιδεύοντας ο ίδιος σε ξένες χώρες, είτε για εθελοντισμό, είτε για εργασία, προθυμοποιούμενος στις κατά τόπους δράσεις.

Action aid: Δραστηριοποιείται σε πάνω από 45 χώρες κατά της φτώχειας και τις αδικίας. Μπορείς να την υποστηρίξεις με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Είτε γινόμενος ανάδοχος παιδιού με 0,72 ευρώ την μέρα ή φίλος με 11 ευρώ τον μήνα ή εθελοντής, είτε κάνοντας μια δωρεά, είτε λαμβάνοντας μέρος σε μια ενέργεια.

Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε από την λίστα μας το αγαπημένο μας TED και TEDx.

TED: είναι μία διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο να μεταδώσει ιδέες που αξίζουν να διαδοθούν και για αυτό διοργανώνουν εκδηλώσεις με σημαντικούς ομιλητές.

TEDx: ανήκει στην υποενότητα του TED, προωθώντας ιδέες καινοτόμες για την κάθε πόλη από το στόμα σημαντικών ανθρώπων. Το main event, διοργανώνεται αποκλειστικά από τους εθελοντές, οι οποίοι χωρίζονται σε διάφορες υποομάδες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Έτσι, υπάρχει η ομάδα του blog, των runners, του photo, του translation, του art και η οργανωτική όπου ανάμεσα σε αυτές εσύ μπορείς να επιλέξεις, όποια σε χαρακτηρίζει περισσότερο. Επιπλέον, και τώρα απευθύνομαι στους λάτρεις της μετάφρασης, έχεις τη δυνατότητα να γίνεις μέλος στο TED.com και να μεταφράσεις video TED ομιλιών κ.λ.π. και να πάρεις και τη πιστοποίησή σου. Φυσικά!

εθελοντισμός

Οι δράσεις τον εθελοντών είναι πολύ σημαντικές. Πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός ότι πολλές από τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, δεν θα μπορούσαν ποτέ να υλοποιηθούν χωρίς την συνδρομή τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αγγλική λέξη για τον εθελοντισμό προέρχεται από την λατινική λέξη voluntas που σημαίνει θέληση και η ελληνική λέξη από το αρχαίο ελληνικό ρήμα εθέλω.

Θέλησε, λοιπόν, και εσύ να προσφέρεις και κάνε το πρώτο βήμα για την αλλαγή. Διάλεξε την οργάνωση που σου ταιριάζει περισσότερο και τόλμησε να προσφέρεις!

 

 

 

Evangelia Perganti

Ασύγκριτα παθιασμένη με την δημοσιογραφία και κυρίως, με την αρθρογραφία. Ερωτευμένη με τα στενάκια των πόλεων και λάτρης των κοκτέιλ. Ονειρεύομαι να ταξιδεύω τον κόσμο και να μεταδίδω, μέσω του γραπτού λόγου, τις εμπειρίες μου. Για αυτό, σπουδάζω και δημοσιογραφία άλλωστε.
Close Menu