Γνώρισε τους ομιλητές του TEDxUoM2018: Βαγγέλης Γιαννίσης

Γνώρισε τους ομιλητές του TEDxUoM2018: Βαγγέλης Γιαννίσης

Εργάζεται ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και παράλληλα ασχολείται με τη μετάφραση βιβλίων στα ελληνικά. Κι αν ακόμα δεν πήγε το μυαλό σας στο ποιος μπορεί να είναι, θα σας δώσω ακόμα ένα στοιχείο! Είναι συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και έχουν ήδη κυκλοφορήσει 4 βιβλία με το όνομά του στο εξώφυλλο (Το κάστρο, Η σκιά, Το μίσος, Ο χορός των νεκρών).

Φυσικά δεν είναι άλλος από τον Βαγγέλη Γιαννίση! Πλέον αποτελεί μέλος της κοινότητας του TEDxUoM2018 και θα προσπαθήσει μαζί μας να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον συγγραφέα και τον αναγνώστη, να δείξει πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία ανάμεσα στα δύο αυτά πρόσωπα.

Ταυτίζεστε με τον κεντρικό σας ήρωα, Άντερς Οικονομίδη; Αν ναι, πώς;

Με τον Άντερς είμαστε διαφορετικοί σχεδόν σε όλα: εγώ είμαι στα τριάντα μου, εκείνος στα σαράντα. Εκείνος είναι οικογενειάρχης με σύζυγο κι έναν γιο στην προεφηβεία πια, εγώ απλώς γατομπαμπάς. Εκείνος εξιχνιάζει εγκλήματα, εγώ περνάω τις μέρες μου μπροστά από το laptop. Στο μοναδικό πράγμα που ταυτιζόμαστε είναι στη μουσική. Ίσως και στον επίμονο χαρακτήρα μας. Αν και συμπαθώ πολύ τον Άντερς, δε θα ήθελα με τίποτα να είναι το alter ego μου. Το πολύ-πολύ να ήταν γείτονας.

Στο παρελθόν έχετε δηλώσει πως πιστεύετε στον άνθρωπο παρά τα λάθη που έχουμε κάνει σαν ανθρωπότητα. Και παρότι μάλιστα ψυχογραφείτε δολοφόνους. Πού στηρίζεται αυτή η πίστη σας;

Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, πολλές φορές χάνουμε τις μικρές λεπτομέρειες. Ο άνθρωπος κατά βάθος αναζητά την ισορροπία και παρ’ όλο που μερικές φορές η συμπεριφορά του είναι αυτοκαταστροφική, προσπαθεί να εξισορροπήσει την κατάσταση.Και παρότι ο κόσμος μας φαίνεται να εκτροχιάζεται, η αλήθεια είναι πως ζούμε στην εποχή με τη μεγαλύτερη ευημερία, τις λιγότερες συγκρούσεις και με αλματώδη επιστημονική πρόοδο. Κάνουμε πολύ κακό, αλλά ταυτόχρονα κάνουμε και αρκετό καλό.

Όταν ξεκινήσατε αυτό το έργο σας, δε φανταζόσασταν την εξέλιξη της πορείας σας, υποθέτω. Έχετε δηλώσει πως υπήρξαν άνθρωποι που πίστεψαν σε εσάς και εμπιστεύτηκαν το έργο σας. Αν συνέβαινε το αντίθετο, πώς θα δρούσατε;

Πιθανότατα η καριέρα του Άντερς θα τελείωνε στο Μίσος. Σε πολλές περιπτώσεις η ζωή μας γίνεται μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία: αν έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε στηρίζουν και σε βοηθούν να γίνεις καλύτερος, τότε προχωράς μπροστά, νιώθοντας μία επιπλέον σιγουριά. Αισθάνεσαι πως εφόσον υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν σε εσένα, αξίζεις κάτι. Αν αυτό δεν συμβαίνει, όσο γεμάτη κι αν είναι η φαρέτρα σου, μοιραία κάποια στιγμή τα ψυχικά καύσιμα τελειώνουν και φτάνεις πολύ πιο εύκολα το ταβάνι σου.

 

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης θα γεφυρώσει το χάσμα στις 3 Νοεμβρίου 2018!

Georgia Fotiadou

Φοιτήτρια ιατρικής εδώ! Αγαπώ την έντεχνη μουσική, τα αστυνομικά μυθιστορήματα και τη φυσική. Πιστεύω στη δύναμη της σκέψης και απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής.
Close Menu