Γνώρισε του ομιλητές του TEDxUoM2018: Γεώργιος Φλούδας

Γνώρισε του ομιλητές του TEDxUoM2018: Γεώργιος Φλούδας

Ο Γεώργιος Φλούδας εργάζεται ως Ειδικός Ψυχίατρος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο της Σεξολογίας ασχολείται με τη μελέτη και την κλινική αντιμετώπιση ζητημάτων διαφυλικότητας. Οι παρεμβάσεις και οι ομιλίες του σε συζητήσεις γύρω από την ταυτότητα φύλου καθώς και τη σεξουαλική κατεύθυνση τον καθιστούν έναν από τους πρωτοπόρους στον επαγγελματικό του χώρο. Κατά τα λεγόμενα του: Αν σε μαθαίνει κάτι η σεξολογία είναι ότι πρέπει να ξεχάσεις τα αυστηρά κοινωνικά «πρέπει» που διέπουν τη σεξουαλικότητα. Πάμε να ακούσουμε τι έχει να μας πει σε μια συνέντευξη που καταρρίπτει τα κοινωνικά taboo…

Μπορεί η ψυχοθεραπεία να πείσει την Ελληνική κοινωνία πως το φύλο παύει να υφίσταται ένα νόμισμα διπλής όψης;

Η ψυχοθεραπεία ατομική ή ομαδική, έχει σαν κύριο στόχο την ανάδειξη και την διαχείριση των ενδοψυχικών συγκρούσεων του εκάστοτε θεραπευόμενου. Είναι μια προσωπική διαδικασία, ένα προσωπικό ταξίδι που δεν μπορεί να έχει κάποιου είδους κοινωνικό αντίκτυπο μιας και δεν έχει μαζικό χαρακτήρα. Η διαμόρφωση μιας πιο φιλελεύθερης κοινωνικής συνείδησης απαιτεί ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο (π.χ. ομιλίες, παρουσιάσεις στα ΜΜΕ κτλ.) που δίνουν δυνατότητες ενημέρωσης σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες.

 Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που σκιαγραφούν την προσωπικότητα του/της εθισμένου/ης στο σεξ; Υπάρχουν αιτία που ταυτίζονται μεταξύ των ασθενών;

Τα βασικά χαρακτηριστικά που λίγο ως πολύ συναντώνται σε όλες τις εξαρτήσεις, είναι: η έντονη παρορμητικότητα, η απώλεια ελέγχου της παρόρμησης και η καταναγκαστικού τύπου , εν είδει τελετουργίας, επανάληψη της διαδικασίας. Κάποιες δομές προσωπικότητας όπως η μεθοριακή ή η ναρκισσιστική, τύποι προσωπικότητας που έχουν εμφανείς δυσκολίες με τα όρια δείχνουν, από την εμπειρία μου, να είναι πιο επιρρεπείς στις εξαρτήσεις γενικότερα. Από το ιστορικό, πολύ συχνά διαπιστώνεται η ύπαρξη περιστατικών κακοποίησης, σωματικής, σεξουαλικής ή/ και συναισθηματικής, στην παιδική ηλικία.

Τι είναι το chemsex, γιατί βρίσκεται σε έξαρση και ποιοι οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτό;

Το chemsex είναι μια, προσφάτως ευρύτατα διαδεδομένη, στη Gay κοινότητα, σεξουαλική δραστηριότητα που περιλαμβάνει πάντα τη χρήση ουσιών (κρυσταλική μεθαμφεταμίνη, μεφεδρόνη και liquid g) για τη πρόκληση και διατήρηση της σεξουαλικής διέγερσης (τα αντίστοιχα “πάρτι”, στα οποία συμμετέχουν συνήθως πολλά άτομα, μπορεί να διαρκούν μέρες). Στη διάδοσή του ως φαινομένου σημαντικό ρόλο έχει παίξει η ανάπτυξη της ιντερνετικής επικοινωνίας, ιδιαίτερα τα apps γνωριμιών. Οι επιπτώσεις, είναι δύο τύπων: επιπτώσεις από τη χρήση των συγκεκριμένων ουσιών (ανορεξία, αϋπνία, κατάθλιψη, οξέα ψυχωτικά επεισόδια, αιφνίδιοι θάνατοι) και από την χωρίς όρια χαοτική σεξουαλική συμπεριφορά (αυτοκτονικότητα, κατάθλιψη, μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λειτουργική έκπτωση σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο).

Ο Γεώργιος Φλούδας θα γεφυρώσει το χάσμα στις 3 Νοεμβρίου 2018!

Antonis Kitsios

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπουδάζει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία. Αν τον ψάξεις να είσαι σίγουρος/η πως θα τον βρεις να τρέχει κάπου μεταξύ Εγνατίας και Τσιμισκή. Είναι πανταχού παρών όμως φέτος θα είναι εδώ αποκλειστικά για 'σένα ομορφαίνοντας λίγο παραπάνω τη ζωή σου με τα άρθρα του.
Close Menu