Γνώρισε τους ομιλητές του TEDxUoM2018: Παντελής Ναζλίδης

Γνώρισε τους ομιλητές του TEDxUoM2018: Παντελής Ναζλίδης

Είναι μόλις 29 ετών, πτυχιούχος Νομικής και εργάζεται διαδικτυακά ως Σύμβουλος-Αναλυτής σε εταιρία με έδρα τις Η.Π.Α. Ασχολείται με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και μετοχών, ενώ τον ελεύθερό του χρόνο γεμίζει με ανάγνωση, διαλογισμό, μουσική, συγγραφή, υποτιτλισμό και ταξίδια. Πάσχει από νωτιαία μυική ατροφία (SMA) . Αγαπημένο του hobby είναι να προκαλεί θετικό αντίκτυπο σε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές γίνεται.

Γι’ αυτό ο Παντελής Ναζλίδης αποτελεί από σήμερα επίσημο μέλος της ομάδας του TEDxUoM2018. Με την ομιλία του θα επιχειρήσει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα στερεότυπα που διακατέχουν κάποιον και τις επιπτώσεις αυτών στην κοινωνικότητα του.

Αγαπημένη σας ομιλία είναι η “The five phrases that can change your life: Adam Braun at TEDxColumbiaCollege”. Μπορείτε να μας αναφέρετε μια φορά που βγήκατε από το comfort zone σας και πώς σας ωφέλησε αυτό; Γιατί είναι σημαντικό κατά τη γνώμη σας ο άνθρωπος να εκθέτει τον εαυτό του σε δοκιμασίες;

Κάθε φορά που βγαίνω από το σπίτι, αφήνω πίσω μου το comfort zone. Έρχομαι αντιμέτωπος με προβλήματα, όπως η μετακίνηση, η προσβασιμότητα σε διάφορους χώρους και τα δεκάδες βλέμματα καρφωμένα πάνω μου. Ένα απλό παράδειγμα αμηχανίας είναι το εξής: μια φορά που είχα πάει στην τράπεζα, ρώτησα για μια πληροφορία στον υπάλληλο και αυτός αντί να απαντήσει σε μένα, απευθύνθηκε στον συνοδό μου. Η ίδια διαδικασία συνεχίστηκε για όλες μου τις απορίες. Πραγματικά αστείο περιστατικό.

Η έξοδος από την άνεση του σπιτιού μου με βοήθησε να καταλάβω για το τι είμαι ικανός να κάνω και για το τι μπορώ να καταφέρω με τα εμπόδια γύρω μου. Εκτός αυτού, έμαθα ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει και μια λύση. Εκθέτοντας τον εαυτό μας σε δοκιμασίες, ξεπερνάμε τα όρια μας και, έτσι, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Δεν ξέρω αν για όλους ισχύει αυτό, αλλά αν υιοθετήσουμε ένα τέτοιο σκεπτικό, ίσως να καταφέρουμε να ανακαλύψουμε νέους δρόμους προς τους στόχους και τα όνειρα μας.

Οι σωματικές μας ιδιαιτερότητες πολλές φορές έχουν επιπτώσεις στην ψυχολογία μας. Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα λέγατε σε κάποιον για να αλλάξει την οπτική του και να τονώσει την αυτοπεποίθησή του;

Να επενδύσει στον εαυτό του. Κάθε μέρα να προσπαθεί να γίνει 1% καλύτερος από χθες. Αρχικά, να προσέχει την υγεία και τη διατροφή του. Έπειτα, να ασχολείται με το σώμα του και να το κρατά σε όσο το δυνατόν βέλτιστη κατάσταση γίνεται. Να έχει ακόμα συχνές επαφές με τον κοινωνικό του περίγυρο. Να είναι προαγωγικός στις δραστηριότητες του και, τέλος, να διαβάζει βιβλία και να μαθαίνει καινούρια πράγματα. Δεν θα γίνουν όλα σε μια μέρα, αλλά λιθαράκι-λιθαράκι θα αυξηθεί η αυτοεκτίμηση του και θα γεμίσει αυτοπεποίθηση.

Ποια αποτέλεσαν τα κίνητρα που σας ώθησαν προς την επιτυχία;

Δεν θεωρώ ότι είμαι επιτυχημένος. Δεν έχω κάνει κάτι σπουδαίο. Ό,τι έχω καταφέρει, μπορεί να το καταφέρει ο καθένας. Δύο είναι τα κίνητρα μου για την επίτευξη των στόχων μου, ο φόβος και η θέληση να βοηθάω όσους είναι δίπλα μου. Ο φόβος πηγάζει από τη σκέψη ότι κάποια μέρα δε θα μπορώ να τα βγάλω πέρα μόνος μου, μιας και χρειάζομαι βοήθεια σε διάφορα στάδια της καθημερινότητας μου. Οπότε, στοχεύω στην ατομική ανάπτυξη για να πετύχω οικονομική ελευθερία, έτσι ώστε να μου διαθέσω όλα τα μέσα που θα χρειαστώ. Επιπρόσθετα, με την ατομική ανάπτυξη θα γίνομαι όλο και καλύτερος και θα είμαι σε θέση να βοηθήσω τους δικούς μου ανθρώπους σε ό,τι και αν αντιμετωπίσουν.

Θεωρείτε το χιούμορ στοιχείο του χαρακτήρα σας;

Ναι, είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου. Θεωρώ ότι λόγω των αστείων που έκανα σε δύσκολες καταστάσεις, απέκτησα τη θετικότητα και νοοτροπία που έχω τώρα. Όπως είχε πει και ο Charlie Chaplin, ‘’εξαιτίας του χιούμορ νιώθουμε λιγότερο καταβεβλημένοι από τα σκαμπανεβάσματα της ζωής’’. (Because of humor we are less overwhelmed by the vicissitudes of life.)

 

Ο Παντελής Ναζλίδης θα γεφυρώσει το χάσμα στις 3 Νοεμβρίου 2018!

Georgia Fotiadou

Φοιτήτρια ιατρικής εδώ! Αγαπώ την έντεχνη μουσική, τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τη φυσική. Πιστεύω στη δύναμη της σκέψης και απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής.
Close Menu