Γνώρισε τους ομιλητές του TEDxUoM2018: Ελένη Ψυχούλη

Γνώρισε τους ομιλητές του TEDxUoM2018: Ελένη Ψυχούλη

Την Ελένη Ψυχούλη την χαρακτηρίζεις εύκολα πολύπλευρη. Ψάχνοντας λίγο, θα διαβάσεις για την διαδρομή της ανάμεσα σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους. Σπουδές στην Γαλλική Φιλολογία, στο κλασσικό πιάνο και την σκηνοθεσία. Ενασχόληση με την συγγραφή, την μετάφραση, την τέχνη, τις δημόσιες σχέσεις και την γαστρονομία. Και αυτά είναι μόνο η επιφάνεια, φως κάτω από την οποία θα ρίξει η ίδια στην ομιλία της στο Main Event του TEDxUoM2018, του οποίου είναι πλέον μέλος!

Έχουμε δει κατά διαστήματα το θέμα της μαγειρικής να κατακλύζει την ελληνική τηλεόραση σε διάφορες μορφές, reality, διαγωνισμοί, ταξιδιωτικές εκπομπές και γαστρονομική ενημέρωση. Ποια πιστεύετε ότι είναι η θέση σας σε αυτόν τον χώρο και κατά πόσο συνέβαλαν τελικά όλα αυτά στην διατροφική παιδεία των Ελλήνων;

Οι εκπομπές μαγειρικής…ταιριάζουν στην κρίση! Δίνουν ιδέες για συνταγές, ανοίγουν την όρεξη για μαγείρεμα και για ταξίδια, εκπαιδεύουν. Και σίγουρα, δημιουργούν τάση! Γι’αυτό βλέπουμε πια περισσότερους άντρες στην κουζίνα, κυρίως, όμως, παιδιά! Η όρεξη για μαγείρεμα, χάρη στις εκπομπές μαγειρικής, φαίνεται να ξεκινά από τα 8. Κι αυτό δεν είναι κακό. Το να ξέρεις να μαγειρεύεις σημαίνει ελευθερία, ανεξαρτησία, υπευθυνότητα, γνώση. Όταν ξέρεις να μαγειρεύεις δεν εξαρτάσαι από το delivery και το γρήγορο φαγητό. Στη δική μου εκπομπή, επί 7 χρόνια προσπάθησα να περάσω το μήνυμα της υγιεινής διατροφής, την επιστροφή στην εποχικότητα της παραδοσιακής κουζίνας και με γρήγορες, οικονομικές και εύκολες συνταγές,να πείσω τον κόσμο ότι ένα σπιτικό φαγητό είναι πιο γρήγορο από το delivery.

Που τοποθετείτε την Ελλάδα και την Ευρώπη του σήμερα σε σχέση με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της δεκαετίας του ’80;

Η Ελλάδα αλλά και όλη η νότια Ευρώπη, θεωρώ ότι βρίσκονται πολύ μακριά από το ρομαντικό όραμα της ενωμένης Ευρώπης των πρώτων καιρών. Ωστόσο, πίσω από τις πολιτικές, πιστεύω ότι υπάρχει μια μυστική οικογένεια, που μας ενώνει όλους, όσους κατοικούμε αυτή την ήπειρο. Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από τις διαφορές μας.

Η ζωή σας χαρακτηρίζεται από ποικιλία. Πώς θα ορίζατε την πληρότητα;

Πληρότητα είναι να ξυπνάς υγιής κάθε πρωί και να αντικρίζεις τον ήλιο. Η αγάπη που δίνεις, η γνώση και η επαφή με τη Φύση. Μια ντομάτα χωρίς λιπάσματα, ένα ζυμωτό ψωμί, ένα σπιτικό φαγητό που μοιράζεσαι με φίλους. Η γνώση και η απόλυτη συνείδηση ότι είσαι ένας μικρός κόκκος άμμου στην απεραντοσύνη αυτού του σύμπαντος.

Η Ελένη Ψυχούλη θα γεφυρώσει το χάσμα στις 3 Νοεμβρίου 2018!

Μάρθα Κωταΐδου

Φοιτήτρια Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο. Ενδιαφέροντα ο κινηματογράφος, η μουσική, τα βιβλία και τα ταξίδια. Κύριο μέσο έκφρασης το γράψιμο. Θέλω να πιστεύω πως όλα μεταβάλλονται και εξελίσσονται.
Close Menu