Γνώρισε τους ομιλητές του TEDxUoM2018: Γιώργος Βουλγαρούδης & Δημήτρης Δημητριάδης!

Γνώρισε τους ομιλητές του TEDxUoM2018: Γιώργος Βουλγαρούδης & Δημήτρης Δημητριάδης!

Οι Δημήτρης Δημητριάδης και Γιώργος Βουλγαρούδης αντιπροσωπεύουν την σύγχρονη επιχειρηματικότητα στην ελληνική κοινωνία. Με σπουδές στις θετικές επιστήμες και τα οικονομικά συνδυάζουν σήμερα την γνώση με την πολυετή εμπειρία. Καινοτόμησαν, επένδυσαν και σήμερα το brand τους έχει περάσει τα σύνορα μας και φέρνει την αλλαγή στην αστική μετακίνηση. Η BrainBox με την Easy Bike έχει φέρει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, και του εξωτερικού πλέον, το ποδήλατο και τον εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης.

Η σχέση της Ελλάδας με την καινοτομία έχει καταντήσει αστικός μύθος. Τώρα που η δραστηριότητα της BrainBox έχει περάσει τα σύνορα μας, πως θα χαρακτηρίζατε την δημιουργία μιας πρότυπης και καινοτομικής επιχείρησης στην Ελλάδα ;

Για να δούμε τι σημαίνει καινοτομία στην Ελλάδα, είναι χρήσιμο να ορίσουμε τι είναι καινοτομία και τι εφεύρεση και πως διακρίνουμε την διαφορά ανάμεσα στους δύο όρους. Ενώ εφεύρεση είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός νέου προϊόντος, υπηρεσίας ή διαδικασίας, καινοτομία είναι να αντιμετωπίζεις ένα προϊόν, μια υπηρεσία ή μια διαδικασία πού ήδη υπάρχει με έναν νέο τρόπο, διαφορετικό από τον συνηθισμένο. Υπό αυτή την έννοια, για μια νέα εφεύρεση εκτός από την ιδέα αυτή καθ’αυτή, απαιτείται και το απαραίτητο περιβάλλον. Tο οικοσύστημα δηλαδή, που μπορεί να υποστηρίξει τον σχεδιασμό και τελικά την πετυχημένη εφαρμογή της ιδέας. Από την άλλη πλευρά, η καινοτομία είναι απαραίτητη, ειδικά σε περιπτώσεις όπως η Ελλάδα. Εδώ που η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της χώρας και οι υποδομές δεν είναι επαρκείς.

Ακολουθώντας λοιπόν αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε ένα καινοτόμο σύστημα διάθεσης ποδηλάτων. Αξιοποιώντας το ποδήλατο, ένα μέσο που ήδη υπήρχε, αυτή την φορά όμως με χρήση των νέων τεχνολογιών. Και το κάναμε αυτό νωρίς. Ξεκινώντας το 2008, μια εποχή που π.χ. το Λονδίνο δεν είχε ακόμα κοινόχρηστα ποδήλατα (στο Λονδίνο ξεκίνησαν το 2010). Η ανάπτυξη του καινοτόμου συστήματος ήταν σύγχρονη. Συνέπεσε με το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη για την υιοθέτηση νέων μεθόδων βιώσιμης κινητικότητας και την χρήση πράσινων μέσων μετακίνησης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την γοργή ανάπτυξη της εταιρίας εντός και εκτός των συνόρων. Ωστόσο, αν και η καινοτομία είναι μονόδρομος, η επιβίωση καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα εάν δεν υπάρχει στόχευση και στο εξωτερικό.

Τεχνογνωσία ως εμπορικό προϊόν. Πόσο εύκολα μπορούν οι Έλληνες να την εξάγουν και πως αντιμετώπισαν οι αγορές την BrainBox;

Ένα σημαντικό πρόβλημα σε πολλές νέες ειδικά επιχειρήσεις είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας. Όταν κάποιος δημιουργεί την δική του επιχείρηση, μπορεί να κάνει άμεσα διάφορα πράγματα για να αποκτήσει επιχειρηματικές δεξιότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει σεμινάρια για να υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές σε πωλήσεις ή μάρκετινγκ, να δημιουργήσει σύγχρονη παραγωγική διαδικασία, να οργανώσει την παροχή υπηρεσιών, να διαμορφώσει επιχειρηματική κουλτούρα. Και φυσικά αυτά αποτελούν ένα βασικό βήμα προς την επιτυχία της επιχείρησης. Αυτό όμως που δεν μπορεί να διδαχθεί  ή να αποκτηθεί σε μερικούς μήνες, είναι η  τεχνογνωσία στον κλάδο ή στο αντικείμενο εξειδίκευσης. Η τεχνογνωσία αποκτάται μεθοδικά και σταδιακά ενώ καθώς ωριμάζει γίνεται πράγματι ένα προϊόν μεγάλης προστιθέμενης αξίας που στηρίζει την ανάπτυξη της επιχείρησης και την διαφυλάττει από μελλοντικούς κινδύνους. Υπό αυτή την έννοια, Ελληνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν τεχνογνωσία μπορούν να την αξιοποιήσουν σε εσωτερικό και εξωτερικό αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα τους. Στην δική μας περίπτωση, καθώς δραστηριοποιούμαστε σε ένα αρκετά εξειδικευμένο κλάδο, η τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία 10 χρόνια είναι ακόμα πιο σημαντική. Και οι αγορές την αναγνωρίζουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα μια εταιρία bike sharing από την Αμερική. Η Jump, με την οποία ξεκινήσαμε το 2008 μαζί και κάναμε παράλληλα βήματα και ανάπτυξη. Έχει πλέον πωληθεί στην Uber έναντι 200 εκ. δολαρίων. Ουσιαστικά αυτό που πούλησε ήταν η τεχνογνωσία της.  

Ποια η σχέση σας με τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς πριν; Πώς διαλέξατε το ποδήλατο για να φτιάξετε το δίκτυο και το πληροφοριακό σύστημα και εν τέλει το προϊόν σας ;

Οι πόλεις  για να συνεχίσουν να υπάρχουν πρέπει να είναι βιώσιμες και αυτό έγινε κατανοητό εδώ και αρκετά χρόνια. Εμείς, ξεκινήσαμε την εταιρία έχοντας εμπειρία στην μελέτη συστημάτων μετακίνησης με την χρήση της πληροφορικής, βλέποντας την επόμενη ημέρα. Και το ποδήλατο ήταν από την αρχή στην στόχευση μας ως ένα μέσο οικονομικό, καθαρό, ευχάριστο και κυρίως ευέλικτο ώστε να λύσει το πρόβλημα του τελευταίου μιλίου, δηλαδή της μετακίνησης έως την πόρτα του σπιτιού μας. Χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία ώστε να γίνει ευκολότερη και πιο αποδοτική η χρήση του ποδηλάτου. Έτσι, πετύχαμε την δημιουργία ενός εναλλακτικού μέσου που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα και να λύσει σημαντικά προβλήματα στις πόλεις.
Ο Γιώργος Βουλγαρούδης και ο Δημήτρης Δημητριάδης θα γεφυρώσουν το χάσμα στις 3 Νοεμβρίου!

Μάρθα Κωταΐδου

Φοιτήτρια Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο. Ενδιαφέροντα ο κινηματογράφος, η μουσική, τα βιβλία και τα ταξίδια. Κύριο μέσο έκφρασης το γράψιμο. Θέλω να πιστεύω πως όλα μεταβάλλονται και εξελίσσονται.
Close Menu